szizumami 06.01.10, 16:55 -i na przepedzenie pecha na powodzenie w każdej dziedzinie bez podpisywania cyrografu z siłami nieczystymi[tzn bez podejrzanych praktyk] ps;usilnie prosze nie zbOczać z tematu..;] Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szizumami Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 18:14 -zgarnać z tacy;] -wyjsc z petli doświadczeń - poza uzalezniajace schematy -pokonac wezly ksiezycowe..... Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 20:41 Juz,juz podaje tak z grubsza Zrodlo znane : Ps 1, 1 1 Szczęśliwy mąż, który nie idzie za radą występnych, nie wchodzi na drogę grzeszników i nie siada w kole szyderców*, 2 lecz ma upodobanie w Prawie Pana, nad Jego Prawem rozmyśla dniem i nocą ... Ps 2,12 Szczęśliwi wszyscy, co w Nim szukają ucieczki. ... PSALM 32 , 1 Szczęśliwy* ten, komu została odpuszczona nieprawość, którego grzech został puszczony w niepamięć. 2 Szczęśliwy człowiek, któremu Pan nie poczytuje winy, w którego duszy nie kryje się podstęp. ... PSALM 40 5 Szczęśliwy mąż, który złożył swą nadzieję w Panu, a nie idzie za pyszałkami i za zwolennikami kłamstwa*. ... 9 Jest moją radością, mój Boże, czynić Twoją wolę, a Prawo Twoje mieszka w moim wnętrzu»*. ... PSALM 41 2 Szczęśliwy ten, kto myśli o biednym <i o nędzarzu>*, w dniu nieszczęścia Pan go ocali. 3 Pan go ustrzeże, zachowa przy życiu, uczyni szczęśliwym na ziemi i nie wyda go wściekłości jego wrogów. 4 Pan go pokrzepi na łożu boleści: podczas choroby poprawi całe jego posłanie*. ... PSALM 84(83) 5 Szczęśliwi, którzy mieszkają w domu Twoim, Panie, nieustannie Cię wychwalają. 6 Szczęśliwi, których moc jest w Tobie, ... PSALM 94 12 Szczęśliwy mąż, którego Ty wychowujesz, o Panie, i prawem Twoim pouczasz, 13 by dać mu odpocząć w dniach nieszczęśliwych, nim grób wykopią dla występnego. ... PSALM 112(111) 1 Alleluja. Alef Szczęśliwy mąż, który się boi Pana Bet i wielkie upodobanie ma w Jego przykazaniach*. Gimel 2 Potomstwo jego będzie potężne na ziemi: Dalet pokolenie prawych dozna błogosławieństwa. He 3 Dobrobyt i bogactwo będzie w jego domu, Waw a sprawiedliwość jego przetrwa na zawsze*. Zain 4 Wschodzi w ciemności jako światło dla prawych*, Chet łagodny, miłosierny i sprawiedliwy. Tet 5 Dobrze się wiedzie mężowi, który lituje się i pożycza*, Jod postępuje w swych sprawach uczciwie. ... PSALM 119(118) 1 Szczęśliwi, których droga nieskalana, którzy postępują według Prawa Pańskiego*. 2 Szczęśliwi, którzy zachowują Jego upomnienia, całym sercem Go szukają*, ... PSALM 146(145) 5 Szczęśliwy, komu pomocą jest Bóg Jakuba, kto ma nadzieję w Panu, Bogu swoim, 6 który stworzył niebo i ziemię, i morze ze wszystkim, co w nich istnieje. On wiary dochowuje na wieki, 7 * daje prawo uciśnionym i daje chleb głodnym. Pan uwalnia jeńców, 8 Pan przywraca wzrok niewidomym, Pan podnosi pochylonych, Pan miłuje sprawiedliwych. 9 Pan strzeże przychodniów, chroni sierotę i wdowę, lecz na bezdroża kieruje występnych. Odpowiedz Link
nnikodem Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 20:55 Trzeba pokochać siebie i innych ludzi. Miec pozytywny stosunek do przyrody. Zdać sobie sprawę, że jesteśmy dziećmi kosmosu, że nasze życie jest wtórne do Wszechświata. Żyć chwilą, nie rozpamiętywac przeszłości i nie martwić się na zapas. Unikać negatywnych myśli ale to nie jest tożsame z tzw. pozytywnym, amerykańskim myśleniem. Mieć otwarty umysł, życiowe cele, być przedsiębiorczym. Odpowiedz Link
szizumami Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 21:13 w tym pierwszym zdaniu mieści sie ta cała reszta,o której pisałeś... i wiara i nadzieja..-Sir Lank - zeby pokochac trzeba wybaczyc... --- czasem trudno przebic sie przez własne blokady chcesz--nie idzie przebic albo zaklęty krag---sysyfowe prace gdzie błąd|? i--zachowania autodestrukcyjne... Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 23:08 ... «Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?»* «Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem*. 38 To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego*. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy». Odpowiedz Link
nnikodem Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 23:21 Miłość do Boga jest najważniejsza, choć każdy inaczej go pojmuje. Jestem panteistą i bóg to dla mnie duch Wszechświata. Materia jest wtórna. Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 23:31 św. Paweł od Krzyża "Możesz słyszeć "Bóg Cię kocha" tysiąc razy, ale możesz to poznać tylko w modlitwie." Wybacz ,ze odpowiadam cytatami ,ale akurat sobie czytam,przegladam i niektore wydaja mi sie na tyle trafne w danym kontekscie ,ze przytaczam . Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 23:43 nnikodem napisał: > Jestem panteistą i bóg to dla mnie duch Wszechświata. Rozumiem , tez mialem kiedys taki poglad . Odpowiedz Link
nnikodem Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 23:53 Rozumiem, że wróciłeś do katolicyzmu. Też go miło wspominam ale trzeba wiarę dostosować do współczesnej wiedzy. Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 07.01.10, 00:03 Mysle , ze miales madra prababcie Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 07.01.10, 00:13 nnikodem napisał: > Rozumiem, że wróciłeś do katolicyzmu Poniekad ,choc celniej pasuje tu okreslenie ,ze zostalem nawrocony, niz ,ze sam wrocilem . Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 23:14 Św. Jan od Krzyża "...Dzieje się zaś tak dlatego, że zdrowiem duszy jest miłość Boża i gdy nie posiada ona pełni tej miłości, nie ma zupełnego zdrowia, jest chora. Choroba bowiem to brak zdrowia i dusza, która nie ma w sobie nic z miłości, jest umarła; gdy ma odrobinę tej miłości, jest żywa, lecz bardzo osłabiona i chora. I dopiero stopniowo, gdy miłość jej się zwiększa, odzyskuje siły. Gdy zaś osiągnie pełnię miłości, wtedy będzie się cieszyła zupełnym zdrowiem." Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 06.01.10, 23:16 Jan Paweł II " Jeżeli chcecie się dowiedzieć, czym jest wewnętrzne wyzwolenie i prawdziwa radość, nie zapominajcie o sakramencie pojednania. W nim kryje się tajemnica ciągłej młodości duchowej" Odpowiedz Link
szizumami Re: recepty na szczęscie 07.01.10, 10:41 Panowie --ładna potyczka w salonowym stylu! -szczerze tez niepojmuje osobowego -głównego Boga- jak sie zwracam to raczej--w s trone Jezusa nie macie czasemtak--że prosicie--i cisza.. nie ma żadnej wskazówki---jakby czegos tam człowiek nie dopełnił ..... Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 07.01.10, 12:28 Wiesz jak to jest , jak pisal św. Augustyn : "Rozmawiamy o Bogu - cóż dziwnego, że nie całkiem pojmujesz? Gdybyś wszystko zrozumiał, nie byłby to już Bóg... Rozumowo poznać nieco Boga - to wielkie szczęście, ale pojąć Go do końca - przekracza wszystkie nasze możliwości" Poza tym masz Biblie . Odpowiedz Link
erzulie28 Re: recepty na szczęscie 07.01.10, 15:34 Ze tez ludzie w dobie fizyki kwantowej jeszcze takie banialuki wypisuja Odpowiedz Link
szizumami Re: recepty na szczęscie 08.01.10, 10:26 a wyjasnij mi erzulie ---co to jest ten kwant|? Odpowiedz Link
nnikodem Re: recepty na szczęscie 07.01.10, 18:47 szizumami napisała: > -szczerze tez niepojmuje osobowego -głównego Boga- Będąc dzieckiem wyobrażałem sobie, że Bóg, to taki dziadek z brodą siedzący w chmurach. Potem, w wieku 18-19 lat był okres ateizmu. Teraz tak to widzę. Wszechświat składa się z materii i ducha (za Spinozą). Duch wg mnie to energia i informacja. Wiadomo, że istnieje prawo zachowania materii i energii. Materia przechodzi w energie i na odwrót. Czyli mamy 3 odpowiedniki Osób z Trójcy Świętej. -Bóg Ojciec jest informacją (na początku było Słowo) -Syn Boży to materia. -Duch Świety to energia, On porusza planetami i elektronami w atomach. Dusza to informacja o człowieku, która po śmierci pozostaje we Wszechświecie. Można na jej podstawie odbudować człowieka z materii(pierwiastków chemicznych) i energii- to zmartwychwstanie. Jezus nie twierdził, że jest synem bożym. Żydzi o Bogu Jahwe mówili Ojciec. Jezus wg Koranu był prorokiem jak Mahomet i nie został ukrzyżowany. Uzdrawiał przez nałożenie rąk, bo miał idealne, czyste pole energetyczne. Co do przemiany wody w wino i rozmnożenie chleba, to... kto chce niech wierzy. Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 08.01.10, 09:02 > Jezus nie twierdził, że jest synem bożym "15 Jezus zapytał ich: «A wy za kogo Mnie uważacie?» 16 Odpowiedział Szymon Piotr: «Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego». 17 Na to Jezus mu rzekł: «Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew*, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. 18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą*. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie»." Odpowiedz Link
nnikodem Re: recepty na szczęscie 08.01.10, 11:06 Jezus rozmawiał po aramejsku. Ewangelia była pisana po grecku. Potem ją jeszcze przepisywano wielokrotnie. Wreszcie przełożono na polski. Stąd sporo błędów. Na forum religia dyskutowałem o błędach w tłumaczeniu Pisma. Zresztą mówi się, że jesteśmy dziećmi(synami) Boga, dziećmi Wszechświata. Odpowiedz Link
srilankowiec Re: recepty na szczęscie 08.01.10, 13:07 O jakich bledach mowisz ? I dlaczego piszesz ,ze jest ich sporo , bylbys tak dobry i wymienil je ? Po to sa najwczesniej zachowane egzemplarze , zeby mozna je bylo porownac i dalej zeby mozna bylo wykonac rzetelne tlumaczenie . Pracuja nad tym najbardziej tegie glowy w tej dziedzinie , specjalisci od jezykow oryginalnych , aby przeklady byly mozliwie najwierniejsze oryginalowi . Inaczej wszyscy musieliby sie umiec wyslawiac i czytac po hebrajsku, aramejsku i grecku , zeby mogli skorzystac z calej Biblii . Odpowiedz Link
nnikodem Biblia 08.01.10, 15:21 Nie sposób wymienić. Może jeden. Aramejskie słowo btwlh, ew. btwltʾalbo hebrajskie "betula(h)" oznacza zarówno dziewicę, jak i pannę albo mlodą kobietę, która jeszcze nie rodziła ale zachowuje się godnie. Po przetłumaczeniu na greckie "partenos" wyszła jednoznaczna dziewica. Islamiści uważają za Koran tylko ten w oryginalnym języku. Tłumaczenia, to są tylko przekłady koranu na dany język. Niestety mało kto zna hebrajski, aramejski, grekę. Z polskim mamy problemy Najlepiej mają Grecy, bo mogą czytać NT w oryginale. Co prawda NT pisany jest starogreckim językiem ale oni go rozumieją tak jak my rozumiemy Bogurodzicę spisaną w XVw. Odpowiedz Link
srilankowiec Re: Biblia 08.01.10, 16:02 Ciekawy temat , mozna by go pociagnac ( nie wiem tylko czy autorka watku bedzie zadowolona , prosila wszak by nie zbaczac z tematu Problem w tym ,ze za Chiny nie potrafie tego sprawdzic w necie , wpisuje po aramejsku po hebrajsku , tak jak podales i wyskakuja mi takie kwiatki ,ze szkoda gadac . Przydalby sie na forum jakis znawca jezykow oryginalnych , byloby latwiej i ciekawiej , moze gdzies tam ktos taki podczytuje forum ,ale moja wiara jest slaba w tej materii Odpowiedz Link
nnikodem Re: Biblia 08.01.10, 16:46 Wiara, to wiara. Nie potrzebujesz dowodów. Wielu ludzi wierzy w Jezusa Chrystusa a nie wiedzą gdzie się urodził, ile lat żył ani ile wygłosił kazań. Ale ta wiedza nie jest im tak naprawdę potrzebna. "Kwiatki" z Biblii zbieram jako ciekawostki. Ulubione to o uchu igielnym- ludzie nie wiedzą co nazywano igielnym uchem. O belce w oku- powinna być belka w studni oczywiście. Tłumaczenie grackich słów agape i fileo jako "miłujesz" a znaczenie ich jest różne- to z rozmowy Jezusa z Szymonem. Szczęść Boże! Odpowiedz Link
szizumami Re: Biblia 08.01.10, 22:25 -miło że pytasz po raz któryś tam--mówie-że, mysle--choc troche z tekstówmjakie obiecał Agnitum-mogłoby dużo wniesc w tę dyskusje Odpowiedz Link