Dodaj do ulubionych

POMOC młody przedsiębiorca

17.12.12, 17:04
Witam serdecznie!
Mam w planach założenie własnej działaności gospodarczej - przeczytałam mnóstwo informacji na temat księgowości, wypełniania druków, abc zakładania firmy itd. Wypełniłam wniosek o wpis do ewidencji działaności gospodarczej, wszystko jest przygotowane nazwa, strona, rodzaj działaności, reklama itd. itd. Wydawało mi się strasznie proste, ale napotkałam małe trudności (albo wymyśliłam sztuczny problem). Chcę świadczyć usługi logopedyczne - specjalistyczny gabinet logopedyczny z tym że NARAZIE (przez kilka miesięcy) bez formalnego/własnego gabinetu (chodzi mi głownie o dojazd do pacjentów, pracę w gabinecie logopedycznym w przedszkolach). Czy muszę gdzieś zaznaczać, podkreślać że ma być to gabinet mobilny? (nie chce tego umieszczać w nazwie firmy). Wiem, że kiedyś jako obszar działania można było oznaczać teren całego kraju, ale chyba się to zmieniło? Czy mogę zarejestrować działalność w domu/pokoju moich rodziców w miejscowości A, a świadczyć mobilnie usługi w miejscowości b? Czy jeżeli mieszkanie służyć mi będzie tylko jako siedziba, wyłącznie jako adres to moi rodzice muszą to zgłaszać i płacić wyższy podatek od nieruchomości (skoro też tam mieszkam/jestem zameldowana)? Czy prywatne gabinety logopedyczne podlegają kontrolii sanepidu? (bo skoro narazie nie będę miała własnego lokalu to co/gdzie podlegałoby kontrolii?
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka