Dodaj do ulubionych

od czego zacząć?

06.02.12, 12:19
jestem mamą 4 latka - ur.marzec 2008. Mój syn nie mówi t i d, zastepuje je k i g, poza tym mówi międzyzębowo l oraz s z c dz - język jest bardzo widoczny!, sz ż, cz dż jeszcze nie mówi wcale- ale to podobno norma. Byłam u dwóch logopedów - jedna Pani zaczyna terapię od l, druga od t. Która metoda jest lepsza? Obie panie mówiły o uniesieniu języka, więc ćiwczymy to oblizywanie dziaseł, kropeczki, itd. proszę o radę, bo nie wiem którą z Pań wybrać do prowadzenia mojego dziecka, obie wydają się sympatyczne, ale...no sama nie wiem.Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • maja_sara Re: od czego zacząć? 06.02.12, 15:23
      Obie panie mają rację mówiąc, że należy ćwiczyć pionizację języka.

Jeśli pragnie Pani książkowego, idealnego schematu/planu terapii, to w dużym skrócie powinien wyglądać on tak:
      Najpierw chłopiec musi nauczyć się prawidłowo trzymać język w jamie ustnej (w spoczynku!). Na tym należy się skupić teraz. Ten etap wymaga systematyczności i stałej, codziennej pracy. Dopiero później przechodzi się do drugiego etapu, czyli do wywołania głosek.
      W ontogenezie głoska [t] pojawia się wcześniej, przed głoską [l]. Od niej warto zacząć terapię. Po jej wywołaniu i utrwaleniu wystarczy dołączyć więzadła głosowe i otrzymamy efekt w postaci głoski [d]. Nie wiem jak sprawa wygląda z głoską [n], bo nic Pani o niej nie napisała. A z Pani opisu wyłania się spore prawdopodobieństwo, że i ta głoska może być źle realizowana. Jeśli tak jest, to głoską [n] należy się zająć także przed głoską [l].
      Potem kolejno następne głoski.

Jak wygląda sprawa połykania u Pani syna? Czy logopedzi to sprawdzili? Co powiedzieli na ten temat? Nic Pani o tym nie wspomina, a to b. ważne.
    • logopeda79 Re: od czego zacząć? 06.02.12, 15:36
      Zgodnie z prawidłowym rozwojem mowy głoski: "t" i "l" pojawiaja się w zbliżonym okresie.
      Dlatego kwestia kolejności wywołania tych głosek może być zmienna. Napisała Pani, że u malucha pojawia się międzyzębowość - podejrzewam, że logopeda postanowił zacząć od głoski "l" ponieważ przy jej realizacji język jest bardziej "cofnięty" niż przy głosce "t".
      Przy "l" następuje złączenie języka z podniebieniem, przy "t" i "d"język dotyka również wewnętrznej strony górnych zębów (proszę samemu wypowiedzieć te głoski i zwrócić uwagę na ułożenie języka).
      Mam nadzieję, że troszkę przybliżyłam Pani tą kwestię i wyjasniłam wybór Logopedy.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w terapii smile
      • marta.krusz Re: od czego zacząć? 06.02.12, 16:18
        > Zgodnie z prawidłowym rozwojem mowy głoski: "t" i "l" pojawiaja się w zbliżonym
        > okresie.

Głoskę "t" i "d" powie już półtoraroczne dziecko. Ale sporo czasu upłynie nim to samo dziecko powie głoskę "l". Czasem aż dwa lata. To nie jest zbliżony okres.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka