Dodaj do ulubionych

JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY

• kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 16.02.05, 18:55
      Tu WSZYSCY piszą o zdjęciach w Albumiewink
      • instant Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 16.02.05, 19:06
        Dobrze by bylo tez, gdyby WSZYSCY je tam umieszczali, bo na razie peleton bez
        zmian, a reszta siedzi schowana w krzakach smile)
    • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 17.02.05, 21:56
      I znowu ja wink
      Ale się namęczyłam! Trochę egzotyki i wiosny w zimie - proszę bardzo!

Zima przypomniała sobie o nas, więc może należy o niej zapomnieć?
      W Warszawie można to zrobić, wybierając się do Ogrodu Botanicznego w Powsinie
      na spotkanie z bogami Indii wśród kwitnących storczyków i kamelii....
      Gdzie są bogowie i kwitnace kamelie? Oczywiście w szklarniach...
      www.ogrod-powsin.pl/
      Pod szklarnią wita nas stojący na śniegu, posąg czterorękiego Wisznu...
      Obsypany na ramionach śniegiem, granitowy bóg patrzy poprzez nas, uśmiechając
      się w zamyśleniu....
      Wewnątrz szklarni, Kriszna, Budda, Parwati, Sziwa, i uwodzicielskie bohaterki
      staroindyjskich eposów. Wśród egzotycznej roślinności, w parnym i wilgotnym
      powietrzu – to oni są tutaj na miejscu – nie my...
      Podziwiamy granitowe posągi, kwitnące kwiaty, pływające w stawie rybki,
      owocujące mandarynki, pomarańcze i cytryny...Niesamowity jest jeden z gatunków
      cytryny, zwany „dłonią buddy” przypominajacy rękę o stulonych palcach.
      www.eden-project.co.uk/images/buda-hand.jpg
      W ostatniej szklarni wysokie kaktusy rosnące wśród piasków, odbijają się w
      szybie, za którą króluje polski zimowy pejzaż....
      Wychodzimy na zewnątrz na spotkanie zimy. Cisza w ogrodzie....W arboretum
      wysokie świerki stoją nieporuszenie wśród śniegu. W czystym, zimnym powietrzu
      ostro rysują się na tle nieba bezlistne gałęzie drzew...
      Niesamowicie w tej zimowej scenerii wygląda kwitnący już oczar....
      www.mytho-fleurs.com/images/arbustes_2/hamamelis%20vezna.JPG
      Będzie wiosnasmile

A tutaj -tekst Dyrektora Muzeum Azji i Pacyfiku – pana Andrzeja Wawrzyniaka,
      wyjaśniające dlaczego kolekcja bogów Indii gości w Ogrodzie Botanicznym

"Dzięki pomocy przyjaciół oraz życzliwych ludzi z Polsce i w Indiach udało mi
      się pozyskać i sprowadzić do Warszawy siedemnaście posągów przedstawiających
      indyjskich bogów. W skład kolekcji wchodzi czternaście rzeźb kamiennych i trzy z
      brązu. Całość według konosamentu okrętowego ważyła ponad dziesięć ton, a
      największy posąg Wisznu mierzy prawie trzy metry wysokości. Jest to więc
      kolekcja imponująca pod względem gabarytów, ale też wyjątkowa na polskim gruncie
      z racji wartości artystycznych z ikonograficznych. Wszystkie posągi pochodzą z
      pracowni zaprzyjaźnionego ze mną rzeźbiarza Manai Durairaja z Mamallapuram z
      stanie Tamil Nadu, od lat wykonującego rzeźby sakralne dla hinduistycznych świątyń.
      Pragnąłem, aby posągi te witały zwiedzających w nowej siedzibie Muzeum Azji i
      Pacyfiku przy ulicy Solec 24 w Warszawie. Liczyłem, że jej budowa rozpocznie się
      już na początku bieżącego roku. Niestety, przed naszą instytucją zaczęły się
      piętrzyć biurokratyczne trudności, które sprawiły, iż; mimo ukończenia projektu
      architektonicznego z zgody Wojewody Mazowieckiego na budowę do tej pory nie
      udało nam się przystąpić do jej realizacji.
      W tej sytuacji, korzystając z gościnności Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie,
      postanowiłem pokazać kolekcję już teraz, aby zaprezentować jej walory z zarazem
      odwołać się do opiekuńczych mocy bogów indyjskich. Jednocześnie pragnę
      zaapelować do mocy ludzkich o pomoc z stworzeniu godziwych warunków dla
      działalności Muzeum, które od ponad trzydziestu lat swą specyfiką, klimatem i
      zgromadzonymi zbiorami wzbogaca kulturalny pejzaż Warszawy"
      SPOTKANIE Z BOGAMI INDII W OGRODZIE BOTANICZNYM
      10. 11. 2004 r. - 30. 04. 2005 r.
      www.muzeumazji.pl/
    • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 24.02.05, 10:58
      W ciekawą podróż zabrałeś nas Popaye - dzięki
      Osobiście wolę budownictwo marmurowe od plastikowo - betonowego....
      Co by nie mówić, w tych pierwszych budowlach, jest historia i piękno - w tych
      drugich - tandeta i szmira....
      • popaye Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 24.02.05, 19:42
        Mila Kanoko,-
        Rzym, Paryz, Ateny czy Madryt nalezy do "kanonu" turystycznych wypadow bo ...
        to miasta-kolebki naszej europejskiej kultury.
        Nie jestem wielkim milosnikiem turystyki bo ja nie lubie "podrozowac" -
        przejazdy (czy przeloty) doprowadzaja mnie do "szalenstwa", nie znosze upalow
        (urlopy na Poludniu Europy) i ... wylegiwania na plazy sad.
        Tym niemniej, zyjac juz tak dlugo, trudno mnie bylo wogole "nie jezdzic".
        Z Rzymu np.mam kilkadziesiat zdjec a te z Vatykan-u to "margines".
        Na tych w "ciekawszych" (kulturalnie) miejscach sa jednoczesnie uwidocznione
        osoby - mnie bliskie, ale nie majace NIC wspolnego z tym Forum (Albumem) i mam
        opory publicznie (bez ich zgody) je publikowac.
        Nie chce mnie sie tez godzinami siedzeic i "obrabiac" tych zdjec np. w
        photoshopie bo... to sa prywatne foto-ciekawostki a nie "artystyczne fotogramy".
        Nawet "przewracajacych sie" (skrot perspektywiczny) budynkow nie chce mnie
        sie "prostowac" bo dla mnie, w momencie robienia tych migawek - nie mialo to
        zadnego znaczenia.

Troche nie Masz "racji" z Licheniem.
        Bezstronnie - stworzono tam miejsce ktore jest magnesem, szczegolnej ale w
        warunkach polskich b.popularnej turystyki "pielgrzymkowej".
        Okolice Konina to (raczej) miejsce gdzie (z europejskiej perspektywy): diabel
        mowi dobranoc! a... wykorzystujac "slabiutkie" story o Matce Boskiej
        Lichenskiej ("Krolowej Polski" - he, he) stworzono miejsce gospodarczego boom-u
        dla mieszkajacych w okolicy - "skazanych" historycznie na egzystencje
        malorolnego "plebsu".

Rzym ( w tym Kwirynal) to arcydziela starozytnej
        i sredniowecznej sztuki budowlanej i o "porownaniach" z Licheniem nie moze byc
        mowy - dla majacych wszystkie "klepki" w porzadku.
        Ale,- architetktura samej "Bazyliki lichenskiej" pozytywnie mnie rozczarowala.
        Sam potezny budynek, mimo swojej kubatury nie sprawia wrazenia "ciezkosci"
        i architekci (kobiety!!!) - autorki projektu inz.inz. Bielecka, Wzniak i
        Wojdak - napewno nie maja sie czego "wstydzic".
        Konstruktorzy - statycy: inz.Wojdak i prof.Godycki-Cwirko - zrobili "dobra
        inzynierska robote" a poznanski Budimex wykonal porzadnie zadanie.
        Ja "olewam" naciagane az do "bolu" story katolickiej legendy ktora lezala
        u "zrodel" powstania tego kompleksu ale 2-ch godzin ktore poswiecilismy na
        zwiedzenie tej atrakcji po drodze z Warszawy do Poznania nie zaluje.

Do nie stwarzajacej wrazenia estetycznego kiczu samej Swiatyni - gwoli prawdy -
        przynalezy tez tzw. "Goldota" - DNO zlego smaku i przerazajacy szczyt PRYMITYWU
        mozliwy chyba tylko w...Polsce smile
        Ale, bezstronnie, to Goldota i zwiazane z nia "prawdy historyczne i religijne"
        umozliwily budowe Sanktuarium lichenskiego bo na taka "sztuke" istnieje
        najwieksze zapotrzebowanie fanatycznych "wyznawcow" smile
        A to ... Polska - wlasnie! a my - przecie Jej dzieci smile
        pozdrawiam,-
        pE

• kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 24.02.05, 20:33
          Miły Popaye smile
          W przeciwieństwie do Ciebie - lubiłam i lubę podróżować. Kiedyś nie lubiłam
          "procesu" podróżowania, męczył mnie, niecierpliwił i chciałam już być na
          miejscu. Teraz lubię również i podróż samą w sobie i traktuję ją jako element
          przygody.
          Na plażach lubiłam wylegiwać się.....x lat temu i wówczas upał mi nie
          przeszkadzał. Teraz, no cóż, mam inne ulubione rozrywki - mniej upalne, wśród
          których, szeroko rozumiana turystyka jest na jednym z pierwszych miejsc.
          Ze zdjęciami z podróży tak jest - też nie wklejam do Albumu zdjęć ciekawych
          "artystycznie" na których są postacie moich bliskich....męża, dzieci itp - z
          podobnych do Twoich powodów, na czym niewątpliwie cierpi tfurczość (ort. zam)
          albumowa smile)
          W kwestii architektury Lichenia - zostanę przy swojej opinii - dla mnie to jest
          kiczsad(, chociaż nie mam nic wspólnego z architekturą i znam się na niej, jak
          kura na pieprzu....
          Wiem, że to Ciebie nie przekona, ale przeczytaj tutaj
          www.architekci.pl/studencipisza/index.php?id_dzialu=30&id_fragment=766&od=0
          i tutaj
          www.icons.com.pl/poz_nuke/modules.php?name=News&file=print&sid=102
          Nie należę do osób religijnych, ale niektóre dzieła(architektura, rzeźba,
          malarstwo) o tematyce religijnej, budzą we mnie silne emocje pozytywne, związane
          z bezpośrednim odczuwaniem PIĘKNA....taka jakaś metafizyka w najczystszym tego
          słowa znaczeniu...
          Licheń - absolutnie i zdecydowanie - nie moja konwencja....
          Oczywiście, boom gospodarczy dla konińskiego - ogromny i nieoceniony i z tego
          powodu - pozytywnie. Dzięki Sanktuarium, wiele osób ma pracę i jakiś dochód.
          pozdrawiam
          knk
          • popaye Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 24.02.05, 21:25
            Kanoko,-
            o "swobodzie tworczej" autorow (projektantow) Lichenia - nie nam (laikom)
            dyskutowac.
            Z tym i architekci (sredniowiecznego) Rzymu mieli spore "problemy" a
            wspolczesnie jeszcze bardziej liczy sie "wola mecenata" (inwestora).
            Mysle iz Autorki projektu maly do "wyboru" albo zastosuja sie do zyczen i zadan
            rowniez natury estetycznej inwestora (ks.Makulski i Zakon Marianow)
            albo "alternatywnie" moga "w zyciu" nie miec szans na uczestnictwo (tworcze) w
            projekcie takiego "formatu".
            Ja - znajac zycie, nie mam co do tego zadnych watpliwosci.
            Rozpatrywanie tej inwestycji pod katem nieograniczonej "swobody artystycznej"
            i osobistego smaku pp.Projektantek czyni Im krzywde.
            Zadna z tych Pan nie ma "nazwiska" i dorobku Le Corbusier-a, Kubitschka czy
            Oscara Niemeyera - ktoremu m.in powiedziano "Mistrzu - masz WOLNA REKE
            i zaprojektuj miasto w sercu brazylijskiej puszczy co bedzie stolica Kraju! -
            czym bardziej nowatorsko i artystycznie - tym lepiej!"
            www.geocities.com/TheTropics/3416/
            Kanoko mila - "krytykanci" - zawodowcy tez realizuja "na codzien" w Polsce
            najczesciej cos zupelnie innego niz to do czego Im sie "dusza rwie" -
            przynajmniej jesli chodzi o tzw. "duze formaty".
            Zaprojektowac dom jednorodzinny (w oryginalnym stylu) i projekt zrealizowac to
            nie to samo co inwestycja lichenska w dodatku nie z panstwowej kasy finansowana
            i Inwestor nie byl "zobowiazany" z nikim (z fachowcow) swojej "wizji
            estetycznej" - uzgadniac.

Dla mnie - akurat w tym miejscu ta cala "inwestycja budowlana" pasuje jak piesc
            do oka i.. "ni przypial, ni wypial" bo dookola krzaki, zajace, sarny i jelenie
            a pobliski Konin (nic nie ujmujac zaslug) do swiatowej "kultury" wiele nie
            wniosl a juz zapewne (moze sie myle) "odrobine" mniej niz Rzym smile)
            pozdrawiam,-
            pE

ps. ja tez uwazam(lem), ze Catherine Deneuve jest (byla) "atrakcyjniejsza"
            kobieta niz przecietna urody Pan w pewnym okresie.
            Ozenilem sie jednak z Popay-owa, ktorej (moze) do urody w/w idealu "odrobinke"
            brakuje ale i Jej "oblubieniec" (popayE) tez raczej (uroda) zblizony do
            dzwonnika Quasimodo bardziej niz Marcello Mastroianni-egosmile)
            • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 24.02.05, 22:00
              smile)
    • wedrowiec2 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 24.02.05, 20:40
      Znamy pande stojącą w przedsionku?
      • mantra1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 24.02.05, 21:21
        To pewnie jakas panda zblakana w labiryntach msn-u, biorac pod uwage, ze
        aplikuje w jezyku obcym. Niech najpierw da swoj input do topicow tu na forum,
        wtedy ewentualnie bedzie mogla joinąć smile)
        • wedrowiec2 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 24.02.05, 21:33
          Aaaa, a ja myślałam, że MSN ma taką formułkę wejściowąsmile Nigdy nie stałam pod
          drzwiami, więc nie znam tych procedur.
    • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 25.02.05, 23:02
      Wycieczki po Pomorzu ciąg dalszy.
      Teraz przed nami zamki i pałace
      Przystanek pierwszy – Bursztynowy Pałac w Strzekęcinie.
      W dniu wycieczki, wyjątkowo było słonecznie. Jechaliśmy cokolwiek wyboistą
      drogą, ale w słońcu nie było to szczególnie kłopotliwe.
      Zespół pałacowo-parkowy w Strzekęcinie położony jest 10 km na południe od
      Koszalina przy trasie Koszalin - Tychowo - Połczyn Zdrój, zaledwie 20 km od
      wybrzeża Bałtyku. Przepięknie odnowiony, tworzy luksusowy kompleks złożony z
      dwóch, usytuowanych na przeciwległych brzegach uroczego jeziorka, pałacach .
      Pałac Bursztynowy i Pałac Biały, to dawne rezydencje rodzin von Kamecke.
      Eklektyczny Pałac Bursztynowy jak z filmu Disneya wybudowano na przełomie XIX i
      XX w. Po wojnie, mieściła się tu stacja hodowli roślin Klasycystyczny Pałac
      Biały, Albrecht von Kameke wybudował w 1935 r. dla swojego syna w prezencie
      ślubnym. Obydwa pałace otacza park krajobrazowy z elementami XVIII-wiecznego
      ogrodu francuskiego (tarasy) Naprzeciw Pałacu Bursztynowego znajduje się wzgórze
      porośnięte parkiem leśnym z budowlami krajobrazowymi (lodownia, wieża ciśnień
      wzniesiona w 1922 roku) z licznymi elementami architektury ogrodowej (ściany
      skał wulkanicznych). Na utwardzonym zboczu, kwitną ogromne rododendrony.
      Hotel jest wspaniale odnowiony, luksusowy. W kawiarni na przeszklonej werandzie
      z widokiem na ogród ze sfinksem, wypiliśmy kawę(mąż – kierowca) i campari (ja –
      pasażerka).
      www.hotel-bursztynowy-palac.pl/
      www.czejarek.pl/podroze/pdrp05a.php
      www.maxmedia.pl/PL/Wczasy/zachodniopomorskie/strzekecino/bursztynowy_palac/INDEX.HTM
      Miłej wycieczki smile)
    • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 02.03.05, 14:21
      Zapraszam do Albumu. Zdjęcia z inscenizacji Bitwy o Olszynkę Grochowską.
      Wśród huku dział i wystrzałów słychać muzykę. ....To Warszawianka, pieśń bojowa
      Powstania Listopadowego, która do dziś jest niemal drugim hymnem narodowym Polaków.
      Część I – miłego oglądania smile
      cdn
      No, to na razie - idziemy z psicą na spacerek po śniegu.
      • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 12.03.05, 17:33
        W oczekiwaniu na przyjście wiosny - trochę wiosny (ubiegłorocznej) wrzuciłam do
        Albumu
        • wedrowiec2 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 12.03.05, 19:12
          Nie ma to jak świeża, wiosenna zieleńsmile
          • mantra1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 12.03.05, 19:14
            Juz pedze ogladac smileBo chyba przestane wygladac za okno na jakis czas sad
    • wedrowiec2 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 25.03.05, 14:52
      Weszłam, kliknęłam. Będą swingowaćwink
      • mantra1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 23.04.05, 20:13
        Moi mili, chcialam niesmialo przypomniec tym, ktorzy moga sie logowac w naszym
        Albumie, iz sluzy on nie tylko do ogladania, lecz rowniez i przede wszystkim do
        pokazywania "sie" i swoich prac. Zapraszam wiec tych, ktorzy do niego weszli na
        samym poczatku oraz nowych uczestnikow (ostatnio zaszczycil nas Petar) do
        zamieszczania materialow, ktorymi rowniez i ci, najaktywniej sie tam produkujacy
        mogliby napasc oczy. Wszak na tym polega ta zabawa.
        • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 05.05.05, 11:04
          I znowu stara gwardiawink
          Nie pamietam, czy w ktorymś wydaniu albumowym, wrzucałam swoje ubiegłoroczne
          jesienne zdjecia z Kazimierza Dolnego, czy tylko pisałam o tej wycieczce?
          W Albumie - zdjęcia z Kazimierza wiosną 2005. Pochmurną, ale zieloną.....
          • alfredka1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 06.05.05, 18:58
            Rozrzewniły mnie zdjęcia z Kazimierza. Byłam tu przed czterdziestu laty z
            młodzieżą na wycieczce. Po drodze zahaczyliśmy o Puławy /czarne tulipany
            pierwszy raz w życiu widziałam/, mijaliśmy kwitnące sady... Eeeech, parę zdjęć
            i jaka wycieczka w młodość, więc dziękuję Ci Kanoko smile
            • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 06.05.05, 21:08
              Alfredko, miło mi również smile
              Ostatnio byłam w Kazimierzu Dolnym w ubiegłym roku, na początku listopada.
              Kazimierz po sezonie,bez turystów. Puste uliczki, pusty rynek.....
              Na Górze Trzech Krzyży tylko ja z mężem i dwójka młodych ludzi. Drzewa nagie,
              bez liści, które szeleściły pod nogami....Pięknie, rzewnie i melancholijnie....

Jest piekny i nastrojowy wiersz Józefa Czechowicza o Kazimierzu,
              wiersz, którego przedtem nie znałam, a który tak idealnie oddaje nastrój tego
              bajkowego miasteczka - przypomnę go jeszcze raz:

Nie otwieraj mi innego raju!

Ze wzgórz promieniejące i zielone za dnia,
              w zmierzchu – piękno Kazimierza
              wzbiera w wonny nadmiar.
              Żarzą się gwiazdy, sypią, broczą;
              W gwiazdach wygony i baszta, mlecznej drogi nurt.
              Miasteczko ma okna z bursztynu
              I tak ukazuje się oczom
              zawieszone u gór.
              Widnokrąg z ucichłym zamkiem i jeszcze łysicą trzykrzyską
              oddycha bardzo blisko,
              jakby rękę położył na klamkę;
              nie otwierając drzwi.
              Nie otwieraj innego raju!
              Dość mi,
              że drugi mleczny szlak,
              także gwiaździsty,
              w dolinie spoczywa płowej,
              gdzie pod wieczoru zapachem czystym
              Wisła ogromna, mając
              ramiona założone pod głowę,
              leży na wznak,
              śpi.

A w wolnej chwili, wrzucę parę zdjęć z ubiegłorocznego Kazimierza listopadowego
              - specjalnie dla Ciebie.
              • mammaja Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 06.05.05, 23:12
                Kanoko, obejrzalam sobie Kazimierz z przyjemnoscia.Bylam tam ubieglego lata i
                w Janowie, ktory takze serdecznie polecam smile
                • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 07.05.05, 10:30
                  Mammajko, to dla Was obu z Alfredką, podrzucę do Albumu wiecej Kazimierza. W
                  sąsiednim Janowie, niestety, nie byłam. W najbliższym czasie wybieramy się z
                  mężem do Kozłówki - to też trochę zdjęć porobię.
                  • alfredka1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 07.05.05, 20:20
                    Uff, goście poszli, było miło ale już bardzo szybko się męczę i po 3 godzinach
                    nie miałam chęci dyskutować o wyższości..... nad ... /wstawić cokolwiek
                    dowolnego/. To tylko wyjaśnienie dla Kanoki, dlaczego szybciutko nie radowałam
                    się na czekające mnie Każmierzowskie / Kazimierzowskie/ zdjęcia.
                    • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 07.05.05, 22:11
                      Właśnie je wrzuciłam smile)
                      • mammaja Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 07.05.05, 23:05
                        Wlasnie je obejrzalam - rzeczywiscie spokoj i brak tlumow - bardzo mi sie
                        podoba!
                        • mantra1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 07.05.05, 23:49
                          Obejrzalam Twoj nostalgiczny Kazimierz. Bylam tam ostatnio 2 lata temu, ale
                          akurat trafilam na festiwalowe tlumy. I predko nie wroce, bo mi sie to
                          miasteczko zle kojarzy z calkiem innych, osobistych powodow. A szkoda, bo zawsze
                          bardzo je lubilam. Moze za pare lat, kiedy juz calkiem zapomne...
                          • alfredka1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 08.05.05, 10:48
                            Wróciłam ze spaceru po pięknym Kazimierzusmile
                            Kanoko, dziękuję.
                            • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 08.05.05, 10:53
                              Witaj, Alfredko smile)
                              Najpiekniej jest (i nie tylko w Kazimierzu), kiedy nie ma tłumów. Dlatego lubię
                              podróżować przed i po sezonie.
                              • mantra1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 08.05.05, 11:09
                                Natrzaskalam tam wtedy mnostwo zdjec na rynku, ktory roil sie od roznych
                                clownow, kuglarzy, malowniczych punkow i innych ciekawych postaci. Ale niestety
                                to byla taka "ostatnia niedziela", po ktorej dostalam znienacka porzadnego kopa
                                w zadek od...powiedzmy, ze od zycia. Zdjecia byly robione zwyklym aparatem i
                                pare dni pozniej swiadomie wyciagnelam film i go przeswietlilam, zeby pozbyc sie
                                wszelkich wspomnien. Troche dzisiaj zaluje, ale wiem, ze kiedys jeszcze tam
                                wroce. Reszta juz sie calkiem zagoila, tylko od Kazimierza i okolic jeszcze
                                odrobine mnie odrzuca. Ale przejdzie z czasem, jak wszystko smile
                          • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 08.05.05, 10:50
                            Życzę zmiany skojarzeń.
                            Są takie miejsca, obiektywnie piękne i miłe, które nam się kojarzą źle. Od
                            początku, albo po pewnym czasie/zdarzeniu.
                            Staram się to przełamywać - i czasem się udaje, a czasem nie.
                            • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 08.05.05, 10:51
                              Oczywiście, to było do Mantrysmile
                              • omeri Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY do kanoki 08.05.05, 11:57
                                Z wielką przyjemnościa obejrzalam Kazimierz. Gzie sie tam zatrzymujesz?. Też
                                wpadam obecnie poza sezonem.
                                • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY do kanoki 08.05.05, 12:58
                                  Miła Omeri!
                                  W granicach 100 - 200 km., jestem wycieczkowa łątka jednodniówka.
    • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 12.05.05, 18:09
      Czy możecie wejść do Albumu?
      Ja jakoś nie sad
      • wedrowiec2 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 12.05.05, 18:39
        Możemysmile
        • mantra1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 12.05.05, 18:40
          Moge, chociaz przez moment wyswietlal mi sie Error 404. Moze wlasnie na ten
          moment trafilas?
          • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 12.05.05, 19:37
            Wyjasnilo(?)sie. Nie wchodze do Albumu z Mozilli, a na IE wchodze do Albumu,
            ale nie mam polskich liter sad((
            • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 12.05.05, 19:40
              No właśnie - to juz Mozilla. Za cienki Bolek jestem, komputerowy, żeby to
              zrozumieć wink
              • kanoka Mantro, ratuj!! 13.05.05, 12:04
                Dzisiaj nawet na IE nie wpuszcza mnie do Albumu i wyświetla mi sie taki komunikat
                Create your MSN account
                To sign in to MSN, you need to provide the MSN account information below. This
                information will help to personalize your MSN features. You can return to
                Account Services and update your information at any time. Learn more MSN
                respects your privacy. Learn more about privacy

A potem stosowna tabelka:
                Personal information .....etc

Mam pytanie: Czy jeżeli to wypełnię, to nie zmienię sobie pierwotnego konta i
                nadal będę miała dostęp do swojego pierwszego albumuna FA 40+? I czy Wy tez tak
                macie, czy tylko ja?
                • oqo Re: Mantro, ratuj!! 13.05.05, 15:44
                  to chyba rutynowe odświeżanie danych w zasobach MSN ....nie trzeba przesadzać
                  z wpisywaniem prawdziwych do końca danych bo nie wiadomo kto to
                  czyta ....trzeba wpisać poprawnie tylko swój adres gazetowy i go powtórzyć na
                  następnej stronie (w kratce).
                  • kanoka Re: Mantro, ratuj!! 13.05.05, 16:23
                    Dzięki, Oqo - tak zrobiłam. Znowu wszystko jest OK. smile))
                    Jutro, jak pogoda wreszcie!!! pozwoli, wybieramy się z mężem na wycieczkę.
                    Strasznie nas już gna....ale pogoda nie pozwalała.....
                    Będą zdjęcia. Już się cieszęsmile))
                    • mammaja Re: Mantro, ratuj!! 13.05.05, 21:53
                      Mialam to samoz albumem! Gdzie jedziesz na wycieczke, Kanoko?
                      • kanoka Re: Mantro, ratuj!! 13.05.05, 21:56
                        Kozłówka, Lubartów
    • kanoka Piękna nasza Polska cała :)) 15.05.05, 11:34
      Jak w tytule smile))))
      Wędrówek po kraju ciąg dalszy.Wczoraj byliśmy w Kozłówce, Lubartowie
      i w Kocku
      Do odwiedzenia Kozłówki chyba nikogo nie trzeba namawiać. Mieści się tutaj
      Muzeum Zamojskich w Kozłówce i Galeria Socrealizmu - jedyna w Polsce
      www.muzeumkozlowka.lublin.pl/mainpage!.htm
      Po bogatych i stylowych - a co najważniejsze - autentycznych wnętrzach
      pałacowych, oprowadza pani przewodniczka, ubrana w strój z epoki. Warto obejrzeć
      historyczne pojazdy konne i akcesoria podróżne eksponowane na wystawie w dawnej
      Powozowni, pospacerować po pięknym parku, urządzonym w stylu francuskim.Obecnie,
      jako wystawa czasowa, eksponowane są zbiory secesyjne z Muzeum w Płocku.Jest
      bardzo dużo plakatów i obrazów Muchy.Zachęcam do zwiedzenia strony muzealnej,
      gdyż niestety, w środku nie wolno fotografować i w naszym Albumie zdjecia będą
      tylko "z zewnątrz" .
      W Lubartowie piękny jest Kościół Św. Anny i zespół pałacowo - parkowy z pałacem
      Sanguszków. W pałacu obecnie mieści się Starostwo Powiatu
      www.lubartow.pl/
      W Kocku - kościoł klasycystyczny i pałac Anny Jabłonowskiej z Sapiechów. W
      pałacu obecnie mieści się Dom Opieki Społecznej i Dom Kultury.Pewnie takie
      rozwiązanie było by po myśli Księżnej - aktywnej uczestniczki Konfereracji
      Barskiej i autorki pracy "Ustawy powszechne dla dóbr moich rządców ", w której
      zaleca otoczenie opieką i troską poddanych.

www.kock.i5.pl/index.php?dzial=8&strona=index/co_zwiedzac/Pal_ac/Zdje_cia.php&pre=
      Jak opracuję zdjęcia, to wrzucę do Albumu
      • kanoka Re: Piękna nasza Polska cała :)) 15.05.05, 16:08
        Kozłówka już w Albumie - zapraszam. Lubartów i Kock będą później.
        Jak już pisałam, nie można było fotografować "w środku" - ponownie zapraszam na
        stronkę muzealną, podaną w poście wyżej. Wnętrza pałacu Zamoyskich są naprawdę
        przepiękne. Dla mnie, niesamowita jest zwłaszcza klatka schodowa i salon
        czerwony. Zwróćcie uwagę, na widoczną na niektórych zdjęciach autentyczną
        mozaikę na podłodze. Wykonana jest w całości z dębu, a czarne elementy uzyskano
        mocząc drewno dębowe w wodzie przez 100lat.W prawie każdym pomieszczeniu wisi
        przynajmniej jeden portret babki hrabiego (ogółem ponad 60 portretów) - Zofii z
        Czartoryskich - Zamoyskiej, uznawanej powszechnie w Europie za najpiękniejszą
        kobietę tamtej epoki. To dopiero kochający wnuczeksmile).
        • wedrowiec2 Re: Piękna nasza Polska cała :)) 15.05.05, 20:21
          Piękna, pięknasmile We wrzesniu będę przez tydzień w Lublinie. Jeden dzień
          poświęcę na podążanie Kanokowymi śladami.
          • kanoka Re: Piękna nasza Polska cała :)) 16.05.05, 08:22
            Warto, Wędrowcze - przynajmniej do Kozłówki. W dodatku nie wiadomo, jak się
            dalej ułożą sprawy zwrotu majątku rodzinie Zamoyskich, bo sprawa co jakis czas
            wraca do sądu
            roztocze.net/newsroom.php/16089
            Ostatnio jest podobno spokojnie, potomkowie rodziny mają na stałe zapewnione
            użytkowanie wydzielonych apartamentów pałacowych, ale jak widać, nie jest w tej
            i podobnych sprawach zbyt różowo sad(
            roztocze.net/newsroom.php/16153.html
            Więc warto oglądać i zwiedzać, dopóki jest to możliwe.....
            • oqo Re: Piękna nasza Polska cała :)) 16.05.05, 12:54
              w sprawie ratowania sercuszka rok temu objechałem rowerkiem okolice Nałeczowa
              oraz Kazimierza....drogi bardzo dobre ruch samochodowy prawie zerowy(oprócz
              trasy Lublin -Kazimierz )....do Kozłówki nie dotarłem ale już jestem
              umotywowany i może w tym roku. Miałem pecha (tak myślałemsmile że w kurortach
              miejsca były wyprzedane i trafiłem na wieś,z czego sie bardzo cieszę bo swietna
              baza wypadowa w każde miejsce w okolicy.Luksusów brak ale na głowę nie kapie i
              tanio.Ulotka do albumu nie wejdzie to wkleiłem tu.
              oqo.pl
              • kanoka Re: Piękna nasza Polska cała :)) 16.05.05, 13:17
                Uaktywniamsmile
                www.oqo.pl/
                Ja "z założenia" nie lubie kurortów, a jeżeli już, to przed lub po sezonie -
                kiedy jest pusto. W ubiegłym roku, bazę wypadową mieliśmy w Kopaniu na campingu
                i zjeżdziliśmy całe Pomorze Zachodnie i Środkowe. A że przed sezonem (początek
                czerwca), to na campingu byliśmy jedynymi gośćmi i cała plaża była tylko nasza smile)
                www.polanki.infowczasy.pl/
                • wedrowiec2 Re: Piękna nasza Polska cała :)) 16.05.05, 19:18
                  Obejrzałam ulotkę. Za parę miesięcy przeprowadzę konfrontacjęwink
                  • oqo Re: Piękna nasza Polska cała :)) 16.05.05, 22:24
                    wędrowcze życzę powodzenia oraz zerowych opadów (ja przez tydzień nie
                    widziałem deszczu). (mimo festiwalu filmowego) ale piwko można skubnąć w
                    każdych warunkach smile
                • nokata Re: Piękna nasza Polska cała :)) 02.06.05, 20:41
                  tak se Kanoko mila ogladam Twoje zdjecia w albumie i ogladam,
                  i ogladam, i ogladam, i ogladam, i ogladam, i ogladam, i ogladam,
                  a konca ich nie ma...
    • gaja_1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 10.10.05, 01:30
      Alez dzisiaj ten album się otwierałsad
      2 godziny zmarnowalam, a udało się wkleic 4 fotkisad
      • koniczynka777 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 16.10.05, 20:47
        A ja wogole nie wiem jak sie do niego zabrać..sporo fotografuje ,chetnie bym
        tam cos wkleila,ale jak?
        • wedrowiec2 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 16.10.05, 21:16
          Koniczynko, pisz na forum, dziel się z nami dobrym i złym.
          Album zawiera nasze osobiste zdjęcia - nas samych i naszych rodzin. Psów, kotów
          i papużek też. Dlatego album jest zamknięty. Niektóre chętne osoby wchodzą do
          niego po kilku tygodniach działaności forumowej, inne nie chcą wejśc, bo same
          nie chcą ujawniać swoich prywatnych spraw. Róznie to bywa. Czasami ktoś
          pozornie obcy jest popierany przez innego forumowicza, ale nie oznacza to, że
          musi być "wprowadzający"wink
          Na razie bądź z nami na forum.
          • nokata Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 16.10.05, 22:45
            tiaaaa.....
            niektorzy nawet raz do roku, kole Nocy Wielkiej go aktualizuja tongue_out
            • wedrowiec2 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 17.10.05, 21:07
              Nokato Kostyczno, ja nie mam aparatu cyfrowegosad
              Może w tym tygodniu wyrwę komuś zdjęcia wedrowca-trybuna. Jeśli będą nadawały
              się do wszechnetowej publikacji, to je zamieszczę. Dziś widziałam jedno. Ono
              nie nadaje się, ale za to wisi w ogólnie widzialnej gablotcesad((
              • mantra1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 17.10.05, 21:15
                Wedrowcze,
                skoro ono wisi w ogolnie widzianej gablotce, to tym bardziej sie nadaje do nie
                ogolnie widzianego albumu wink
                Alfredko, my Cie nie tylko estyma, ale i najczystsza miloscia... smile)
                • alfredka1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 17.10.05, 21:22
                  Bógzapłaćdobrapanismile))
                  • mammaja Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 02.11.05, 12:29
                    Czy ktos jeszcze zaglada i podziwia moje fotki? smile))))))
                    • mantra1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 02.11.05, 15:14
                      A juści, ze podziwia smile
                      A w Albumie faktycznie zacichlo. Co je? smile)
                      • fedorczyk4 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 02.11.05, 15:38
                        Ja tez podziwiam. Dopiero sie wczoraj do niego wreszcie dostalam, z winy mojej
                        durnoty, ale podziwiam, podziwiam, a w ten lykend postaram sie tez cos wkleic
                        • mantra1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 02.11.05, 15:48
                          To znaczy, ze mam wyslac zaproszenie, Fed?
                          • fedorczyk4 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 02.11.05, 16:06
                            O rany, zapomnialam ze Wy macie inny album. Chyba z tej radosci ze mowie proza,
                            popelnilam po raz kolejny fope. Ale jak moglabym do Was tez, to ja bardzo
                            chetnie i z radoscia i prosze. A mozna?
                            • mantra1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 02.11.05, 16:17
                              Jasne, ze mozna. Juz sle smile)
                    • gaja_1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 04.11.05, 10:36
                      Mammajo, podziwiam, chociaż chbya nikt poza nami dwiema tam nie działasad
                      Już 2 razy zmieniałam wystrój swojego foldera i nikt nie zauwazyłsmile
                      Gdyby tak było to by docenili mój antytalent do aparatusmile
                      • mammaja Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 04.11.05, 11:48
                        Hej, witaj Gaju, czy juz bawisz w Wraszawie?
                      • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 04.11.05, 12:10
                        Gaju o wielu talentach, Twój album jest teraz pusty - to znaczy, że coś doń
                        wrzucisz?
                        Mammajko, psice dużą i małą podziwiałam w przelocie, ale nie miałam czasu pisać.
                        Teraz mam taką chwilę, więc chcę zapytać, czy ta mała to córka Truszki? Tak
                        szybko? Czy inna psiuńcia? Czy coś przeoczyłam?
                        Żeby nie być tylko oglądaczem, wrzucam do Albumu zdjęcia tegorocznego
                        słonecznego działkowego pażdziernika.
                        Oby tak dalej, to nie zamarznę na działce wink
                        • mammaja Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 04.11.05, 12:34
                          Kanoko, Urgun jest z tej samej hodowli, ale jest inna linia OSA (czyli owcz. -
                          srodk. - azjat.). Corka dostala ja prawie w prezencie i chociaz uwazalam to za
                          brak odpowiedzialnosci, widze teraz, ze dwa psy maja "inne zycie" niz jeden. No
                          i jest taka slodka. Truszka jeszcze za mloda na dzieci! Lece obejrzec twoje fotki smile
          • koniczynka777 Re: Ok 17.10.05, 20:02
            tak myslalm ze trzeba miec jakis stazsmile dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam
            • alfredka1 Re: Ok 17.10.05, 20:45
              Koniczynko, napisz coś o sobie czy swoim otoczeniu, np. czy zwierzątka jakieś w
              domu posiadasz, a może chatę kurną gdzieś pod Poznaniem masz /niektórzy z nas
              mają/. Nie musisz pisać niczego co przekraczałoby chęć zachowania
              prywatności.Ale miło byłoby wiedzieć czy do pracy masz "pod górkę" a może już
              zasłużenie odpoczywasz.
              My już trochę poznaliśmy się, niektórzy w realu ,inni z albumu a inni tylko z
              wpisów.I tak jest dobrze. Potrafimy cieszyć się osiągnięciami , smucić z powodu
              chorób czy innych niemiłych wydarzeń naszych współforumowiczów. Martwimy się
              gdy ktoś za długo milczy.
              Ja jestem seniorką tego Forum ale na szczęście nikt mi tego nie wypomina ani
              nie darzy nadmierną estymą. Piszę nie za często i pierwszy raz tak dużo więc
              kończę. Nie czuj się zobowiązana i nie odpisuj szybciuteńko, napisz tylko to
              czym chciałabyś się z nami podzielić. Pozdrawiam
    • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 18.01.06, 13:54
      Wrzuciłam tylko dwa zdjęcia do Albumu, bo chwilowo (nie wiem czemu), msn nie
      chce ich zmniejszać i wyczerpałam swój limit. No i w dodatku transmisja jest
      strasznie wolna, bo takie mam teraz łącze(256 "do" a tylko 38 "od"), czyli -
      jestem teraz biorcą, nie dawcąwink). Poczekam, może za jakis czas msn zmniejszy te
      zdjęcia, to wrzucę następne.
      • kanoka Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 18.01.06, 19:10
        Mns zmniejszył jedno tylko zdjęcie, a drugie nadal pracowicie obrabia.
        Próbowałam wrzucić kolejne, ale napisał, ze wyczerpałam swój limit - no i
        porażka. Ze zdjeciami poczekam więc do jutra - może będzie lepiej.... Za to w
        miedzyczasie pojechałam na Hawaje i podziwiałam plumerie.
        • alfredka1 Re: JEDYNY SŁUSZNY WĄTEK ALBUMOWY 19.01.06, 12:42
          do Albumu a tu jest coś czego nie ma, za śliczne by prawdziwe były. Kanoko
          dziękujemy, CUDO nie zima. Piszę tutaj ponieważ nie wiem gdzie trzeba naklikać
          by napisać w Albumie sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka