Dodaj do ulubionych

Siedziby ZUS

22.12.05, 17:10
Jak sie popatrzy na siedziby, to aż korci, żeby to sprzedać....
mojafirma.interia.pl/gal?galId=4754&tytulGal=Siedziby%20ZUS
Obserwuj wątek
    • h2so43 Re: Siedziby ZUS 22.12.05, 17:16
      Niektórzy już coś robią - może by się podłączyć, skoro już jest akcja?

zus.wrog.pl/zus_to_zlodzieje.php
      Najwyraźniej coraz więcej ludzi ma dość tego państwa w państwie.
      • monikate Re: Siedziby ZUS 18.02.06, 18:37
        Jeśli jest akcja, to chętnie dołączę. Można prosić o szczegóły?
        • kot_behemot8 oklaski, oklaski... 18.02.06, 21:37
          monikate napisała:

> Jeśli jest akcja, to chętnie dołączę. Można prosić o szczegóły?

Mam świetny pomysł. Proponuję sprzedać wszystkie gmachy zus i wylać wszystkich
          urzędasów. A co, dobrze im tak... Zarobione pieniądze można oddać emerytom - ma
          się ten gest, nie? A teraz najfajniejsze: grono wybitnych znawców tematu
          skupionych na tym forum w czynie społecznym zajmie się dystrybucją składek,
          czyli tym co do tej pory robią te nieroby z zus. Co to dla was porozwozić po
          Polsce prywatnymi samochodami tych parę milionów emerytur i rent. Miesięcznie
          wypadnie góra milion kursów na jednego.
          A teraz czekam na entuzjastycznie przyjęcie mojego pomysłu
          • h2so43 Re: spoko, kocie, 18.02.06, 22:52
            ty się tak łatwo nie denerwuj, bo się wypalisz :)) Twoje hip-hopowe pomysły to
            rewelka!
            A na poważnie: mylisz, się kocie, myśląc, że pod nickiem h2so43, monikate, lub
            anuszka_gangrena ukrywają się dla niepoznaki ministrowie skarbu, gospodarki i
            takich różnych. To nie my mamy mieć rozwiązania, tylko ci, którym płacimy.
            Podsuwamy pomysły, wskazujemy liczne ( ale nie wszystkie!)przykłady
            marnotrawstwa. Mówimy wyraźnie, że się nie zgadzamy, aby za nasze pieniądze
            państwo nami poniewierało, pozbawiało nas praw lub narzucało wciąż nowe
            obciążenia.
            Jesteśmy ludźmi pragnącymi mieć wpływ na to, co się dzieje z naszymi
            pieniędzmi.
            Jesteśmy ludźmi, którzy chcą decydować o swoim losie.

Nasze państwo jest bardzo bogate. Lekką ręką rozdaje bonusy na prawo i lewo.
            Nie liczy się z groszem, bo zawsze może sięgnąć głębiej do kieszeni podatnika.
            Państwo nie jest instytucją charytatywną. Nie utrzymuje się z dobrowolnych
            datków. Jednocześnie jest organizacją wszystkich obywateli dla wspólnego dobra.
            Podkreślam: dla wspólnego dobra!
            Jedną z najważniejszych spraw jest zaufanie do państwa. Jeśli nie ma zaufania
            to państwo jest skazane na totalną porażkę. Jeśli przepaść między NAMI a ONYMI
            się powiększa, to znaczy, że dzieje się źle. ZUS jest bardzo ważną, bo bardzo
            żarłoczną częścią państwa.
            Sam mówisz kocie-behemocie, ze ZUS się kiedyś rozsypie. Podzielam twoje zdanie.
            Co prawda od czasów komuny wiele tam się zmieniło: są marmury, halogeny i
            lustra, złote klamki u drzwi, nie tak, jak przedtem szaro i nijako. Tylko
            stosunek do petenta się nie zmienił: tak jak wcześniej, tak i teraz, chcąc
            załatwić sprawę, spotykasz się ignorancją, mylną informacją, zniecierpliwieniem
            jaśnie pani urzędniczki. W starciu z ZUSem jesteś poza prawem, nic cię nie
            chroni. Co innego kopalnia - ta ma przywileje. No, ale nie każdy może być
            górnikiem i nosić przy sobie łom.
            O wysokości emerytur i rent tylko wspomnę, że jest niewystarczająca i nijak sie
            mająca do rzeczywistego wkładu, jaki emeryci wcześniej wnieśli. Czy wiesz, że
            za komuny ludzie 48% zarobków oddawali państwu?
            Dziś państwo mówi, ze go to nie interesuje.
            A mnie interesuje.
            Interesuje mnie, dlaczego straciłam na książeczce mieszkaniowej. Interesuje
            mnie, dlaczego ludzie stracili na książeczkach samochodowych. Interesuje mnie,
            dlaczego stracili emeryci i teraz tracimy my.
            Politycy chętnie zaglądają sobie w teczki, ten należał tu, a tamten tam. Ten
            miał dziadka, co to... a przodkowie tamtego to...
            Tymczasem chodzi o KASĘ.
            Dopóki będziemy pokornie płacić za wszystkie wymysły przygłupich urzędników,
            bez słowa sprzeciwu, dopóty będą z nas ciągnąć coraz więcej i więcej i tak bez
            końca.
            Płacimy im za to, żeby myśleli. Oni sa na służbie, o czym często zapominają.

Dzięki, kocie, za ożywienie tego forum ;))
            • kot_behemot8 Re: spoko, kocie, 19.02.06, 10:51
              h2so43 napisała:

>
              > Dzięki, kocie, za ożywienie tego forum ;))

Proszę bardzo, cała przyjemność po mojej stronie. Świetnie się tu bawię, bo
              takiego stada ignorantów i oszołomów nie ma na żadnym innym forum.
              Powiedz tylko, co ci się nie podobało w moim pomysle rozwiązania zus i
              rozpuszczenia urzędasów na zieloną trawkę? No przeciez powinieneś być
              zachwycony, sam wypisujesz tutaj dokładnie takie same bzdety. Czyżby nie
              spodobał ci się pomysł rozwożenia emerytur w czynie społecznym? Doprawdy nie
              rozumiem dlaczego, przecież pomysł jest super. No i w koncu jak już sobie ten
              zus rozwiążecie (czyż nie o to wam chodzi?) i poślecie urzędasów na bezrobocie
              (przecież własnie o tym ciągle się rozpisujecie...) to ktoś będzie musiał
              emeryturę twojej mamusi i mamusiom innych dostarczyć. Coś ty taki leniwy i
              nieużyty... mamusi nie kochasz???
              • annuszka_gangrena Spadaj, trollu! 19.02.06, 17:52
                Bo z kota to troll zwykły jest (Może z ZUS uciekł nawet?), trochę forum ożywił,
                ale chyba już starczy. Nie karmić trolla!
                I ty śmiesz mówić o merytorycznej dyskusji?
                h2so43 wypowiada się bardzo merytorycznie. To Ty nie masz rzeczowych
                argumentów, nie ona.
                • kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 19.02.06, 19:21
                  annuszka_gangrena napisała:

> Bo z kota to troll zwykły jest (Może z ZUS uciekł nawet?), trochę forum
                  ożywił,
                  >
                  > ale chyba już starczy. Nie karmić trolla!
                  > I ty śmiesz mówić o merytorycznej dyskusji?
                  > h2so43 wypowiada się bardzo merytorycznie. To Ty nie masz rzeczowych
                  > argumentów, nie ona.

To wskaż mi chociaż jeden jej "merytoryczny argument".
                  I przypominam, ze ciągle i nieustająco czekam na odpowiedź na zasadnicze dla
                  tego forum pytanie:
                  Skąd zamierzacie, o wy moi wybitni fachowcy od ekonomii tudziez dyskusji
                  merytorycznych, wziąść pieniądze na wypłaty emerytur i rent, w tym także renty
                  dla ciebie droga Annuszko-rencistko?
                  Bo jeżeli zlikwidujecie obowiązek płacenia składki zus wtedy tych pieniędzy po
                  prostu nie będzie. N i e b ę d z i e! Do kasy nic nie wpłynie, nie będzie na
                  wypłaty... I twojej renty Annuszko tez nie będzie, bo teraz to masz ją tylko
                  dzięki temu, że ja płacę _obowiązkową_składkę zus. Jeśli składka przestanie być
                  obowiązkowa, to ja pójdę ze swoimi pieniędzmi do funduszu inwestycyjnego i
                  wtedy moje pieniądze będa pracowały na mnie i tylko na mnie. A ty dostaniesz
                  figę. I pamiętaj o nagrodzie Darwina... jak już wspomniałam wcześniej:
                  rencistka domagająca się zniesienia obowiązku płacenia na zus to kuriozum na
                  miarę nominacji do tej nagrody.
                  • monikate Re: Spadaj, trollu! 19.02.06, 19:55
                    A skąd pewność, że Annuszka to rencistka?
                    A jeśli nawet, to co z tego?
                    Już Ci w innych wątkach h2so43 i logiczny ODPOWIEDZIELI!! na to pytanie. Skąd
                    brać środki na wypłatę bieżących świadczeń.
                    Przeczytaj jeszcze raz, dobrze?
                    • kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 19.02.06, 20:26
                      monikate napisała:

> A skąd pewność, że Annuszka to rencistka?

A nie jest rencistką?

> A jeśli nawet, to co z tego?

To, że jako rencistka jest w szczególny sposób zainteresowana tym, żeby zus
                      istniał i inkasował składki. Bo jeśli przestanie to robić, to ona nie dostanie
                      swojej renty. Bo jej renta pochodzi z naszych składek. Czego w tym nie
                      rozumiesz?

> Już Ci w innych wątkach h2so43 i logiczny ODPOWIEDZIELI!! na to pytanie. Skąd
                      > brać środki na wypłatę bieżących świadczeń.
                      > Przeczytaj jeszcze raz, dobrze?

Nie, nie odpowiedzieli mi. Ani oni (a kto to jest "logiczny"?) ani nikt inny, w
                      tym także i ty. Otrzymałam do tej pory dwa warianty odpowiedzi, jeden głupszy
                      od drugiego i na obydwa odpowiedziałam wykazując ich 100% niewykonalność. Jeden
                      wariant to "niech państwo płaci emerytom a nie my", drugi: "niech płacą
                      prywatne ubezpieczalnie". Doprawdy, trudno zdecydowac który pomysł głupszy i
                      który świadczy o większej ignorancji - a dlaczego, to jest w tamtych wątkach.
                      Jasno, klarownie i parę razy powtórzone żeby dotarło..
                      Nikt do tej pory nie potrafił odpowiedzieć na moje argumenty.
                      Jeżeli uważasz, że jest inaczej to po prostu wklej fragment jakiegoś wątku
                      zawierający wyjasnienie skąd będą pieniądze na wypłaty świadczeń dla obecnych
                      emerytów. Taki którego ja nie rozniosłam merytorycznie na kawałki.
                      Czekam...
                      • adam022 Re: Spadaj, trollu! 19.02.06, 20:58
                        kot_behemot8 napisała:

> Nikt do tej pory nie potrafił odpowiedzieć na moje argumenty.
                        ..............................
                        Argumenty wysnuwane z pozycji siły...może należysz do szacownego grona
                        rządzących, lub trolli z ZUS ? i TO PROSTE ROZUMOWANIE - JEDNYM ZABIERZEMY, BY
                        MÓC DAĆ TYM DRUGIM.
                        A dlaczego nie ograniczyć wydatków i przywilejów władzy? Maja DUUUŻŻO do
                        dyspozycji.
                        • kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 20.02.06, 13:41
                          adam022 napisał:

> kot_behemot8 napisała:
                          >
                          > > Nikt do tej pory nie potrafił odpowiedzieć na moje argumenty.
                          > ..............................
                          > Argumenty wysnuwane z pozycji siły...może należysz do szacownego grona
                          > rządzących, lub trolli z ZUS ?

Tak, nazywam się Lech Kaczyński, jestem tu incognito i przemawiam z pozycji
                          siły. Zadowolony teraz jesteś?

i TO PROSTE ROZUMOWANIE - JEDNYM ZABIERZEMY, BY
                          > MÓC DAĆ TYM DRUGIM.

Faktycznie proste. Czyżbyś wreszcie zrozumiał, ze tak to własnie funkcjonuje?
                          Brawo, bardzo się cieszę ze mój trud nie poszedł na marne. Wreszcie ktoś
                          zrozumiał, że jesli my przestaniemy płacić składki zus wtedy emeryci nie
                          dostaną swoich emerytur.

> A dlaczego nie ograniczyć wydatków i przywilejów władzy? Maja DUUUŻŻO do
                          > dyspozycji.

Proszę o wyliczenia. Ile można zaoszczędzić z niecałych 2 mld przeznaczanych
                          rocznie na funkcjonowanie urzędów centralnych, tak by zaoszczędzona suma
                          wystarczyła na pokrycie wypłat emerytur w wysokości 120 mld rocznie.
                          Znasz może jakąś cudowną formułę matematyczną która pozwoli na dokonanie
                          takiego cudu?
                          • adam022 Re: Spadaj, trollu! 20.02.06, 22:07
                            Ostatnie "przesunięcia budżetowe" zasiliły z - prognozowanych wpływów z VAT -
                            kancelarię Premiera, Prezydenta, Sejmu.../56 mld ??? łącznie ???/ o jakich 2-ch
                            mld mówisz?

Sądzę, że to nie takie wyliczenia z Twojej strony...i wcale nie muszę się
                            zgodzić z sumą 0,15% za likwidację siedzib ZUS...Sądząc po okazałości
                            budynków , ich powierzchi i ich ilości, to są zupełnie inne pieniądze.
                            A i lokalizacja ma też wpływ na cenę.

• h2so43 Re: Spadaj, trollu! 20.02.06, 22:51
                              Kot-behemot już się zdradził z tym, że dla niego forsa to wartość wirtualna.
                              Nawet nie zna wysokości składek ZUS, ani zasad gospodarki rynkowej. Nic
                              dziwnego, że przy miliardach dostaje zadyszki, zera mu się plączą, bo raz ich
                              więcej, a raz mniej, i co biedne kocisko ma zrobić? Ano, płacze, że mało
                              dostaje. Bo miliardów dużo, chętnych do nakarmienia też, a ci, co płacą,
                              jeszcze się wykłócają. A kocisko wyraźnie wiaże swa przyszłość z ZUSem i chce
                              mieć byt zapewniony. Chce nas przekonać, abyśmy składki płacili bez szemrania i
                              z radością, bo kocisko chyba ma małe. Jego pytanie, skad wziąć pieniądze, ma
                              więc swoje uzasadnienie, podobnie, jak agresja.
                              Tymczasem państwo zbiera kolosalne pieniądze, i naprawdę ma co dzielić. Rzecz w
                              tym, co już wszyscy podkreślaliśmy, by zaczęło je dzielić z sensem. Wtedy i
                              płacący będą mieli lżej, i emeryci też. W końcu naprawdę nam wszystkim się to
                              należy.
                              Fajnie poszedł wątek w górę! Parę nowych osób zajrzało!
                              • kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 21.02.06, 12:25
                                h2so43 napisała:

> Kot-behemot już się zdradził z tym, że dla niego forsa to wartość wirtualna.
                                > Nawet nie zna wysokości składek ZUS,

Z czego wynika że nie znam. Dowody proszę...

ani zasad gospodarki rynkowej.

Rozbawiłas mnie... Gdyby mi to zarzucił mój profesor ekonomii to byłoby ok, ale
                                jak taki zarzut stwaia osoba której się wydaje, ze zobowiązania państwa ma
                                regulowac państwo a nie obywatele-płatnicy podatków tegoż państwa... no kabaret
                                po prostu.
                                Hasiu (to zdrobnienie od twojego nicka - mogę cie tak nazywać?) - jesteś
                                prawdziwą gwiazdą tego forum.

Nic
                                > dziwnego, że przy miliardach dostaje zadyszki, zera mu się plączą,

Proszę o wskazanie gdzie popełniłam błąd w wyliczeniach. Albo o przeprosiny.
                                Umiesz przyznac się do błędu i przeprosić czy uważasz, że można gadać bez sensu
                                i bez brania odpowiedzialności za słowo?

bo raz ich
                                > więcej, a raz mniej, i co biedne kocisko ma zrobić? Ano, płacze, że mało
                                > dostaje.

Gdzie płaczę, cytat poproszę...

Bo miliardów dużo, chętnych do nakarmienia też, a ci, co płacą,
                                > jeszcze się wykłócają.

A nie wykłócają się?

A kocisko wyraźnie wiaże swa przyszłość z ZUSem i chce
                                > mieć byt zapewniony.

A gdzie ja to napisałam? Hasiu, czy ty jesteś analfabetką i nie rozumiesz, ze
                                jak ktoś pisze, że NIE liczy na emeryturę z zus to należy to rozumieć
                                dosłownie - czyli że NIE LICZY NA EMERYTURĘ Z ZUS? A ja to napisałam
                                przynajmniej 3 razy w ciągu ostatnich paru dni, na różnych wątkach.
                                Naprawde nie potrafisz czytac tego co jest napisane czy po prostu kłamiesz bo
                                lubisz?

Chce nas przekonać, abyśmy składki płacili bez szemrania i
                                >
                                > z radością, bo kocisko chyba ma małe.

Gdzie napisałam, ze macie płacić składki z radością (bo na "bez szemrania"
                                zgoda)? Cytat poproszę. Widzę też, że ciągniesz dalej wątek mojego zycia
                                osobistego. Co jeszcze chciałabyś o mnie wiedzieć oprócz wysokości mojej
                                składki, może miejmy to już z głowy - pytaj o co chcesz a ja ci odpowiem.
                                Trudno, dostosuję się klasą do twojego poziomu skoro nie mam innego wyjścia.
                                Pamiętaj tylko, że osoba uzywająca argumentów ad hominem po pierwsze wystawia
                                czytelne świadectwo swojej inteligencji i kulturze osobistej, po drugie zdradza
                                się z bezsilnością i brakiem argumentów merytorycznych.

Jego pytanie, skad wziąć pieniądze, ma
                                > więc swoje uzasadnienie, podobnie, jak agresja.

Owszem, moje pytnie skąd wziąść pieniądze ma swoje uzasadnienie. I przypominam
                                ci, że nadal czekam na tę odpowiedź. Wiem, ze nie potrafisz odpowiedziec. Widzę
                                jak się miotasz. Ale wiesz co? Ano trochę mi ciebie nie jest żal. Brak wiedzy i
                                inteligencji można wybaczyć, ale arogancji i lenistwa umysłowego juz nie.
                                Najbardziej żałosni są ludzie, którzy mądrzejszych od siebie nazywają głupcami
                                zamiast próbować się czegoś od nich nauczyć.
                                Dlatego nadal powtarzam ci moje pytanie:
                                Skąd weźmiesz pieniądze na wypłaty emerytur i rent jeżeli zlikwidujesz
                                obowiązkową składkę zus i ludzie oddadzą swoje pieniądze do prywatnych
                                ubezpieczalni w których będą one pracowały tylko dla nich?

> Tymczasem państwo zbiera kolosalne pieniądze, i naprawdę ma co dzielić.

Masz na myśli pieniądze z podatków? No to poproszę o wyliczenie na których
                                wydatkach państwa będzie się dało zaoszczędzić 120 mld rocznie. Czekam na
                                szczegółowe propozycje.

Rzecz w
                                >
                                > tym, co już wszyscy podkreślaliśmy, by zaczęło je dzielić z sensem.

No więc zacznijmy od razu - w czym problem? Taki test możemy przeprowadzić w
                                każdej chwili, od tego jest własnie takie forum jak to. Zacytuję ci kilka
                                danych z budżetu a ty mi powiesz na czym można zaoszczędzić 120 mld. Możesz też
                                poszukwac sobie w necie ustawy budżetowej i przedstawić własny projekt
                                oszczędności. Co ci stoi na przeszkodzie?
                                Parę przykładowych pozycji z budżetu:

dotacja do FUS i KRUS, razem 38,53
                                administracja 8,5 mld zł
                                obrona narodową (12,9 mld zł
                                wymiar sprawiedliwości (7,5 mld
                                naczelne organy państwa (1,9 mld zł
                                bezpieczeństwo publiczne (9,2,
                                szkolnictwo wyższe (9,7 mld
                                obsługa długu publicznego (28,9 mld zł
                                itd

Czekam na twoje propozycje. Pamiętaj: budżet zus i krus razem to 120 mld zł.
                                Jeśli chcesz zlikwidowć składkę i kosztami emerytur obciążyć budżet to
                                dokładnie tyle musisz zaoszczędzić (oczywiście dotację celowa mozna pominąć).

• kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 21.02.06, 11:39
                              adam022 napisał:

> Ostatnie "przesunięcia budżetowe" zasiliły z - prognozowanych wpływów z VAT -
                              > kancelarię Premiera, Prezydenta, Sejmu.../56 mld ??? łącznie ???/ o jakich 2-
                              ch
                              > mld mówisz?

Ja mówię o sumie ok. 2 mld jaką w budżecie państwa przeznacza się na
                              funkcjonowanie urzędów centralnych. Na funkcjonowanie administracji idzie ok. 8
                              mld (pisałam o tym wcześniej)
                              Wrzuć w wyszukiwarkę "ustawa budżetowa" i będziesz miał wszystkie dane
                              potrzebne do dyskusji.
                              Nie wiem o co ci chodzi z przesunięciem 56 mld z przychodów z vat na kancelarię
                              prezydenta. Bzdura totalna jak sądze, ale chętnie usłysze jakieś bliższe dane
                              na ten temat. W każdym razie koszty funkcjonowania urzędu prezydenta rp też z
                              pewnością znajdziesz w ustawie budżetowej, zachęcam do lektury.

>
                              > Sądzę, że to nie takie wyliczenia z Twojej strony...i wcale nie muszę się
                              > zgodzić z sumą 0,15% za likwidację siedzib ZUS

Ale oczywiście, ze nie muszisz!!! Przeciez własnie po to jest forum, żeby
                              dyskutować. Wskaż mi gdzie popełniłam bóład w wyliczeniach, przedstaw własne
                              wyliczenia... byle bazowały na faktach czyli spisie majątku zus zamieszczonym
                              na stronie którą ci zalinkowałam.
                              Tu mas tą stronę jeszcze raz:
                              www.zus.pl/instyt/spr2004.pdf
                              A tu masz post w którym obliczam:
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35004&w=33761997&a=37090437

Sprawdź moje wyliczenia, przedstaw inne założenia wstępne (np inną cenę
                              nieruchomości, czemu nie?) Może uda nam się wspólnie je uściślić... i np
                              zamiast 0,15 wyjdzie nam 0,16;)

...Sądząc po okazałości
                              > budynków , ich powierzchi i ich ilości, to są zupełnie inne pieniądze.
                              > A i lokalizacja ma też wpływ na cenę.

Ok, wuięc zaproponuj jakąś inną cenę nieruchomosci. Ja dałam chyba 2000 za
                              metr. Może to faktycznie za mało? Ile ty proponujesz?

>
                              • adam022 Re: Spadaj, trollu! 21.02.06, 12:39
                                kot_behemot8 napisała:

> Nie wiem o co ci chodzi z przesunięciem 56 mld z przychodów z vat na
                                kancelarię
                                >
                                > prezydenta. Bzdura totalna jak sądze, ale chętnie usłysze jakieś bliższe dane
                                > na ten temat.

Musisz częściej oglądać obrady sejmu w TV. Zresztą pisali o tym i w necie i w
                                gazetach.
                                • kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 21.02.06, 18:04
                                  adam022 napisał:

> kot_behemot8 napisała:
                                  >
                                  > > Nie wiem o co ci chodzi z przesunięciem 56 mld z przychodów z vat na
                                  > kancelarię
                                  > >
                                  > > prezydenta. Bzdura totalna jak sądze, ale chętnie usłysze jakieś bliższe
                                  > dane
                                  > > na ten temat.
                                  >
                                  > Musisz częściej oglądać obrady sejmu w TV. Zresztą pisali o tym i w necie i w
                                  > gazetach.

To nie jest odpowiedź. Prosze o jakies dowody. Nie możesz zmyślać sobie takich
                                  cudów bez poparcia ich dowodami. Udowodnij, że przesunięto 56 mld z zysków vat
                                  na wydatki kancelarii prezydenta. Boszszz, człowieku... czy ty w ogóle masz
                                  pojęcie jak bardzo niewiarygodne jest to co napisałeś i w jakim to stawia cię
                                  świetele??
                                  • adam022 Re: Spadaj, trollu! 21.02.06, 20:15
                                    Udowodnij, że przesunięto 56 mld z zysków vat
                                    > na wydatki kancelarii prezydenta.
                                    ....................................................
                                    Tak, trafiła mi się literówka :(, 56 mln
                                    Przepraszam, dopiero teraz zerknąłem :(

A w jakim mnie to stawia świetle?
                                    Nobody's perfect :) Wina ciemnej klawiatury.
                                    • h2so43 Re: Spadaj, trollu! 27.02.06, 22:09
                                      Podrzucam wątek, zeby ci, co nie wiedzą, mogli popatrzeć na co idą nasze
                                      składki.
                                      Nie muszę dodawać, że siedziby zus są w każdym troszkę większym mieście, ale
                                      nawet w najbiedniejszych rejonach kraju skrzą się przepychem.
                                      • kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 28.02.06, 14:10
                                        h2so43 napisała:

> Podrzucam wątek, zeby ci, co nie wiedzą, mogli popatrzeć na co idą nasze
                                        > składki.
                                        > Nie muszę dodawać, że siedziby zus są w każdym troszkę większym mieście, ale
                                        > nawet w najbiedniejszych rejonach kraju skrzą się przepychem.

Odpuść sobie w końcu tę tanią literaturę w stylu "pałace skrzące się
                                        przepychem" bo to wszyscy wiedzą i nie trzeba im tego ciągle powtarzać. Czy ty
                                        myślisz, że ludzie są ślepi i nie widzą, że gmachy zusu są wykończone zbyt
                                        kosztownie jak na biedny kraj taki jak Polska?
                                        Tylko nie eciskaj ludziom kitu, że wystarczy przestać stawiać "pałace" żeby
                                        można było zlikwidować obowiązkową składkę na zus.
                                        Przypominam co było w artykule który ty i Adam przyjeliście z entuzjazmem jako
                                        prawdę objawioną:
                                        Tylko 2,6% pieniędzy którymi obraca zus jest przeznaczany na wydatki
                                        administracyjne (w większości sa to zresztą płace a nie "pałace")
                                        Reszta z naszych pieniędzy jest przeznaczana na wypłaty dla emerytów i
                                        rencistów, więc oszczędzanie na "pałacach skrzących się przepychem" nie pozwoli
                                        na zwolnienie nas z obowiązku płacenia składki.
                                        • h2so43 Re: Spadaj, trollu! 01.03.06, 22:33
                                          Podrzucam wątek, bo coś go polubiłam :)
                                          Siedziby Zus mogą na rynku osiągnąć całkiem przyzwoitą cenę: ogromne
                                          powierzchnie, w najlepszej lokalizacji, całkiem nowe lub po gruntownych
                                          remontach.
                                          Nie da się tego jednak powiedzieć o systemie Płatnik, w którym utopiono ponoć
                                          miliardy, a jeszcze się go poprawia za dodatkowe niemałe pieniądze. Dlaczego
                                          ZUs wybrał taki system? Ano, bo nikt imiennie nie jest za to odpowiedzialny. A
                                          skoro nikt nie jest odpowiedzialny, to dlaczego miałby być lepszy system, jak
                                          może być gorszy?
                                          Ot, przewrotna logika!
                                          Przypomnę, że za Płatnika także my zapłaciliśmy, bo póki co Zus nie zarabia.
                                          • kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 02.03.06, 10:46
                                            Skoro tak lubisz ten wątek to ustosunkuj sie do tego co napisałam wyżej.
                                            Cytuję:
                                            Przypominam co było w artykule który ty i Adam przyjeliście z entuzjazmem jako
                                            prawdę objawioną:
                                            Tylko 2,6% pieniędzy którymi obraca zus jest przeznaczany na wydatki
                                            administracyjne (w większości sa to zresztą płace a nie "pałace")
                                            Reszta z naszych pieniędzy jest przeznaczana na wypłaty dla emerytów i
                                            rencistów, więc oszczędzanie na "pałacach skrzących się przepychem" nie pozwoli
                                            na zwolnienie nas z obowiązku płacenia składki.

Dodam do tego tylko, ze koszty Płatnika są naturalnie wliczone w całość kosztów
                                            funkcjonowania zus czyli tych 2,6%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka