Dodaj do ulubionych

Ustawa o terminach zapłaty do Trybunału

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 12:58
Płaccie w terminie 30 dni i gadajcie głupot. Co to znaczy podraża. A dostawca
to może czekać na zapłate w nieskończoność? To chyba powinno być w interesie
Konfederacji Pracodawców itp... Chyba, że to raczej konfederacja przekrętaczy.
Była jaskólka unormowania obrotu pieniężnego i głupole (cwnaikai) się z nią
nie godzą.
Obserwuj wątek
    • Gość: Przemo mp, masz bezwzglednie racje IP: 195.205.44.* 21.04.04, 13:50
      Ile firm w Polsce padlo lub znalazlo sie na skraju bankructwa z powodu
      nieprzestrzegania terminow platnosci? Przy sprawnosci dzialania naszych sadow
      mozna bylo uzyskac naleznosc,gdy firma znalazla sie na 'zielonej trawce'.Ustawa
      byla calkiem udana proba uporzadkowania obrotu pienieznego.Mam nadzieje,ze TK
      odrzuci wniosek PKPP.
    • Gość: 4krzych1 po tym widac kogo reprezentuje Bochniarzowa IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.04.04, 14:14
    • Gość: alpifresh krew mnie zalewa na ten protest!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.04, 14:38
      Powinna się jeszcze wprowadzić przepis:
      1. Nie można odliczyć podatku VAT jeżeli należność z faktury nie jest
      uregulowana w 100%.
      2. Sprzedający nalicza podatek VAT do zapłaty dopiero jeśli odbiorca zapłaci za
      fakturę.

Myślę, że to byłby najlepszy bat na nieuczciwych płatników!!
      Czas najwyższy skończyć z darmowym kredytowaniem odbiorców towaru.
      P.S.
      Ja nie mogę wyrwać od sklepikarza 150 zł za towar od listopada 2003r., a w
      zeszłym tygodniu spotkałem go jak robił zakupy w markecie budowlanym za 9800
      zł!!!
      Na remont mieszkanka.
      • Gość: mp Re: krew mnie zalewa na ten protest!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 15:39
        Już dawno to mówilem! Nie zaplacone - nie odliczone.
        Możemy sobie pomarzyć. Cwaniaki "trzymające władzę" (czytaj koryto) jakoś tego
        nie chca zauważyć. Teraz to sie już zgotowałem. Nawet nie spojrzę w kierunku,
        tfu, konfederacji
      • Gość: $tefan Sposób na płynność IP: *.chcgilgm.covad.net 22.04.04, 02:18
        Miałem kiedyś takiego dłużnika u mojego druha - robota zrobiona, odebrana a z
        płatnościami miał kłopot. Prosił, błagał o zapłatę widząc podobne zakupy. Na
        wszystko miał pieniądze a na uregulowanie już mu nie starczało.
        Miał dobry samochód - młotkiem w rękawie - po co się afiszować przed - stuk w
        reflektor.
        Następnie wizyta u dłużnika - Panie Marku - światło się panu zbiło.
        Poprosimy o zwrot należności!
        Na razie niem więc nie da.
        Panie Marku - koszt reflektora niewielki - trzeba pojechać do warsztatu,
        wymienią. Zajmie to 2 godzinki. Reflektor stłucze się w ciągu następnych kilku
        sekund.
        Kto kogo przetrzyma?
        Pan marek wytrzymał trzy reflektory.
        Przed czwartym uregulował w całości!
        Pozdrowienia,
        $tefan
    • Gość: Sybirak Re: Ustawa o terminach zapłaty do Trybunału IP: *.big / 62.233.185.* 21.04.04, 15:23
      Ten, co skarży, to taki chuj jak słonia nos.
    • cendal Re: Ustawa o terminach zapłaty do Trybunału 21.04.04, 15:40
      Można uchylić tą ustawę wprowadzając nową o "zaliczaniu do kosztów tylko faktur
      zapłaconych". Ciekawe co wtedy powiędzą duże firmy , które żerują na małych?
      Przecież negocjacje o termin zapłaty polegają na narzucaniu terminu min. 60 dni
      ale zapłacimy po 90 dniach a Pan rezygnujesz z odsetek. Jeśli nie wyrażasz
      zgody to wylatujesz z roboty. Ja naliczyłem odstki firmie MITEX S.A. czym
      wzbudziłem ogromne oburzenie władz firmy."Jeszcze nikt nam nie naliczył odstek"
      to słowa jednego z Dyrektorów. Ja musiałem czekać na swoje pieniądze nawet 90
      dni po terminie zapłaty.Najwyższa pora aby się dobrać do potentatów , którzy
      swoją potęgę budują na wyzysku innych ( małych firm). Przecież te duże budowy
      to tylko fasada Generalnego Wykonawcy , całośc prac wykonują małe firmy ,o
      których nikt nie słyszał.Z reguły przedstawiciel GW nawet nie orientuje się w
      realiach budowy.Są to ludzie , z przypadku.Całość odpowiedzialności ponosi
      bezpośrednio podwykonawca. Przydało by się też prawo mówiące , "że GW musi
      conajmniej 50 % robót zrealizować własnymi siłami". Wtedy dopiero było by
      ciekawie?
      • Gość: mp Re: Ustawa o terminach zapłaty do Trybunału IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 16:13
        Ooo... Mitex,masz rację. Mają tak pięknie skonstruaowane umowy że lepiej od
        razu uciekać. Np. zapłata następuje w częściach, pozostaje kwota na ewentualne
        reklamacje, ale hitem jest rozpoczęcie czasu liczenia terminu płatności od
        momentu ODBIORU! Przeciągaja odbiór w nieskończoność chociaż swoje już dawno
        zrobileś. Granda w baiały dzień. Wiem dlaczego protestują.
        • Gość: GeneralnyWykonawca Re: Ustawa o terminach zapłaty do Trybunału IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 21.04.04, 16:55
          Przecież to są negocjacje, jeżeli Wiesz o tym przed podpisaniem umowy zawsze
          możesz powiedzieć sp... (co innego gdy dostajesz informacje po wykonaiu usługi).
          Z resztą długie terminy (np: 90 lub 120) nie biorą się z powietrza - jak
          myślisz ile czeka GW na zapłatę za wykonaną inwestycję - 14dni????
          • Gość: lamper A co stoi na przeszkodzie IP: *.magma-net.pl 21.04.04, 21:36
            Aby po dokonaniu odbiorów zapłacić w ciągu 14 dni ?
            Jak inwestor ma monetę, to po co przedłużac termin ?
            Tak ci płacą , bo tak się wszyscy nauczyli, a ty nie protestujesz.
            A ile małych firm, podwykonawców wyrąbałeś w powietrze za terminy ? Nierzadko
            włąsciciele ładują swoje prywatne oszczędności aby wykonać robotę, potem GW
            przeciąga termin, bo dał dupy w innych branżach i inwestor nie płaci do czasu
            zakończenia prac,a płaci tak naprawdę ten ostatni podwykonawca. A jak nie masz
            szmalu na koncie jako GW żeby zapłacić podwykonawcom, to nie bierz się z duże
            roboty.
            Zrobione - zapłacone. Gdyby tak było Polska gospodara stałaby super.
          • Gość: czekający na swoje Re: Ustawa o terminach zapłaty do Trybunału IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.04, 00:06
            nie może taka wsza jak ty zabierać głosu !!! dlaczego chcesz zarabiać jak sam
            nie inwestujesz ??? dzięki tobie jest tak jak jest ! a swoją drogą wielki
            biedny GENERALNY WYKONAWCO ile razy liczyłeś PODWÓJNE zyski od NOT ODSETKOWYCH ?
            na stos takich jak ty !!!
    • Gość: Kowalski z Gdańska Re: Ustawa o terminach zapłaty do Trybunału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 16:52
      absolutnie popieram przepisy o terminach zapłaty o obowiazku naliczania odsetek w zwiazku z nagminnym wykorzystywaniem dominujacej roli Iwestora badż też Generalnego Wykonawcy
      • Gość: JB-Płock Re: Ustawa o terminach zapłaty do Trybunału IP: *.class147.petrotel.pl 21.04.04, 20:41
        Termin zapłaty to do Trybunału, a jak można żądać zapłaty Vatu od nie
        zapłaconych faktur!!

Dopóki można odliczać VAT od nie zapłaconych faktur, a wartość netto wkładać
        w "koszty" to każdy może nas póścić z torbami, a budżet tylko nas dobije
        / podatki i zus płacić trzeba- tylko z czego/.
        Terminy płatności to sprawa ważna ale tak naprawdę wtórna.
        • Gość: lamper Zgadza się IP: *.magma-net.pl 21.04.04, 21:39
          Bo tak naprawdę nie chodzi o sam termin ( choć powstają koszty np telefony,
          paliwo, wynagrodzenia i jest to bardzo ważne), ale w wypadku zajęcia konta, to
          gówno zrobisz. I tak się kończy działalność dobrze zapowiadającej się firmy.
    • Gość: warszawiak Re: Ustawa o terminach zapłaty do Trybunału IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.04, 21:52
      Dobra ustawa bo kasuje całą tą Chołotę z prowincji, która się pcha w interesach
      do naszej Warszawki Kochanej i Słodkiej
    • Gość: nieUK Re: Ustawa o terminach zapłaty do Trybunału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 23:55
      RACJA, i ten protest ma byc moze objawem zwiekszajacej sie konkurencyjnosci
      naszych przedsiebiorstw przez male i duze P?
      Pani B., prosze, niech Pani trzyma nadal fason!
      Za dwa tygodnie zaczyna sie prawdziwa walka o zycie na rynku.
    • Gość: aj ja jaj bochniarz reprezentuje supermarkety???? IP: 82.139.15.* 22.04.04, 07:46
      wyszło szydło z worka
    • Gość: nikt Nie do końca i nie zawsze obraca się to przeciwko IP: *.acn.waw.pl 22.04.04, 08:31
      małym. Czasem to właśnie małe firmy z tego korzystają. Tam, gdzie dystrybutorem
      jest duża firma i zależy jej na małych odbiorcach to daje długie terminy. Tak
      jest np. w aptekach. Są pewnie jeszcze inne dziedziny, gdzie małe firmy
      korzystają z dotychczasowego prawa a teraz stracą. Nie lubię demagogii. Lubię
      argumenty i rzeczową dyskusję. Skoro jedni tracą inni zyskują to trzeba się
      zastanowić, czy to nie jest przejaw normalnego życia gospodarczego. Jeżeli
      sztucznie skrócić terminy płatności to się skończy zmniejszeniem cen u
      dostawców oraz koniecznością podwyższenia u odbiorców (wyższe koszty
      finansowania magazynów). Ale co ty wiesz o zabijaniu... ty stara d... jesteś...
      • Gość: olo Re: Nie do końca i nie zawsze obraca się to przec IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.04.04, 18:40
        Protest jak najbardziej słuszny.
        Niczego ustawodawca nie zmieni między mocnymi a słabymi.
        Utrudni tylko życie i da zajęcie kolejnym urzędnikom.
        I o to w końcu chyba chodzi ustawodawcy.

A towar, czy usługę można przecież wymienić bez faktury lub znacznie opóźnić
        jej wystawienie.
        POZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka