Dodaj do ulubionych

GMO- żywność modyfikowana genatycznie

18.08.11, 01:23
Jesteśmy gminą rolniczą. Być może kogoś zainteresuje dyskusja na temat GMO, może ktoś zacznie szukać informacji na własną rękę, może ktoś spojrzy na problem pod innym kątem. Może ktoś zauważy, że to co wciskają nam media to obrok dla mas. Dla wielu ludzi na świecie prawda jest bardziej skomplikowana.
Zakładam ten wątek dla tych wszystkich, którzy chcą szukać prawdy, innych rozwiązań, chcą zrozumieć jak funkcjonuje nasz świat i dokąd zmierza. Kto tym wszystkim steruje, jaki ma cel i co w związku z tym nam grozi.
Mówiąc krótko, szukam ludzi którzy nie chcą łykać jak młode pelikany wszystkiego co im się poda, lecz w życiu kierują się rozumem i własnymi przemyśleniami. Własnymi, a nie podanymi na tacy i już przetrawionymi.
Nie chcę prowadzić dyskusji, nie chcę nikogo przekonywać na siłę. Chcę przedstawiać fakty naukowe, byście mogli SAMI wyciągnąć wnioski najlepsze dla Was i Waszych dzieci.
Tematem GMO zajmuję się amatorsko od kilku lat. Mam swoje zdanie. Nie ukrywam, że jest to zdanie wysoce negatywne, a moja opinie wynika właśnie ze zrozumienia mechanizmów rządzących tym biznesem. Tak, biznesem. Bo GMO to tylko i wyłącznie kasa a nie chęć rozwoju i pomocy innym ludziom.
Powtarzam jeszcze raz: nie chcę prowadzić dyskusji. Ani za ani przeciw. Same suche, potwierdzone naukowo fakty.
I jeszcze motto autorstwa mojej kochanej i wspaniałej żony: w pewnym wieku nie wolno jeść. W pewnym wieku trzeba się odżywiać.
Zatem zaczynamy :)
www.youtube.com/watch?v=T0nDwVf1Yg0&feature=player_embedded#at=19
Obserwuj wątek
    • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 18.08.11, 23:02
      Dlaczego uważamy ,że nasi wybrańcy w sejmie ,senacie ( a może i w radzie ) działają bezmyślnie . Polegają na decyzjach liderów czy ulegają naciskowi opinii publicznej . A może nie widzimy ich ciężkiej pracy nad zgłębianiem tematu .Sadzę ,że w tym przypadku zadecydowała wizja wzrostu produkcji ,którą naukowcy ochronią przed niepowodzeniami .Także wzgląd na pozostałe kraje ,produkujące taką żywność . Mało jest informacji o zagrożeniach w tym tkwiących . Słyszałem też ,że są np .banki nasion niezmodyfikowanych ,przechowywanych na wypadek niepowodzeń , nie wiem jak to jest w przypadku organizmów żywych .
      Pawlak ustawia rolników na zyski ,Tusk się cieszy bo ludzie będą mieli dużo taniej żywności .
      • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 19.08.11, 00:46
        Cieszę się, że jednak kogoś ten temat zainteresował:)
        Widzisz, posta napisałem zanim na onecie czy innych portalach pojawiła się informacja o ustawie czekającej na podpis prezydęta ( to nie pomyłka, specjalnie tak to napisałem ). Jak zwykle w demokracji przedstawiciele LUDU, czyli sejm i senat glosują nad różnymi rzeczami nie mając o nich pojęcia. Sporadycznie opierają się na opiniach ludzi mądrych. Najczęściej glosują po łebkach, swoją skromną wiedzę opierając na ogólnie przekazywanych informacjach. I tak jest w tym przypadku. TVN od lat wbija nam w głowy że GMO jest OK, więc osły głosują tak jak im wpojono w głowę. I mało który zastanowi się nad tym, na co oddaje swój głos.
        W tym przypadku zadecydowała FAŁSZYWA wizja wzrostu produkcji rolniczej. To jest kłamstwo czystej wody. Dziesiątki badań pokazują, że wzrost efektywności upraw jest bzdurą i "chłytem marketingowym". Ponadto koszt nawozów i oprysków znacznie obniża zyski rolników, do poziomu niższego niż uprawy tradycyjne. Bo mimo wszystko te rośliny TRZEBA OPRYSKIWAĆ. Oczywiście jedynie słusznym i skutecznym preparatem firmy na M. I na tym właśnie polega ten biznes, tu jest początek drogi do zrozumienia mechanizmu GMO.
        Jednym z koronnych argumentów zwolenników GMO jest likwidacja problemu głodu na świecie. Kukurydza, soja, ziemniaki, rzepak, buraki, zboża, w tym ryż GMO są znane i uprawiane od co najmniej kilku do kilkunastu lat. Skąd w takim razie stałe doniesienia o klęskach głodu w Afryce czy Azji? Czy w ciągu ostatnich kilkunastu lat coś się zmieniło? Tak, zmieniło się. Firma na M ma na koncie dużo, dużo więcej. A ludzie i tak umierają z głodu.
        Osobiście w jednym punkcie muszę się zgodzić ze zwolennikami GMO. Żywność modyfikowana genetycznie w ciągu kilkudziesięciu lat przyczyni się do zmniejszenia ilości niedożywionych ludzi na Ziemi. Bo ludzie karmieni GMO albo umrą, albo przestaną się rozmnażać. Badania wykazują jednoznacznie, że wiele z produktów GMO powoduje zaburzenia płodności i zatrważająco wysoki wzrost poronień. Wszystkich używających preparatu Roundap serdecznie pozdrawiam.
        Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to na poparcie wszystkich przedstawionych tu zarzutów jestem w stanie przedstawić naukowe opracowania sporządzone albo przez znane i uznane instytuty naukowe, albo przez niezrzeszone grupy naukowców z tytułami uniwersyteckimi i nazwiskami znanymi bardzo dobrze w świecie nauki. Częściowo również opracowania wykonane na zlecenie rządów kilku krajów. Wyniki ich badań są jednoznaczne.
        • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 19.08.11, 07:07
          Jeżeli trzoda chlewna ,drób karmione są paszą z tych roślin ,to dla nas jako następnych w łańcuchu ,też jest to zagrożeniem ? . Smakowo można odróżnić kurczaka z intensywnej hodowli ,od kurczaka ,,wiejskiego " .Jako stary człowiek odróżniam smak warzyw i owoców .Oczywiście na tej nowej produkcji nie ma żadnej informacji ,więc może jest to sprawa nawożenia . Czy z tym GMO majstrują też przy ,, smaku" .Mój rottweiler wybierał owoce i warzywa ,mieliśmy podobne wyczucie . Jeżeli chodzi o rolniczy charakter naszej gminy ,to sądzisz to po składzie naszej Rady ,zajęciach ludności czy po strukturze dochodów budżetu ?. Jak będzie zalana ciągle wodą w dużej części ,to niestety nie zajmiemy się rybołówstwem .
          • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 21.08.11, 00:01
            Tak, spożywanie produktów mięsnych pochodzących od zwierząt karmionych paszami transgenicznymi może prowadzić do zmian w organizmie ludzkim. Niektórzy twierdzą, że to niemożliwe, bo w żołądku wszystkie zagrożenia likwiduje kwas żołądkowy. Po pierwsze niektórzy ludzie mają w systemie trawiennym odczyn zasadowy a nie kwaśny. Po drugie, nawet gdyby to była prawda, to choroba Creutzfeldta-Jakoba ( encefalopatia gąbczasta ) nie powinna w ogóle istnieć, bo przecież priony to białka które powinny być podczas trawienia pokarmu rozłożone do aminokwasów. A jednak ludzie na to umierają.

Jak działa biznes GMO? Zapraszam na film:
            www.youtube.com/watch?v=fE3sC9uQe-s&feature=player_embedded
            • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 21.08.11, 09:57
              Od kogo mamy wymagać rzetelnych informacji na ten temat ? .Czy postacie z życia publicznego ,cieszące się szeroko rozumianym autorytetem włączyły się do protestu przeciw GMO ?.
              • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 21.08.11, 16:44
                adserserwis napisał:

> Od kogo mamy wymagać rzetelnych informacji na ten temat ? .Czy postacie z życia
                > publicznego ,cieszące się szeroko rozumianym autorytetem włączyły się do prote
                > stu przeciw GMO ?.

To zależy co i kto nazwie rzetelną informacją. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, zwłaszcza gdy któraś ze stron ma nieograniczone możliwości finansowe. Mimo to są naukowcy mający uznany dorobek naukowy i będący w wieku w którym wartości materialne nie mają już tak dużego znaczenia, którzy nie boją się mówić głośno o wynikach swoich badań. Jednym z nich niech będzie Prof. dr. hab. Jan Narkiewicz - Jodko którego wypowiedź przedstawiłem w pierwszym poście. Ale jest naprawdę jednym z wielu. Każdy kto poświęci kilka minut bez problemu znajdzie linki do wiarygodnych opracowań. Ot, pierwszy z brzegu portalik na którym jest dość dużo informacji:
                www.icppc.pl/antygmo/
                Natomiast tu masz link do badań naukowych. Na dole strony, z prawej jest ARCHIWUM.
                www.icppc.pl/antygmo/tag/badania-naukowe/
                Natomiast jeśli chodzi o postaci z życia publicznego.....
                Naprawdę uważasz, że ktoś postawi na szali swoją karierę otwarcie popierając coś, co stoi w sprzeczności z ogólnie lansowanym trendem? Prywatnie na pewno sporo osób popiera tę akcję. Ale publicznie mało kto się udziela.
                • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 21.08.11, 18:58
                  ,,Soja żywi i leczy " to hasło w odniesieniu do modyfikowanej rośliny chyba już nie pasuje . Kukurydza MON810 ,863 zakaz importu w wielu krajach EU . A w Polsce ?.
                  Kto referował sprawę GMO naszym parlamentarzystom ?. Może spece od biznesu ,albo minister środowiska który nie raczył odpowiedzieć na wniosek mieszkańców naszej gminy . Ten wcześniej nieznany patogen ,zaatakował chyba mózgi naszych decydentów .
                  • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 21.08.11, 19:48
                    adserserwis napisał:

> ,,Soja żywi i leczy " to hasło w odniesieniu do modyfikowanej rośliny chyba już
                    > nie pasuje . Kukurydza MON810 ,863 zakaz importu w wielu krajach EU . A w Po
                    > lsce ?.
                    > Kto referował sprawę GMO naszym parlamentarzystom ?. Może spece od biznesu ,alb
                    > o minister środowiska który nie raczył odpowiedzieć na wniosek mieszkańców nasz
                    > ej gminy . Ten wcześniej nieznany patogen ,zaatakował chyba mózgi naszych decyd
                    > entów .
                    Nie mam pojęcia kto referował parlamentarzystom i politykom tę sprawę, ale wiem że Nasi Najwspanialsi nie rozmawiali z tymi ludźmi:
                    transgeniczneorganizmy.wordpress.com/
                    A dla tych, którym nie chce się czytać wszystkiego fragment wypowiedzi Prof. dr hab. Stanisława Wiąckowskiego, autora ponad 500 publikacji naukowych i popularnonaukowych. Za prowadzone prace był wielokrotnie nagradzany, np. przez Wydział Rolnictwa USA oraz Ministra Edukacji Naukowej:
                    " Nasiona GM są 3-4 razy droższe, plony nie są wyższe, nie są lepsze, uprawy nie są bardziej wydajne, nie chronią środowiska, trzeba stosować nie mniej, ale znacznie więcej środków ochrony roślin. Udowodnił to kilkunastoletni eksperyment prowadzony na terenie wielu krajów na świecie. Jedynym pozytywem są zyski koncernów, a same negatywy dla rolnika. Największym kłamstwem jest reklamowanie, że chronią świat przed głodem, a zwłaszcza w świecie, który marnotrawi 30-40% żywności zamiast ją dać głodującym."
                  • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 22.08.11, 23:58
                    adserserwis napisał:

> ,,
                    > Kto referował sprawę GMO naszym parlamentarzystom ?

Na przykład BAS. Tylko trzeba to jeszcze przeczytać. A później zrozumieć. Tyle że do obu tych działań niezbędny jest mózg......
                    orka.sejm.gov.pl/WydBAS.nsf/0/F100A5C55D1C03BFC12575350033FDDC/$file/infos_48.pdf
        • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 24.08.11, 21:34
          Nasz prezydent który jest zawsze ,, za " , ale i zarazem ,, przeciw " zawetował swoim sposobem ustawę o nasiennictwie zawierającą wpis o GMO . Powinien być teraz czas na właściwe konsultacje .
          • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 24.08.11, 22:34
            A to , moim zdaniem, dobra informacja. Dzięki, nie wiedziałem. Jakoś nie miałem dziś czasu na śledzenie wydarzeń.
            Czyżby jednak we władzach naszego kochanego państwa był ktoś myślący? To druga miła niespodzianka dzisiaj. Dzięki Adser, poprawiłeś mi humor.
            • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 24.08.11, 22:53
              Potrzebna jest szeroka debata publiczna . Pod naciskiem opinii publicznej ,może parlamentarzyści sięgną również do dostępnej wiedzy .
              Obejrzałem jeszcze raz ten stary materiał i dalej nie mogę za tym nadążyć . www.youtube.com/watch?v=So6kft3HOow&feature=player_embedded
              • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 24.08.11, 23:24
                Wiesz na czym polega prawdziwy problem? Tylko my dwaj dyskutujemy w tym wątku. Reszta ma to gdzieś. I tak samo jest i z politykami i z całą resztą społeczeństwa. Ich to po prostu nie obchodzi.
    • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 19.08.11, 07:24
      A może polegamy na opinii Kościoła który modyfikacje genetyczne ,w tym przypadku nie uważa za poprawianie po Bogu .www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/279049,Watykan-blogoslawi-GMO-bez-zagrozen
      • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 21.08.11, 19:40
        adserserwis napisał:

> A może polegamy na opinii Kościoła który modyfikacje genetyczne ,w tym przypadku nie uważa za poprawianie po Bogu .www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/279049,Watykan-blogoslawi-GMO-bez-zagrozen

A od kiedy to kościół i Watykan mają na celu dobro ludzi? Jakoś nie przypominam sobie takiego przypadku od czasu powstania instytucji papiestwa. Celem zawsze i wyłącznie było dobro własne. Historię kościoła katolickiego znam całkiem nieźle, nawet maturę z religii napisałem na piątkę.
        • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 21.08.11, 21:50
          wobec poznanych faktów ,dziwne jest pionierskie stanowisko Kościoła .
          Może właśnie oświadczenie Watykanu ,ślepo uskrzydliło nasz PSL .Nie wierzę ,że działacze są sprzedajni . Chociaż ....... gdzieś tu na forum ,ktoś dał przykład .
          • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 21.08.11, 23:54
            Jeśli chodzi o polityków - zastanów się czy któremuś z nich pożyczyłbyś pieniądze bez pokwitowania notarialnego.
            Jeśli chodzi o Watykan i kościół - wybacz, nie będę tego wątku rozwijał na publicznym forum. Zbyt wiele osób mogłoby się poczuć niekomfortowo. Wiara i zaufanie do szamanów jest sprawą zbyt osobistą. Każdy ma prawo do swoich przemyśleń i zachowań. Ja to szanuję i tego chciałbym też w stosunku do mnie.
            • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 22.08.11, 23:08
              tgserwis napisał:

> Jeśli chodzi o polityków - zastanów się czy któremuś z nich pożyczyłbyś pieniąd
              > ze bez pokwitowania notarialnego.
              > Jeśli chodzi o Watykan i kościół - wybacz, nie będę tego wątku rozwijał na publ
              > icznym forum. Zbyt wiele osób mogłoby się poczuć niekomfortowo. Wiara i zaufani
              > e do szamanów jest sprawą zbyt osobistą. Każdy ma prawo do swoich przemyśleń i
              > zachowań. Ja to szanuję i tego chciałbym też w stosunku do mnie.
              Nie dotykamy wiary ,oceniamy urzędników Kościoła .Ich postępowanie wbrew oczekiwaniom ,nie różni się często od działań zwykłych ,, śmiertelników " .
              • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 22.08.11, 23:39
                Zgoda, oceniamy urzędników. Ale w tym kraju tysiące ludzi jest w nich zapatrzona. Nie mamy prawa oceniać wyboru i sposobu życia tych tysięcy na otwartym forum. O tym to możemy sobie przy brendasku porozmawiać.
    • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 27.08.11, 17:10
      www.dailymotion.com/swf/xcolaj
      • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 27.08.11, 20:06
        Gdzie był przewodniczący komisji senackiej ,gdy były podejmowane uchwały w sprawie nasiennictwa .Dlaczego swoja wiedzą nie zainteresował pozostałych senatorów . Odniosłem wrażenie , że senat potraktował to lekceważąco , jak chłopskie sprawy na prowincji . A może jednak wcześniej rozdano ,, fanty " .
        • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 27.08.11, 22:43
          Brawo. Trafiłeś w sedno. Rola głosowania w przeprowadzeniu tego szwindlu jest żadna. Wszystko już dawno zostało zaplanowane i ustalone. Jest to proces który swoje początki ma kilkaset lat temu i już wtedy określono plan ogólny. Działanie obecne to efekt decyzji podjętych co najmniej kilkadziesiąt lat temu. Zaplanowano każdy najmniejszy nawet kroczek. A GMO jest tylko jednym z elementów tego procesu. Z dokładnością godną szwajcarskiego zegarka odkrywane są kolejne karty.
          - Kontrola nad ludźmi - karty kredytowe, chipy, kamery, internet. Wiadomo wszystko o każdym
          - Kontrola nad żywnością - GMO, konserwanty, sztuczna żywność, koncerny spożywcze.
          - Kontrola nad energią - Irak, Libia, Tunezja, Egipt, w kolejce są Syria i Jordania. Plan mówi o przejęciu całkowitej kontroli nad ropą do końca roku 2012.
          A teraz wyobraź sobie co się stanie, gdy którykolwiek z w/w systemów zostanie wyłączony lub zamknięty? Ludzie mający to w swoich rękach mogą wtedy wszystko. Wystarczy zamknąć jeden czy dwa koncerny spożywcze typu Nestle. I cała Europa ma przed sobą widmo głodu. No, może nie cała, ale większość. Wystarczy likwidacja internetu, a cały świat leży i kwiczy. Bankowość przestaje istnieć. Zobacz, wystarczyło udupić jeden bank, Lehmann Brothers by wywołać kilkuletni kryzys ekonomiczny na całym świecie. Ekonomia gigantów opiera się na zapisach księgowych. Wystarczy jeden pstryk, a gospodarka USA przestaje istnieć. Powstaje tylko pytanie - kto za tym stoi? Nie odpowiem Ci na publicznym forum, zresztą nie byłbym w stanie. To zbyt rozległy temat. Ale może kiedyś się spotkamy przy piwku. Choć tu nawet skrzynka mogłaby nie wystarczyć.
          PS. Takim prostym przykładem może być sprawa Dominika Stross- Kahna. Oskarżono faceta, zamknięto do pudła na kilka dni przed ważnym głosowaniem. Okazało się, że jest niewinny. Ale głosowanie przebiegło po myśli mocodawców. Proste?
          • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 28.08.11, 09:12
            Mamy to wszystko na własne życzenie .Wpadliśmy w tzw. ideologię zachodu ,czyli -wolny rynek ,małe firmy niszczone przez duże przy ogólnej aprobacie ,bo to się opłaca .Globalizacja we wszystkich dziedzinach stała się czymś normalnym, doceniamy to podróżując po świecie . Tylko wyzwalając się spod władzy tyranów ,komuny itp ,trafiliśmy w nowe uzależnienia .Świat wielkiego biznesu tworzy nasza przyszłość . Skąd bierze się konflikt ze strefą islamu ?. Przyczyną tego teraz nie jest na pewno wspólne źródło religii ani brak naszej demokracji w tych krajach .
            Mam nadzieję ,że uda się nam uporać z tymi podtopieniami ,osuszymy ,i pogadamy przy piwku .
            • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 28.08.11, 11:02
              Jeżeli będziemy czekać z tym piwkiem do czasu aż woda zejdzie, to emerytura nas zastanie.
              • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 28.08.11, 13:06
                Chyba masz rację . Musimy to ogarnąć ,mimo tej wody . Jutro robię kolejne podejście do instalacji wodno-kanaliz .
    • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 29.08.11, 22:56
      www.naturalnegeny.pl/
      • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 29.08.11, 23:44
        Ciekawy podział społeczeństwa ,ludzie z poziomu naukowego ,ludzie z poziomu politycznego, pozostałe środowiska opiniotwórcze . A zwykli ludzie ,zaharowani ,dają się otumaniać ,. Wpływ opinii publicznej ,tak też tłumaczą się politycy . A gdyby tak opinia publiczna była za surowym karaniem polityków za błędy i korupcję ? Może wtedy konsultacje , prowadzone by były inaczej .
    • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 06.10.11, 22:16
      Dla mnie samego jest to zadziwiające, ale znalazłem zastosowanie dla GMO które mi się podoba i mógłbym się podpisać pod takim pomysłem. Otóż naukowcy z jednego z amerykańskich uniwerków pracują nad roślinami modyfikowanymi, które mogłyby rozpoznawać materiały wybuchowe. W obecności materiałów niebezpiecznych zmieniałyby kolor liści z zielonego na biały.
      Uważam, że pomysł genialny. Obsadzenie takimi roślinami okolic urzędów, szkół, uczelni czy innych gmachów publicznych lub ważnych wpłynąłby znacząco na zwiększenie bezpieczeństwa tychże.
      Oczywiście pod warunkiem, że rośliny te nie mogłyby się krzyżować z innymi przedstawicielami swoich gatunków ani rozprzestrzeniać się w sposób niekontrolowany. I ta właśnie kwestia jest o wiele trudniejsza niż sama modyfikacja genetyczna. W laboratorium zrobić można wiele, ważniejszy jest późniejszy wpływ takiej hybrydy na otoczenie w okresie kilku czy kilkudziesięciu lat. A tego niestety nikt nie bada i nikt nie jest w stanie tego przewidzieć. Więc pomysł fajny, ale jednak do kosza. Ze względu na potencjalne, niezbadane i nieprzewidywalne zagrożenie.
      • adserserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 06.10.11, 23:56
        Jeżeli dzięki postępowi w genetyce można by było rozpoznać predyspozycje urzędników i polityków , to może ochrona urzędu okazała by się zbędna . A wracając do roślin ,to są bardzo czułe i reagują jak alergicy , zapytaj ogrodnika .
    • tgserwis Filozofia Kalego 19.11.11, 23:33

Według prestiżowego czasopisma „New Scientist” w roku 2009 – po dekadzie eksportowania na cały świat swojej genetycznie modyfikowanej żywności, władze USA zdecydowały się na zablokowania importu zagranicznej żywności GMO (zwłaszcza z Chin i Indii) z powodu wywoływanych przez nią zagrożeń dla zdrowia obywateli amerykańskich, rolnictwa i środowiska naturalnego USA.
      W oficjalnym oświadczeniu władz amerykańskich czytamy: Departament Rolnictwa mógłby być nieświadomy potencjalnych zagrożeń, które określone, nowe transgeniczne rośliny lub zwierzęta mogłyby spowodować w krajowym systemie zaopatrzenia w żywność. Wyjątek stanowi sytuacja, gdzie międzynarodowy rozwój transgenicznych roślin i zwierząt zostałby poddany szczegółowemu monitoringowi.

Paradoksalnie, w roku 2006 WTO (Światowa Organizacja Handlu) wydała werdykt na korzyść USA w postępowaniu przeciw Unii Europejskiej, orzekając, że restrykcyjne regulacje dotyczące importu żywności GMO do Europy są pogwałceniem zasady wolnego handlu. Tymczasem obecnie same USA decydują się na pogwałcenie tej samej zasady, by ochronić własnych konsumentów, środowisko naturalne i uprawy przed niekontrolowanym skażeniem genetycznym.

reszta blog.ekologia.pl
      • adserserwis Re: Filozofia Kalego 20.11.11, 22:44
        Nestle znacząco zwiększyło udział na rynku azjatyckim .Koncerny o zasięgu globalnym .
        Przetworzone , trafia na półki naszych sklepów . Smacznego .
    • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genatycznie 01.01.12, 21:57
      Często podczas dyskusji na temat GMO słyszę od ludzi że jakiekolwiek zagrożenia to szurniętych wymysły ekologów, a już nie daj Boże moje :) Że przecież w telewizji mówią że to dobre, profesorowie zapewniają o bezpieczeństwie, że przecież Unia nie dopuściłaby czegoś złego do użytku.
      Coraz częściej jednak naukowcy mają odwagę by uchylać rąbka prawdy:
      ekobuddyzm.pl/2011/08/prof-seralini-odslania-szokujaca-prawde-na-temat-gmo/
    • tgserwis Petycja w sprawie GMO 01.01.12, 22:06
      Na stronie
      alert-box.org
      można podpisać Petycję w sprawie zakazu rejestrowania nasion, obrotu i upraw odmian roślin GMO w Polsce z dnia 28 grudnia 2011 r. Oto treść tej petycji:

Szanowny Panie Prezydencie
      Szanowny Panie Premierze,
      Szanowny Panie Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi
      Szanowny Panie Ministrze Środowiska
      Szanowna Pani Senator, Szanowny Panie Senatorze
      Szanowna Pani Poseł, Szanowny Panie Pośle,

Niemcy zakazały upraw GMO*, ponieważ:
      „nie zbadane są konsekwencje długofalowego spożywania GMO przez ludzi”

Austria zakazała upraw GMO, ponieważ:
      „nie da się zachować różnorodności biologicznej jeśli wprowadzi się do przyrody rośliny GMO”

Francja zakazała upraw GMO, ponieważ:
      „rośliny GMO krzyżują się zanieczyszczając ekologiczne uprawy”

Włochy zakazały upraw GMO, ponieważ:
      „proces uwolnienia organizmów GMO do przyrody jest nieodwracalny”

(Podstawą prawną krajowych zakazów była “klauzula bezpieczeństwa” zawarta w unijnej dyrektywie 2001/18 dotyczącej GMO. Kierując się wynikami badań nad GMO, prowadzonymi na całym świecie, rządy sześciu państw uznały, że genetycznie modyfikowana kukurydza może zagrozić różnorodności biologicznej na ich terenach. Ponadto 8 września 2011 r. Europejski Trybunał Sprawiedliwości uznał, że kraje członkowskie mogą wprowadzić zakazy upraw poszczególnych gatunków GMO na podstawie rozporządzenia 1829/2003.)

Opracowany przez 400 naukowców i sygnowany przez 58 rządów krajów całego świata, opublikowany na zlecenie ONZ i Banku Światowego w kwietniu 2008 raport nt. rolnictwa na naszym globie pt. „Międzynarodowa ocena wpływu nauk i technologii rolniczych na rozwój”, jasno stwierdza, że uprawy GMO nie stanowią rozwiązania w zwalczaniu głodu, biedy, czy zmian klimatycznych.

Ja niżej podpisana/y żądam, by polskie władze, biorąc przykład z innych krajów Unii Europejskiej, takich jak: Niemcy, Austria, Francja, Włochy, wprowadziły w Polsce zakaz rejestracji odmian, obrotu i upraw roślin GMO w Polsce.

W szczególności żądamy NATYCHMIASTOWEGO ZAKAZU upraw kukurydzy MON810 i ziemniaków AMFLORA.
      • adserserwis Re: Petycja w sprawie GMO 02.01.12, 19:49
        Wszystkim tym , do których kierowana jest petycja zależy na tanim wykarmieniu wyborców . W tym roku liczba mieszkańców naszego kraju , żyjących na skraju nędzy może przekroczyć 2 mln. .
        Zadecyduje zdrowy rozsądek wyborczy .Opinia publiczna targana jest sprzecznymi informacjami na temat GMO .
        Masz przykład w resorcie zdrowia , Arłukowicza .Oszczędzamy , minister walczy z monopolem firm farmaceutycznych , zmową aptekarzy i lekarzy . Na rynek wejdą śmiało leki generyczne ,dostępne dla biednych i emerytów którzy nie powinni za długo ,, obciążać " skarbu państwa . Leki generyczne są tak samo skuteczne jak leki oryginalne ale cena zdecydowanie niższa .
        • tgserwis Re: Petycja w sprawie GMO 02.01.12, 22:37
          Nie no, Adser, dorosły człowiek a pisze o zdrowym rozsądku wyborczym? No błagam Cię. To mrzonki, takie same jak woda w proszku. To społeczeństwo dostaje dokładnie to, czego chce. Po co więc ma szukać zmian? Oni tego nie zrozumieją.
          Powiem Ci szczerze: po ostatniej mojej dyskusji na tym forum straciłem chęć do działania, do pokazywania ludziom jak są traktowani. Odechciało mi się, to nie ma sensu, oni i tak nie zrozumieją. Oni są zadowoleni, nie chcą zmian, nie widzą sedna problemu. Ślizgają się na krawędziach, ale nikomu nawet nie chce się zajrzeć do środka nie mówiąc już o potrzebie zrozumienia co jest wewnątrz.
          I tak sobie zaczynam rozumować, że to całe GMO to może być bardzo dobra sprawa. Dobra, jako jeden z elementów depopulacji. Ci stojący najwyżej mieli rację od lat mówiąc otwarcie że ten kto chce zrozumieć, przeżyje. Reszta się nie liczy.
          Dają nam otwarte informacje na swój temat, pokazują szczerze swoje plany a ludziom nawet nie chce się przeczytać i przez chwilę się zastanowić. Może naprawdę nie warto się dla tych ludzi poświęcać, pokazywać, tłumaczyć, prowadzić za rączkę, robić z siebie debila na siłę? W każdym razie ja mam chwilowo dosyć. Chcą, to niech wciągają truciznę w jedzeniu, wodzie, powietrzu. Niech piją aspartam, benzeosan, niech umierają na raka, cukrzycę, nadciśnienie, łuszczycę, alergie i wszystko inne co nie było znane jeszcze 50 lat temu. Niech się leczą łykając tabletki powodujące jeszcze gorsze choroby. I niech sukcesywnie umierają. Tym którzy pozostaną będzie lepiej i łatwiej.
          I tego Ci życzę w nowym roku.
          • adserserwis Re: Petycja w sprawie GMO 08.01.12, 10:58
            To było troszkę sarkazmu .
            Mógłbym słać inwektywy pod adresem Pani Kopacz . Powinna pół roku temu dopracowywać wejście w życie ustawy dot . refundacji , ale wolała zadbać o swój fotel w obecnym Sejmie . - Staram się zrozumieć sytuację lekarzy , ale - podam tu przykład -lekarz w przychodni rozpoznaje u pacjenta przypadek wymagający natychmiastowego rozpoczęcia leczenia . Okazuje się ,że refundacja drogiego leku przewiduje wykonanie usg. Skierowanie na USG wydaje lekarz specjalista .Do specjalisty czekasz 2 m-ce , po otrzymaniu skierowania ,następne 2 m-ce czekasz w kolejce do USG .Tak szybko jest tylko na prowincji . A może wybrać prywatne leczenie ,po 40 -u latach opłacania składek ?
            Jest przykład - pozytywny zupełnie z innej dziedziny : żeby uniknąć bałaganu ,odłożono termin wprowadzenia rozporządzeń dot .uzyskiwania prawa jazdy . Czyli można .
            • tgserwis Re: Petycja w sprawie GMO 08.01.12, 21:57
              Przecież wiesz że lubię, rozumiem i bardzo doceniam Twój sarkazm :)
              Jeśli chodzi o leczenie to coraz częściej spotykam ludzi zadowolonych ze służby zdrowia. Okazuje się że jest całkiem sporo przychodni czy szpitali prywatnych w których nie czeka się aż tak długo na wizytę lekarską czy zabieg. Czasami również na operację można się w ciągu kilku dni załapać.
              Są to placówki prywatne mające podpisaną umowę z NFZ. I okazuje się że można szybko, bez nerwów, bez kolejek, w zadbanych pomieszczeniach, z uśmiechem. Mojej żonie zabieg zaproponowano za 4 miesiące. W klinice prywatnej - 4 dni po zbadaniu przez lekarza. Co ciekawsze, zabieg wykonał ten sam lekarz, na tym samym sprzęcie, na tej samej sali, korzystając z pomocy tego samego anestezjologa, używając tych samych medykamentów itp. Jedyna różnica była taka, że wykonał go pracując dla prywatnej firmy a nie dla szpitala państwowego - widocznie więcej dzięki temu zarobił. I daj mu Boże, nas nie kosztowało to ani złotówki. Podobnie przeprowadzono zabieg u mojego kuzyna, przed świętami dowiedziałem się że jedna z moich klientek operowana była miesiąc temu i zaraz po nowym roku dwie dziewczyny od nich z pracy też będą na stole leżały.
              Oczywiście, sytuacje o których mówię to albo wizyta w przychodni, albo zabieg czy operacja tzw. jednodniowa. Są przypadki że tylko ściśle wyspecjalizowany personel przy wykorzystaniu super specjalistycznego sprzętu i tylko w super szpitalu może coś zrobić. Ale właśnie dlatego należy dążyć do skrócenia czasu pobytu pacjenta w szpitalu i wspierać tzw. szybkie leczenie. Dzięki temu będzie można sprawniej i szybciej przeprowadzać operacje skomplikowane i specjalistyczne.
              A tak swoją drogą, to cały obecny system ochrony zdrowia w Polsce jest do kitu. W dobie internetu i komputerów można przecież zrobić coś podobnego do wzorca amerykańskiego - masz swój numer ubezpieczenia i nic Cię więcej nie obchodzi. Każda placówka medyczna na podstawie tego numeru wie na co się leczyłeś, czy zapłaciłeś składki, jakie lekarstwa dostawałeś i w ogóle zna całą historię medyczną. I po wprowadzeniu czegoś takiego ministerstwo zdrowia mogłoby zatrudniać w sumie 200 osób, więcej nie trzeba.
              Chyba właśnie dlatego wciąż jest jak jest.
              • adserserwis Re: Petycja w sprawie GMO 09.01.12, 23:29
                Niestety muszę się nauczyć działania służby zdrowia .Karty elektroniczne to dobry pomysł ,działają już na Śląsku .W zeszłym roku korzystałem z nocnej pomocy lekarskiej w szpitalu Nw.Dw.Maz.,czas spędzony w poczekalni+wystrój +sposób rejestracji ,można cofnąć się w czasie.Może powinni brać za to specjalne opłaty .
                W sąsiednim wątku zauważyłem cytat złotej myśli Einsteina ,,im więcej wiem , tym mniej rozumiem "
                Wczoraj sprawdziłem uwagę Piotra ,rzeczywiście Łasica oczyszczona niedokładnie _gałęzie z bobrowych tam zalegają na brzegu . Zapłacono za odsunięcie tych śmieci na min 20 m. -bobry już montują nowa zaporę . Jak przebiegał odbiór robót ?
                Nie rozumiem też ,dlaczego wraz z nadejściem nowego konserwatora oświetlenia ulicznego ,lampy tam gdzie mogą , włączone są długo przed nadejściem zmroku .
                Długo mógłbym tu pisać ,ale może lepiej nie wiedzieć i nie widzieć , to i rozumieć nie trzeba .
                • tgserwis Re: Petycja w sprawie GMO 10.01.12, 00:17
                  Szczerze? Ostatni raz byłem u lekarza ponad 23 lata temu.
                  Od około 8 lat nie przyjmuję żadnych lekarstw. Nawet aspiryny czy paracetamolu.
                  Poważne przeziębienie miałem jakoś ponad 8 lat temu, nawet dokładnie nie pamiętam
                  Obecnie nie odczuwam ŻADNYCH dolegliwości, nie choruję od lat ( pomijając drobne 2-3 dniowe podziębienia czy smarkania), nie noszę okularów, nie mam alergii, nic mnie nie boli.
                  A nie, przepraszam. Raz na 2-3 lata mam problem z dyskiem, ostatni raz rok temu. Taka pozostałość po wojsku i efekt małej ilości ruchu oraz siedzącego trybu życia. Ale też sam sobie dałem radę, bez lekarzy i farmaceutyków. Badania krwi i moczu, również te rozszerzone np o cholesterol nie wykazują nic złego. Wszystkie wyniki w normie zgodnej z wiekiem.
                  Poza tym palę jak smok, piję jak wawelski, późno kładę się spać, dużo pracuję, mam do cholery stresów i innych spraw na głowie. A mimo to jestem w lepszym stanie zdrowotnym niż wszyscy moi znajomi i koledzy w tym wieku.
                  Zgaduj zgadula - gdzie jest złota kula?
                  • adserserwis Re: Petycja w sprawie GMO 10.01.12, 01:11
                    Jak odrzucimy zdrowy tryb życia ,to pozostaną cechy odziedziczone (gen) ,no i oczywiście stres
                    • tgserwis Re: Petycja w sprawie GMO 16.01.12, 17:31
                      Mimo że jestem bezczelnym forumowym chamem, nie powiem: " a nie mówiłem? ".
                      Powiem za to: myślenie nie boli, choć czasami bywa trudne. A wszystko to w odpowiedzi na badania Niemców:
                      wiadomosci.onet.pl/nauka/eksperci-naduzywanie-suplementow-witaminowych-zwie,1,4999439,wiadomosc.html
                      • adserserwis Re: Petycja w sprawie GMO 16.01.12, 21:26
                        Profilaktyczne nadużywanie produktów witaminowych . Bez wskazań lekarza ,bo nie zaszkodzą .Tylko po co ,skoro właściwa dieta powinna nam wystarczyć . Media ,zawarte w nich reklamy ,zachęcają nas do zakupu różnych mikstur . Można nie przemęczać swojego układu odpornościowego i wrzucać w siebie jak do śmietnika te wynalazki .
                        W sile wieku umierają moi znajomi , z tego co zauważyłem potrzebna im była diagnostyka na zwykłym poziomie europejskim , dużo wcześniej . W moim otoczeniu są ludzie po 50-e ,którzy nigdy nie poddali się badaniom okresowym . Co nas do tego zniechęca ?
    • tgserwis Ile warta jest soja GMO? 16.02.12, 08:58
      Cytat:
      "Przebywająca w USA chińska delegacja handlowa podpisała w środę w Des Moines, w stanie Iowa, porozumienia z amerykańskimi kompaniami zbożowymi o zakupie 8,62 mln ton soi. W czwartek w Los Angeles mają zostać podpisane dalsze. Łączne dostawy mają sięgnąć rekordowej ilości ponad 12 mln ton wartości 6 mld dolarów."

Jak by nie liczyć wychodzi 50$ za kwintal. Jakieś 160 złotych. I nie jest to cena którą dostaje rolnik, lecz cena już po wszystkich transportach, składowaniach, pakowaniach itp. Rolnik dostanie pewnie nie więcej niż 40$.
      To nie lepiej uprawiać normalną pszenicę? :)
      • sr17 Re: Ile warta jest soja GMO? 16.02.12, 21:38
        tgserwis napisał:

> Cytat:
        > "Przebywająca w USA chińska delegacja handlowa podpisała w środę w Des Moines,
        > w stanie Iowa, porozumienia z amerykańskimi kompaniami zbożowymi o zakupie 8,62
        > mln ton soi. W czwartek w Los Angeles mają zostać podpisane dalsze. Łączne dos
        > tawy mają sięgnąć rekordowej ilości ponad 12 mln ton wartości 6 mld dolarów."
        >
        > Jak by nie liczyć wychodzi 50$ za kwintal. Jakieś 160 złotych. I nie jest to ce
        > na którą dostaje rolnik, lecz cena już po wszystkich transportach, składowaniac
        > h, pakowaniach itp. Rolnik dostanie pewnie nie więcej niż 40$.
        > To nie lepiej uprawiać normalną pszenicę? :)
        Pewnie lepiej naprawiać jednorazowe drukarki? Można więcej wyciągnąć!
      • adserserwis Re: Ile warta jest soja GMO? 16.02.12, 21:53
        Tylko gdzie uprawiac normalną pszenicę . Gdzie jest tylu imigrantów tanio sprzedajacych swoją pracę . Uprawa / normalnej / pszenicy , raczej wyklucza też powtarzalnośc wysokich plonów . Gigantyczny test na chinczykach ?zobaczymy . Może niezbędne okażą się dla nich leki generyczne .
        • adserserwis Re: import 19.02.12, 16:23
          Na własny użytek można sprowadzać do Polski produkty GMO np. kukurydzę .
          PIS /ten od sanitariatów/ moze stwierdzić na podstawie etykiet czy dany produkt zawiera GMO.
          Takie są procedury ,obowiązek producenta - to dać własciwą etykietę .
          Głęboko polegam na etykietach i decyzjach wydanych przez min. środowiska .
          • piotr_nowy2 Re: do publicznej wiadomości 13.03.12, 21:36
            zgodnie z ustawą jednostka wprowadzająca GMO uzyskała zezwolenie UG
            czosnow.bip.org.pl/?tree=2649
            • piotr_nowy2 Re: do publicznej wiadomości 13.03.12, 22:30
              Dla wyjaśnienia podaję załącznik nr.1
              gmo.mos.gov.pl/usage/register/doc/2749.doc
              • l9lasica Re: do publicznej wiadomości 15.03.12, 12:00
                Zamknięte użycie GMO wymaga zgody ministra środowiska ,nie leży to w kompetencji naszego UG . Ocena zagrożenia -stopień pierwszy ,więc obowiązywały uproszczone procedury .
                • adserserwis Re: do publicznej wiadomości 23.03.12, 20:42
                  Innowacyjność firmy Adamed , godna podziwu .
    • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genetycznie 01.10.12, 23:37
      Po raz pierwszy wykonano w miarę dokładne badania wpływu żywności GMO na organizmy.
      Wyniki oceńcie sami:
      www.youtube.com/watch?v=nMiVq5LFSmM&feature=player_embedded
      • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genetycznie 01.10.12, 23:52
        A oto wersja o wiele bardziej szczegółowa:
        www.youtube.com/watch?v=pdvxdC9NPB8&feature=player_embedded
        • piotr_nowy2 Re: GMO- żywność modyfikowana genetycznie 02.10.12, 22:32
          Jaka jest wiarygodność tych badań ?

Nie musimy z GMO korzystać , to cwaniaki od robienia kasy na produkcji żywności nam to wciskają .
          • tgserwis Re: GMO- żywność modyfikowana genetycznie 02.10.12, 22:41
            Właśnie chodzi o to, że są to jedyne wiarygodne badania. Bo jedyne jakie przeprowadzono.
            Wszystkie inne, będące podstawą do wydania opinii, miały wnioski zdefiniowane już przed rozpoczęciem badania. Służyły tylko fikcyjnemu potwierdzeniu założeń. Chcesz więcej linków, czy wolisz sam poszukać dla większej wiarygodności? Z tym że ja pytam poważnie, bo jeśli mamy sobie bleblać dla blablania, to szkoda mojego czasu. To jak z wzorem E=MC2. Jeśli ktoś zrozumiał, to nie trzeba mu tłumaczyć. Jeśli ktoś nie zrozumiał, to szkoda czasu na tłumaczenia, bo i tak nie zrozumie.
            • piotr_nowy2 Re: GMO- żywność modyfikowana genetycznie 03.10.12, 20:54
              Wieloma produktami podtruwamy się świadomie .Gorzej jak banda cwaniaków , żądnych zysku wciska nam g.... z każdej strony korzystając z naszej niewiedzy i luk w prawie .
              Dzisiaj nie można mieć zaufania nawet do firm produkujących leki ,masz przykład z naszego powiatu - firma Lekam spoleczenstwo.newsweek.pl/afera-lek-am--czyli-recepta-na-kase,96347,2,1.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka