dr_jeep 06.07.06, 19:48 Witajcie! Wybieramy się samochodem do Rumunii i boje się czy mi go nie ukradną. Mam 1,5 roczną Lagunę. Jak to jest z tym w Rumunii. Na co mam zwracać uwagę? Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viking2579 Re: Jak samochodem do Rumunii 06.07.06, 20:15 Moje wrazenie po tygodniowym pobycie w zeszlym roku: nie ma wiekszej roznicy w porownaniu z Polska. Mialem 2-letni samochod (porownywalny z Twoim) na szwedzkich numerach, alarm i oznakowane szyby. Unikalem zostawiania rzeczy w samochodzie i parkowalem tam, gdzie "wygladalo" bezpiecznie (na noc za ogrodzeniem, tak jak i w Polsce :)). Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyp Re: Jak samochodem do Rumunii 06.07.06, 21:15 Witam forumowiczów!! Kolego jak sie wybierasz samochodzikiem do Rumunii to sie nie obawiaj,tutaj nie ma problemu z kradziezami samochodow bynajmniej mnie nic tutaj nie spotkalo od 1,5 roku i nie trzymam samochodu na strzezonym parkingu (mam samochod dobrej klasy).Ale tak jak kolega wsponial nie zostawiaj nic wartosciowego na siedzeniach bo okazja czyni złodzieja :)Sytuacja w Rumunii pod tym wzgledem jest duzo lepsza niz w Polsce Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyp Re: Jak samochodem do Rumunii 06.07.06, 21:15 Witam forumowiczów!! Kolego jak sie wybierasz samochodzikiem do Rumunii to sie nie obawiaj,tutaj nie ma problemu z kradziezami samochodow bynajmniej mnie nic tutaj nie spotkalo od 1,5 roku i nie trzymam samochodu na strzezonym parkingu (mam samochod dobrej klasy).Ale tak jak kolega wsponial nie zostawiaj nic wartosciowego na siedzeniach bo okazja czyni złodzieja :)Sytuacja w Rumunii pod tym wzgledem jest duzo lepsza niz w Polsce Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dr_jeep Re: Jak samochodem do Rumunii 06.07.06, 21:43 Dziękuję za życzliwe i szybkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
wahadlo Re: Jak samochodem do Rumunii 07.07.06, 19:06 Byłem w 2004 roku samochodem (rocznym ,zeby nie bylo ;) ) , zjezdzilismy jakies 70% Rumunii przez 2 tygodnie, rozne dziury i wiochy, miasta i kurorty. Zostawialismy go w rozmaitych miejscach a przy tym samochod robil nam za dom na kolkach (kombi) wiec tych gratow pelno bylo i silą rzeczy wiekszosc widoczna. I nie mielismy sytuacji nieprzyjemnej ani wrazenia, ze mogloby byc zle. To tyle, jesli chodzi o samych Rumunow... Natomiast _bardzo_ zwroc uwage na okolice w ktorej kreci sie sporo cyganów- bardzo natretnych,natarczywych- w takim przypadku lepiej nie kusic losu. Zawsze (poza miastem) mozna dogadac sie z gospodarzem i zostawic auto gdzies kolo domu. Ja sie tam czulem bezpieczniej niz w Polsce :) i mam straaaszny niedosyt Rumunii :) jakbys chcial, sluze roznymi informacjami (choc nie wiem na ile bylyby aktualne od 2004 roku) Odpowiedz Link Zgłoś
transylwania Re: Jak samochodem do Rumunii 08.07.06, 10:39 uważaj na duże miasta jak Timisoara albo Bukareszt, poza tym jezdzi sie tam na styk, ludzie nie zachowuja odstepow miedzy samochodami np Cluj Napoca w malych miasteczkach nie powinno byc problemu Odpowiedz Link Zgłoś
sylasia Re: Jak samochodem do Rumunii 08.07.06, 16:12 Wróciłam z Rumunii 2 tygodnie temu. Z samochodem nie ma problemu. Trzeba mieć koniecznie zieloną kartę. Odpowiedz Link Zgłoś
muckla Re: Jak samochodem do Rumunii 25.07.06, 15:28 Jeździliśmy wiele razy do Rumunii i nigdy nie było żadnych problemów. Przemili ludzie. Piękny kraj. Goroąco polecam! Udanych wakacji! Odpowiedz Link Zgłoś
soso3 Re: Jak samochodem do Rumunii 26.07.06, 09:18 Ja wybieram się we wrześniu i szczerze mówiąc trochę przerażaja mnie opowieści o rumuńskim stylu jeżdżenia. Faktycznie jeżdżą jak dzicy, nie zachowując odstępów, wciskając się na siłę i wymuszając pierwszeństwo? ;-) Taki włoski styl? Pytam serio Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: Jak samochodem do Rumunii 26.07.06, 21:09 jest nawet gorzej: do tego wszystkiego jeszcze trabia jak wariaci! wedlug mnie to polowa z tutejszych kierowcow nie powinna nigdy dostac prawa jazdy. ale dziwnym trafem niewiele jest stluczek. a i tutejsi kierowcy maja wyrozumialosc dla kierowow samochodow na zagraniczych blachach, wiec da sie przezyc:) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekxx Re: Jak samochodem do Rumunii 27.07.06, 18:29 Witam forumowiczów!! Faktycznie oni tak jezdza ! Najgozej jest w Bukareszcie tutaj nie obowiazuja zadne przepisy wiec i umiejetnosci nie musza byc wysokie ;)))) Taka przydatna rada ..Jezeli wiezdzasz na skrzyzowanie i jestes na drodze z pierszenstwem lub masz zielone swiatlo zawsze lepiej sie rozejzyj czy jakas Dacia nie probuje wymusic pierszenstwa :)I po powrocie do kraju nie praktykuj ich metod jazdy :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
juliam1 Re: Jak samochodem do Rumunii 30.01.07, 20:58 styl jest rzeczywiscie wloski :) ale zapewniam Cie ze w rzymie to bys nie wyrobil jak sie boisz rumunii :))) tez bylismy samochodem w rumunii kika razy i nic sie nie stalo, nawet w bukarszescie :) w gorach duze dziury sa na drogach, szczegonie po zimie a poza tym super! Odpowiedz Link Zgłoś
amely Re: Jak samochodem do Rumunii 26.07.06, 20:16 Witam, Właśnie wczoraj wróciłam z 'samochodowego' urlopu w Rumunii. Powiem tylko ze wrażenia jak najbardziej pozytywne, choc tez bardzo się obawiałam przed wyjazdem.. Tymczasem jest bezpiecznie i nie ma sie czego obawiac. Naprawde! Koniecznie przejedz sie trasa tranfogarska w transylwanii - niezapomniane widoki, gorąco polecam. Jesli mozesz zaplanuj sobie podroz tak, zeby gdzies tam na trasie spedzic jeden dzien, chocby w namiocie - ja mialam tak zaplanowana trase, ze juz nie zdazyłam, a bardzo zaluje. Plecam przewodnik Pascala- dobre, sprawdzone informacje i namiary. Pozdrawiam i udanej podrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Jak samochodem do Rumunii 01.02.07, 11:50 Co do bezpieczeństwa, to czasy "dzikiego wschodu" raczej już minęły. Oczywiście nie należy prowokować pecha zatrzymując się nnp. nocą w odludnych dziwnych miejcach, ale tak samo należy robić gdziekolwiek w Europie... Drogi główne są niezłe, porównywalne z polskimi, a może nawet nieco lepsze, bo nawierzchnia jest niedawno kładziona, a ruch znacznie mniejszy. Drogi boczne to zwykle horror, można zmasakrować podwozie i koła na nieoznakowanych kraterach, przy których polskie dziury to pikuś.... Fatalne są przejazdy przez miasta - tragiczna jakość nawierzchni, brak oznaczeń i obwodnic (często funkcjonują tzw. obwodnice dla ciężarówek), bardzo długo stoi się na światłach, w w tedy jest się narazonym na ataki band agresywnych dzieciaków oferujących "mycie okien" za pomoca brudnej szmaty zamoczonej w pomyjowato wyglądającej wodzie.... Ruch znacznie mniejszy niż w Polsce, toteż komfort jazdy większy, dużyt plus za dodatkowe pasy na podjazdach w górach, wieczorem poza miastami należy uważać na nieoświetlone furmanki i inne dziwne lokalne wynalazki transportowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof467 Zielona Karta po wejsciu Rumunii do EU..? 12.02.07, 20:24 Czy jest jeszcze niezbędna do Rumunii czy już nie jest potrzebna?Czy jakość paliwa na ichniejszych stacjach jest zadowalająca?Pozdrawiam serdecznie!!Ruszamy w maju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: Zielona Karta po wejsciu Rumunii do EU..? 12.02.07, 21:29 Zielona karta nie jest wymagana od podróżujących po UE, jest jednak międzynarodowo uznawanym dowodem posiadania polisy ubezpieczeniowej i może ułatwić otrzymanie odszkodowania w razie wypadku. Paliwo dobrej jakości powinieneś dostać we wszystkich markowych stacjach benzynowych. Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: Zielona Karta po wejsciu Rumunii do EU..? 12.02.07, 21:51 Ups, przepraszam, sprawdziłem i okazuje się, że zielona karta nadal jest wymagana przy wjeździe do Rumunii. Możliwe, że do maja Rumunia zdąży podpisać stosowne porozumienie, ale na razie obowiązują stare przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
bzyk770 Re: Zielona Karta po wejsciu Rumunii do EU..? 15.02.07, 20:12 Witam.Mam pytanie skoro niedawno podróżowałeś do Rumuni to będziesz wiedział czy wjeżdżając do tego kraju/lub Bułgarii/trzeba mieć paszport czy wystarczy dowód osobisty nowego typu Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: Zielona Karta po wejsciu Rumunii do EU..? 16.02.07, 00:53 dowod wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś