IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 17:49
mam pare pytan, jesli ktos chociaz na czesc odpowie to bede wdzieczna

1. podjelam pierwsze kroki do zalozenia firmy i juz jestem po Ratuszu i Urzedzie Statystycznym. W ratuszu byłam 14II i wpisałam date rozpoczecia dzialanosci 1.III. Juz jest 7.III a ja jeszcze stoje na Urzedzie Skarbowym (dopiero dzisiaj dostalam potwierdzenie konta bankowego). Czy w NIP-1 w rubryce rozpoczecie dzialanosci musze wpisac tak samo jak w Ratuszu 1.III czy moge podac np. 14.III? Czy to ze w Ratuszu mam podana date ktora juz minela narazi mnie na jakies konsekwencje? (jeszcze nic nie dzialalam jesli chodzi o przychody lub rozchody firmy).

2. W ZUS-ie chce podac ze rozpoczynam dzialalnosc od 14.III ale pytanie mam takie, czy ja moge juz w ten weekend zakupic na firme towar (ale sprzedawac go dopiero po dniu kiedy Urzad Skarbowy przyjmie moje oswiadczenie NIP-1? Bo akurat jade w pewne miejsce i chcialabym juz cos zakupic zeby potem nie czekac miesiac aby pojechac do tej samej hurtowni (200 km od mojego zamieszkania)

3. jesli mam forme opodatkowania ryczalt ewidencjonowany to co mam zakreslic w rubryce rodzaj prowadzonej dokumentacji rachunkowej: ksiegi podatkowe, podatkowa ksiega p i r, inne ewidencje, nie jest prowadzona. Chodzi w moim przypadku o inne ewidencje prawda?

z gory dziekuje za jakakolwiek odpowiedz
Obserwuj wątek
    • www.onyks.org.notebooki Re: 3 pytanka 10.03.07, 12:49
      Gość portalu: Kasia napisał(a):

> mam pare pytan, jesli ktos chociaz na czesc odpowie to bede wdzieczna
      >
      > 1. podjelam pierwsze kroki do zalozenia firmy i juz jestem po Ratuszu i Urzedzi
      > e Statystycznym. W ratuszu byłam 14II i wpisałam date rozpoczecia dzialanosci 1
      > .III. Juz jest 7.III a ja jeszcze stoje na Urzedzie Skarbowym (dopiero dzisiaj
      > dostalam potwierdzenie konta bankowego). Czy w NIP-1 w rubryce rozpoczecie dzia
      > lanosci musze wpisac tak samo jak w Ratuszu 1.III czy moge podac np. 14.III? Cz
      > y to ze w Ratuszu mam podana date ktora juz minela narazi mnie na jakies konsek
      > wencje? (jeszcze nic nie dzialalam jesli chodzi o przychody lub rozchody firmy)
      > .
      >

te samy daty i lepiej z wyprzedzeniem podać

> 2. W ZUS-ie chce podac ze rozpoczynam dzialalnosc od 14.III ale pytanie mam tak
      > ie, czy ja moge juz w ten weekend zakupic na firme towar (ale sprzedawac go dop
      > iero po dniu kiedy Urzad Skarbowy przyjmie moje oswiadczenie NIP-1? Bo akurat j
      > ade w pewne miejsce i chcialabym juz cos zakupic zeby potem nie czekac miesiac
      > aby pojechac do tej samej hurtowni (200 km od mojego zamieszkania)
      >

Nie

> 3. jesli mam forme opodatkowania ryczalt ewidencjonowany to co mam zakreslic w
      > rubryce rodzaj prowadzonej dokumentacji rachunkowej: ksiegi podatkowe, podatkow
      > a ksiega p i r, inne ewidencje, nie jest prowadzona. Chodzi w moim przypadku o
      > inne ewidencje prawda?
      >
      > z gory dziekuje za jakakolwiek odpowiedz

ryczałt jest od przychodów - brak kosztów
      ksiega p i r. jest od dochodów.

Lepiej przy usługach wybrać ryczałt, a przy handlu Księgę p i r.

Pozostałem ewidencje także trzeba prowadzić, ale to było pytanie o rozliczanie
      się z podatku dochodowego, a jest jeszcze VAT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka