Dodaj do ulubionych

Interpretacje podatkowe już od Nowego Roku

IP: *.chello.pl 30.11.04, 20:13
Mozna widziec w tym sukces. Mozna widziec tez wyrachowanie polityków SLD.
Decydowac bowiem o pierwszenstwie rozstrzygniecia beda uklady nieformalne,
nie ma darmowego lunchu, a interpretacje czesto oznaczaja byc albo nie byc.
Bez realnej gwarancji udzielenia odpowiedzi te uregulowania oznaczaja
niewiele.
Obserwuj wątek
    • Gość:   Interpretacje interpretacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:37
      Przepisy prawa, przepisy podatkowe powinny być na tyle jasne i proste, aby nie
      zachodziła potrzeba ich swobodnej interpretacji. Trzeba powołać takie organa
      władzy, aby tego dokonały.
      • Gość: wan Re: Interpretacje interpretacji IP: *.udn.pl 01.12.04, 08:31
        100% RACJI, ująłeś istotę problemu!

"Przepisy prawa, przepisy podatkowe powinny być na tyle jasne i proste, aby nie
        zachodziła potrzeba ich swobodnej interpretacji. Trzeba powołać takie organa
        władzy, aby tego dokonały."
        • Gość: wan Re: Interpretacje interpretacji IP: *.udn.pl 01.12.04, 08:42
          dodam, że niezbędna jest odpowiedzialność osobista i materialna urzędników
          WSZYSTKICH szczebli, również polityków, za tworzenie (i interpretowanie)
          dobrego PRAWA ! Bez tego Polska będzie coraz większym "burdelem" prawnym.
      • Gość: Roman Re: Interpretacje interpretacji IP: 80.121.231.* 01.12.04, 10:26
        Prawodawca winien myslec jak filozof a mowic i pisac jak chlop.

W Polsce jest nadmiar instytucji ale brak takiej, ktora z urzedu scigalaby prawo
        niedoskonale,wadliwe, niezrozumiale lub sprzeczne z innymi istniejacymi
        prawami - bez koniecznosci skarzenia go przez poszkodowanych.
        Szkoda, ze nie ma obowiazku podpisywania przepisow prawnych przez ich autorow -
        tak jak podpisuje sie artykuly w gazecie, niestety, w Sejmie miesza w nich
        grono wielu, czesto nieodpowiedzialnych, tworcow.
        Nikt nie odpowiada za chaos prawny, MF nie jest przeciez jedynym tworca
        przepisow, o ile wiem zdarza sie, ze autorzy nie poznaja swego tekstu po
        powrocie z Sejmu. Nad tym nalezy zastanowic sie kompleksowo, zle prawo i
        urzednicza samowola niszcza gospodarke i sa zrodlem korupcji.
        Nie bez powodu MF boi sie obowiazku interpretacji, bo z doswiadczenia wiadomo,
        ze w istniejacym balaganie prawnym mozliwe sa rozne interpretacje tego samego
        zjawiska.
        Juz Rzymianie twierdzili, ze im wiecej przepisow tym gorsze panstwo...
        A u nas przepisow dosc, slaszalem porownania (w kg) ile tego "dobra" tworzy sie
        co roku i jak lawinowo wzrasta ilosc korekt, nowelizacji i nowych pomyslow.
        Pewnie po to by biurokracja i prawnicy mieli z czego zyc.
        Jak spoleczenstwo moze sie bronic przeciwko tej hydrze?

• Gość: interprer Re: Interpretacje podatkowe już od Nowego Roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:55
      Drogi ix - niestety gwarancje i to nazbyt realne sa - jesli urzad nie zdola
      wydac ci na czas interpretacji, to interpretacja automatycznie staje sie to co
      napisales we wniosku. Wlasnie dlatego przepisy te po prostu MUSZA zostac
      zmienione - nie trzeba wielkiej wiedzy o podatkach, zeby przewidziec jak
      wielkich manipulacji mozemy oczekiwac. Manipulacjhe te - wbrew twoim obawom -
      polegac beda raczej na zabiegach podatnikow, zeby urzedy nie wydaly na czas
      interpretacji niz na tym, by rygorystycznie przestrzegaly przewidzianych ustawa
      terminow...
    • Gość: starycynik Re: Interpretacje podatkowe już od Nowego Roku IP: *.dhcp.uno.edu 01.12.04, 00:00
      Proponuje do pisania interpretacji zatrudnic bylego prezydenta Lecha W., bedzie
      wszystko jasne od pierwszego slowa. Szkoda ze Falandysz juz nie z nami, tez by
      sie nadal. A moze interpretacje napisze jakas komisja sejmowa, niezle im idzie.
      I na koniec glupie pytanie - kto bedzie interpretowal interpretacje? Czy US?
    • Gość: urzędnik Re: Interpretacje podatkowe już od Nowego Roku IP: *.mofnet.gov.pl 01.12.04, 08:59
      Jestem urzednikiem i jestem przerażony. Już dzisiaj muszę interpretować
      przepisy, których treści nie rozumieją nawet urzędnicy Ministerstwa. Mamy
      sytuacje, że poszczególne departamenty a nawet poszczególne wydziały w
      departamentach M.F. różnie wyjaśniają nam treść tych samych przepisów.
      Niejasne, nieprecyzyjne przepisy tworzą posłowie i urzędnicy M.F. a ja mam je
      interpretować i ponosić konsekwencje błędów. Dlaczego?
      • Gość: Koma Re: Interpretacje podatkowe już od Nowego Roku IP: 212.182.22.* 01.12.04, 14:25
        A ja sie zastanawiam nad czyms innym. Co bedzie jak US wyda interpretacje na
        niekorzysc podatnika, a za jakis czas okaże sie, ze powinno byc inaczej - czy
        wtedy podatnik ma szanse na jakies zadoscuczynienie, czy wszystko przepada, czy
        moze ewentualnie dochodzic praw w sadzie (a wyjdzie jak zwykle, chocby z
        OPTIMUSem).....
        Z drugiej strony bralem kiedy udzial w pisaniu pewnych regulaminow i wiem, ze
        sprawa prosta nie jest. Wiem tez, ze im dokladniejsze prawo tym mniej nadaje
        sie do stosowania w sprawach nietypowych. Na etapie pisania przepisow nie da
        sie przewidziec wszytskiego. O czym anlezy wiec pamietac? Wg mnie o tym, ze
        PRAWO jest dla LUDZI, a nie LUDZIE dla PRAWA - a o tym u nas sie zapomina...
        Najwazniejszy jest zdrowy rozsadek.

Boze chron nas przed ustawodawcami ;)
    • Gość: xxx Re: Interpretacje podatkowe już od Nowego Roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 15:17
      A co sie stanie, jezeli interpretacje bedzie rownie zawila, jak same przepisy???
      Bedzie interpretacja interpretacji???
    • Gość: NIE-Ignorant Ignoranci IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 01.12.04, 17:21
      Nie ma to jak dyskusje ignorantów.Gościu zgodnie z przepisem o wiążących
      interpretacjach - jeżeli organ w ciągu 3 miesięcy nie wyda odpowiedzi wiążąca
      jest interpretacja podana we wniosku podatnika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka