Gość: L. IP: *.at.omv.com 25.03.03, 18:58 Czy ktos tam bym i moglby podzielic sie doswiadczeniami. Planuje wyjazd na tydzien w czerwcu ( z dwojka malych dzieci ), wiec interesuja mnie spokojne miejsce, plaza itd. Pozdrowienia. L. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marzena Re: Elba IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.03, 23:37 Bylam tam ladnych kilka lat temu, ale wciaz pamietam, ze wyspa jest przesliczna, co zatoczka to inna plaza, a to kamienista, a to piaszczysta. W wodzie jezowce, rybki, warto miec rurke, maske i pletwy - mozna kupic na miejscu. Czysciutka woda, mili ludzie, dobre jedzenie i jak Ci sie znudzi plaza to mozna promem sie przeprawic na lad staly i poziwedzac. Bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Elba IP: *.utaonline.at 26.03.03, 13:44 Dziękuję za informację. Przeglądając internet odnoszę podobne wrażenie. Troszeczkę przeraża mnie tylko "surowość" kwater w porównaniu z podobnymi ofertami z Toskanii "z lądu". Jednak przyroda chyba to wszystko wynagradza. Najprawdopodobnie zamieszkamy na południu tej wyspy,choć biorąc pod uwagę jej (nie)wielkość nie ma to chyby większego znaczenia, gdzie się mieszka, wszędzie blisko. Pozdrowienia. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barni Re: Elba IP: 212.14.15.* 26.03.03, 14:56 Jak już będziesz na wyspie poszukaj ładne okazy śmietany hematytowej. Elba z tego słynie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: Elba ...i do Barniego IP: *.utaonline.at 26.03.03, 15:25 Wyobraź sobie , że myślałem o Tobie i nawet miałem zwrócić się z zapytaniem , czy aby i w Twoich geologiczno-pordóżniczych przygodach nie przewinęła się Elba ( na tą wyspę natchnął mnie bah ). Więc byłeś tam czy nie byłeś - oto jest pytanie? Pozdrowienia. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barni Re: Elba i do L. IP: 212.14.15.* 27.03.03, 08:49 Na Elbie jeszcze nie byłem. Ale troche o jej atrakcjach mineralogicznych wiem. Zreszta mozna samemu poogladać te cudenka natury na stronach: www.trinityminerals.com/elba/hemspc.shtml i minerał którego nazwa pochodzi od Elby - elbait - rodzaj turmalinu: www.trinityminerals.com/elba/tourmspc.shtml www.webmineralshop.com/ita_elba.htm Myślę, ze kiedys tam na pewno się wybiorę. Na razie jak już wiesz w tym roku kierunek Korsyka. Tam tak atrakcyjnych minerałów mniej ale geologia i tak jest bardzo zróżnicowana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Elba i piekne kamyki IP: *.cnet.at 27.03.03, 21:30 Musze przyznac, ze rzeczywiscie bardzo ladnie sie TO prezentuje. Postanowilem sobie, ze jesli udzielisz mi porad jak je wydobyc, to uzbieram kilka na nszyjnik dla mojej pani :-))))))) Oczywiscie to zart, bo na geologii kompletnie sie nie znam i pewnie takich poszukiwaczy-amatorow jest wiecej....na szczescie pewnie bez skutku. Czytam o tej Elbie, znam juz prawie wszystkie plaze i urocze miejsca na pamiec i mysle, ze po Toskanii ( planuje pierwszy tydzien tam spedzic )jest to calkiem niezle uzupelnienie ( przynajmniej dla dzieciakow , dla ktorych urlop bez morza...nie jest urlopem ). Pozdrowienia. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barni Re: Elba i piekne kamyki IP: 212.14.15.* 28.03.03, 08:52 Myślę, że nie musisz koniecznie szukać w terenie. Wystarczy, ze odwiedzisz pierwsze lepsze muzeum przyrodnicze ( a jest ich tam wiele) lub sklepy z minerałami (a jest ich jeszcze wiecej) i już małżonka wyjdze wzbogacona o piękną biżuterię a Ty bedziesz miał nieco cieńszy portfel lub stan konta. Myślę że tak czy inaczej bedzie jednak bardzo ciekawie. Kiedy się dokładnie wybierasz - pod koniec czerwca? My w drodze powrotnej z Korsyki jeszcze jedziemy do Tyrolu na Konferencję Dendrologiczną ( to specjalizacja mojej żony). Będziemy tam w dniach 10 - 14. 09. w miejscowości Obergurgl tuż przy granicy z Włochami. Są tam podobno ładne granaty więc i ja cos dla siebie znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Elba, piekne kamyki...i romantyzm IP: *.utaonline.at 28.03.03, 09:17 ach stary , czy nie lepsze wrażenie sprawi jednak jak umorusany , ubłocony i lekko ranny wyjdę z pięknym minerałem z jakiejś starej kopalni i powiem,..patrz luba , to dla ciebie. Zaoszczędzę na sklepach....a i zachwycona i wzruszona żona ugotuje wspaniały obiad ( gratis reaturacja);-)) L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barni Re: Elba, piekne kamyki...i romantyzm IP: 212.14.15.* 28.03.03, 09:58 Witaj! Jezeli chcesz zobaczyc i uslyszec troche tego romantyzmu to na tej stronie sa krotkie filmiki gdzie mozna znalezc troche tych kamykow: www.trinityminerals.com/elba/elbatourm.shtml w czesci zatytulowanej : Videos of the locality A na dole strony jest mapka z przyblizona lokalizacja. W takim razie mogę tylko zyczyc tylko smacznego po udanym obiedzie zony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Elba IP: *.utaonline.at 28.03.03, 23:09 www.bungarten.de/elba/lieblingspl.htm jest to jedno z ciekawszych prywatnych "doniesień" o tej wyspie (które znalazłem w internecie). Czy naprawdę wśród szanownych forumowiczów była tam tylko Marzena, a ochotą współpracy wykazał się , prezentując uroki tamtej ziemi, Barni. Hej, następcy Napoleona i miłośnicy Elby.....odezwijcie się. Pozdrowienia. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiolka Re: Elba IP: 194.156.135.* 01.04.03, 14:32 Zdarzylo mi sie rowniez byc na Elbie kilka lat temu (srodek lipca) - wrazenia b. sympatyczne i przede wszystkim urozmaicone. Mieszkalismy przez 2 tygodnie na campingu nieopodal plazy. Bylismy jednak moblinym towarzystwem (samochod sie przydaje), wiec udalo sie nam co nieco pozwiedzac, nie tylko spedzac czas na plazowaniu. Nazw miejscowosci ktore odwiedzilismy w tej chwili nie pomne, ale obok uroczych miasteczek nad morzem w i "w gorach", zelaznym punktem programu jest oczywiscie letni dom Napoleona. Dla chetnych wedrowek w upale - ruiny rzymskich obwarowan. Plaze na Elbie sa rzeczywiscie zroznicowane - kamieniste, kamienisto- piaszczyste, zdarzaja sie skaly (jezowce!), wiec czasami szukanie miejsca na "kocyk" jak i wchodzenie do wody bylo srednia frajda. Tak jak napisala Marzena, warto zabrac maske i to nie tylko po to by nurkowac, ale aby chronic oczy - b. slona woda. Genaralnie miejsce godne polecenia na urozmaicony krajobrazowo urlop. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Elba IP: *.utaonline.at 02.04.03, 21:51 Wygląda na to, że wrażenia w różnych językach są podobne.....mała sympatyczna wyspa, tochę gór, urozmaicone plaże i ciekawe miejsca. Ciekawe też, że Niemcom nie do końca smakuje tam jedzenie ( przynajmniej "jakość" restauracji).No ale pewnie wszystko jest sprawą gustu. Aha, przestrzegają też przez ...dzikami i komarami. Na komary - maść a na nocne "wędrówki" dzikich świnek co???? Dziękuje w każdym razie za następny ciekawy "głos" w sprawie tej małej wysepki. Mam nadzieję, że ktoś się tutaj jeszcze dopisze. Pozdrowienia. L. Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Elba 04.04.03, 13:10 Tu jest link do widoczków z powietrza na Elbe: www.pubbliaerfoto.it/ricerca.php3?lingua=eng&index=3&stringa=Elba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aikon Re: Elba IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 13:16 Byłem na Elbie w ubiegłym roku w sierpniu. Niestety nie trafiłem z pogodą. Przez dwa tygodnie na zmianę słońce i burze. Dwa dni przed moim wyjazdem przez 48 godzin przetaczała się burza za burzą. Dzień później część wyspy została zalana. Jednak poza tym mogę powiedzieć, że warto tam zajrzeć. Jako miejsce pobytu polecam południową część wyspy - najlepiej Marina di Campo (jest w ofercie choćby Eurocampu). Najpiękniejsza plaża na wyspie i, co ważne przy dzieciach, piaszczyta. Inne plaże są żwirowe lub kamieniste i kilka metrów od brzegu zaczyna się głęboka woda. Nie wspomnę już o podwodnych trawach i kamieniach, po których niezbyt przyjemnie się chodzi. W takich miejscach tylko maska i rurka. Kilka uwag natury technicznej : 1. Odpowiednio wcześniej zarezerwuj telefonicznie bilety na prom. Pomimo trzech przewoźników dostanie biletu np. w sobotę graniczy z cudem (ja byłem w Piombino o 9.00 rano i kupiłem ostatni bilet dopiero na 20.00). Mówię oczywiście o sezonie. 2. Przygotuj się na wysokie ceny w sklepach i restauracjach. Po wprowadzeniu Euro wszystko zdrożało. Owoce są droższe niż w Polsce (średnio ok. 2,5 Euro za kg winogron, brzoskwiń czy nektaryn)z wyjątkiem arbuzów. Pizza w restauracji średnio 7-8 Euro. 3. Jako atrakcję dla dzieci polecam rejs Nautilusem (wypływa m.in. z Portoferraio), statkiem opływającym dużą część wyspy, spod pokładu którego można obserwować podwodną florę i faunę (część statku zanurzona pod wodą ma burty z pleksy). 4. Jeżeli chodzi o życie nocne, to takowe istnieje tylko po 22.00 w Portoferraio (przystań dla luksusowych jachtów i okoliczne uliczki) i w Marina di Campo (centrum miasta). Ale ogólnie to raczej spokojna wyspa, a nie typowy kurort. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Elba IP: 212.152.232.* 08.04.03, 17:38 Dziękuję za zdjęcia ( petromin )i za cenne rady ( aikon ).Wyjeżdżam w czerwcu a poza tym pierwszy tydzień mam zamiar spędzić w Toskanii, więc mam nadzieję, że z promem nie będzie problemu. Jeśli chodzi o plaże, znalazłem ciekawy link www.infoelba.net/spiagge.htm jest tam na dole pod mapką tabela różnych plaż, które można sobie obejrzeć ( większość ).Ciekawy jestem jak wyglądają one w rzeczywistości. Pozdrowienia. L. Odpowiedz Link Zgłoś