Dodaj do ulubionych

UZURPATORZY!

10.03.25, 10:50
Jeden obrazek z CR, drugi z KK. Robert Rojek miał KRĘCONE włosy! To są ewidentnie loki! Miał też garbaty nochal, mogący rywalizować z kichawą Pyziaczka, oraz mnóstwo piegów na twarzy. Tymczasem rzekomy Rojek z CR ma absolutnie proste włosy, mały, zadarty nosek i zero piegów. UZURPATOR!

Polecam także przyjrzeć się Januszowi, w dolnym prawym rogu. Burza loków! Tymczasem Ciężki Choleryczny Klops przedstawiający sie w późniejszych tomach jako Pyziak ma włosy najzupełniej proste. Kim zatem jest i ile mu zapłaciła Borejko Gabriela za odgrywanie Janusza?
Obserwuj wątek
    • ako17 Re: UZURPATORZY! 10.03.25, 11:08
      bupu napisała:

> Jeden obrazek z CR, drugi z KK. Robert Rojek miał KRĘCONE włosy! To są ewidentn
      > ie loki! Miał też garbaty nochal, mogący rywalizować z kichawą Pyziaczka, oraz
      > mnóstwo piegów na twarzy. Tymczasem rzekomy Rojek z CR ma absolutnie proste wło
      > sy, mały, zadarty nosek i zero piegów. UZURPATOR!

pewnie tak
      >
      > Polecam także przyjrzeć się Januszowi, w dolnym prawym rogu. Burza loków! Tymcz
      > asem Ciężki Choleryczny Klops przedstawiający sie w późniejszych tomach jako Py
      > ziak ma włosy najzupełniej proste.

A może używał prostownicy?
      >
    • tajna_kryjowka_pyziaka Re: UZURPATORZY! 10.03.25, 13:06
      W Kłamczusze mamy napisane, że miał "sztywne włosy, uczesane w sposób zdradzający pierwszaka". Znaczy wyprostował żelem czy czymś. Przydałby się jeszcze cytat z sylwestra w KK, czy Gaba widząc go pierwszy raz nie rejestruje poziomy skrętu robrojczej czupryny.
      Natomiast w CR nasz Robszust ma włosy sztywne z natury, jak wynika z opisu (raczej by ich nie lakierował do grzebania pod zlewem w żonobijce.

Na ilustracjach poza wrzuconą, mamy Robrojeczka jakby falowanego:
    • tt-tka Re: UZURPATORZY! 10.03.25, 20:39
      Larwa. Nie mam obrazkow, ale jesli kto ma, niech wrzuci, pls, Larwe w slubnym stroju (tym od Milicji, nie od Krawcowej Operowej slusznie cenionej) i dowolny wczesniejszy wizerunek Larwy. Nie ma mocnych, nikt i nic na swiecie nie wmowi mi, ze to ta sama osoba.
      • bupu Re: UZURPATORZY! 10.03.25, 23:52
        tt-tka napisała:

> Larwa. Nie mam obrazkow, ale jesli kto ma, niech wrzuci, pls, Larwe w slubnym s
        > troju (tym od Milicji, nie od Krawcowej Operowej slusznie cenionej) i dowolny w
        > czesniejszy wizerunek Larwy. Nie ma mocnych, nikt i nic na swiecie nie wmowi mi
        > , ze to ta sama osoba.
        >

Prosz bardzo. Larwa z CP i Larwa ze Sprężyny. W bonusie, też ze Sprężyny, roztapiający się Flobry i Maszpan tak bardzo wyglądający jak Gaba, że trudno uwierzyć iż Gabą nie jest.
        • tt-tka Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 07:42
          Nie nie nie ! Mnie chodzi o Larwe ze szczeka Wacha, z McDusidla !
          • bupu Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 10:31
            tt-tka napisała:

> Nie nie nie ! Mnie chodzi o Larwe ze szczeka Wacha, z McDusidla !
            >

Przepraszam, brainfog w stanie czystym. Już nadrabiam niedopatrzenie. Larwa ze szczęką Wacha, proszę bardzo.
            • kocynder Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 18:18
              Mówta co chceta, imościny, ale dla mie to one wcale nie wyglądają jak jedna dziewczocha, a dwie różne.
              • ako17 Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 19:38
                kocynder napisała:

> Mówta co chceta, imościny, ale dla mie to one wcale nie wyglądają jak jedna dzi
                > ewczocha, a dwie różne.
                >

mnie to powyżej to nawet na dziewczochę nie wygląda, raczej na żółwia (z oblicza).
                A reszta... to już nie znajduję słów. Ten okropny łach, ten warkocz i wieniec zjeżdżający niemal na oczy i ta dzika wiącha w dłoni niczym u tajemniczego Don Pedro.
                Podsumowując: sam pomysł przebrania ślubnego Laury jest z tyłu. A przedstawienie graficzne wyniku końcowego po prostu osłabia człowieka.
                • bupu Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 20:57
                  ako17 napisała:

> kocynder napisała:
                  >
                  > > Mówta co chceta, imościny, ale dla mie to one wcale nie wyglądają jak jed
                  > na dzi
                  > > ewczocha, a dwie różne.
                  > >
                  >
                  > mnie to powyżej to nawet na dziewczochę nie wygląda, raczej na żółwia (z oblicza).

PARSK. Maszpan zaślubił Bogatke przebranego za Larwę?
                • greta_herbst Re: UZURPATORZY! 23.03.25, 16:22
                  > mnie to powyżej to nawet na dziewczochę nie wygląda, raczej na żółwia (z oblicza).
                  A reszta... to już nie znajduję słów. Ten okropny łach, ten warkocz i wieniec zjeżdżający niemal na oczy i ta dzika wiącha w dłoni niczym u tajemniczego Don Pedro.
                  Podsumowując: sam pomysł przebrania ślubnego Laury jest z tyłu. A przedstawienie graficzne wyniku końcowego po prostu osłabia człowieka.

Jest taka technika w rysunku, że jak się nie jest pewną jakiegoś elementu, to się go zasłania, najlepiej białą kartką, w ostateczności paluchem, odczekuje chwilę, i jeszcze raz patrzy na całość, kwestionowany kawałek trzymając zasłoniętym. I sprawdzasz, co ci mózg podpowie, że tam powinno logicznie być. Bo mózg jest cwany, i widział więcej obrazów i wzorców niż pamiętasz.

Polecam wykonać to ćwiczenie z tym dziwnym, żółwim, wymuszonym uśmiechem tego biednego stworzenia w wianku na obrazku. Jako żywo z tego śniętego oka, z tej postawy i z tych bezkształtnych łachów nie wyłania się obraz kogoś uśmiechniętego i szczęśliwego.

Ale MM na pewno była szczęśliwa, że wreszcie pokarała Laurę jak należy i pokazała jej, gdzie jej miejsce.
        • ako17 Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 19:34
          bupu napisała:

> tt-tka napisała:
          >
          > > Larwa. Nie mam obrazkow, ale jesli kto ma, niech wrzuci, pls, Larwe w slu
          > bnym s
          > > troju (tym od Milicji, nie od Krawcowej Operowej slusznie cenionej) i dow
          > olny w
          > > czesniejszy wizerunek Larwy. Nie ma mocnych, nikt i nic na swiecie nie wm
          > owi mi
          > > , ze to ta sama osoba.
          > >
          >
          > Prosz bardzo. Larwa z CP i Larwa ze Sprężyny. W bonusie, też ze Sprężyny, rozta
          > piający się Flobry i Maszpan tak bardzo wyglądający jak Gaba, że trudno uwierzy
          > ć iż Gabą nie jest.
          >
          >
          Ta Laura z krótkimi włosami to też jakieś curiosum, mocium panie.
          Rozumiem, że opitoliła się jakoś na krótko, ale nie wierzę we fryzurę w pierwszej dekadzie XXI wieku z podgolonym karczkiem i mnóstwem loków spiętrzonych nad czołem, niczym ciotki Patrycja i Natalia na ślubie ciotki Idy w AD 1991.
          • przymrozki Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 20:55
            ako17 napisała:

> Ta Laura z krótkimi włosami to też jakieś curiosum, mocium panie.
            > Rozumiem, że opitoliła się jakoś na krótko, ale nie wierzę we fryzurę w pierwsz
            > ej dekadzie XXI wieku z podgolonym karczkiem i mnóstwem loków spiętrzonych nad
            > czołem, niczym ciotki Patrycja i Natalia na ślubie ciotki Idy w AD 1991.

Ja bym rozumiała, gdyby Laura miała bardzo kręcone włosy. Ale przecież nie miała. Miała albo proste jak drut, albo lekko falowane. Co oznacza, że do tego podgolonego karczku musiała sobie haratnąć trwałą typu baranek.
            • bupu Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 21:15
              przymrozki napisała:

>
              > Ja bym rozumiała, gdyby Laura miała bardzo kręcone włosy. Ale przecież nie miał
              > a. Miała albo proste jak drut, albo lekko falowane. Co oznacza, że do tego podg
              > olonego karczku musiała sobie haratnąć trwałą typu baranek.

Ilustracja z pierwszej strony CP. Owszem, Larwa najwyraźniej strzeliła sobie trwałą na merynosa.
              • ignacywitkacy Re: UZURPATORZY! 12.03.25, 00:46
                W końcu słuchała jazzu nowoorleańskiego to aż jej poszło w afro
                • ako17 Re: UZURPATORZY! 12.03.25, 12:57
                  ignacywitkacy napisała:

> W końcu słuchała jazzu nowoorleańskiego to aż jej poszło w afro

a potem przestała słuchać i do ślubu jej się wyprostowały? Może z lekką falą najwyżej?
                  • ignacywitkacy Re: UZURPATORZY! 13.03.25, 00:44
                    Potem była opera, więc tak
    • bupu Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 21:18
      Oraz zagadka dla publiczności. Trzy portrety dwa z Makabruchny, jeden z CP. Publiczność zgaduje czy oglądamy Gabe, Jozwe, czy Maszpana na każdym po kolei. Można wygrać jelito Inki, grabie, które jedna baba drugiej babie oraz miejscówkę do Biescadów.
      • bupu Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 21:19
        Durna ja, zapomniala o obrazkach. Oto one!
        • tt-tka Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 22:02
          Obstawiam (zgadywanka!) - Gabon (bo ma taki milicyjny usmieszek), naszpan ( bo sie do niego tuli cus ciemnowlosego), Jozwa (bo na gabona toto za mlode)
          • ako17 Re: UZURPATORZY! 11.03.25, 22:42
            tt-tka napisała:

> Obstawiam (zgadywanka!) - Gabon (bo ma taki milicyjny usmieszek), naszpan ( bo
            > sie do niego tuli cus ciemnowlosego), Jozwa (bo na gabona toto za mlode)
            >

Tak też obstawiam. Wygrałam?
        • ignacywitkacy Re: UZURPATORZY! 12.03.25, 00:45
          Naszpan na tym obrazku nawet nie tak podobny, ale Gaba i Józin to mogłaby być ta sama osoba tylko ta 1 ma zmarszczki
          • hawoy76 Re: UZURPATORZY! 03.05.25, 18:44
            No to w sumie dość bliska rodzina jest więc mogło się tak zadziac
    • mircja Re: UZURPATORZY! 12.03.25, 21:26
      bupu napisała:

> Polecam także przyjrzeć się Januszowi, w dolnym prawym rogu. Burza loków! Tymcz
      > asem Ciężki Choleryczny Klops przedstawiający sie w późniejszych tomach jako Py
      > ziak ma włosy najzupełniej proste. Kim zatem jest i ile mu zapłaciła Borejko Ga
      > briela za odgrywanie Janusza?
      >
      Ja się będę trzymała swojej wcześniejszej wersji - Gabriela nie miała z tym nic wspólnego, a na zdjęciu jest przebrana za Janusza Alma, która wymyśliła taki podstęp, żeby na pewno nie dopuścić do odnowienia kontaktów brata z Gabrielą. Być może działała w porozumieniu z kimś z Borejków, ale na pewno nie z Gabrielą, którą chciała oszukać. Niewykluczone, że Janusz przez cały czas nic nie wiedział i nie ruszał się ze swojej Australii czy innej Brazylii, być może zachował zgrabną sylwetkę, urok, a nawet może wcale nie siedział w więzieniu, a to wszystko co dotarło do Gabrieli i jej rodziny to była jedna wielka mistyfikacja uknuta przez Almę.
      • ako17 Re: UZURPATORZY! 12.03.25, 21:58
        mircja napisała:

> bupu napisała:
        >
        > > Polecam także przyjrzeć się Januszowi, w dolnym prawym rogu. Burza loków!
        > Tymcz
        > > asem Ciężki Choleryczny Klops przedstawiający sie w późniejszych tomach j
        > ako Py
        > > ziak ma włosy najzupełniej proste. Kim zatem jest i ile mu zapłaciła Bore
        > jko Ga
        > > briela za odgrywanie Janusza?
        > >
        > Ja się będę trzymała swojej wcześniejszej wersji - Gabriela nie miała z tym nic
        > wspólnego, a na zdjęciu jest przebrana za Janusza Alma, która wymyśliła taki p
        > odstęp, żeby na pewno nie dopuścić do odnowienia kontaktów brata z Gabrielą. By
        > ć może działała w porozumieniu z kimś z Borejków, ale na pewno nie z Gabrielą,
        > którą chciała oszukać. Niewykluczone, że Janusz przez cały czas nic nie wiedzia
        > ł i nie ruszał się ze swojej Australii czy innej Brazylii, być może zachował zg
        > rabną sylwetkę, urok, a nawet może wcale nie siedział w więzieniu, a to wszystk
        > o co dotarło do Gabrieli i jej rodziny to była jedna wielka mistyfikacja uknut
        > a przez Almę.

opcja równie prawdopodobna jak ta, którą przedstawiła nam autorka sagi. Do wyboru
      • tt-tka Re: UZURPATORZY! 12.03.25, 22:24
        mircja napisała:

> Ja się będę trzymała swojej wcześniejszej wersji - Gabriela nie miała z tym nic
        > wspólnego, a na zdjęciu jest przebrana za Janusza Alma, która wymyśliła taki p
        > odstęp, żeby na pewno nie dopuscic odnowienia kontaktów brata z Gabrielą.

By

> wszystko co dotarło do Gabrieli i jej rodziny to była jedna wielka mistyfikacja uknut
        > a przez Almę.

TAK !
        • tt-tka Re: UZURPATORZY! 12.03.25, 22:58
          Byl chyba rysunek Almy z TiR - porownajmy ja z Pyziaczkiem z CP i okaze sie, ze prawda przy Mircji :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka