Dodaj do ulubionych

100 tys. zł inwestycji w pierwszym odcinku drug...

05.09.11, 09:43
100 tys zl w zamian za 80% udzialow - musze powiedziec ze hyba polski Dragons' Den jest tak samo zlodziejskim programem, jak ludzie w nim uczestniczacy. Ideom tego programu mialo byc wspomoganie przedsiebiorczosci oraz promowanie dobrych pomyslow. Tutaj firma tego pana zostala calkowicie przejeta przez przedsiebiorce i teraz w zamian za swietny pomysl staje sie pracownikiem ktorego mozna bedzie bezpardonowo usunac z firmy. W angielskim wydaniu tego programu nigdy nie widzialem przejecia 80%, normalnie jest to 20%-30%, zdaza sie 40% ale zadko. Nie ma czego gratulowac temu panu ;o(
Obserwuj wątek
    • Gość: Paralizator chyba że... IP: *.awakom.net 05.09.11, 09:49
      firma cienko przędzie i dotychczasowy właściciel planował odzyskać trochę wkładu własnego a nawet zarobić jeszcze ;)))

Coś na kształt: "złapał Kozak Tatarzyna..."
      • Gość: sum Re: chyba że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.11, 10:02
        no trole - właśnie widać jak przeczytaliście o co chodzi ...

to poczytajcie jeszcze raz a może doczytacie, że nie chodzi o produkt tylko 80 % spółki dystrybucyjnej i możliwość wsparcie spółki produkującej na innych nie znanych już zasadach

genialni ekonomiści się odezwali :D
        • Gość: doda zdradzić swój pomysł obcym = błąd krytyczny IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.11, 10:53
          tylko jakieś nibynowatorskie pomysły mają szansę
          takie odgrzewane kotlety przemalowane na naleśniki

prawdziwy HIT zapie... frajerowi, który się wypuści już na etapie zgłoszenia
        • Gość: oczywiscie bis Re: ... IP: 87.114.221.* 05.09.11, 11:50
          oczywiscie wiemy na podstawie niniejszego artykulu wszystko w temacie tzw. "spolki dystrybucyjnej" :)) widzac te 80% nie zdziwiloby mnie, gdyby okazalo sie, ze owa spolka ma juz lub bedzie miec WYLACZNOSC na dystrybucje produkcji tego Pana. Niesamowite w ogole, jak to mozliwe, ze w TV mozna zobaczyc, jak ktos w zasadzie przejmuje potencjalnie dobry biznes tylko dlatego, ze ma kase. Takie rzeczy sie dzieja zacisznie i z wolna, a nie w ciagu nagrania programu. Ten program wiec to dobry demotywator - doskonaly wrecz do dystrybucji na lekcjach przedsiebiorczosci w szkolach srednich Kraju Nadwislanskiego (Boze, III swiat).
          • Gość: meeeeee dali mu a jak go dogonią to mu jeszcze dołożą .. IP: *.prz.com.pl 05.09.11, 13:31
    • Gość: mlx Re: 100 tys. zł inwestycji w pierwszym odcinku dr IP: *.centertel.pl 05.09.11, 10:28
      Zainwestuj w: a) umiejętność czytania ze zrozumieniem; b) przede wszystkim - w znajomość ortografii :)
      • Gość: oczywiscie Re: . . . IP: 87.114.221.* 05.09.11, 11:48
        oczywiscie wiemy na podstawie niniejszego artykulu wszystko w temacie tzw. "spolki dystrybucyjnej" :)) widzac te 80% nie zdziwiloby mnie, gdyby okazalo sie, ze owa spolka ma juz lub bedzie miec WYLACZNOSC na dystrybucje produkcji tego Pana. Niesamowite w ogole, jak to mozliwe, ze w TV mozna zobaczyc, jak ktos w zasadzie przejmuje potencjalnie dobry biznes tylko dlatego, ze ma kase. Takie rzeczy sie dzieja zacisznie i z wolna, a nie w ciagu nagrania programu. Ten program wiec to dobry demotywator - doskonaly wrecz do dystrybucji na lekcjach przedsiebiorczosci w szkolach srednich Kraju Nadwislanskiego (Boze, III swiat).
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: . . . 05.09.11, 12:13
          Wystarczy przeczytać regulamin. Ludki myślą że facet dostał jakiś pieniądze, a po programie się okazuje że toczą się dalsze negocjacje, które w większości wypadków kończą się niczym.
          Nawet chciałem wystartować z pomysłem, ale po przeczytaniu regulaminu zrezygnowałem. Przedstawię pomysł łatwy do skopiowania i powielenia. Brak możliwości opatentowania. Mimo że pomysł jest rewelacyjny i łatwy w realizacji ( może to jego wada) znacznie by ułatwił życie milionom ludzi. Mogłoby by powstać tysiące miejsc pracy, tylko co z tego ja będę miał. Dlatego wolę go zachować w moich kazamatach myśli. Uczciwsze by było możliwość zgarnięcia głównej nagrody.
          • heine-ken Re: . . . 05.09.11, 14:49
            Do takiego programu idziesz tylko i wyłącznie po to aby sobie zrobić darmową reklamę. Opcja typu ktoś cię widzi po raz pierwszy w życiu i da parę baniek na pomysł przedstawiony w trzy minuty to mrzonka. Jedyne "inwestycje" które mogą dojść do skutku to strzały za kilkadziesiąt tysięcy typu nowa butelka do keczupu i musztardy. Wtedy rzeczywiście robi się z tego inna bajka, bo jak w twój pomysł wchodzi publicznie taki Owerko, to masz dużo lepszą pozycję negocjacyjną na rynku spożywczym, nawet jeśli z waszej współpracy nic nie wyjdzie (w większości przypadków, po zaangażowaniu prawników). Reasumując - idziesz tylko mając patent lub inną wyłączność w kieszeni, aby zareklamować swój produkt telewidzom. Choć to tylko TV4 i oglądalność marniutka. No i jeszcze poćwiczyć wystąpienia przed kamerami.
    • Gość: As Czy to jest program dla idiotów? IP: *.play-internet.pl 05.09.11, 12:43
      Tytuł sugeruje potencjalnych milionerów a super sukcesem jest facet, który ma firmą od 16 lat i teraz dostał 100 tysięcy złotych...no Czarnecki i Solorz, uważajcie, kolejny milioner nadchodzi!
      Po drugie jeżeli ktoś uważa oddanie 80 procent udziałów w firmie za 100 złotych za sukces to albo jest imbecylem (inaczej:mediaworkerem koszernej), albo zarabi akasę i to niezłą na szukaniu takich frajerów.
      Żenada. Lepiej oglądać edycję Made In USA.
      • remo29 Re: Czy to jest program dla idiotów? 05.09.11, 12:59
        A co to jest 100 tys.?? Jako-tako przędąca firma dostanie z banku większy kredyt obrotowy i nikt nie będzie chciał w zamian 80% udziałów. Program na poziomie tego faceta co chciał szczupaki hodować...
        • Gość: As Re: Czy to jest program dla idiotów? IP: *.play-internet.pl 05.09.11, 13:41
          Dokładnie, taką kwotę firma z 16 letnim stażem dostanie na ciekawy projekt bez żadnego problemu. I teraz pytanie:skoro facet tak desperacko potrzebuje głupich 100 tysięcy (żenada, za to nawet nie kupi się nowego samochodu średniej klasy),że jest gotów oddać nawet 80 procent udziałów za tę kwotę to może jest cały w długach i ma historię w banku świadczącą o jego poronionych pomysłach przez te lata?Tak czy inaczej ten program raczej zniechęca do robienia biznesu, niż zachęca i jest raczej ciekawy dla psychologów niż dla biznesmenów.
    • conan148 Ale o co te całe Halo? 05.09.11, 13:37
      Ja was nie rozumiem, o co się burzycie,,, przecież gość sam zaproponował 80% udziałów w nowo powstałej spółce dystrybucyjnej, a nie produkcyjnej!!! Po drugie sam wyliczył, że potrzeba mu 100 tyś. zł na dystrybucję tego produktu... chyba nie wziął tego z sufitu, tylko z rzetelnych oszacowań i analiz. I jeszcze jedno, nie przeceniałbym dodatkowego atutu tego "dealu" - jakim jest doświadczenie, jakie posiada Maciej Kaczmarski w sprzedaży i handlu. To jest chyba największa wartość tego programu...doświadczenie...
    • Gość: trevik 80% za 100k PLN? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.09.11, 17:59
      Zakładając, że obecny właściciel firmy produkującej nadruki na szkło potrafi pieniądze liczyć zostaje tylko jeden wariant: chce się związać z innym przedsiębiorcą i w przyszłości oczekuje zupełnie innych pieniędzy na innych zasadach.
      100k PLN za 80% udziałów to jest katastrofa - to oznacza, że człowiek posiadający 20% udziałów wycenia swoją pracę, pomysł, powiązania z dostawcami i odbiorcami oraz znajomość branży na 25k PLN. To pierwsze większe stoisko na targu dałoby na takie warunki odmowę,

T.
    • Gość: Veldt 100 tys. zł inwestycji w pierwszym odcinku drug... IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.09.11, 02:07
      A mnie się osobiście wydaje, że to lepszy cwaniak. Zauważcie że on te 100 tysięcy dostał ZA DARMO. A konkretniej za 80% nieistniejącej spółki ktorej jedynym zadaniem będzie kupowanie i dystrybucja produkcji z jego głównej spółki (w której ma nadal 100% udziałów). Czyli jak on nie sprzeda to spółka nie zarobi.
      Resumując facet dostał:
      A) Reklamę (Czórka nie Czwórka, dziesięć minut anteny to duuuuża kasa)
      B) Sto tysięcy złotych za możliwość dystrybucji jego towaru przez spółkę w której DODATKOWO ma 20%

A co dostał Kaczmarski?

80% niczego

Przy czym przypominam że kredyty trzeba spłacać.

I kto tu kogo zrobił w bambuko? Hę?
      • Gość: KOle Re: 100 tys. zł inwestycji w pierwszym odcinku dr IP: *.68.76.158.brzesko76.tnp.pl 12.09.11, 09:35
        Kolego Veldt, a czy w biznesie nie chodzi o cwaniactwo? Czy w biznesie robisz coś za darmo. A wydaje ci się, że gdyby nie był by w tyk kasy do zarobienia dla Kaczmarskiego albo tej Kobiety to tak by się starali w to wchodzić? I skąd wiesz czy cokoliek już dostał? Poza tym od razu widać, że ty na pewno nie masz żadnego pomysłu na biznes a jedynie na krytykę (w Polsce takich wielu)...
        • Gość: Veldt Re: 100 tys. zł inwestycji IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.09.11, 23:36
          Kolego KOle

Ja raczej byłem pełen podziwu niż krytyki wobec Pana Ryszarda. Tyle, że w przeciwieństwie do moich szlachetnych przedmówców, nie zgodziłem się z tezą, że źli biznesmeni (którzy jak mają kasę to przecież ją skądś mają) wykorzystali bidulka. Ano oni źli, ani on bidulek. Obie strony zrobiły interes. Kaczmarski - bo może zarobić. Grabczyński - też. Zresztą o ty chyba w tym programie chodzi.
          Tyle że uważam że w tym układzie więcej ryzykuje Kaczmarski, ale najwyraźniej może sobie na to pozwolić. To się chyba nawet ryzyko inwestycyjne nazywa.

Pozostaję z szacunkiem
          Straszliwy Veldt Zabójca

BTW: I chociaż zwykle argumenty ad personam i ad hominem pomijam wyniosłym milczeniem, to tym razem pozwolę sobie poinformować że jakieś tam pomysły mam, a kilka nawet udało mi się zrealizować (w Polsce takich wielu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka