Dodaj do ulubionych

Logopeda - specjalizacje

16.12.10, 09:25
Chciałam otworzyć dyskusję na temat tego, co MOŻEMY zrobić. Bo do zrobienia jest dużo. Logopeda zajmuje się wszystkim!!!!!!!
- porada logopedyczna ('radzę państwu podjąć terapię logopedyczną')
- porada psychologiczna (wiecie, o czym mówię)
- zajęcia ogólnorozwojowe
- oligo..... (zespoły Downa, Zespoły Aspergera, autyzm, afazje, dyzartrie, jąkanie, ORM)
- wczesna interwencja logopedyczna
- elementy neurologopedii (mówię o sobie, nie skończyłam neuro- więc nie biorę się za afatyków, ale podstawowe umiejętności muszę mieć!!!!)
- surdologopedia
- balbutologopedia
- terapia oddechowa
- diagnostyka w kierunku dysleksji, zaburzeń SI

Kończymy mnóstwo szkoleń, musimy wiedzieć wszystko, trafiają do nas dzieci i dorośli ze wszystkimi możliwymi problemami 'logopedycznymi'. Dlaczego laryngolog nie zajmuje się zębami? Miał o tym na studiach! Albo pediatra nie podejmuje leczenia astmy? Przecież potrafi ją rozpoznać.
I chciałabym uciszyć od razu wszystkich ambitnych, którzy napiszą: "jak ci się nie podoba to nie pracuj, wiedziałaś, w co wchodzisz". Od razu wyjaśniam: jestem zadowolona z tego, co robię, lubię uczyć się nowych rzeczy i słyszeć od rodziców, że się nie spotkali z takim specjalistą. Ale!!!!
Dlaczego nie mogłabym zajmować się specjalistycznie pacjentami z niedosłuchem, a do pracy nad poprawną artykulacją wysłać dziecko do koleżanki logopedy 'korekcyjnego? Fajnie jest mieć w rejonie logopedów - specjalistów od jąkania, od nosowania czy od zaburzeń neurologicznych (tu też jest ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o specjalizacje).
Wiecie, do czego dojdzie? Lekarze na AM mogą już wybierać specjalizację LOGOPEDYCZNĄ. Czyli - oni będą sobie diagnozować, ale najtrudniejszą pracę będziemy wykonywać my - terapeuci? Logopedzi uniwersyteccy? I oczywiście będziemy się zajmować wszystkim!
Jak widzę gabinety prywatne, które oferują terapię WSZYSTKICH możliwych zaburzeń, to chce mi się płakać, bo to nam nie pomoże. Wiem, że to wszystko potraficie, że zajmiecie się każdym zaburzeniem, ale chciałabym poczuć się specjalistką w jednej dziedzinie i mieć możliwość wsparcia lepszą specjalistką w innej dziedzinie. Móc dziecko 'odesłać' dalej. Lekarze tak robią! Za niedługo zabiorą nam logopedię.

Wracam do podstawowego pytania: co możemy zrobić, by mieć komfort pracy i poczucie wyspecjalizowania.
Obserwuj wątek
    • marta.krusz Re: Logopeda - specjalizacje 16.12.10, 13:48
      Nie rozumiem, o co Ci tak naprawdę chodzi. O co masz żal?
      Ktoś, kto jest od wszystkiego, tak naprawdę jest do...niczego.
      Nikt żadnemu logopedzie, w tym także Tobie, nie każe być specjalistą w każdej dziedzinie. To i absurdalne, i niewykonalne.
      Dla mnie stwierdzenie, które użyłaś "musimy wiedzieć wszystko" jest frazesem i nieprawdą.
      Warto doskonalić się w jedej, dwóch specjalizacjach logopedycznych, a nie wmawiać sobie innym, że trzeba być ekspertem od wszystkiego. Nie, nie trzeba.
      Dlaczego laryngolog nie zajmuje się zębami? Z prostej przyczyny. On wie, że od zębów jest i dentysta, i ortodonta. A onn chce być specem od gardła, nosa i uszu. Zęby zostawia innym kolegom po fachu. To samo poiwnien wiedzieć logopeda. Że od każdej specjalizacji może i powinien być odrębny specjalista.
      • my_kalimba Re: Logopeda - specjalizacje 16.12.10, 14:58
        Chciałabym, by ruszyła w Polsce akcja uświadamiająca lekarzom i logopedom, że my również mamy kilka specjalizacji. Że nie jesteśmy od wszystkiego.
        Już jest możliwa specjalizacja neurologopedyczna i surdologopedyczna. Wiele lat zajęło działaczom, by powstała ta druga. A gdzie reszta?

O co mi tak naprawdę chodzi? O to, że owszem - warto doskonalić się w jednej czy dwóch dziedzinach, ale kto z Was ma taki luksus w pracy, że pracuje tylko z tymi dwoma rodzajami zaburzeń? Można policzyć na palcach miejsca, w których pacjenci są 'sprofilowani'.

Hm, rzeczywiście, za wcześnie na taką dyskusję. Do niczego nie doprowadzi. Może za kilka lat.

• megi2507 Re: Logopeda - specjalizacje 14.01.11, 10:58
        Zgadzam się z tym, że zaden specjalista nie może byc od wszystkiego. Nie wyobrażam sobie jako logopeda abym zajmowała sie wszystkimi przypadkami mimo, że na studiach było to omawiane. Po to sa rózne specjalizacje czy z logopedii czy też inne lekarskie tak jak laryngolog, ortodonta czy stomatolog aby zajmowali sie tym szczegółowo. Ja czuje sie dobrze w pracy z osobami po udarach i dlatego tez studiuje neurologopedie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka