Dodaj do ulubionych

Uzdatnianie wody

17.09.13, 19:13
Czy ktoś może polecić firmę zajmującą się w okolicy dezynfekcją instalacji wodnej i uzdatnianiem wody z ujęcia przydomowego?
Jakieś doświadczenia w skuteczności stosowanych filtrów?
Obserwuj wątek
    • tgserwis Re: Uzdatnianie wody 18.09.13, 00:06
      Firmy nie znam i doświadczenia mam mizerne, ale gdy miałem jeszcze własne ujęcie jako podstawowe, to dla celów spożywczych zainstalowałem w kuchni zestaw z marketu za sto parę złotych. W zestawie są 3 kolumienki filtrujące ( filtr mechaniczny, węglowy i ceramiczny), kranik, rurki, przyłącza itp. Filtry są wymienne oczywiście. Używam tego od kilku ładnych lat i rzeczywiście woda z tego jest o wiele lepsza i ładniejsza niż z własnego ujęcia. Teraz, gdy mam wodociąg różnica nie jest aż tak widoczna, ale do kawy czy herbaty wciąż używam wody z filtrów. I czuję w smaku różnicę.
      • adserserwis Re: Uzdatnianie wody 18.09.13, 23:13
        Woda pitna - najpierw oddaj próbkę do zbadania , miałem dwa ujęcia na różnej głębokości i różniły się składem .Po powodzi korzystam wyłącznie z wodociągu .
        A instalację ciepłej wody użytkowej wystarczy czasem wygrzać do ponad 60 stopni .
        • siasiadek61 Re: Uzdatnianie wody 19.09.13, 09:40
          Woda z nowego ujęcia 25-28m. Zbadana w san-epid i niestety wielokrotnie przekroczony mangan plus gnilny zapaszek. Na wodociągową nie ma obecnie szans. Wiec albo wiercić nowe ujęcie albo uzdatniać. Do picia można zawsze wozić ale już do pralki nie wystarczy.
          • adserserwis Re: Uzdatnianie wody 20.09.13, 23:18
            Mogę tylko potwierdzić te spostrzeżenia .
            najlepsza smakowo woda , była tutaj w płytszych ujęciach . Spełniała normy przy badaniach .
            Starej daty studniarze wiedzieli dlaczego . 6-9m to był standard . Była taka metoda wybijania gruntu pod rurę tzw szlamówką ,dawała możliwość poznania jego składu .
            ale dzisiaj nie polecam wody z tej głębokości .
    • kasiakowska.kasia.k Re: Uzdatnianie wody 13.09.16, 10:24
      Witam serdecznie!
      Zachęcam do kontaktu i profesjonalnego doboru systemu uzdatniania wody.
      multifilters.pl
      790-244-023

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka