donbas 01.10.17, 22:41 Wpisujcie , które karty i jak Wam się kojarzą z tym tematem. Na pierwszy rzut skojarzył mi się Wisielec - unieruchomienie, zakaz wychodzenia z domu, nawet taka ofiara oprawcy, który wręcz więzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rrozsypana80 Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 01.10.17, 23:11 8 mieczy związanie unieruchomienie zamkniecie w 4 scianach 7 mieczy może oznaczać gwałt 5 mieczy przemoc fizyczna w sensie damski bokser? Lub bokserka? Odpowiedz Link
tamara567 Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 01.10.17, 23:16 8 mieczy pokazuje mi osaczenie przez większość ilość osób, zbiorowe prześladowania itp. Odpowiedz Link
tamara567 Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 01.10.17, 23:14 Ofiara czy przemoc? Oczywiście jest masa kombinacji kart, ale standardowo na przemoc to: diabeł, moc, 10 buław. Agresję mają w sobie też 10 mieczy, 6 buław, 5 mieczy, 9 mieczy (zależy od pytania, gdzie karta stoi w rozkładzie, od połączeń kart itd.) Przemoc słowną ( i nie tylko) mogą pokazać też mag (stalking), paź mieczy (upokarzanie), księżyc (jako działanie za plecami) czy 7 mieczy. Kartą najbardziej pasującą do ofiary jest kapłanka. Nie przepadam za tym tematem, ale jak jest aktualny, to się nic na to nie poradzi Odpowiedz Link
adoptowany Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 01.10.17, 23:17 ,..taka para, Glupiec + Diabel Odpowiedz Link
tamara567 Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 01.10.17, 23:27 Strzał w dziesiątkę. Głupiec jest naiwny jak dziecko i wierzy, że ludzie są dobrzy, a oni się nad nim znęcają. Oni albo "ktoś". Podobnie para paź pucharów i diabeł. To jak znęcanie się nad dzieckiem, obrzydlistwo Odpowiedz Link
donbas Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 01.10.17, 23:31 Sądzisz, że glupiec i diabeł to takie znecanie się bardziej psychiczne czy również fizyczne? Odpowiedz Link
donbas Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 01.10.17, 23:32 Bo ja na fizyczne stawiałabym głupca i Moc Odpowiedz Link
adoptowany Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 01.10.17, 23:39 ,..kazde, od psychicznego po pedofilie,to jest szeroki zakres Odpowiedz Link
tamara567 Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 01.10.17, 23:42 Dokładnie. Oba połączenia kart są niepokojące. Poza tym głupiec może oznaczać żart, wygłup, który może być formą znęcania się psychicznego. Są przecież przypadki, że komuś się coś wydaje zabawne, a innego doprowadza nawet do samobójstwa (np. młodzi ludzie, którzy stali się ofiarą cyber przemocy). Zależy o kogo chodzi i od reszty kart. Odpowiedz Link
donbas Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 02.10.17, 07:46 Mnie bardziej w tym temacie chodziło bardziej o określenie ofiary niż przemocy. Tj. Np że 10 buław to ofiara bandyckiego napadu/ pobicia a 10 mieczy np ofiara nożownika lub pobicia ze szczegolnym okrucieństwem. Diabeł - ofiara przemocy psychicznej, 4 miecze ofiara błedu lekarskiego itp. No, dalej dziewczyny i chłopaki , dawać skojarzenia. Odpowiedz Link
rrozsypana80 Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 02.10.17, 08:34 10 mieczy ofiarą nożownika? Hmmm ja bym powiedziała, że to 3 mieczy raczej. 10 mieczy kojarzy mi się raczej z przemocą psychiczną, po której ofiara stawia wszystko na jedną kartę i burzy w wielkich emocjach istniejące status quo. W sensie eskalacja złych emocji. Wieża moze być ofiarą samobójcy zamachowca? 10 buław to może być Pogorzelec? Odpowiedz Link
donbas Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 02.10.17, 09:00 Tak strzeliłam te 10 mieczy żeby pokazać o co mi chodzi. Ten pogorzelec w 10 buławach to ciekawe skojarzenie. Nie przyszłoby mi do głowy. Odpowiedz Link
tamara567 Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 02.10.17, 09:15 10 mieczy faktycznie pokazało mi nożownika, ale nie ma sensu tworzyć podziału na przemoc fizyczną i psychiczną, bo ta sama karta może pokazać jedno i drugie. Jak ktoś czuje w sobie żądzę przemocy, to zwykle chce odreagować fizycznie, ale nie zawsze to robi, bo albo nie ma jak (ofiara jest nieosiągalna fizycznie) albo boi się konsekwencji (policja, sąd, więzienie). Zależy jak skrzywioną ma osobowość i jakie odczuwa hamulce, na ile panuje nad swoimi emocjami itp. Przemoc najpierw może się odbywać w wyobraźni czyli ktoś kogoś dręczy lub morduje w myślach i karty też mogą to pokazać jako przemoc. A czy pójdzie krok dalej, to już inna sprawa. Może też odreagować na kimś kto jest w pobliżu albo jest słabszy choć niewinny. Niektórym nie robi różnicy, czy odreagują na osobie, co do której mają żal lub złość, czy na kimkolwiek, kto jest w pobliżu. W ten sposób często dzieci stają się ofiarami przemocy, bo są bezbronne Odpowiedz Link
tamara567 Re: Ćwiczonko: ofiara przemocy 02.10.17, 09:49 Warto też wspomnieć o połączeniu kart 10 denarów i diabeł. Może to być mafia, ale częściej grupa osób, które działają w sposób dość zorganizowany jak mafia, trzymają się razem jak rodzina i niszczą osoby, które im nie pasują, podpadły itp. Jeśli do tego inne karty wskazują, że rozwinie się to w problem, jest osaczenie w 8 mieczy na przykład, to trudno się będzie od nich uwolnić. Warto wtedy zwrócić uwagę w jakiej karcie wychodzi ofiara. Czym delikatniejsza i słabsza wychodzi, tym bardziej sie do niej przyczepią, bo diabeł lubi takie kontrasty. Diabeł nie mocuje się z silniejszym od siebie, tylko lubi czuć wyraźną przewagę. Z 10 denarową to jest przewaga w liczbie osób czyli np. cała grupa przeciwko jednej osobie. Karty te mogą tez pokazać toksyczną rodzinę, która czyni dużo zła. Jak maja kogo napaść z zewnątrz, to się mocno na tym skupiają i po trupach do celu, ale jak im braknie ofiar zewnętrznych, to będą sami siebie dręczyć nawzajem. Chyba że pojawi się do tego mocna karta np. cesarz lub cesarzowa (razem z tymi dwiema), wtedy wiadomo, że jest ktoś w rodzaju "szefa", który wszystkich trzyma w garści. Odpowiedz Link