h2so43 22.12.05, 17:10 Jak sie popatrzy na siedziby, to aż korci, żeby to sprzedać.... mojafirma.interia.pl/gal?galId=4754&tytulGal=Siedziby%20ZUS Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
h2so43 Re: Siedziby ZUS 22.12.05, 17:16 Niektórzy już coś robią - może by się podłączyć, skoro już jest akcja? zus.wrog.pl/zus_to_zlodzieje.php Najwyraźniej coraz więcej ludzi ma dość tego państwa w państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Siedziby ZUS 18.02.06, 18:37 Jeśli jest akcja, to chętnie dołączę. Można prosić o szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 oklaski, oklaski... 18.02.06, 21:37 monikate napisała: > Jeśli jest akcja, to chętnie dołączę. Można prosić o szczegóły? Mam świetny pomysł. Proponuję sprzedać wszystkie gmachy zus i wylać wszystkich urzędasów. A co, dobrze im tak... Zarobione pieniądze można oddać emerytom - ma się ten gest, nie? A teraz najfajniejsze: grono wybitnych znawców tematu skupionych na tym forum w czynie społecznym zajmie się dystrybucją składek, czyli tym co do tej pory robią te nieroby z zus. Co to dla was porozwozić po Polsce prywatnymi samochodami tych parę milionów emerytur i rent. Miesięcznie wypadnie góra milion kursów na jednego. A teraz czekam na entuzjastycznie przyjęcie mojego pomysłu Odpowiedz Link Zgłoś
h2so43 Re: spoko, kocie, 18.02.06, 22:52 ty się tak łatwo nie denerwuj, bo się wypalisz :)) Twoje hip-hopowe pomysły to rewelka! A na poważnie: mylisz, się kocie, myśląc, że pod nickiem h2so43, monikate, lub anuszka_gangrena ukrywają się dla niepoznaki ministrowie skarbu, gospodarki i takich różnych. To nie my mamy mieć rozwiązania, tylko ci, którym płacimy. Podsuwamy pomysły, wskazujemy liczne ( ale nie wszystkie!)przykłady marnotrawstwa. Mówimy wyraźnie, że się nie zgadzamy, aby za nasze pieniądze państwo nami poniewierało, pozbawiało nas praw lub narzucało wciąż nowe obciążenia. Jesteśmy ludźmi pragnącymi mieć wpływ na to, co się dzieje z naszymi pieniędzmi. Jesteśmy ludźmi, którzy chcą decydować o swoim losie. Nasze państwo jest bardzo bogate. Lekką ręką rozdaje bonusy na prawo i lewo. Nie liczy się z groszem, bo zawsze może sięgnąć głębiej do kieszeni podatnika. Państwo nie jest instytucją charytatywną. Nie utrzymuje się z dobrowolnych datków. Jednocześnie jest organizacją wszystkich obywateli dla wspólnego dobra. Podkreślam: dla wspólnego dobra! Jedną z najważniejszych spraw jest zaufanie do państwa. Jeśli nie ma zaufania to państwo jest skazane na totalną porażkę. Jeśli przepaść między NAMI a ONYMI się powiększa, to znaczy, że dzieje się źle. ZUS jest bardzo ważną, bo bardzo żarłoczną częścią państwa. Sam mówisz kocie-behemocie, ze ZUS się kiedyś rozsypie. Podzielam twoje zdanie. Co prawda od czasów komuny wiele tam się zmieniło: są marmury, halogeny i lustra, złote klamki u drzwi, nie tak, jak przedtem szaro i nijako. Tylko stosunek do petenta się nie zmienił: tak jak wcześniej, tak i teraz, chcąc załatwić sprawę, spotykasz się ignorancją, mylną informacją, zniecierpliwieniem jaśnie pani urzędniczki. W starciu z ZUSem jesteś poza prawem, nic cię nie chroni. Co innego kopalnia - ta ma przywileje. No, ale nie każdy może być górnikiem i nosić przy sobie łom. O wysokości emerytur i rent tylko wspomnę, że jest niewystarczająca i nijak sie mająca do rzeczywistego wkładu, jaki emeryci wcześniej wnieśli. Czy wiesz, że za komuny ludzie 48% zarobków oddawali państwu? Dziś państwo mówi, ze go to nie interesuje. A mnie interesuje. Interesuje mnie, dlaczego straciłam na książeczce mieszkaniowej. Interesuje mnie, dlaczego ludzie stracili na książeczkach samochodowych. Interesuje mnie, dlaczego stracili emeryci i teraz tracimy my. Politycy chętnie zaglądają sobie w teczki, ten należał tu, a tamten tam. Ten miał dziadka, co to... a przodkowie tamtego to... Tymczasem chodzi o KASĘ. Dopóki będziemy pokornie płacić za wszystkie wymysły przygłupich urzędników, bez słowa sprzeciwu, dopóty będą z nas ciągnąć coraz więcej i więcej i tak bez końca. Płacimy im za to, żeby myśleli. Oni sa na służbie, o czym często zapominają. Dzięki, kocie, za ożywienie tego forum ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: spoko, kocie, 19.02.06, 10:51 h2so43 napisała: > > Dzięki, kocie, za ożywienie tego forum ;)) Proszę bardzo, cała przyjemność po mojej stronie. Świetnie się tu bawię, bo takiego stada ignorantów i oszołomów nie ma na żadnym innym forum. Powiedz tylko, co ci się nie podobało w moim pomysle rozwiązania zus i rozpuszczenia urzędasów na zieloną trawkę? No przeciez powinieneś być zachwycony, sam wypisujesz tutaj dokładnie takie same bzdety. Czyżby nie spodobał ci się pomysł rozwożenia emerytur w czynie społecznym? Doprawdy nie rozumiem dlaczego, przecież pomysł jest super. No i w koncu jak już sobie ten zus rozwiążecie (czyż nie o to wam chodzi?) i poślecie urzędasów na bezrobocie (przecież własnie o tym ciągle się rozpisujecie...) to ktoś będzie musiał emeryturę twojej mamusi i mamusiom innych dostarczyć. Coś ty taki leniwy i nieużyty... mamusi nie kochasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
annuszka_gangrena Spadaj, trollu! 19.02.06, 17:52 Bo z kota to troll zwykły jest (Może z ZUS uciekł nawet?), trochę forum ożywił, ale chyba już starczy. Nie karmić trolla! I ty śmiesz mówić o merytorycznej dyskusji? h2so43 wypowiada się bardzo merytorycznie. To Ty nie masz rzeczowych argumentów, nie ona. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 19.02.06, 19:21 annuszka_gangrena napisała: > Bo z kota to troll zwykły jest (Może z ZUS uciekł nawet?), trochę forum ożywił, > > ale chyba już starczy. Nie karmić trolla! > I ty śmiesz mówić o merytorycznej dyskusji? > h2so43 wypowiada się bardzo merytorycznie. To Ty nie masz rzeczowych > argumentów, nie ona. To wskaż mi chociaż jeden jej "merytoryczny argument". I przypominam, ze ciągle i nieustająco czekam na odpowiedź na zasadnicze dla tego forum pytanie: Skąd zamierzacie, o wy moi wybitni fachowcy od ekonomii tudziez dyskusji merytorycznych, wziąść pieniądze na wypłaty emerytur i rent, w tym także renty dla ciebie droga Annuszko-rencistko? Bo jeżeli zlikwidujecie obowiązek płacenia składki zus wtedy tych pieniędzy po prostu nie będzie. N i e b ę d z i e! Do kasy nic nie wpłynie, nie będzie na wypłaty... I twojej renty Annuszko tez nie będzie, bo teraz to masz ją tylko dzięki temu, że ja płacę _obowiązkową_składkę zus. Jeśli składka przestanie być obowiązkowa, to ja pójdę ze swoimi pieniędzmi do funduszu inwestycyjnego i wtedy moje pieniądze będa pracowały na mnie i tylko na mnie. A ty dostaniesz figę. I pamiętaj o nagrodzie Darwina... jak już wspomniałam wcześniej: rencistka domagająca się zniesienia obowiązku płacenia na zus to kuriozum na miarę nominacji do tej nagrody. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Spadaj, trollu! 19.02.06, 19:55 A skąd pewność, że Annuszka to rencistka? A jeśli nawet, to co z tego? Już Ci w innych wątkach h2so43 i logiczny ODPOWIEDZIELI!! na to pytanie. Skąd brać środki na wypłatę bieżących świadczeń. Przeczytaj jeszcze raz, dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 19.02.06, 20:26 monikate napisała: > A skąd pewność, że Annuszka to rencistka? A nie jest rencistką? > A jeśli nawet, to co z tego? To, że jako rencistka jest w szczególny sposób zainteresowana tym, żeby zus istniał i inkasował składki. Bo jeśli przestanie to robić, to ona nie dostanie swojej renty. Bo jej renta pochodzi z naszych składek. Czego w tym nie rozumiesz? > Już Ci w innych wątkach h2so43 i logiczny ODPOWIEDZIELI!! na to pytanie. Skąd > brać środki na wypłatę bieżących świadczeń. > Przeczytaj jeszcze raz, dobrze? Nie, nie odpowiedzieli mi. Ani oni (a kto to jest "logiczny"?) ani nikt inny, w tym także i ty. Otrzymałam do tej pory dwa warianty odpowiedzi, jeden głupszy od drugiego i na obydwa odpowiedziałam wykazując ich 100% niewykonalność. Jeden wariant to "niech państwo płaci emerytom a nie my", drugi: "niech płacą prywatne ubezpieczalnie". Doprawdy, trudno zdecydowac który pomysł głupszy i który świadczy o większej ignorancji - a dlaczego, to jest w tamtych wątkach. Jasno, klarownie i parę razy powtórzone żeby dotarło.. Nikt do tej pory nie potrafił odpowiedzieć na moje argumenty. Jeżeli uważasz, że jest inaczej to po prostu wklej fragment jakiegoś wątku zawierający wyjasnienie skąd będą pieniądze na wypłaty świadczeń dla obecnych emerytów. Taki którego ja nie rozniosłam merytorycznie na kawałki. Czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
adam022 Re: Spadaj, trollu! 19.02.06, 20:58 kot_behemot8 napisała: > Nikt do tej pory nie potrafił odpowiedzieć na moje argumenty. .............................. Argumenty wysnuwane z pozycji siły...może należysz do szacownego grona rządzących, lub trolli z ZUS ? i TO PROSTE ROZUMOWANIE - JEDNYM ZABIERZEMY, BY MÓC DAĆ TYM DRUGIM. A dlaczego nie ograniczyć wydatków i przywilejów władzy? Maja DUUUŻŻO do dyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 20.02.06, 13:41 adam022 napisał: > kot_behemot8 napisała: > > > Nikt do tej pory nie potrafił odpowiedzieć na moje argumenty. > .............................. > Argumenty wysnuwane z pozycji siły...może należysz do szacownego grona > rządzących, lub trolli z ZUS ? Tak, nazywam się Lech Kaczyński, jestem tu incognito i przemawiam z pozycji siły. Zadowolony teraz jesteś? i TO PROSTE ROZUMOWANIE - JEDNYM ZABIERZEMY, BY > MÓC DAĆ TYM DRUGIM. Faktycznie proste. Czyżbyś wreszcie zrozumiał, ze tak to własnie funkcjonuje? Brawo, bardzo się cieszę ze mój trud nie poszedł na marne. Wreszcie ktoś zrozumiał, że jesli my przestaniemy płacić składki zus wtedy emeryci nie dostaną swoich emerytur. > A dlaczego nie ograniczyć wydatków i przywilejów władzy? Maja DUUUŻŻO do > dyspozycji. Proszę o wyliczenia. Ile można zaoszczędzić z niecałych 2 mld przeznaczanych rocznie na funkcjonowanie urzędów centralnych, tak by zaoszczędzona suma wystarczyła na pokrycie wypłat emerytur w wysokości 120 mld rocznie. Znasz może jakąś cudowną formułę matematyczną która pozwoli na dokonanie takiego cudu? Odpowiedz Link Zgłoś
adam022 Re: Spadaj, trollu! 20.02.06, 22:07 Ostatnie "przesunięcia budżetowe" zasiliły z - prognozowanych wpływów z VAT - kancelarię Premiera, Prezydenta, Sejmu.../56 mld ??? łącznie ???/ o jakich 2-ch mld mówisz? Sądzę, że to nie takie wyliczenia z Twojej strony...i wcale nie muszę się zgodzić z sumą 0,15% za likwidację siedzib ZUS...Sądząc po okazałości budynków , ich powierzchi i ich ilości, to są zupełnie inne pieniądze. A i lokalizacja ma też wpływ na cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
h2so43 Re: Spadaj, trollu! 20.02.06, 22:51 Kot-behemot już się zdradził z tym, że dla niego forsa to wartość wirtualna. Nawet nie zna wysokości składek ZUS, ani zasad gospodarki rynkowej. Nic dziwnego, że przy miliardach dostaje zadyszki, zera mu się plączą, bo raz ich więcej, a raz mniej, i co biedne kocisko ma zrobić? Ano, płacze, że mało dostaje. Bo miliardów dużo, chętnych do nakarmienia też, a ci, co płacą, jeszcze się wykłócają. A kocisko wyraźnie wiaże swa przyszłość z ZUSem i chce mieć byt zapewniony. Chce nas przekonać, abyśmy składki płacili bez szemrania i z radością, bo kocisko chyba ma małe. Jego pytanie, skad wziąć pieniądze, ma więc swoje uzasadnienie, podobnie, jak agresja. Tymczasem państwo zbiera kolosalne pieniądze, i naprawdę ma co dzielić. Rzecz w tym, co już wszyscy podkreślaliśmy, by zaczęło je dzielić z sensem. Wtedy i płacący będą mieli lżej, i emeryci też. W końcu naprawdę nam wszystkim się to należy. Fajnie poszedł wątek w górę! Parę nowych osób zajrzało! Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 21.02.06, 12:25 h2so43 napisała: > Kot-behemot już się zdradził z tym, że dla niego forsa to wartość wirtualna. > Nawet nie zna wysokości składek ZUS, Z czego wynika że nie znam. Dowody proszę... ani zasad gospodarki rynkowej. Rozbawiłas mnie... Gdyby mi to zarzucił mój profesor ekonomii to byłoby ok, ale jak taki zarzut stwaia osoba której się wydaje, ze zobowiązania państwa ma regulowac państwo a nie obywatele-płatnicy podatków tegoż państwa... no kabaret po prostu. Hasiu (to zdrobnienie od twojego nicka - mogę cie tak nazywać?) - jesteś prawdziwą gwiazdą tego forum. Nic > dziwnego, że przy miliardach dostaje zadyszki, zera mu się plączą, Proszę o wskazanie gdzie popełniłam błąd w wyliczeniach. Albo o przeprosiny. Umiesz przyznac się do błędu i przeprosić czy uważasz, że można gadać bez sensu i bez brania odpowiedzialności za słowo? bo raz ich > więcej, a raz mniej, i co biedne kocisko ma zrobić? Ano, płacze, że mało > dostaje. Gdzie płaczę, cytat poproszę... Bo miliardów dużo, chętnych do nakarmienia też, a ci, co płacą, > jeszcze się wykłócają. A nie wykłócają się? A kocisko wyraźnie wiaże swa przyszłość z ZUSem i chce > mieć byt zapewniony. A gdzie ja to napisałam? Hasiu, czy ty jesteś analfabetką i nie rozumiesz, ze jak ktoś pisze, że NIE liczy na emeryturę z zus to należy to rozumieć dosłownie - czyli że NIE LICZY NA EMERYTURĘ Z ZUS? A ja to napisałam przynajmniej 3 razy w ciągu ostatnich paru dni, na różnych wątkach. Naprawde nie potrafisz czytac tego co jest napisane czy po prostu kłamiesz bo lubisz? Chce nas przekonać, abyśmy składki płacili bez szemrania i > > z radością, bo kocisko chyba ma małe. Gdzie napisałam, ze macie płacić składki z radością (bo na "bez szemrania" zgoda)? Cytat poproszę. Widzę też, że ciągniesz dalej wątek mojego zycia osobistego. Co jeszcze chciałabyś o mnie wiedzieć oprócz wysokości mojej składki, może miejmy to już z głowy - pytaj o co chcesz a ja ci odpowiem. Trudno, dostosuję się klasą do twojego poziomu skoro nie mam innego wyjścia. Pamiętaj tylko, że osoba uzywająca argumentów ad hominem po pierwsze wystawia czytelne świadectwo swojej inteligencji i kulturze osobistej, po drugie zdradza się z bezsilnością i brakiem argumentów merytorycznych. Jego pytanie, skad wziąć pieniądze, ma > więc swoje uzasadnienie, podobnie, jak agresja. Owszem, moje pytnie skąd wziąść pieniądze ma swoje uzasadnienie. I przypominam ci, że nadal czekam na tę odpowiedź. Wiem, ze nie potrafisz odpowiedziec. Widzę jak się miotasz. Ale wiesz co? Ano trochę mi ciebie nie jest żal. Brak wiedzy i inteligencji można wybaczyć, ale arogancji i lenistwa umysłowego juz nie. Najbardziej żałosni są ludzie, którzy mądrzejszych od siebie nazywają głupcami zamiast próbować się czegoś od nich nauczyć. Dlatego nadal powtarzam ci moje pytanie: Skąd weźmiesz pieniądze na wypłaty emerytur i rent jeżeli zlikwidujesz obowiązkową składkę zus i ludzie oddadzą swoje pieniądze do prywatnych ubezpieczalni w których będą one pracowały tylko dla nich? > Tymczasem państwo zbiera kolosalne pieniądze, i naprawdę ma co dzielić. Masz na myśli pieniądze z podatków? No to poproszę o wyliczenie na których wydatkach państwa będzie się dało zaoszczędzić 120 mld rocznie. Czekam na szczegółowe propozycje. Rzecz w > > tym, co już wszyscy podkreślaliśmy, by zaczęło je dzielić z sensem. No więc zacznijmy od razu - w czym problem? Taki test możemy przeprowadzić w każdej chwili, od tego jest własnie takie forum jak to. Zacytuję ci kilka danych z budżetu a ty mi powiesz na czym można zaoszczędzić 120 mld. Możesz też poszukwac sobie w necie ustawy budżetowej i przedstawić własny projekt oszczędności. Co ci stoi na przeszkodzie? Parę przykładowych pozycji z budżetu: dotacja do FUS i KRUS, razem 38,53 administracja 8,5 mld zł obrona narodową (12,9 mld zł wymiar sprawiedliwości (7,5 mld naczelne organy państwa (1,9 mld zł bezpieczeństwo publiczne (9,2, szkolnictwo wyższe (9,7 mld obsługa długu publicznego (28,9 mld zł itd Czekam na twoje propozycje. Pamiętaj: budżet zus i krus razem to 120 mld zł. Jeśli chcesz zlikwidowć składkę i kosztami emerytur obciążyć budżet to dokładnie tyle musisz zaoszczędzić (oczywiście dotację celowa mozna pominąć). Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 21.02.06, 11:39 adam022 napisał: > Ostatnie "przesunięcia budżetowe" zasiliły z - prognozowanych wpływów z VAT - > kancelarię Premiera, Prezydenta, Sejmu.../56 mld ??? łącznie ???/ o jakich 2- ch > mld mówisz? Ja mówię o sumie ok. 2 mld jaką w budżecie państwa przeznacza się na funkcjonowanie urzędów centralnych. Na funkcjonowanie administracji idzie ok. 8 mld (pisałam o tym wcześniej) Wrzuć w wyszukiwarkę "ustawa budżetowa" i będziesz miał wszystkie dane potrzebne do dyskusji. Nie wiem o co ci chodzi z przesunięciem 56 mld z przychodów z vat na kancelarię prezydenta. Bzdura totalna jak sądze, ale chętnie usłysze jakieś bliższe dane na ten temat. W każdym razie koszty funkcjonowania urzędu prezydenta rp też z pewnością znajdziesz w ustawie budżetowej, zachęcam do lektury. > > Sądzę, że to nie takie wyliczenia z Twojej strony...i wcale nie muszę się > zgodzić z sumą 0,15% za likwidację siedzib ZUS Ale oczywiście, ze nie muszisz!!! Przeciez własnie po to jest forum, żeby dyskutować. Wskaż mi gdzie popełniłam bóład w wyliczeniach, przedstaw własne wyliczenia... byle bazowały na faktach czyli spisie majątku zus zamieszczonym na stronie którą ci zalinkowałam. Tu mas tą stronę jeszcze raz: www.zus.pl/instyt/spr2004.pdf A tu masz post w którym obliczam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35004&w=33761997&a=37090437 Sprawdź moje wyliczenia, przedstaw inne założenia wstępne (np inną cenę nieruchomości, czemu nie?) Może uda nam się wspólnie je uściślić... i np zamiast 0,15 wyjdzie nam 0,16;) ...Sądząc po okazałości > budynków , ich powierzchi i ich ilości, to są zupełnie inne pieniądze. > A i lokalizacja ma też wpływ na cenę. Ok, wuięc zaproponuj jakąś inną cenę nieruchomosci. Ja dałam chyba 2000 za metr. Może to faktycznie za mało? Ile ty proponujesz? > Odpowiedz Link Zgłoś
adam022 Re: Spadaj, trollu! 21.02.06, 12:39 kot_behemot8 napisała: > Nie wiem o co ci chodzi z przesunięciem 56 mld z przychodów z vat na kancelarię > > prezydenta. Bzdura totalna jak sądze, ale chętnie usłysze jakieś bliższe dane > na ten temat. Musisz częściej oglądać obrady sejmu w TV. Zresztą pisali o tym i w necie i w gazetach. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 21.02.06, 18:04 adam022 napisał: > kot_behemot8 napisała: > > > Nie wiem o co ci chodzi z przesunięciem 56 mld z przychodów z vat na > kancelarię > > > > prezydenta. Bzdura totalna jak sądze, ale chętnie usłysze jakieś bliższe > dane > > na ten temat. > > Musisz częściej oglądać obrady sejmu w TV. Zresztą pisali o tym i w necie i w > gazetach. To nie jest odpowiedź. Prosze o jakies dowody. Nie możesz zmyślać sobie takich cudów bez poparcia ich dowodami. Udowodnij, że przesunięto 56 mld z zysków vat na wydatki kancelarii prezydenta. Boszszz, człowieku... czy ty w ogóle masz pojęcie jak bardzo niewiarygodne jest to co napisałeś i w jakim to stawia cię świetele?? Odpowiedz Link Zgłoś
adam022 Re: Spadaj, trollu! 21.02.06, 20:15 Udowodnij, że przesunięto 56 mld z zysków vat > na wydatki kancelarii prezydenta. .................................................... Tak, trafiła mi się literówka :(, 56 mln Przepraszam, dopiero teraz zerknąłem :( A w jakim mnie to stawia świetle? Nobody's perfect :) Wina ciemnej klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
h2so43 Re: Spadaj, trollu! 27.02.06, 22:09 Podrzucam wątek, zeby ci, co nie wiedzą, mogli popatrzeć na co idą nasze składki. Nie muszę dodawać, że siedziby zus są w każdym troszkę większym mieście, ale nawet w najbiedniejszych rejonach kraju skrzą się przepychem. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 28.02.06, 14:10 h2so43 napisała: > Podrzucam wątek, zeby ci, co nie wiedzą, mogli popatrzeć na co idą nasze > składki. > Nie muszę dodawać, że siedziby zus są w każdym troszkę większym mieście, ale > nawet w najbiedniejszych rejonach kraju skrzą się przepychem. Odpuść sobie w końcu tę tanią literaturę w stylu "pałace skrzące się przepychem" bo to wszyscy wiedzą i nie trzeba im tego ciągle powtarzać. Czy ty myślisz, że ludzie są ślepi i nie widzą, że gmachy zusu są wykończone zbyt kosztownie jak na biedny kraj taki jak Polska? Tylko nie eciskaj ludziom kitu, że wystarczy przestać stawiać "pałace" żeby można było zlikwidować obowiązkową składkę na zus. Przypominam co było w artykule który ty i Adam przyjeliście z entuzjazmem jako prawdę objawioną: Tylko 2,6% pieniędzy którymi obraca zus jest przeznaczany na wydatki administracyjne (w większości sa to zresztą płace a nie "pałace") Reszta z naszych pieniędzy jest przeznaczana na wypłaty dla emerytów i rencistów, więc oszczędzanie na "pałacach skrzących się przepychem" nie pozwoli na zwolnienie nas z obowiązku płacenia składki. Odpowiedz Link Zgłoś
h2so43 Re: Spadaj, trollu! 01.03.06, 22:33 Podrzucam wątek, bo coś go polubiłam :) Siedziby Zus mogą na rynku osiągnąć całkiem przyzwoitą cenę: ogromne powierzchnie, w najlepszej lokalizacji, całkiem nowe lub po gruntownych remontach. Nie da się tego jednak powiedzieć o systemie Płatnik, w którym utopiono ponoć miliardy, a jeszcze się go poprawia za dodatkowe niemałe pieniądze. Dlaczego ZUs wybrał taki system? Ano, bo nikt imiennie nie jest za to odpowiedzialny. A skoro nikt nie jest odpowiedzialny, to dlaczego miałby być lepszy system, jak może być gorszy? Ot, przewrotna logika! Przypomnę, że za Płatnika także my zapłaciliśmy, bo póki co Zus nie zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Spadaj, trollu! 02.03.06, 10:46 Skoro tak lubisz ten wątek to ustosunkuj sie do tego co napisałam wyżej. Cytuję: Przypominam co było w artykule który ty i Adam przyjeliście z entuzjazmem jako prawdę objawioną: Tylko 2,6% pieniędzy którymi obraca zus jest przeznaczany na wydatki administracyjne (w większości sa to zresztą płace a nie "pałace") Reszta z naszych pieniędzy jest przeznaczana na wypłaty dla emerytów i rencistów, więc oszczędzanie na "pałacach skrzących się przepychem" nie pozwoli na zwolnienie nas z obowiązku płacenia składki. Dodam do tego tylko, ze koszty Płatnika są naturalnie wliczone w całość kosztów funkcjonowania zus czyli tych 2,6%. Odpowiedz Link Zgłoś