Dodaj do ulubionych

Góry Fogaraskie

28.08.09, 10:55
Cześć :) Wybieram się po niedzieli na dwa tygodnie w Góry Fogaraskie. Trochę
zdębiałam, jak przeczytałam, że trasa przez góry moze być już we wrześniu
zasypana sniegiem. Dobrze wiedzieć :-) Moje pytanie jest takie - czy jadąc tam
w ciemno znajdę noclegi? W sieci znalazłam kilka hoteli, ale wolałabym wydać
za nocleg trochę mniej niż kilkaset złotych. Jak wygląda infrastruktura
noclegowa w tamtych rejonach? I trzymajcie kciuki za żółtodzioba, który do
Rumunii jedzie pierwszy raz i piszczy z wrażenia na widok gór ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Góry Fogaraskie IP: 77.255.122.* 28.08.09, 11:05
      Jeśli chodzi o góry to bazą noclegową jest własny namiot :)
      Są też schroniska ale raczej nie tak usytuowane, żeby przejść główny grzbiet
      licząc jedynie na noclegi pod dachem.
      Chyba, że chcesz mieć jakąś bazę wypadową i chodzić w góry na lekko, jednak w
      takim układzie dużo czasu zajmują podejścia.
      • katarzynasophia Re: Góry Fogaraskie 28.08.09, 11:20
        Niestety, raczej ta druga opcja. Będę się starać podjeżdżać, gdzie tylko się da
        samochodem, a dalej chodzić. Nie mam odpowiedniego sprzętu na tę porę roku :-(
        • avroml Re: Góry Fogaraskie 28.08.09, 12:34
          Hm, to niewiele przyjemności będziesz z tego miała w takim układzie.
          Nie wiem, czy masz mapę Fagaraszy, jeśli nie, to rzuć okiem tutaj:
          www.welcometoromania.ro/Fagaras/Fagaras_Harta_r.htm
          albo lepiej ściągnij stąd: www.carpati.org/download/h17/
          Jedyna droga, którą możesz wjechać pod grań, to Transfogaraska. Inne
          drogi kończą się dośc nisko, dalej do grani masz 6 - 7 godzin
          mozolnego włażenia. Schroniska owszem są, ale też dość nisko.
          Najwyżej położone schronisko, Cabana Podragu jest w odległości
          jakiejś godziny marszu od szlaku graniowego, a ok. 2,5 godziny od
          Vf. Moldoveanu.
          Ja bym ci zasugerował taki program: Wjazd samochodem na przełęcz
          Balea, nocleg w schronisku Balea Lac. Warto rezerwować: Leopold
          Klingeis, balealac małpa home kropka ro, tel. 0040745072602.
          Pierwszego dnia, na rozgrzewkę, przejście na zachód, powiedzmy do
          Vf. Lespezi i powrót, no, chyba że pogoda będzie tak dobra, a ty
          taka sprawna, że dojdziesz do Vf. Negoiu i wrócisz.
          Drugiego dnia przejście na wschód do Cabana Podragu i nocleg,
          trzeciego dnia wycieczka na Vf. Moldoveanu i powrót do Podragu,
          czwartego dnia powrót do Balea Lac. Cabana Podragu do
          najwygodniejszych nie należy, więc nie szykuj się na ciepły prysznic
          po wycieczce. Weź ze sobą śpiwór i własny papier toaletowy. Ale
          można za to zjeść ciepły posiłek. Balea Lac to superlux:)
          Fagarasze nie są zbyt fajne do chodzenia "wypadowego". W tym stylu
          chodzi się raczej w górach Piatra Craiului albo Bucegi - tam
          schronisk jest więcej i są położone bliżej grani.
          • katarzynasophia Re: Góry Fogaraskie 28.08.09, 12:42
            Avroml, dzięki za sugestie :-))) Mapę gór mam, a nawet dwie. Po pracy przyjrzę
            się im i dokładnie rozplanuję trasy. Tak to jest, jak człowiek nie ma czasu
            nawet zaplanowac urlopu odpowiednio wczesnie :-(
            Nic to, połażę tam, gdzie się da, a za rok wybiorę inny rejon.
            Jeszcze jedno ważne pytanie - temperatura. Jest ciepło, zimno, średnio?
            Informacja o sniegu mnie zaskoczyła. Średnia temperatura we wrzesniu dla tamtych
            rejonów to (jak wyguglałam) 14 stopni, ale to może oznaczać i 10 i 20... Nie
            wiem, na co się przygotować. Hm?
            • avroml Re: Góry Fogaraskie 28.08.09, 13:41
              Przygotuj się na wszystko. Południowe Karpaty, z racji swojej
              wysokości i położenia, mają bardzo zmienną pogodę, a końcem lata to
              już skrajnie zmienną. Też byłem tam we wrześniu: pierwszego dnia
              było ciepło i parnie, nocą był przymrozek, drugiego dnia rano
              temperatura była około 0 i padał śnieg z deszczem, po południu był
              silny wiatr i lodowaty deszcz, w nocy - ociepliło się i następnego
              dnia było pogodnie i ciepło. Następnej nocy nawet nie rozbijałem
              namiotu... i tak w koło macieju.
              Tak, czy inaczej, dwa polary - jeden cienki, drugi grubszy i dobra
              kurtka goretexowa to podstawa. Koniecznie dwie pary spodni - w
              wypadku przemoczenia. Skoro będziesz nocować w schroniskach, śpiwór
              obojętnie jaki.
              • katarzynasophia Re: Góry Fogaraskie 28.08.09, 14:05
                Niestety, nie ma wolnych miejsc w Baela Lac w przyszłym tygodniu. W takim razie
                będę kombinować z innego miejsca. Dziękuję za informację o pogodzie, no pieknie,
                a pierwszą rzeczą, jaką spakowałam był krem z fitrami zeby się nie opalić :-))))
                Skłaniam się coraz bardziej ku temu, żeby jednak zabrać dobytek do plecaka,
                zostawić samochód na jakimś parkingu i spędzić kilka dni w górach.
                • avroml Re: Góry Fogaraskie 28.08.09, 14:29
                  Krem z filtrami też weź, a co. Słońce też na pewno będziesz mieć.
                  Jak chcesz przejść granią, to weź sporo lekkiego prowiantu, ale
                  ograniczaj wagę, bo często będziesz musiała nosić ze sobą wodę.
                  Raczej nie chodź sama - przyłącz się raczej do innych "łazęg", bo
                  tam łatwo skręcić kark albo np. kostkę. Jeśli masz samochód, to nie
                  musisz koniecznie nocować w Balea Lac - wjedź tam wcześnie rano,
                  zostaw auto i idź w góry. Wieczorem wrócisz i zjedziesz na nocleg
                  niżej. Myślę, że bez problemu możesz zostawić tam auto i na kilka
                  dni.
                  • katarzynasophia Re: Góry Fogaraskie 28.08.09, 14:44
                    O tym nie pomyślałam - żeby podjechać w tamto miejsce. Chciałabym m.in. dojść do
                    Cabana Podragu, a stamtąd - jak pisałeś, na Moldoveanu. Jestem ciekawa, jaki
                    jest stopień trudności na tym podejściu, bo jak bardzo trudny, to chyba sobie
                    daruję. I czy miejsce w Cabana trzeba sobie rezerwować? Na wszelki wypadek
                    zabiorę karimatę :-)
                    Jeszcze raz dziękuję za informacje :-) Teraz ważne jest słońce. Bo jak będzie
                    mgła i padać, to bez sensu jest chodzić. Ale... hmm, czy w takich
                    okolicznościach przyrody chmury nie są poniżej wysokich partii gór? Kilka razy w
                    Tatrach tak miałam i nie wiem, czy tak się dzieje zawsze, czy to zależy od
                    rodzaju chmur... (nie uważałam na lekcjach geografii:-(
                    • avroml Re: Góry Fogaraskie 28.08.09, 15:08
                      Ta trasa nie jest trudna. Dużo gorsze jest podejście na Negoiu od
                      zachodu. Nie przejmuj sie za bardzo chmurami i deszczem - rano może
                      padać, a już w południe może być całkiem ciepło i pogodnie. Albo na
                      odwrót. To są góry. Dlatego zawsze zabieraj ze sobą polar i kurtkę
                      deszczową. I najepiej termos z czymś ciepłym. Chmury mogą być na
                      różnej wysokości. Może ci się zdarzyć, że grań będzie powyżej ich
                      górnego poziomu. Ale nie zawsze. W Cabana Podragu - "cabana" to
                      schronisko jest dużo miejsc i zwykle ich nie brakuje. Są to prycze.
                      Nie trzeba rezerwować. A godzinkę-dwie drogi niżej jest jeszcze
                      jedno schronisko, Turnuri (turnur).
                      • katarzynasophia Re: Góry Fogaraskie 28.08.09, 15:30
                        Świetnie, bo już się bałam, że jeśli trasa byłaby za trudna, to moje kolano
                        mogłoby tego nie znieść. Już nie mogę się doczekać poniedziałku, wyjeżdżam
                        wieczorem i mam nadzieję, że 20 godzin wystarczy mi na dojazd (bo nie
                        przekraczam jeszcze 120km/h). Mam inne pytanie - co jeszcze powinnam, Twoim
                        zdaniem, zobaczyć w okolicy Gór Fogaraskich. Pytam, bo mam przewodnik (a nawet
                        dwa oraz 2 mapy i sporo informacji z sieci), ale chciałabym usłyszeć
                        bezpośrednie rekomendacje :-) Preferuję bardziej miejsca ustronne, przyrodę,
                        wolałabym omijać miasta, no chyba że mają w sobie to coś.
                        • avroml Re: Góry Fogaraskie 28.08.09, 18:12
                          Poza górami, to w okolicach Fagaraszy wiele do oglądania nie ma... No,
                          oczywiście Jezioro Vidraru, ruiny zamku Poienari i twierdza Arefu na
                          południowych stokach. Warto też zobaczyć klasztor W Curtea de Arges.

Tak szczerze, to nie przepadam za Fagaraszami. Wolę Apuseni...
                          • Gość: romtam Re: Góry Fogaraskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 22:57
                            Jeśli wybierzesz drogę dojazdu do trasy Transfogaraskiejod północy,
                            to zaraz za wioską Cartisoara po lewej stronie od drogi , nad
                            potokiem są świetne miejsca biwakowe z widokiem na góry. Na samej
                            przełęczy też jest miejsce na rozbicie namiotu, zwykle jest ich
                            większa ilość przy lepszej pogodzie.
                            Z moich doświadczeń wynika, że najlepsza pogoda jest od rana do
                            poludnia, potem lubi popadać z godzinkę, aby pod wieczór znów się
                            rozpogodzić.Ale jak to w górach, zwłaszcza tych wyższych bywa, nie
                            jest to reguła.
                            • katarzynasophia Re: Góry Fogaraskie 30.08.09, 09:35
                              romtam, dzięki za info :-) skompletowałam niezbędny ekwipunek, ale mam nadzieje,
                              ze nei będzie bardzo deszczowo. niestety, nie będę nocować w namiocie, może
                              następnym razem zaplanuję taki wyjazd. wyznaczyłam sobie trasy między
                              schroniskami + kilka nocy na dole, czyli w miastach.

nie mogę się doczekać :-)))
                              • katarzynasophia Re: Góry Fogaraskie 12.09.09, 16:11
                                Wróciłam zakochana w Rumunii po uszy. W przyszłym roku come back. A moze nawet
                                wcześniej :-)
                                • Gość: ola Re: Góry Fogaraskie IP: *.centertel.pl 22.09.09, 12:33
                                  podzielam Twoja zachwyt-tez w tym roku odkrylam Rumunie i Fogarasze.
                                  Szlismy przez gory 5 dni, spalismy w namiocie i w gorach, i na
                                  nizinach i bylo CUDOWNIE!!! Piekny kraj, przemili ludzie. SUPER!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka