Dodaj do ulubionych

Jak samochodem do Rumunii

06.07.06, 19:48
Witajcie!

Wybieramy się samochodem do Rumunii i boje się czy mi go nie
ukradną. Mam 1,5 roczną Lagunę.
Jak to jest z tym w Rumunii.
Na co mam zwracać uwagę?

Pozdrawiam
Andrzej
Obserwuj wątek
    • viking2579 Re: Jak samochodem do Rumunii 06.07.06, 20:15
      Moje wrazenie po tygodniowym pobycie w zeszlym roku: nie ma wiekszej roznicy w
      porownaniu z Polska. Mialem 2-letni samochod (porownywalny z Twoim) na
      szwedzkich numerach, alarm i oznakowane szyby.
      Unikalem zostawiania rzeczy w samochodzie i parkowalem tam, gdzie "wygladalo"
      bezpiecznie (na noc za ogrodzeniem, tak jak i w Polsce :)).
      Powodzenia!
      • czarnyp Re: Jak samochodem do Rumunii 06.07.06, 21:15
        Witam forumowiczów!! Kolego jak sie wybierasz samochodzikiem do Rumunii to sie
        nie obawiaj,tutaj nie ma problemu z kradziezami samochodow bynajmniej mnie nic
        tutaj nie spotkalo od 1,5 roku i nie trzymam samochodu na strzezonym parkingu
        (mam samochod dobrej klasy).Ale tak jak kolega wsponial nie zostawiaj nic
        wartosciowego na siedzeniach bo okazja czyni złodzieja :)Sytuacja w Rumunii pod
        tym wzgledem jest duzo lepsza niz w Polsce
        Pozdrawiam
      • czarnyp Re: Jak samochodem do Rumunii 06.07.06, 21:15
        Witam forumowiczów!! Kolego jak sie wybierasz samochodzikiem do Rumunii to sie
        nie obawiaj,tutaj nie ma problemu z kradziezami samochodow bynajmniej mnie nic
        tutaj nie spotkalo od 1,5 roku i nie trzymam samochodu na strzezonym parkingu
        (mam samochod dobrej klasy).Ale tak jak kolega wsponial nie zostawiaj nic
        wartosciowego na siedzeniach bo okazja czyni złodzieja :)Sytuacja w Rumunii pod
        tym wzgledem jest duzo lepsza niz w Polsce
        Pozdrawiam
        • dr_jeep Re: Jak samochodem do Rumunii 06.07.06, 21:43
          Dziękuję za życzliwe i szybkie odpowiedzi
    • wahadlo Re: Jak samochodem do Rumunii 07.07.06, 19:06
      Byłem w 2004 roku samochodem (rocznym ,zeby nie bylo ;) ) , zjezdzilismy jakies
      70% Rumunii przez 2 tygodnie, rozne dziury i wiochy, miasta i kurorty.
      Zostawialismy go w rozmaitych miejscach a przy tym samochod robil nam za dom na
      kolkach (kombi) wiec tych gratow pelno bylo i silą rzeczy wiekszosc widoczna.
      I nie mielismy sytuacji nieprzyjemnej ani wrazenia, ze mogloby byc zle.
      To tyle, jesli chodzi o samych Rumunow...
      Natomiast _bardzo_ zwroc uwage na okolice w ktorej kreci sie sporo cyganów-
      bardzo natretnych,natarczywych- w takim przypadku lepiej nie kusic losu. Zawsze
      (poza miastem) mozna dogadac sie z gospodarzem i zostawic auto gdzies kolo domu.

Ja sie tam czulem bezpieczniej niz w Polsce :) i mam straaaszny niedosyt Rumunii :)
      jakbys chcial, sluze roznymi informacjami (choc nie wiem na ile bylyby aktualne
      od 2004 roku)
      • transylwania Re: Jak samochodem do Rumunii 08.07.06, 10:39
        uważaj na duże miasta jak Timisoara albo Bukareszt, poza tym jezdzi sie tam na
        styk, ludzie nie zachowuja odstepow miedzy samochodami np Cluj Napoca
        w malych miasteczkach nie powinno byc problemu
    • sylasia Re: Jak samochodem do Rumunii 08.07.06, 16:12
      Wróciłam z Rumunii 2 tygodnie temu. Z samochodem nie ma problemu. Trzeba mieć
      koniecznie zieloną kartę.
    • muckla Re: Jak samochodem do Rumunii 25.07.06, 15:28
      Jeździliśmy wiele razy do Rumunii i nigdy nie było żadnych problemów.
      Przemili ludzie.
      Piękny kraj.
      Goroąco polecam! Udanych wakacji!
      • soso3 Re: Jak samochodem do Rumunii 26.07.06, 09:18
        Ja wybieram się we wrześniu i szczerze mówiąc trochę przerażaja mnie opowieści
        o rumuńskim stylu jeżdżenia. Faktycznie jeżdżą jak dzicy, nie zachowując
        odstępów, wciskając się na siłę i wymuszając pierwszeństwo? ;-)
        Taki włoski styl?
        Pytam serio
        • avroml Re: Jak samochodem do Rumunii 26.07.06, 21:09
          jest nawet gorzej: do tego wszystkiego jeszcze trabia jak wariaci!
          wedlug mnie to polowa z tutejszych kierowcow nie powinna nigdy dostac prawa jazdy.
          ale dziwnym trafem niewiele jest stluczek. a i tutejsi kierowcy maja wyrozumialosc dla kierowow samochodow na zagraniczych blachach, wiec da sie przezyc:)
        • piotrekxx Re: Jak samochodem do Rumunii 27.07.06, 18:29
          Witam forumowiczów!!
          Faktycznie oni tak jezdza ! Najgozej jest w Bukareszcie tutaj nie obowiazuja
          zadne przepisy wiec i umiejetnosci nie musza byc wysokie ;)))) Taka przydatna
          rada ..Jezeli wiezdzasz na skrzyzowanie i jestes na drodze z pierszenstwem lub
          masz zielone swiatlo zawsze lepiej sie rozejzyj czy jakas Dacia nie probuje
          wymusic pierszenstwa :)I po powrocie do kraju nie praktykuj ich metod jazdy :)
          Pozdrawiam
        • juliam1 Re: Jak samochodem do Rumunii 30.01.07, 20:58
          styl jest rzeczywiscie wloski :) ale zapewniam Cie ze w rzymie to bys nie
          wyrobil jak sie boisz rumunii :)))
          tez bylismy samochodem w rumunii kika razy i nic sie nie stalo, nawet w
          bukarszescie :) w gorach duze dziury sa na drogach, szczegonie po zimie a poza
          tym super!
    • amely Re: Jak samochodem do Rumunii 26.07.06, 20:16
      Witam,

Właśnie wczoraj wróciłam z 'samochodowego' urlopu w Rumunii. Powiem tylko ze
      wrażenia jak najbardziej pozytywne, choc tez bardzo się obawiałam przed
      wyjazdem.. Tymczasem jest bezpiecznie i nie ma sie czego obawiac. Naprawde!
      Koniecznie przejedz sie trasa tranfogarska w transylwanii - niezapomniane
      widoki, gorąco polecam. Jesli mozesz zaplanuj sobie podroz tak, zeby gdzies tam
      na trasie spedzic jeden dzien, chocby w namiocie - ja mialam tak zaplanowana
      trase, ze juz nie zdazyłam, a bardzo zaluje.
      Plecam przewodnik Pascala- dobre, sprawdzone informacje i namiary.
      Pozdrawiam i udanej podrozy.
      • avroml Re: Jak samochodem do Rumunii 01.01.07, 22:40
        podnoszę wątek
        • des4 Re: Jak samochodem do Rumunii 01.02.07, 11:50
          Co do bezpieczeństwa, to czasy "dzikiego wschodu" raczej już minęły. Oczywiście
          nie należy prowokować pecha zatrzymując się nnp. nocą w odludnych dziwnych
          miejcach, ale tak samo należy robić gdziekolwiek w Europie...

Drogi główne są niezłe, porównywalne z polskimi, a może nawet nieco lepsze, bo
          nawierzchnia jest niedawno kładziona, a ruch znacznie mniejszy. Drogi boczne to
          zwykle horror, można zmasakrować podwozie i koła na nieoznakowanych kraterach,
          przy których polskie dziury to pikuś....

Fatalne są przejazdy przez miasta - tragiczna jakość nawierzchni, brak oznaczeń
          i obwodnic (często funkcjonują tzw. obwodnice dla ciężarówek), bardzo długo
          stoi się na światłach, w w tedy jest się narazonym na ataki band agresywnych
          dzieciaków oferujących "mycie okien" za pomoca brudnej szmaty zamoczonej w
          pomyjowato wyglądającej wodzie....

Ruch znacznie mniejszy niż w Polsce, toteż komfort jazdy większy, dużyt plus za
          dodatkowe pasy na podjazdach w górach, wieczorem poza miastami należy uważać na
          nieoświetlone furmanki i inne dziwne lokalne wynalazki transportowe....
    • krzysztof467 Zielona Karta po wejsciu Rumunii do EU..? 12.02.07, 20:24
      Czy jest jeszcze niezbędna do Rumunii czy już nie jest potrzebna?Czy jakość
      paliwa na ichniejszych stacjach jest zadowalająca?Pozdrawiam serdecznie!!Ruszamy
      w maju!!!
      • avroml Re: Zielona Karta po wejsciu Rumunii do EU..? 12.02.07, 21:29
        Zielona karta nie jest wymagana od podróżujących po UE, jest jednak międzynarodowo uznawanym dowodem posiadania polisy ubezpieczeniowej i może ułatwić otrzymanie odszkodowania w razie wypadku.

Paliwo dobrej jakości powinieneś dostać we wszystkich markowych stacjach benzynowych.
        • avroml Re: Zielona Karta po wejsciu Rumunii do EU..? 12.02.07, 21:51
          Ups, przepraszam, sprawdziłem i okazuje się, że zielona karta nadal jest wymagana przy wjeździe do Rumunii. Możliwe, że do maja Rumunia zdąży podpisać stosowne porozumienie, ale na razie obowiązują stare przepisy.
          • bzyk770 Re: Zielona Karta po wejsciu Rumunii do EU..? 15.02.07, 20:12
            Witam.Mam pytanie skoro niedawno podróżowałeś do Rumuni to będziesz wiedział
            czy wjeżdżając do tego kraju/lub Bułgarii/trzeba mieć paszport czy wystarczy
            dowód osobisty nowego typu
            • avroml Re: Zielona Karta po wejsciu Rumunii do EU..? 16.02.07, 00:53
              dowod wystarczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka