11.11.06, 14:16
o co chodzi. bo w co trzecim poście Pań pojawia sie IMHO. nie rozumiem.
Obserwuj wątek
    • nikadaw1 Re: IMHO 11.11.06, 14:30
      in my humble opinion
    • the_dzidka Re: IMHO 11.11.06, 14:37
      anna_klara napisała:

> o co chodzi. bo w co trzecim poście Pań pojawia sie IMHO. nie rozumiem.

In My Humble opinion czyli "moim skromnym zdaniem".
      • laura-gomez Re: IMHO 12.11.06, 11:21
        the_dzidka napisała:

> anna_klara napisała:
        >
        > > o co chodzi. bo w co trzecim poście Pań pojawia sie IMHO. nie rozumiem.
        >
        > In My Humble opinion czyli "moim skromnym zdaniem".
        >
        no proszę, też nie wiedziałam
        >
    • lambaluna Re: IMHO 11.11.06, 16:33
      no nie wiem, nie wiem :-) czy p.musierowicz byłaby zachwycona takimi
      cudzoziemskimi skrótowcami u swoich czytelniczek...
      • the_dzidka Re: IMHO 11.11.06, 16:37
        To nie sa skróty cudzoziemskie, tylko internetowe. Polskie też się zdarzaja np.
        MSPANC (Mogłam Się Powstrzymać Ale Nie Chciałam).
        Ale owszem, MM mogłaby sie czuc zgorszona, zważywszy na to, jak bardzo okrojona
        jest jej wiedza o sieci (wpadka z adresem mailowym Frycka to dla mnie wpadka
        wpadek).
        • lambaluna Re: IMHO 11.11.06, 17:46
          dla mnie wszystkie takie skróty są obrzydliwe, niedługo każde zdanie będziemy
          pisać "na skróty" zasada oszczędzania wysiłku jest elementem systemów
          jezykowych, ale bez przesady...
          • dakota77 Re: IMHO 11.11.06, 17:48
            Mnie nie brzydza az tak, pod warunkiem, ze stosuje sie je tylko w internecie. Powodem do niepokoju
            mogloby byc stosowanie ich w szkolnych wypracowaniach czy listach.
            • lambaluna Re: IMHO 11.11.06, 18:23
              tylko patrzeć jak zacznie się je stosować wszędzie :-) futurologia
              • jottka eno 11.11.06, 18:43
                w tym wypadku nie działa zasada ekonomii języka, tylko zasada minimalizacji
                wysiłku fizycznego:) rozmowa w sieci to klepanie w klawisze - jeśli nie
                ograniczamy sie do wysyłki maila raz na tydzien, to sprawia nam istotną różnicę,
                czy mamy np. 10x w ciągu 10 minut napisać 'moim skromnym zdaniem', czy też 'imho'
                • lambaluna Re: eno 11.11.06, 19:10
                  zaprawdę pisuję dziesiątki maili i nie zauwazyłam potrzeby używania zwrotu "moim
                  skromnym zdaniem" co 10 minut :-) ani w skrócie, ani w rozwinięciu, zubożałabym
                  w ten sposób swój język, mozna napisać przecież : sądzę, myślę, moim zdaniem,
                  uważam że, według mnie itp. odnosi się to również do wszelkich innych zwrotów,
                  musierowicz przynajmniej w tym jednym ma rację, że trzeba dbać o wyrafinowany
                  jezyk a nie wytkac wszędzie sztampowe schematy czy inne skróty :-). poza tym
                  wyrażenie "skromnym zdaniem" wydaje mi się drobnomieszczańskie.
                  • jottka Re: eno 11.11.06, 19:24
                    tu nie chodzi o pisanie maili, tylko o bezpośrednie rozmowy w sieci (czaty, fora
                    itepe)

z jednej strony idzie o tempo przekazu (stukanie w klawisze idzie większości
                    osobom ciut wolniej niż kłapanie paszczą - zanim napiszesz 'tak szybko, jak to
                    tylko możliwe' czy też wspomniane 'moim skromnym zdaniem' minie nieco więcej
                    czasu niż wstukanie asap czy imho), z drugiej o właśnie zminimalizowanie samego
                    stukania, bo jednakowoż rączki mdleją po paru godzinach walenia w kompa:)

to po prostu inna konwencja wypowiedzi - trzeba mieć tego świadomość i tyle,
                    inżynier w swych notatkach fachowych też sie posługuje tysiącem skrótów i jakoś
                    nikt mu tego nie wypomina:) język literacki tekstów pisanych ma jeszcze inne
                    wymagania, ale nie o tym tu mowa

a co do drobnomieszczańskości imho - możesz pisać imo, też popularne:)
                    • lambaluna Re: eno 11.11.06, 20:43
                      - MUP DCNW KśZ? NDMJM
                      - mój ukochany Piotrusiu, dawno cię nie widziałam, kiedy się zobaczymy? napisz
                      do mnie jeśli możesz.
                      tak mają wyglądać rozmowy internetowe? :-)
                      • anna_klara Re: eno 11.11.06, 20:50
                        uwazam ze to pretensjonalne.
                        • ready4freddy Re: eno 11.11.06, 20:55
                          alez macie problem :) nie moge sie powstrzymac, zeby nie napisac ROTFLMAO :)
                          a propos "pretensjonalne" - czy RSVP na zaproszeniach moze byc? albo cbdo/qed na zakonczenie jakiegos wywodu naukowego? :)
                          • lambaluna Re: eno 11.11.06, 20:58
                            a nie za dużo tej angielszczyzny mamy aby?
                            • dakota77 Re: eno 11.11.06, 21:02
                              Gdzie ta angielszczyzna w podanych przez Freddy'ego przykladach? Francuskie "prosze o odpowiedz",
                              uzywane na eleganckich zaproszeniach, czy polski skrot " co bylo do udowodnienia/okazania"?:)
                              • lambaluna Re: eno 11.11.06, 21:04
                                imho jest angielskie i większość skrótów internetowych
                                • ready4freddy Re: eno 11.11.06, 21:07
                                  jesli komus bedzie chcialo sie czytac, to oto prosze: www.cnn.com/2006/WORLD/asiapcf/11/11/nz.text.ap/index.html - Kiwi tez maja ten problem ;)
                            • ready4freddy Re: eno 11.11.06, 21:02
                              bardzo mozliwie, ze za duzo. mnie nie przeszkadza, ale to moze byc efekt poslugiwania sie na co dzien trzema jezykami. tak nawiasem mowiac (albo krocej, BTW :) - qed to lacina, cbdo - polski, a RSVP - francuski. pzdr ;)
                    • ready4freddy Re: eno 11.11.06, 20:57
                      z osobistej praktyki moge sie podzielic informacja, ze w korespondencji firmowej (poczta elektroniczna) uzywamy: FYI, ASAP i pc (wloskie: do wiadomosci) - doprawdy nie wiem, w czym problem :)
                  • ready4freddy Re: eno 11.11.06, 20:59
                    > wyrażenie "skromnym zdaniem" wydaje mi się drobnomieszczańskie.
                    dlatego lepiej uzywac IMO, bez podkreslania skromnosci :)
                    • lambaluna Re: eno 11.11.06, 21:05
                      :-) a najlepiej mieć własne nieskromne zdanie i nie beczeć za stadem
                      cybernetycznych owieczek :-)
                      • ready4freddy Re: eno 11.11.06, 21:12
                        zeby tylko cybernetycznych. Francuzi zgadzaja sie z toba w calej rozciaglosci, i dlatego na lotnisku kazali wyjac ordynatora z torby. wszyscy inni kazaliby wyjac komputer :)
                        • lambaluna Re: eno 11.11.06, 21:14
                          hihi przynajmniej mają wesoło, ale czesi jeszcze weselej :-)
                          • ready4freddy Re: eno 11.11.06, 21:16
                            maja bardzo wesolo :) szczeka mi opadla, kiedy na monitorze zobaczylem napis typu: Air China, Paris-Beijing, Satellite 4 - sporo czasu mi zajelo, zeby zrozumiec Jakze Oczywista Prawde: na terminalu 1 lotniska Charles de Gaulle "gate" nazywa sie "satellite" :D ale to taka lokalna specyfika tego architektonicznego cudactwa, zapatrzyli sie w Star Trek czy cos ;)
                            • lambaluna Re: eno 11.11.06, 21:35
                              gorzej mają cudzoziemcy na dworcu centralnym w Warszawie, nieraz spotykałam
                              zapłakanych biedaków, którzy po 3 godzinnym błąkaniu się po podziemiach nie
                              mogli nijak wyczytać gdzie jest hala główna, wyprowadziłam raz takiego na
                              powierzchnię i jeszcze mu pomogłam kupić bilet do Szczecina na pośpieszny 2
                              klasa, bo pani w kasie patrzyła się na nigo jak żaba na piorun i nie pojmowała
                              dokąd nieszczęśnik chce jechać.
                        • jottka Re: eno 11.11.06, 21:17
                          ready4freddy napisał:

> zeby tylko cybernetycznych. Francuzi zgadzaja sie z toba w calej rozciaglosci,

jednakowoż mam wrażenie, że koleżance nie chodzi tu przede wszystkim o
                          polszczyznę ponad wszystko, tylko o potępienie stosowania skrótów w rozmowach
                          sieciowych, no nie słyszałam, żeby francuzi toczyli przeciwko nim krucjatę:)
                      • the_dzidka Re: eno 12.11.06, 13:16
                        > :-) a najlepiej mieć własne nieskromne zdanie i nie beczeć za stadem
                        > cybernetycznych owieczek :-)

Własnie IMHO oznacza podkreślenie własnej opinii i nie beczenie za stadem
                        internetowych owieczek.
                        IMHO takie skróty nie są niczym złym :-P Znacznie bardziej irytują mnie
                        rdzennie polskie, wulgarne, rynsztokowe wyrażenia, które stały się
                        codziennością. IMHO znacznie bardziej to one niszczą i plugawią język niż
                        skromne "IMHO" :-P
                        CBDO
                        EOT
                        • lambaluna Re: eno 12.11.06, 19:06
                          jeju! mnie chodziło o to, że używanie takich zwrotów jest stadne, więc argument
                          że treść zwrotu podkreśla indywidualizm myślenia jest z innej bajki :-)
                          • jottka Re: eno 12.11.06, 19:27
                            lambaluna napisała:

> jeju! mnie chodziło o to, że używanie takich zwrotów jest stadne

no używanie zwrotów, które tylko my rozumiemy, świadczy faktycznie, że w dążeniu
                            do samodzielności wyrazu przegryźliśmy sie już na drugą stronę:)
                            • lambaluna Re: eno 12.11.06, 20:39
                              ja tam lubię dążyć do najlepszych, choćby to miało byc tylko 0,2 populacji
                          • the_dzidka Re: eno 12.11.06, 19:54
                            Z jakiej kurna znowu innej bajki?! Czy jesli wszyscy zaczną pisać "ja natomiast
                            uważam, że...", to treść tego zwrotu przestanie podkreślac indywidualizm
                            myslenia?!
                            • lambaluna Re: eno 12.11.06, 20:41
                              przeczytaj sobie dokładnie o co chodzi, bo zaczynam się niepokoić o poziom iq
                              użytkowniczek forum buuu
                    • jottka Re: eno 11.11.06, 21:05
                      no to dlaczego nieskromnie powtarzasz moje, podkreślam skromnie - moje, sugestie?

cnd:)
                      • ready4freddy Re: eno 11.11.06, 21:10
                        bo z rozpedu nie przeczytalem wszystkich komentarzy :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka