iwucha 30.03.07, 08:54 Kochani! Czy jako oligofrenopedagog mogę pracować jako reeduaktor dysleksji, dysortografii itd. czy muszę zrobić podyplomówkę z logopedii by uzyskać uprawnienia? Będę wdzięczna za sugestie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hofff Re: reedukacja a logopedia 31.03.07, 18:12 witaj. proponuje ci, zebys zrobila tak: napisz pismo do swojego kuratora oswiaty z prosba o wyjasnienie czy mozesz ze swoimi kwalifikacjami prowadzic tego typu zajecia. wymien wszystkie szkoly i kierunki jakie ukonczylas, kursy itp i popros o odpowiedz. nie musisz dolaczac kserokopii dyplomow. otrzymasz odpowiedz na pismie i ona bedzie wiazaca dla twoich pracodawcow. to jest wg mnie najlepsze wyjscie, bo nikt nie podwazy decyzji kuratora. polecam, sam sprawdzilem - dziala. pozdrawiam Odpowiedz Link
iwucha Re: reedukacja a logopedia 01.04.07, 09:47 Dzieki! na pewno jest to jakaś myśl...Problem w tym, że ja mam tylko oligofrenopedagogikę 5 -letnią, zabieram się za kinezjologię edukacyjną, no a w ramach logopedii chciałam upiec 2 pieczenie na 1 ogniu : reedukacja mowy i wszystkich "dys". Dlatego zależy mi na jak najlepiej wybranej podyplomówce. Ale myślę, że nie będzie problemu. Odpowiedz Link
korneliaaa1 Re: reedukacja a logopedia 02.04.07, 15:39 Witaj, z jednej strony moze byc sposob Hoffa, ale mysle, ze nie powinno byc problemu - jak nauczyciele polskiego moga prowadzic zajecia z dziecmi dyslektycznymi, to Ty po takich studiach tym bardziej I mowimy tu nie o reedukacji osob z dysleksją, dysgrafią itp., a moim zdaniem, o zajeciach kompensacyjnych (reedukacja zaklada, ze cos bylo, a nie ma - w dysleksji jest zawsze deficyt czegos) Na pewno jednak Twoje studia nie dadzą Ci prawa do typowo logopedycznych czynnosci i obowiazkow - wywolywania glosek, utrwalania ich - czyli w zakresie zaburzen mowy, no i w zakresie zaburzen jezyka - jąkania i bodajze afazji... A swoja droga, czy na oligofreno macie zajecia z afazji w przypadku osob z MPD? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
iwucha Re: reedukacja a logopedia 04.04.07, 09:25 Dzięki, Kornelia. Nie wiem, jak na innych uczelniach ale u mnie nia UAM była tylko ogólna logopedia i takich szczegółowych cwiczeń z MPD nie było. Było tylko ogólne postępowanie nauczyciela w stosunku do dzieci z zab. mowy w klasie. Nic więcej. Odpowiedz Link