Dodaj do ulubionych

Forum rudzkich oszczerców

26.11.09, 15:20
Jedyn chop ze ktorym gadoloch, pedzial mi, że to forum rudzkich
łosczerców, ja mu,że to niy mo prowda! Ze piszą tu ino ludzie
asertywni, spolegliwi, dla kerych ważna je sprawa, a nie rzucanie
kalumnii na inkszych, że sa to ludzie kulturalni, mondrzy i odważni,
jedynie bez skromność używający jakis nicków, a gdy widzą zło pędzom
do prokuratorii, policyji, ABW i inkszych CBA. A uny sie uparł jako
krasula żodna i duś gado, łoszczercy, łoszcercy. Jak go mom wywieźć
ze błendu?
Obserwuj wątek
    • kapioh1 Re: Forum rudzkich oszczerców 26.11.09, 17:17
      Godoł żeś z Andrzyjym Wielgim Picerym?
    • ksiaze_10 Re: Forum rudzkich oszczerców 26.11.09, 23:03
      No niestety, niektórych zżera zazdrość. A to takie proste! Kandydować na prezydenta i wygrać!! 90% osób na tym forum byłoby lepszymi prezydentami. Tylko jakoś kandydować nie chcą...
      To forum przeciwników obecnej władzy. jest ich 15 jeśli dobrze policzyłem. Ich siłą jęzor co lata jak łopata. Nic więcej.
      Taka prawda tego forum. Przykro mi jeśli Cię rozczarowałem.

PS. Nie pytaj o restauracje, zakłady naprawcze, fryzjerów, firmy sprzątajace, supermarkety albo cokolwiek innego. Od razu zostaniesz posądzony o kryptoreklamę albo bycie pracownikiem prezia. Najlepiej cicho siedzieć i sobie czytać jak napierd... ;)
      • jozefosmenda Re: Forum rudzkich oszczerców 26.11.09, 23:53
        Dla jaśnie pana Księcia przytoczę to co przepisał z WR (z 4 listopada br) Kapioh:
        Oto słowo Stani na najbliższą niedzielę:
        "Zawsze bardzo ceniłem ludzi odważnych, którzy potrafią w sposób
        konstruktywny skrytykować to, co robi władza. Jestem natomiast
        zaskoczony, że ciągle tyle jest strachu wśród społeczeństwa. Jedni
        się boją swoich dyrektorów, inni swoich prezesów, być może jeszcze
        inni swoich prezydentów. W związku z tym, na wszelki wypadek, woda w
        usta i ani nie mówią, ani nie pokazują drogi wyjścia z jakiegoś
        problemu. Cierpi na tym cały nasz świat, bo wiele rzeczy dałoby się
        poprawić, gdybyśmy mieli wystarczająco wcześnie informacje. A tak
        niepotrzebnie ludzie cierpią i tracą wiarę w człowieka.

Zachęcam do refleksji. Oktawa Wszystkich Świętych jest do tego
        dobrym momentem.

Andrzej Stania
        Prezydent Miasta"

I to by BYłO NA TYLE!

-
        osmenda.pl
        • janek23nadaje Re: Forum rudzkich oszczerców 27.11.09, 08:39
          BArdzo dobre słowa panie Józefie. Jednak rytyka nie polega na
          wylewniu nie wiadra a wręcz wiader pomyj. Dobrze jest jak jest
          rzeczowa. A u niektórych osób na tym forum to tylko na tym polega by
          oczerniać. A to nie o to chyba chodzi.
          • jozefosmenda Forum prawie,że bez cenzury! 27.11.09, 09:59
            Są ludzie i ludziska i niektórzy przesadzają to prawda!
            Na ostatniej sesji nawiązałem do słów pana prezydenta przedstawionych w dniu 4 listopada br. na łamach WR.
            O nic więcej mi nie chodzi tylko o to by się tego trzymać Jeżeli tak nie jest to mamy do czynienia z brakiem powagi,nieodpowiedzialnością za swoje słowa osoby publicznej i lekceważeniem drugiej strony!
            I tym razem znowu tak było.
            Niepotrzebnie zresztą.
            • janek23nadaje Re: Forum prawie,że bez cenzury! 27.11.09, 10:18
              Panie Józefie, słowa prezydenta są dobre. Ale my staramy się
              wszystko odnosić do jakiejś konkretnej sytuacji w tym przypadku
              MZOPO. Zdania są różne, a mącenie i podgrzewanie atmosfery nie
              buduje. Mnie zawsze uczono, że zgoda buduje a niezgoda rujnuje. U
              nas niestety na forum prym wiodą osoby które umią tylko mącić. Brak
              cenzury to taka według mnie wewnętrzna cenzura polegająca na braniu
              odpowiedzialności za swoje słowa. A to chyba niektórych przerasta.
              • zoro333 Szanowny książe i Janek co nadaje 27.11.09, 11:07
                Zwracam się do Panów aby pokazali /grzecznie proszę/ gdzie niby te
                wiadra pomyj jest wylewane na Szanowną głowę prezydenta ulubionego i
                kochanego przez mieszkańców. Te forum czytam już 7 lat i pomyje są
                wylewane akurat na forumowiczów.
                Ja zauważyłem zupełnie coś innego. To tu na forum od kilku lat,
                jasno i czytelnie /te 15 osób/ wskazywało jak nieprzemyślana jest
                inwestycja OTTI. Zarzucano nam wtedy /przez panów poprzedników/
                pieniactwo i nieznajomość materii. Teraz okazuje się, że OTTI to
                poważna afera, która Miasto kosztowała już kilkanaście milionów i
                nadal nie wiemy jak zostanie rozwiązana.
                To tu wskazywano na inwestycje które tak naprawdę nikt nie
                kontrolował /odpadające balkony, źle wykonane nawierzchnie itd./. Tu
                na forum opisywano nieprawidłowości przy zwalnianiu osób przez
                prezydenta. Dzisiaj zauważyli to nawet radni koalicji. A przecież
                tych zwolnień było ponad 20 i to tu o tym można było pisać. Tu
                pracownicy kilku instytucji miejskich wyrażali swoje opinie o ich
                przedsiębiorstwach. Pamiętny wątek o Mosirze. Też wtedy znaleźli się
                osobnicy /Panów poprzednicy?/ostro atakując forum, m.in. zarzucając
                pomówienia. Pół roku później okazało się, ze to forumowicze mieli
                racje a pracownicy zwolnieni z Mosiru wrócili do pracy. Przykładów
                ostrej, zasłużonej krytyki pod adresem władz można mnożyć, ale jakby
                przypadkiem, to piszący na forum posiadali konkretne argumenty,
                przykłady, zdjęcia, dokumenty. I możemy mieć także satysfakcję, że w
                wielu przypadkach to my byliśmy dobrze i rzetelnie poinformowani a
                nie przedstawiciele władzy.
                I ostatni przypadek. Wczoraj opisany w Dzienniku. Limuzyna
                prezydenta. To tu wykazano, że przetarg jest ustawiony, to tu na
                długo przed ogłoszeniem „wyników” wiedziano która firma go wygra. I
                to są pomówienia?
                Czy to też są pomyje???
                Ja na forum znajduję fakty, opinie przerażonym mieszkańców, które
                nie mogą nigdzie indziej ich przedstawić. Wielokrotnie też wysyłałem
                zapytania do władz dot. konkretnych zarzutów, nigdy nie otrzymałem
                odpowiedzi. Wysyłałem także linki do poszczególnych tematów z forum.
                Zamiast odpowiedzi nasyłano na forum pracowników UM których jedynym
                zadaniem było rozmywanie tematów. Kto leje tu wiadrami pomyj? Warto
                od czasu do czasu czytać g48 /bliskiego współpracownika prezydenta/
                choć na szczęście jego wpisy są od czasu do czasu wycinane.
                Janek co nadaje
                Nie ty przypadkiem broniłeś tu na forum innego „pomysł” prezydenta
                tj. radia?
                • janek23nadaje Re: Szanowny książe i Janek co nadaje 27.11.09, 14:39
                  dla mnie słowinik tego forum co niektórych osób to jest wiadro
                  pomyj. I tak to traktuję. W niektórych postach czytam jak to źle z
                  kulturą , że trzeba jechać do innych miast a tu króluje piwo i
                  krupniok. A jak jest na tym forum? Dokładnie tak samo.
                  A co do radia to nie ja broniłem tego pomysłu choć uważam ze radio
                  lokalne byłoby dobrą rzeczą dla miasta.
            • kapioh1 Re: Forum prawie,że bez cenzury! 27.11.09, 10:25
              Kilka postów w tył, jeden z moich ulubionych autorków, Prync
              Dziesionty napisał:
              "No niestety, niektórych zżera zazdrość. A to takie proste!
              Kandydować na prezydenta i wygrać!! 90% osób na tym forum byłoby
              lepszymi prezydentami. Tylko jakoś kandydować nie chcą...
              To forum przeciwników obecnej władzy. jest ich 15 jeśli dobrze
              policzyłem. Ich siłą jęzor co lata jak łopata. Nic więcej.
              Taka prawda tego forum. Przykro mi jeśli Cię rozczarowałem."

No to jest niebywałe, ha ha, żeby pomysleć, że każdy kto krytykuje
              Stanię chce zająć jego miejsce. Takiej bzdury dawno nie czytałem.
              Czyli Stania uważa, iż jest tak genialny w każdej dziedzinie, że
              krytyka może wynikać jedynie z zadzdrości mniej genialnych. A co na
              to lekarze, drogi Prync....co na to lekarze?
              • jankolodziej Re: Forum prawie,że bez cenzury! 27.11.09, 14:52
                Poprosiłem pewnego ze znanych nam wszystkim, biegłego użytkownika śląskiego
                języka (ku naszej uciesze) o analizę tego tekstu.

"Jedyn chop ze ktorym gadoloch, pedzial mi, że to forum rudzkich
                łosczerców, ja mu,że to niy mo prowda! Ze piszą tu ino ludzie
                asertywni, spolegliwi, dla kerych ważna je sprawa, a nie rzucanie
                kalumnii na inkszych, że sa to ludzie kulturalni, mondrzy i odważni,
                jedynie bez skromność używający jakis nicków, a gdy widzą zło pędzom
                do prokuratorii, policyji, ABW i inkszych CBA. A uny sie uparł jako
                krasula żodna i duś gado, łoszczercy, łoszcercy. Jak go mom wywieźć
                ze błendu? "

Oto, co stwierdził:

"ktorym - po ślonsku godo sie "kerym"
                gadoloch - miało być "godołech"
                pedzial - musi być "pedzioł"
                łosczerców - niy ma takich na Ślonsku, a kej som to niy nasi
                ja mu - po ślonsku "jo mu"
                niy mo prowda - jakoś niy pasuje. Miało być "niy mo rechtu"
                piszą - miało by być "piszom"
                ino - po ślonsku "yno"
                dla - po ślonsku "dlo" abo "lo"
                rzucanie - po ślonsku "ciepanie"
                odważni - po ślonsku "łodważni"
                gdy - po ślonsku "kej" abo "kedy"
                pędzom - po ślonsku "drabko lecom", chyba że sie łozchodzi ło bimber, ale
                wtynczos to by było "pyndzom"
                policyji - po ślonsku "policyje"
                uny - po ślonsku "łon"
                jako krasula żodna - po ślonsku tak niy godajom. Ło kimś brzidkim godo sie
                "żadno", abo "żadziol"
                duś - co to je to niy wiym. Durchfalu idzie dostac łod taki godki.
                gado - po ślonsku "godo"
                wywieźć - wywozi to sie "na karze"
                błendu - po ślonsku "błyndu"

Tyn co to pisoł niy jest żodnym ślonzokym. To musi być gorol. Udowo yno
                slonzoka, ale mu jakoś niy wyłazi. Napisoł "ze ktorym gadoloch" -
                Ślonzoki starajom sie pisac doporzondku, nasze starziki uczyli sie tego jeszcze
                we Pruskich szkołach. Jak by tak napisoł na tabulce, to by mu rechtor
                po rzici poskym przelecioł. A tukej wylazło jakesik dziwactwo, możno tyż
                lynistwo w pisaniu. Prawdziwy Ślonzok pedziołby "z kerym żech godoł".
                Słowa "pedzial, dla, ważna, rzucanie, prokuratorii, gado, wywieźć" to prawie som
                te rzecy, kerych sie żodyn gorol niy wyprze.
                Po nikerych zwrotach ("uny") miarkuja, że pochodzi kańś z pojszodka Polski, a
                tam ludzie zowdy mieli problymy, bo niy wiedzieli po jakymu godać.
                A kej chce tego chopa "ze ktorym gadoloch" "wywieźć ze błendu", to niych mu sie
                pokoże ze prowdziwego imiynio i familije. A tyn chop to tyż musi być jakiś
                niywydarzony - roz godo "łosczercy", roz "łoszczercy", a na koniec "łoszcercy".
                Widno tyż niy wiy, kaj sie mo roszczaś"

• kapioh1 Re: a'la śląski bełkot :)) 27.11.09, 18:14
                  No, Panie Kołodziej! Przywalił Pan z grubej rury. I ma Pan rację,
                  czyli po naszymu recht! Może wielbiciele Andrzeja Stani tworzą nowy
                  język? Bo skoro nie jest to po śląsku ani po polsku, to po co ten
                  bełkot? Ano po to, Panie Janie, żeby udawać swojaczka, zatroskanego
                  o miasto autochtona. To się nazywa PIC. Można odpicować budynek,
                  najlepiej tylko od frontu. Dodać kanarkowej farby i pseudo- cegiełek
                  a z boków i tyłu zostawić liszaje i syf. Patrz Niedurnego 24 i 26.
                  Można też podpicować język, a'la język śląski. W ten sposób się
                  udaje. Picowane budy udają, że mamy zadbane miasto a picowany język
                  sprawia, że mamy wrażenie, iż o to miasto troszczą się prości,
                  szczerzy mieszkańcy. I oni niby wielbią Stanię. Miał być PIC a
                  wyszedł BEŁKOT, hahahahaha, ha, ha.
                • g-48 Re: Forum prawie,że bez cenzury! 27.11.09, 21:41
                  Tyn co to pisoł niy jest żodnym ślonzokym. To musi być gorol. Udowo
                  yno
                  > slonzoka, ale mu jakoś niy wyłazi. Napisoł "ze ktorym gadoloch" -
                  Nie musioles eksperta sie pytac, dziwne zes som tego niy wiedziol.
                  Skuli tego napisolech na innym poscie ze to samo razi mnie na Radiu
                  Piekary"
                  • jankolodziej Re: Forum prawie,że bez cenzury! 27.11.09, 22:02
                    Jo to wiedzioł, ale tyż chciołżech sie upewnić.

Takie historie przypominają mi sprawę konia trojańskiego. Nie bez kozery tym
                    mianem określa się też najgroźniejsze wirusy w sieci www.
                    Pora chyba na działania antywirusowe!
                    • ksiaze_10 Re: Forum prawie,że bez cenzury! 27.11.09, 22:23
                      Ułłłaaaa, koń trojański! Podstęp! Szpiegują Was!! Wszyscy obcy są źli!! I to ja mam się udać do lekarza??

Co do gwary, to nie wiem jak u Was, ale mnie niestety rodzice od małego strofowali, "żebym ładnie mówił po polsku bo byda rył na przodku jak ojciec". W szkole to samo - żyłą po dupie za używanie gwary. No i niestety - jako ślonzok z dziada pradziada - z gwarą u mnie kiepsko :(
                      Pytanie retoryczne - ilu prawdziwych Ślonzoków tu jeszcze zostało gdy Ci rodowici nawet gwary porządnie nie znają?
                      • jankolodziej Re: Forum prawie,że bez cenzury! 29.11.09, 12:11
                        O złych obcych nikt nie mówi. Obcy na Śląsku od wieków asymilowali się, byli
                        przyjmowani z tradycyjna gościnnością, nigdy nie musieli udawać Ślązaka.
                        Jednak po przyłączeniu do Polski rozpoczęto akcję przymusowej wręcz
                        repolonizacji miejscowych. Wielu się po prostu temu poddało. Dlatego m.in. w
                        nazwach ulic, w miejsce ludzi zasłużonych dla Śląska mamy różne Gwardie ludowe,
                        Zapolskie, Trauguttów. Moja oma mówiła mi zawsze, że "w doma moga godać po
                        naszymu", a w szkole jak tam sobie życzą. Ona żuje do dziś, ma 97 lat i ma się
                        dobrze. Ślązacy zresztą przez wieki byli wielojęzyczni.
                        Repolonizacja i działania późniejsze dopuściły śląski język i zwyczaje do
                        stosowania wybiórczo: jako swoisty folklor, gwarę, krupnioki i owo sławetne
                        umpa-umpa. Zubożono nasza kulturę - na szczęście wielu przechowało ją w swoich
                        domach i rodzinach w postaci pełnej.
                        Bo to właśnie ta kultura i śląski język pozwoliły przez wiele wieków przechować
                        w ludzkich umysłach słowiańskie korzenie. Nie dziwota zatem, że przeróżnego
                        autoramentu "esteci" chcą udawać Ślązaków. A nuż uda im się jakoś "załapać" na
                        śląskość ?
                        Jednocześnie udając znajomość naszego języka kaleczą go. A osoby postronne
                        czytając takie teksty dochodzą do wniosku, że Ślązacy sami go nie znają.
                        • rudy107 Re: Forum prawie,że bez cenzury! 29.11.09, 13:12
                          Ponadto niezupełnie tu o gwarę chodzi ale o intencje tego gościa, który usiłuje
                          podszyć się pod kogoś, kto reprezentuje mieszkańców - typowych ślązaków, którzy
                          mieliby być w tym ujęciu dalecy od krytyki obecnej władzy. I co ciekawe - takie
                          rzekome "osobistości" przedstawia nam pod bodaj 4 różnymi nickami. Czyli mamy
                          myśleć, że wszyscy ślązacy potępiają kierunek forum i bronią wodza. A ja myślę,
                          że znam tego gościa i domyślam się jakie ma interesy w mieście.
                    • g-48 Re: Forum prawie,że bez cenzury! 27.11.09, 23:21
                      Jo to wiedzioł, ale tyż chciołżech sie upewnić.

No to czasami mnie razi w "Radio Piekary" Slonzok to wyczuje.
                  • rudy107 Re: Forum prawie,że bez cenzury! 27.11.09, 22:13
                    no i takimi "konstruktywnymi" krytykantami ds. forum otacza się wodzu. Gratulacje!
                    PS. sztab powołany do walki z forum jest nadal w ciężkiej sytuacji. Postarajcie
                    się jakoś chłopaki i dziewczyny, bo wodzu mocno z was niezadowolony. Jak tak
                    dalej pójdzie, będzie was nienawidził bardziej niż nas, bo nam przecież nie
                    płaci....
                    • ksiaze_10 Re: Forum prawie,że bez cenzury! 27.11.09, 22:58
                      Odnoszę wrażenie, że wrzucacie mnie do tego wora, więc oświadczam, że moja firma nie realizuje żadnych zleceń dla urzędu, nie sponsoruję żadnych wyborów nawet na tacę w kościele nie daję bo przy tym majątku jaki mają powinni sami zbijać kokosy.

Poza tym czy ja kiedyś pochwaliłem prezia za coś? To za jedno go teraz pochwale: jakoś ładniej w naszej Rudzie niż w Świetochłowicach. Do tego nie trzeba jednak specjalnego wysiłku... ;)

Mam własne zdanie na temat tego forum i będę się go na razie trzymał. Krytykanctwo a nie konstruktywna krytyka (z małymi wyjątkami - jak np. uwaga o debilnym rozdzieleniu pasów pachołkami na 1-go Maja, ale czy ktoś napisał w tej sprawie pismo? Zadzwonił do urzędu i się poskarżył? Jak zareagowali na tą informację radni, którzy nas czytają (a czyta pewnie większość)? jak urzędasy, którzy też nas pewnie czytają?).
                      A to, że we wszystkich widzicie wysłanników Stani mnie po prostu rozwala. Życie nie jest czarno - białe. Są też inne kolory!
                      • barretta jest jest jest 27.11.09, 23:20
                        ale po co radnych fatygować - oni są do lepszych celów - g ł o s o w a n i a ,
                        to im najlepiej wychodzi w zamian za "uznanie"
                        Pachołki dziś naprawiono na 1 maja, znaki poprzestawiano a i na karmańskim
                        pomimo jak to ktoś tu napisał "praca wre" uruchomiono pas już zrobiony teraz
                        śmiga się wiele szybciej.

Panie Prezydencie - wszyscy wiemy że dba pan o nasze bezpieczeństwo proszę
                        zrobić te same pachołki na zakręcie przed przejazdem od strony wirku zaczynając
                        od skrzyżowania z ulicą Bielszowicką (to ta ulica przez którą musimy
                        zapierdzielać 4 km kółko od czasu bezradności pana kadencji) w dół bo strasznie
                        ścinają ten zakręt a poprawiło by to bezpieczeństwo w obu kierunkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka