Dodaj do ulubionych

Firma doradcza (Kraków)

IP: *.chello.pl 14.01.07, 02:48
Witam Wszystkich,

Ponieważ duża częśc osób odwiedzających to forum to przedsiębiorcy, chciałem
zwrócic się do Was z pewnym nurtującym mnie problemem. Otóż...

Jestem analitykiem finansowm, od zawsze interesował mnie planowanie
finansowe, tworzenie biznesplanów. Od kilku lat poza regularną pracą w
międzynarodowym koncernie jako analityk fin, często współpracuję z wieloma
małymi lokalnymi krakowskimi firmami doradztwa gospodarczego. W ich imieniu
opracowuję modele finansowe, a także pełne biznesplany przedsięwzięc
inwestycyjnych. Mam już na koncie kilkadziesiąt takich projektów na wartości
inwestycji sięgająece kilkudziesięciu mln zł, a geograficznie nawet USA i
Kanadę.
Pomyslałem sobie ostatnio, dlaczegoby nie zacząc własnego biznesu w tym
kierunku. Problem w tym, ze pomimo, iż doświadczenie w tego typu projektach
mam, prawie nigdy nie pojawiałem się oficjalnie na moich opracowaniach,
zawsze to były firmy XXX, YYY itd. Jednakże zwykle spotykałem się z
analitykami w bankach, z którymi negocjowane były kredyty.

Jestem zatem z punktu widzenia potencjalnych klientow bez rekomendacji.

Jak zacząc taki bznes z teoretycznym "zerem" doswiadczenia?
Czy jakikolwiek przedsiębiorca zaufa nowej firmie bez rekomendacji?
Dodatkowy problem tkwi w tym, że, przynajmniej na początku takiej
dzialalności, nie chciałbym rezygnowac z obecnej pracy, która jest bardzo
zadowalająca finansowo.

Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: marek Re: Firma doradcza (Kraków) IP: *.zetosa.com.pl 14.01.07, 09:02
      Analityku,
      tutaj jest problem rodzaju: zjeść ciastko i mieć ciastko:)
      Otóz najpierw powinieneś zerknąć do zapisków umowy o pracę i upewnić się czy nie
      ma w niej zakazu wykonywania tych samych czynności, które są przedmiotem
      świadczonej przez Ciebie pracy na rzecz danej firmy-pracodawcy.
      Jeśli tego nie ma oraz ów pracodawca nie będzie przeciwny temu żebyś zalożył DG
      i wykonywał analizy dla innych podmiotów gospodarczych i osób w ramach
      prowadzonej przez siebie działalności (mozna tez utajnić, nie informować, ale
      bywają rózne sytuacje i z czasem może się dowiedzieć o tym co robisz) to zapewne
      musiałbyś zainwestować parę zł zanim rozkwitnie Twój własny biznes.
      Inwestycja polegałaby na tym, że zakładając DG z jednoczesnym utrzymaniem pracy
      na etacie opłacałbyś wylącznie składkę zdrowotną, inne koszty przy sprzyjających
      okolicznościach nie wystąpią lub można je skutecznie minimalizować.
      Pozyskanie klientów - zacząć od znajomych i ich znajomych z polecenia, wykonać
      to na czego oczekują za cenę zachęcającą w celu wpisania danego klienta do
      "portfolio".
      A tak w ogóle to "drogi" jesteś?:)
      • Gość: Analityk Re: Firma doradcza (Kraków) IP: *.chello.pl 14.01.07, 14:42
        Nie mam żadnych zapisów w umowie z obecnym pracowadcą, które zabraniałyby mi
        podobnej działalności, tym bardziej, że to nie jest branża doradcza, tylko
        produkcyjna. Praca nad projektami dodatkowymi, "po godzinach", zwykle była na
        zasadzie umów o dzieło lub umów "pod stołem" - zakaz konkurencji nie wchodzi
        też w rachubę.

Czy jestem "drogi"...
        Do tej pory za model finansowy nie brałem mniej niż ok 800 zł za mała robótkę.
        Za pełny biznesplan z analizą SWOT, analizą rynku itd bywało po kilka tysięcy.
        Z tego co wyszukałem na necie, są to dośc symboliczne ceny, ale cóż...
        zleceniodawca pobierał z tego daninę.

Bywały tez różne inne projekty jak wdrożenie systemu kontrolingu dla małych
        firm prodkcyjnych, ale tu umówione ceny były bardzo różne , rozpatrywane
        indywidualnie.

Uważacie, że to drogo, czy tanio?
        • Gość: Mendoggie Re: Firma doradcza (Kraków) IP: *.dsl-static.scarlet.be 17.01.07, 20:25
          Korzystałem już kiedyś z podobnych usług i musze stwierdzic, ze nie cenisz się
          zbyt wysoko.

Czy bym skorzytał z usług "nowego" na rynku. Fakt jest taki, że trudno uwierzyc
          w nie podparte dowodami doświadczenie. Z drugiej strony fachowośc podejścia
          można sprawdzic po kilkudziesieciu minutach rozmowy o projekcie. Doswiadczenie
          się owszem liczy, ale mój biznesplan zleciłem dwóm zapalonym chłpakom rok po
          studiach i swój cel (przyznanie dośc znacznego kredtu) osiągnąłem.

Powodzenia!
          • Gość: Analityk Re: Firma doradcza (Kraków) IP: *.chello.pl 19.02.07, 02:21
            Dzięki :)
            • aga330 Re: Firma doradcza (Kraków) 20.02.07, 13:47
              Ja bym chętnie sama skorzystała z usług takiej osoby.niestety cena choć napewno warto póki co przerasta moje możliwości.udało mi się kupić auto w kredyt bez wpłaty i okazania przychodów w firmie bo to nie sztuka ale jak pchnąć interes na właściwe tory to już gorzej.
              • Gość: Analityk Re: Firma doradcza (Kraków) IP: *.chello.pl 20.02.07, 23:57
                W przypadku małej firmy dobry pomysł, bezproblemowa historia diałalności i
                perspektywy rozwoju przedstawione w biznesplanie są zwykle wystarczające, zeby
                banki przyznały kredyt inwestycyjny.
                Chociaż w biznesplanie można opisac działalnośc dowolnie "kolorowo", fakt jest
                jednak taki, że instytucje finansujące potrafią zweryfikowac pomysł
                przedsiębiorcy.
    • Gość: Afirmator Re: Firma doradcza (Kraków) IP: *.chello.pl 15.03.07, 01:02
      Załóżmy, że zaufałbym Ci...

Czy zajmowałeś się kiedykolwiek, poza zbudowaniem biznesplanu, stworzeniem,
      jakiegokolwiek systemu inrormacyjnego w firmie? Hmmm.... nie wiem czy wyrażam
      się jasno, podam mój przykład:
      Od blisko 10 lat prowadze firmę produkcjno-usługową, w której w chwili obecnej
      zatrudnione jest 38 osób. Czuję, że przestaję panowac nad coraz większą ilością
      informacji. Czy dużym problemem jest opracowanie jakiegos narzedzia, które
      pozwalałoby monitorowac wyniki działalności?
      Chodzi np o koszty produkcji... wiadomo... trzeba dbac o rentownosc, ale jak to
      zrobic, skoro nie wiadomo dokladnie z czego one się skladają.
      Mam nadzieję, że zobrazowalem problem jak należy.
    • Gość: Marek Re: Firma doradcza (Kraków) IP: *.chello.pl 01.05.07, 17:15
      Wg mnie to niezły pomysł, problem, jak w wiekszości przypadków, polega na cenie
      takich usług. Sam jakis czas temu pisałem biznesplan w celu uzyskania kredytu
      dla swojej firmy. Nie korzystałem z usług firmy doradczej, bo wydawalo mi się,
      że będę w stanie zrobic to sam oszczędzajac przy tym trochę pieniedzy na usługi
      takij firmy. Ostatecznie po dość dlugic potyczkach z bankami musiałem sie
      poddać i jednak zlecić to takiej firmie. O ile częśc opisowa była w miare w
      porządku, to wyliczenia finansowe były kilkakrotnie kwestionowane. Wyszło na
      to, ze moja praca poszla na marne, bo i tak firma doradcza robiła to
      praktycznie od nowa.
      Myślę, ze masz niezły pomysł.
      • andrzej.sawa Re: Firma doradcza (Kraków) 03.05.07, 12:29
        Jest problem marketingu.
        Ja mam trochę inny problem.
        Chcę znaleźć inwestorów do mojego miasta i okolic.Nie miejsce tu na reklamę,ale
        w razie zainteresowania możemy pogadać.Zapraszam na priv.
        Wiem,że są firmy i osoby,które chcą inwestować,są też firmy pośredniczące,ale
        jak do nich dotrzeć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka