03.01.07, 22:34
Rok temu przez Sąd zostało rozwiązane małżeństwo mojego syna i synowej. Syn
zobowiązany został do ponoszenia kosztów utrzymania trójki wspólnych dzieci w
kwocie 500 zł miesięcznie. Synowa wszczęła egzekucję komorniczą i co miesiąc
komornik pobierał z pensji syna wymaganą kwotę w zależności od zarobków
miesięcznych syna. Syn rozwiązał umowę o pracę w pażdzierniku i opuścił
Polskę, wyjeżdżając do pracy. Synowa otrzymała alimenty lecz nie w pełnej
kwocie. W miesiącu grudniu syn przesłał mi pieniądze, które w całości przez
komornika wplacilam. Pieniądze te były za m-c listopad.Przed wysłaniem
alimentów otrzymałam pozew o podwyższenie alimentów w kwocie 750 zł. Jestem
osobą samotną, a utrzymuję się ze świadczenia przedemerytalnego w kwocie 860
zł Moje wydatki miesięczne tj opłaty związane z utrzymaniem mieszkania wynoszą
połowę mojej emerytury. Czy w takim wypadku Sąd może przyznać mi alimenty na
wnuki.
Obserwuj wątek
    • robert_walczak Re: alimenty 06.01.07, 11:36
      Nie bardzo rozumiem, na jakiej podstawie chce Pani uzyskać alimenty "na wnuki"
      ani od kogo? Władzę rodzicielską nad wnukami sprawuje ich matka oraz Pani syn i
      to oni są zobowiązani do utrzymania swoich dzieci. Co więcej, synowa ma już
      zasądzone alimenty od Pani syna, więc syn powinien je płacić. Uchylanie się od
      płacenia alimentów, wyjazd za granicę i "zapomnienie" o alimentach stanowi
      przestępstwo. Istnieją również sposoby aby alimenty wyegzekwować za granicą od
      syna. Wszystkie jednak działania musi podejmować synowa w imieniu swoich
      dzieci. Pani jako babcia tych dzieci, nie mając z nimi nic wspólnego pod
      względem prawnym, nie będąc ich opiekunką nie może występować w ich imieniu.
      • bona486 Re: alimenty !! 07.01.07, 15:03
        Dziekuje za odpowiedź ale chyba żle sformuowałam pytanie.
        Chodzi o to,że synowa podała mnie do sądu jako matkę swojego ex-męża do płacenia
        alimentów na ich dzieci a moje wnuki. Niewiem czy obawia się,że mój syn nie
        będzie płacił,co do tej pory nie ma miejsca-z płatnościa jest na bieżąco.Nie
        wiem czy obawia się,że alimenty nie bedą wpływały systematycznie i nie bedzie
        miała środków do życia dla dzieci a że ja jestem na świadczeniu przedemerytalnym
        wieęc mam stałe dochody i chyba dlatego chce mnie obarczyć płaceniem alimentow
        na ich dzieci a moje wnuki.
        Czy przelew na alimenty musi być dokonywany przez komornika czy wystarczy
        płacenie na poczcie lub przelew na jej konto bankowe. Wiąże się to z dodatkowymi
        kosztami komorniczymi-to są nie małe pieniądze 15% od kwoty. Te pieniądze
        wolałabym dopłacic do alimentów na dzieci jako dodatkowe pieniądze nie
        przesądzane przez sąd. Obawiam się,że kiedys moze znowu złozyć sprawe do sądu o
        podwyższenie alimentówi i to,że otrzymywała nie przez komornika może oznaczać,że
        nie otrzymywała alimentów wogóle. Nie wiem co bedzie lepsze, czy to żeby syn
        posylal pieniadze bezposrednio na jej konto z angli czy moze lepiej zeby
        przechodzilo to przezemnie i zebym to ja w polsce robila przelew na jej
        konto.Byłabym wdzieczna gdybym otrzymala odpowiedz do wtorku,bo w środę o 9:00
        mam sprawe w sądzie jako pozwana babcia do placenia alimentow NA wnuki.
        • robert_walczak Re: alimenty !! 09.01.07, 15:13
          Jest możliwe uzyskanie alimentów od dziadków dziecka, ale wyłącznie w przypadku
          gdy ojciec dziecka nie płaci alimentów. Ponieważ tutaj on płaci alimenty, nie
          ma podstaw aby kierować roszczenia alimentacyjne do dziadków dziecka. Same
          obawy co do płacenia w przyszłości nie wystarczą.

Egzekucji komorniczej dłużnik sam nie może wstrzymać ani umorzyć - potrzebna
          jest tu dobra wola wierzyciela. Tak więc dopóki wierzyciel nie podejmie
          odpowiednich kroków (np. wniosek o umorzenie egzekucji) niestety alimenty
          trzeba płacić przez komornika.

Oczywiście może Pani dobrowolnie przekazywać pieniądze na utrzymanie swoich
          wnuków. Nie ma to nic wspólnego ze sprawą komorniczą przeciwko Pani synowi.
        • sara615 Re: alimenty !! 11.01.07, 13:36
          Mam przyznane alimenty na kwotę 500 zł na syna. Od okresu ich przyznania mineła
          5 lat. W tej chwili zarabiam 1300 zł netto i mam wydatki zweiazane ze spłatą
          kredytu oraz opłatami eksploatacyjnymi w granicach 1000 zł. Co gorsza,, bardzo
          mozliwe że zostanę zwolniona z pracy. Były mąż zarabia niewiele ponad 2 000 zł.
          nie ma drugiego dziecka tylko konkubinę. Wniosłam pozew o podwyższenie
          alimentów do kwoty 800 zł. Czy mam szansę otrzymać je w takiej kwocie?
          • robert_walczak Re: alimenty !! 12.01.07, 17:27
            Trudno mi wypowiadać się w takiej szczegółowej sprawie. Sąd weźmie pod uwagę
            wszystkie okoliczności - a więc uzasadnione potrzeby uprawnionego oraz
            możliwości majątkowe i zarobkowe zobowiązanego.

Proszę przed sądem wykazywać, że potrzeby dziecka są duże, a zobowiązany jest
            człowiekiem majętnym.
    • bona486 Re: alimenty 12.01.07, 22:34
      Dziękuję ślicznie za ostatnią odpowiedż. Sprawa o której pisałam odbyła się na
      moją korzyść, ponieważ alimenty są płacone na bieżąco w kwocie 500 zł i dlatego
      też synowa ma zamiar wnieść pozew do Sądu swojego ex-małżonka, a mojego syna o
      podwyższenie alimentów i to co mi oznajmiła to o dużo większą kwotę.
      Mam pytanie, jeśli syn nie odbierze przesyłki z Sądu, ponieważ pracuje w Anglii
      i nie ma możliwości przyjazdu, czy sprawa może odbyć się zaocznie bez jego
      obecności i Sąd może przyznać synowi alimenty w wyższej kwocie jeśli nie będzie
      zaświadczenia o jego dochodach za granicą.
      Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz
      • robert_walczak Re: alimenty 14.01.07, 17:25
        W takim przypadku najlepiej aby strona wskazała adres do doręczeń w kraju i
        ustanowiła np. pełnomocnika procesowego albo osobę uprawnioną do odbioru
        korespondencji.

W przeciwnym wypadku pisma powinny być doręczane tam gdzie strona mieszka, a
        więc do Anglii. Sąd może pobrać zaliczkę na koszty doręczeń.

W przypadku gdy podacie Państwo adres strony w Polsce, a w rzeczywistości ona
        mieszka na stałe za granicą, po powrocie strona ta będzie mogła żądać
        unieważnienia postępowania ponieważ została pozbawiona prawa obrony swoich
        praw. Lepiej więc zadbać o należyte doręczanie pism.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka