poyelka 07.12.06, 16:17 czy aniol stroz jest tez naszym przewodnikiem duchowym ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnitum Re: aniol stroz / przewodnik duchowy 07.12.06, 16:41 To jest pytanie z gatunku co było wcześniej.. jajko czy kura. Spotkałem dużo opinii za tym co piszesz, jak i dużo przeciw Wydaje mi się że jest to po prostu sprawa indywidualna. Często tych istot jest wiele. Np. wiele aniołów i wiele przewodników duchowych. Czasami to jedna i ta sama dusza. Agnitum Odpowiedz Link
7zahir Re: aniol stroz / przewodnik duchowy 07.12.06, 18:07 ...Nowo przybyli do świata dusz maja niewiele czasu by się zastanawiać gdzie sa i co się stanie. Nasi przewodnicy oraz bratnie dusze czekają w pobliżu bram, by nas rozpoznać, obdarzyć uczuciem i zapewnić ze wszystko w porządku. W istocie to ich obecność czujemy w momencie śmierci….Większość pacjentów oznajmia ze pierwsza osoba która spotykają jest ich osobisty przewodnik. Może to być jednak krewny lub bliski..... ...Moi pacjenci darzą swoich przewodników najróżniejszymi uczuciami, lecz nie ma w nich strachu. Nasz związek przypomina bardziej relacje uczeń-nauczyciel niż oskarżony i sędzia. Z każdą dusza jest związana duchowa wyższa moc.... ...Opisując przewodnika pacjenci podają najczęściej dla porównania osobę uprzejmą, acz dociekliwą. Jest to stanowcza, acz życzliwa istota, która wie wszystko o Twoich metodach uczenia się, twoich mocnych i słabych punktach, obawach. Taka, która zawsze jest gotowa z Tobą pracować, jeśli się starasz. Jeśli nie robisz nic, twój rozwój zatrzymuje się.... Odpowiedz Link
mskaiq Re: aniol stroz / przewodnik duchowy 08.12.06, 08:39 Mysle ze to tylko kwestia innej nazwy. Kazdy z nas otrzymuje nieustannie pomoc ale od nas zalezy czy wybierzemy ta pomoc czy ja odrzucimy. Jesli odnosimy sukcesy, jest w nas wiele radosci, milosci, zrozumienia to oznacza ze wybieramy ta pomoc. Kiedy mnoza sie problemy, kiedy jest w nas wiele zlosci, brak tolerancji, nienawisc, zal, itp wtedy odrzucamy pomoc aniola czy przewodnika duchowego. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link
i33 Re: aniol stroz / przewodnik duchowy 08.12.06, 15:41 wydaje mi się że nasz anioł stróż jest tym "najbezpieczniejszym" przewodnikiem, zdaje mi się rówmnież że -gdy mamy szansę zyskiwać większą świadomośc bycia tu, czy pracujemy nad sobą--jesteśmy narażeni na podszywanie się nieprzyjaznych naszemu rozwojowi istot pod np naszych przewodników niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę Odpowiedz Link
mskaiq Re: aniol stroz / przewodnik duchowy 08.12.06, 22:50 Nie mylisz sie i33. Sa duchy ktore sa zle. Robia wszystko aby zniszczyc Ciebie. Ich dzialanie oparte jest o strach, uczucia zalu, zlosci i nienawisci. W rozwoju duchowym pokonanie tych odczuc i pelna kontrola nad myslami otwiera droge do dalszego rozwoju. Pokonanie tych negatywnych uczuc i kontrola nad myslami jest mozliwa tylko przez milosc. Kiedy pojawia sie taka milosc pojawia sie rowniez nauczyciel. Bez Niego przejscie ta droga jest niemozliwe. Kazda proba wejscia na ta droge, przyspieszenia rozwoju przez medytacje jest niebezpieczna grozi zniszczeniem ciala. Kiedy przyjdzie wlasciwy czas wszystko przyjdzie samo do kazdego czlowieka. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: aniol stroz / przewodnik duchowy 14.12.06, 11:45 Ja zawsze zalecam sporo pokory. Czasem jak czytam wypowiedzi niektorych uzytkownikow tego forum mam wrazenie na podst ich wypowiedzi ze znaja zaswiaty i reguly tamtego swiata jak wlasna kieszen he he he. Obawiam sie ze wiekszosc jest napedzana tym co tam w ksiazkach ezoterycznych wyczytala ( tak jakby ktos kto pisze ksiazke nie mogl byc grafomanem albo po prostu musi zaplacic czyms za prad), opiera top na glebokiej WIERZE z wlasnych projekcji mentalnych, ze tak powinno byc a reszta mu wierzy. Zapewne odezwie sie ktos ze on namacalnie wychodzi z ciala i lata po zaswiatach itp glosy tu uslysze. Jednego jestem jednak pewna. Gdybysmy mieli latac po zaswiatach tudziez spedzac godziny w medytacji nie wcielalibysmy sie w fizyczne cialo bo na nic nam by ono bylo. Nie bez powodow istnieje zaslona miedzy tym swiatem a innymi wymiarami. Mamy skupic sie tu na zadaniu. Niebezpieczne sa zabawy z "zaslona" i wiele osob skonczylo w szpitalu psychiatrycznym z tego powodu bo w efekcie pomieszaly im sie wyobrazenia z realnoscia. Ja wiem ze moze ludzi monotonnosc zycia nudzic i szukaja " duchowosci " w Nieznanym bo to takie ekscytujace przeziez. Ale...najwieksza duchowosc i oswiecenie realizuje sie ty po prostu tu na przezyciach i doswiadczeniach ziemskich. TU jest plan i zadanie a jesli nawet miewamy intuicje i jakies jasnowidzenia to jest to nieslychanie rzadkie i wola wyzszych instancji niz my sami. Odpowiedz Link
eevvaa Re: aniol stroz / przewodnik duchowy 14.12.06, 12:51 princesswhitewolf napisała: >Ale...najwieksza duchowosc i oswiecenie realizuje sie ty po prostu tu na >przezyciach i doswiadczeniach ziemskich. TU jest plan i zadanie a jesli nawet >miewamy intuicje i jakies jasnowidzenia to jest to nieslychanie rzadkie i wola >wyzszych instancji niz my sami. Zgadzam się z tym jak najbardziej.Czas zejść na Ziemię. - Uśmiech wędruje daleko... ewa Odpowiedz Link
czadfad Re: aniol stroz / przewodnik duchowy 08.12.06, 17:47 Przewodnik duchowy jest to istota oswiecona. Anioły nie sa oswiecone, co nie zmienia faktu ze bywaja pomocne. Odpowiedz Link