Dodaj do ulubionych

W jakiej pozycji medytujecie ?

02.12.06, 14:30
Bo ja jak medytowalem na lezaco to zawsze w koncu zasypialem. Za duzo energii
i za wysokie wibracje po kilkunastu juz minuach pwodowowaly, ze słabłem i
zasypialem.

Wiec teraz medytuje w ćwierclotosie. Jescze nie troche nogi bola, ale juz
potrafie tak usiedziec nawet godzine. Jak zupelnie to opanuje, to sie
zabieram za póllotos i pozniej normalny lotos.

Z poczatku mialem problemy z utrzyamniem plecow prosto, ale teraz po prostu
medytuje na tapczanie i sie opieram o miekkie oparcie. Plecy z poczatku i tak
sie zapadaja w oparcie, ale po kilku minutach czakry mam juz jako tako
zharmonizowane i plecy sie tym samym automatycznie prostują, bo cialo jest
doenergetyzowane.
Obserwuj wątek
    • 7zahir Re: W jakiej pozycji medytujecie ? 02.12.06, 16:46
      Do medytacji nie jest potrzebna
      żadna rytualne pozycja,
      tylko spokój mysli.
      Medytujesz gdy idac zachwycasz
      się spiewem ptaków,
      urokiem drzewa - teraz pozbawionego lisci.
      • motyvvacja Re: W jakiej pozycji medytujecie ? 02.12.06, 18:52
        7zahair masz racje.
        Ale istnieja tysiace roznych medytacji,i kazda z nich ma inne zadanie(choc
        jeden cel).
        To o ktorej pisze are,najprawdopodobniej ma zadanie doenergetyzowania.
      • poulsan1 Re: W jakiej pozycji medytujecie ? 16.12.06, 15:24
        albo przy Mandali, ja medytuję w ćwierclotosie...przy Mandali tybetańskiej,
        którą mam od Pani Marii
    • motyvvacja osho-techniki medytacyjne 02.12.06, 19:47
      Wybieranie medytacji
      Od samego poczatku znajdz cos, co do ciebie przemawia.
      Medytacja nie powinna byc narzuconym wysilkiem. Jesli bedzie narzucona, od
      samego poczatku skazana jest na niepowodzenie. Cos narzuconego nie uczyni cie
      naturalnym. Nie potrzeba tworzyc zbednego konfliktu. Trzeba to zrozumiec, gdyz
      umysl ma naturalna sklonnosc do medytowania - jesli dasz mu cos, co do niego
      przemawia jesli jestes ukierunkowany na cialo, sa sposoby dotarcia do Boga
      przez cialo, poniewaz cialo równiez nalezy do Boga. Jesli czujesz, ze jestes
      ukierunkowany na serce - modlitwa. Jesli czujesz, ze jestes ukierunkowany na
      intelekt - medytacja.
      Ale moje medytacje sa w pewnej mierze odmienne. Staralem sie opracowac metody,
      które moga byc wykorzystywane przez wszystkie trzy typy. Wiele sie w nich
      korzysta z ciala, wiele z serca i wiele z inteligencji. Wszystkie trzy elementy
      sa ze soba polaczone i na róznych ludzi w rózny sposób oddzialywuja.
      Cialo, serce, umysl - wszystkie moje medytacje ida w tym samym kierunku.
      Zaczynaja od ciala, ida przez serce, docieraja do umyslu, a potem wykraczaja
      dalej.
      Zawsze pamietaj - to, co lubisz, moze wejsc w ciebie gleboko; tylko to moze
      wejsc w ciebie gleboko. Lubienie oznacza po prostu, ze to cos ci odpowiada.
      Rytm tego jest z toba w harmonii; miedzy toba i ta metoda jest jakas subtelna
      harmonia. Gdy polubisz jakas metode, nie stawaj sie wobec niej skapy - wejdz w
      nia na tyle, na ile zdolasz
      • eevvaa Re: osho-techniki medytacyjne 03.12.06, 12:30
        motyvvacja napisała:
        >Wybieranie medytacji
        >Od samego poczatku znajdz cos, co do ciebie przemawia.
        >Medytacja nie powinna byc narzuconym wysilkiem. Jesli bedzie narzucona, od
        >samego poczatku skazana jest na niepowodzenie.

Dzięki Motyvvacjo za zwrócenie uwagi na ten ważny aspekt.
        • motyvvacja Re: osho-techniki medytacyjne 03.12.06, 17:18
          smile
          Pozdrawiam cie ewuniu serdeczniasto.My kobiety musimy sie trzymac razemsmile))
          • eevvaa Re: osho-techniki medytacyjne 03.12.06, 18:26
            motyvvacja napisała:

> smile
            > Pozdrawiam cie ewuniu serdeczniasto.My kobiety musimy sie trzymac razemsmile))

-Pozdrawiam Motyvvacjo smile).Bez mężczyzn świat jednak byłby nudny.big_grin

Uśmiech wędruje daleko...

ewa
            • motyvvacja Re: osho-techniki medytacyjne 03.12.06, 18:39
              Jasne ze byl by nudnysmile Zabawa zaczyna sie wtedy,gdy sie okazuje ze w kobiecie
              drzemie mezczyzna, a w mezczyznie kobieta.wtedy to nawet afirmacja cycusiow
              jest wybaczalnasmile
              a ten duchowy wymiarsmile
              • eevvaa Re: osho-techniki medytacyjne 03.12.06, 18:41

Ten duchowy wymiar.Porozumienie bez słów pociąga mnie najbardziej.

Uśmiech wędruje daleko...

ewa
          • krytyk2 Re: osho-techniki medytacyjne 04.12.06, 00:15
            My mężczyźni -też...smile
    • mskaiq Re: W jakiej pozycji medytujecie ? 03.12.06, 09:38
      Czy Ty napewno wiesz co robisz. Mysle ze 7zahir ma racje. Ta medytacja o ktorej
      pisze 7zahir moze przyniesie Ci wiele korzysci i jest bezpieczna.
      Niebezpieczenstwo tego co robisz polega na tym ze czesto medytacja ktora
      uprawiamy wyprzedza mozliwosci naszego fizycznego ciala. Nie mamy nad nim
      kontroli szczegolnie nad nizszymi centrami
      Kontynujac medytacje moze spowodowac uszkodzenie Twojego fizycznego ciala i
      calkowicie zatrzyma Twoj rozwoj w tym zyciu. Moze pojawic sie wiele
      niezrozumialych sensacji ktore zwykle prowadza do obledu. Koszt przekonania sie
      czym jest medytacji jest olbrzymi i dla Ciebie i dla Twoich bliskich.
      Mysle ze warto abys poczytal na temat filozofi yogi, jak powstala i dla kogo.
      Kazda z medytacji powstala dla bardzo zaawansowanych dusz ktore posiadaja
      bardzo duza kontrole nad cialem, emocjami i ktore wiedza dokladnie kim sa i co
      robia na ziemi.
      Przeczytaj sobie Ponder on This. Jest to ksiega oparta na pismach Djwhal Khul,
      Tibetan i tlumaczona i zredagowana przez Alice Baily.
      Przeczytaj rowniez The Light of The Soul (The yoga sutras of Patanjali
      paraphrased by Tibetan with commentary of Alice Baily).
      Tam znajdziesz wszystko na temat medytacji i na jakim poziomie rozwoju duszy sa
      uzywane.
      Serdeczne pozdrowienia.

• are.1 Re: W jakiej pozycji medytujecie ? 03.12.06, 13:24
        Dzieki wszystkim za ostrzezenia, ale nie wydaje mi sie zebym robil cos
        niebezpiecznego. Od dawna juz wiem, ze moim przeznaczeniem z tym zyciu jest
        zawsze ladowac na 4 łapy, mimo ze upadkow bylo wiele.

Wiem ze czakry podstawy i sakralna trzeba uwaznie symulowac i ze sa delikatne.
        Dlatego dobre jest medytacja nad zywiolem ziemi (I czakra, np wyobrazam sobie
        ze spaceruje boso i tez całe "okablowanie" energetyczne nóg polaczone z I
        czakra) i wody (2 czarka, swietnie mi ja harmonizuje).

Od dluzszego czasu juz zawsze dostosowuje medytacje podczas niej samej do tego,
        co sie dzieje. Czasem nawet przerywam jak czuje ze cos sie nie klei.

Co do przyjmowania pozycji na siłe, to faktycznie tak to troche wyglada, ale
        jak mam krzywy kregoslup to wyraznie czuje, ze energia nie plynie za dobrze.
        Tazke jak zle spalem i sie rano przeciagne, to widze jak energia zalewa 3 oko
        i to czasem nawet w kolorach smile Przyjmowanie pozycji na sile jest chyba od
        biedy dozwolone. W buddyjskiej Vipassanie sie tak robi i po prostu obserwuje sie
        ból (plecow). Nie moge poszerzac skokowo Swiadomosci na leżąco, bo wtedy sie
        zasypia i chociaz aura eteryczna sie bardzo rozszerza i jak spotkacie jakiegos
        ezoteryka np na miescie, to on to zauwazy i od razu pomysli ze to jakis wielki
        Jedi Master wink, ale i tak po dluzszym czasie cialo fizyczne osłabnie - wiec
        nie nalezy do tego dopuszczac.

Albo tak: chcemy wyjsc z ciala i cos tam mamy do zrobienia. Jest zimno na
        dworzu, wiec wychodzimy tylko astralnie wink Trzeba najpierw ładnie otworzyc
        i zharmonizowac czakry od dolu i dopiero przy 6-tej mozna cos probowac. To musi
        byc robione na siedzaco jak dla mnie, bo potrzebuje do tego popsprzatac
        system energetyczny i troche poszerzyc Swiadomosc - a nawet po tym i tak
        malo kiedy wychodzi ;-P

Pooza tym jak wszystkie czakry od 1. do 6. sa juz zharmonizowane to czlowiek
        jest prosty tak, jakby ktos wlozyl stalowy pret w kregoslup, wiec problem
        bolu plecow - znika.
        • mskaiq Re: W jakiej pozycji medytujecie ? 03.12.06, 20:55
          Nie ma przeznaczenia w zyciu, kazde zycie zalezy od osoby ktora go posiada.
          Mysle ze nie rozumiesz czym sa czakry i jaka odgrywaja role. To moze poznac
          tylko dusza swiadoma siebie.
          Kiedy prubujesz rzeczy ktorych dzialania nie znasz mozesz spowodowac otwarcie
          na swiat ktorego nie znasz. Zwykle pojawiaja sie wtedy glosy i obled.
          Sprobuj jednak przeczytac Light o The Soul, Patanjali jest osoba ktora
          stworzyla yoge i medytacje.
          Serdeczne pozdrowienia.
          • motyvvacja mskaiq 03.12.06, 21:18
            Mskaiq prawie kazda twoja wypowiedz na forum - N A S I A K N I E T A - jest
            strachem,bardzo malo w niej milosci i optymizmu.

Mysle ze sam styl wypowiedzi juz duzo mowi..

Ja chce tylko przypomniec ze myslenie pozytywne naprawde polepsza samopoczuciesmile
            Pozatym nie zawsze pojawiaja sie glosy i schizofrenia wraz cieplym odechem na
            karkusmile
            pozdrawiam serdecznie i nie strasz ludzi kruszynkosmile

• mskaiq Re: mskaiq 04.12.06, 08:28
              Tu nie chodzi o polepszenie samopoczucia tylko nie robienie czegos co moze
              przyniesc zniszczenie.
              Po prostu apeluje do rozsadku, do tego aby najpierw przeczytac czym jest
              medytacja od ludzi ktorzy ja stworzyli. Zeby nie bawic sie czyms co bedzie
              kiedys dostepne dla Ciebie i przyjdzie samo kiedy bedziesz gotowa.
              Serdeczne pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka