Dodaj do ulubionych

chłopak z rumunii

• Gość: Zana mica Re: chłopak z rumunii IP: 193.0.97.* 08.08.16, 11:18
      Hej! Co człowiek, to obyczaj... Ja również miałam chłopaka Rumuna a nawet, można powiedzieć, narzeczonego. Mieszkaliśmy razem przez jakiś czas. Niestety, nie mam dobrych wrażeń. Mój chłopak miał wobec mnie wielkie wymagania: ubieraj się skromnie, gotuj, bądź zawsze wesoła, ale nie śmiej się, gdy rozmawiasz z obcymi mężczyznami, bo to (jego zdaniem) prowokujące i porządne kobiety tak nie robią. Reasumując, miał wymagania jak osoba wyznania muzłumańskiego (w potocznym rozumieniu), chociaż być chrześcijaninem (prawosławny). Być może to kwestia tego, że pochodzi z południa Rumunii (okolice Craiovej), może przetrwało tam więcej obyczajów z czasów panowania tureckiego? Poza tym, pochodził (chyba) z rodziny częściowo cygańskiej (nie przyznał się do końca ale miałam takie wrażenie, wiele rzeczy na to wskazywało) i część jego obyczajów mogła być z tym związana. Oczywiście, na początku był czarujący, traktował mnie jak księżniczkę... Ale potem chciał, żebym stała się "stateczną kobietą" i spełniała jego wymagania, które dla mnie były nie do przyjęcia. Oczywiście, zawsze będę to powtarzać, każdy człowiek jest inny, ale z moich doświadczeń wynika, że w krajach na południowy wschód od Polski od kobiet oczekuje się innych rzeczy niż w naszej ojczyźnie, większej uległości, zaangażowania w sprawy domowe, a samodzielność raczej nie jest od nich oczekiwana.
    • misiaczek177a Re: chłopak z rumunii 22.10.16, 00:03
      Witam :-) mojego przyszłego męża poznałam w Niemczech..jestem Polką.Od trzech miesięcy mieszkam w Rumuni..pojechaliśmy do Polski aby zakończyć moje formalności i zabrać wszystkie rzeczy..można by opowiadać bardzo dużo..Rumunia jest pięknym krajem..wszyscy tutaj są miło i uczynni..również miałam obawy jak to będzie gdy będziemy już tutaj,gdyż on będzie ciągle wśród sowich znajomych..za dwa lata planujemy ślub..obawiam się jakie dokumenty są potrzebne..Nie bój się idź za głosem serca..można powiedzieć,że Rumunia jest jak Polska..Ja osobiście nie widzę żadnej różnicy..są mniejsze możliwości pracy..
    • Gość: Barka Re: chłopak z rumunii IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.23, 09:57
      To wszystko zależy jak był wychowany jak się w domu traktują i czy to czysty Rumun czy nie jest mieszańcem z cyganem lub Turkiem są tez mieszani Włoch- Rumun. Czysty Rumun to w zbliżeniu jak Polak ale z cyganem czy Turkiem zmieszany bardzo źle będzie traktował żonę ona będzie zawsze na drugim planie . Jemu będzie wolno zdradzać to normalne a żona ma być wierna i wszystko mieć na głowie ;dzieci , dom i tolerować jego przywileje.
      Wiem to bo pracowałam w Czechach z Rumunami i mieszkaliśmy wspólnie na ubytowni i zawsze wtedy jeździł z nami kolega Rumun na zakupy . Był jedyny z wszystkich tam 100 Rumunów co miał samochód . Był szczery przyjaźnił się z nami czesto przychodził do pokoju na rozmowy, uczył nas rumuńskiego, opowiadał o ich kulturze i to co nas interesowało to o traktowanych tam kobietach -żonach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka