Dodaj do ulubionych

no nareszcie......

01.10.10, 22:00
...opozycja "dokopała" koalicji!
Zmieniono na dzisiejszej sesji regulamin RM stosunkiem głosów 10 za, 9 przeciw, 1 wstrzymujący się w sprawie wydruków z głosowania. Teraz jak uchwała wejdzie w życie to wydruki są obowiązkowe.
A Osmenda dobrze im powiedział, ze każdy radny ma odpowiadać za to co głosuje i że to koalicja poprzez swoje głosowania doprowadziła do krachu finansowego miasta . Skończą się zatem obecne zagrywko-rozgrywki tchórzliwych radnych. Słowa uznania również dla A.Bubały, D.Potyrały, M.Pierończyka i innych, którzy sie nie dali zastraszyć wystąpieniami Wycislika i innych szołmenów.
Ale ciekawi mnie kto jest w tej 10-ce? Wiem że pan Domżalski opuścił salę i nie głosował!
Panie Józefie czy pan może nam to napisać jak radni głosowali?
Obserwuj wątek
    • zbychu-fajny Re: no nareszcie...... 01.10.10, 22:58
      i co z tego, że opuścił salę? Siku nie może? Domżalski zawsze głosuje tak, jak trzeba.
    • sobal50 Re: no nareszcie...... 01.10.10, 23:11
      Gratulacje dla pana Osmendy - świetne wystąpienie!
      • jozefosmenda Re: no nareszcie...... 02.10.10, 01:03
        Dziękuję za uznanie!
        Dokładnie jednak nie wymienię kto za tym głosował(czyli za wydrukami).
        Mogę podać tylko w trybie przypuszczającym (i to nie wszystkich):
        1.Myszur
        2.Bubała
        3.Skudlik
        4.Howaniec
        5.Potyrała
        6.Osmenda
        7.Pierończyk
        8.Hanke
        9.Gładysz

Może ktoś uzupełni lub poprawi?
        Na pewno jednak mój kolega klubowy za tym nie głosował.
        • wafel_0 Re: no nareszcie...... 02.10.10, 08:12
          jozefosmenda napisał:

> Na pewno jednak mój kolega klubowy za tym nie głosował.
          Czyzby chodziło Panu o lewicowo nastawionym prawicowo głosującym Piórkowskim?
        • johan-4 Re: no nareszcie...... 02.10.10, 08:57
          A o Domżalskim zapomniałeś czy chcesz mu łatkę przypiąć??!!
          • lernest Re: no nareszcie...... 02.10.10, 10:46
            von-cymbergaj napisał:
            ....Ale ciekawi mnie kto jest w tej 10-ce? Wiem że pan Domżalski opuścił salę i nie głosował!.....

A mnie faktycznie ciekawi czy pan Domzalski opuścił salę?
            Jeżeli tak to dlaczego nie chce wydruków z głosowania?
            Co ma do ukrycia on i pozostali co nie głosowali lub byli przeciwni?
            • g-48 Re: Murarzu...?! 02.10.10, 14:48
              A mnie faktycznie ciekawi czy pan Domzalski opuścił salę?
              > Jeżeli tak to dlaczego nie chce wydruków z głosowania?
              > Co ma do ukrycia on i pozostali co nie głosowali lub byli przeciwni?

Domzalski skorzystal z tego glosowanie bylo tajne a wiec poszedl do kabiny/zwanej toaleta/ oddac w spokoju i tajemnicy swoj glos.
          • internetowy123 Re: no nareszcie...... 03.10.10, 10:55
            a nie myśleliście o złożeniu skargi na przewlekłość postępowania ? myślę o RIO
        • jagoda.15 Re: no nareszcie...... 02.10.10, 11:54
          Gładysz??? mam wrażenie że się pomyliła
          • pancio.net Re: no nareszcie...... 03.10.10, 23:10
            jagoda.15 napisała:

> Gładysz??? mam wrażenie że się pomyliła

przekąska spadła jej na przycisk z napisem TAK podczas głosowania i jej się wcisnęło :-)
        • mish77 Re: no nareszcie...... 03.10.10, 00:10
          Jednego głosu "za" i jednego "wstrzymującego się" upatrywałbym w głosowaniu radnych: J. Kołada, W. Kucharski i J. Wyżgoł.
          Wszystkim głosującym i biorącym merytoryczny udział w dyskusji bardzo dziękuję. Po dzisiejszych sygnałach myślę, że gdyby powtórzyć to głosowanie, głosów "za" byłoby więcej (i nie chodzi mi tylko o radnych Abuzieda i Domżalskiego).
          Co do późniejszych uwag J. Kani pod moim adresem to stwierdzam, że nie uzyskałem zgody wnioskodawców na inne zmiany niż te, które były przedmiotem obrad 1.10.2010r.
          Uzupełnię też, że kilkukrotnie prosiłem Przewodniczącego o umieszczenie tego punktu w porządku obrad, w tym na piśmie - pisma z dat 17.06.2008r. i 1.12.2008r. Nie odniosły one jednak żadnego skutku.
          Stąd też tą wypowiedź uważam za nieuzasadnioną, a późniejsze sprawdzenie quorum za bezpodstawne, zwłaszcza, że par 8 ust 5 zdanie drugie i trzecie Regulaminu RM stanowi, że "W przypadku braku quorum i niemożliwości jego osiągnięcia przewodniczący obrad zamyka obrady, wyznaczając nowy termin sesji. W tym przypadku w protokole sesji odnotowuje się przyczyny, dla których sesja się nie odbyła." Quorum cały czas było, co przewodniczący J. Kania, jak i wiceprzewodniczący J. Wyciślik zza stołu prezydialnego dobrze widzieli. Nie było więc podstaw do zamykania sesji i odnotowywania przyczyn tego w protokole. Będę więc wnioskował, aby opisu tego fragmentu sesji w protokole nie ujmować.
          Sposób w jaki przeprowadzono "sprawdzenia quorum" uważam za żenujący.
          • internetowy123 Re: no nareszcie...... 03.10.10, 00:21
            panie Michale: czego dot. skarga pana Sławika?
            • mish77 Re: no nareszcie...... 03.10.10, 09:10
              Skarga dotyczy głosowań na uchwałą zmieniającą budżet Miasta na sesji 24.06.2010r. Chodzi też o zgłoszoną wtedy poprawkę, która uzyskała w głosowaniu wynik 12 za, 10 przeciw i wg Przewodniczącego nie została przyjęta.
              • internetowy123 Re: no nareszcie...... 03.10.10, 09:17
                dziękuje; w p.Sławik ma rację i cieszę się ,że miał odwagę to zrobić ; gratulacje dla pana Sławika
                • mish77 Re: no nareszcie...... 03.10.10, 09:50
                  Dla pełności informacji trzeba dodać, że poprawkę na seji 24.06.2010r. składali radni: Z. Domżalski, W. Hanke, T. Howaniec i M. Pierończyk, a pisemne zawiadomienie do Wojewody i RIO (z datą 30.06.2010r.) w związku z nieprawidłowościami przy tych głosowaniach składali Z. Domżalski, T. Howaniec i K. Myszur.
                  Wojewoda przekazał sprawę RIO, a RIO nadal milczy.
                  Pozdrawiam
          • jagoda.15 Re: no nareszcie...... 03.10.10, 12:29
            Panie Michaler obserwując ostatnią sesję miałam wrażenie że ten głos wstrzymujący należał do Pani Gładysz, która pomyliła się w głosowaniu.
            • mish77 Re: no nareszcie...... 04.10.10, 00:32
              Jak to naprawdę było to się nie dowiemy, ale przypuszczam, że p. Cecylia głosowała "za", czym naraziła się znacząco "showmenom" i "macherom" :). Za to głosowała zgodnie z zaleceniami PO, która już dawno chciała by rejestracja głosowań w gminach umożliwiała - tak jak w sejmie i senacie - identyfikację kto jak głosował. Użyłem tego argumentu w debacie nad poprawkami - być może to właśnie przeważyło, że 3 osoby wyłamały się od głosowania "przeciw". Cieszę się, że wynik był taki, a nie inny. Myślę, że wprowadzona zmiana przyniesie pozytywne efekty dla Miasta.
              Pozdrawiam
    • mareczek3339 Re: no nareszcie...... 02.10.10, 18:03
      Domżalski nie wyszedł wcale do toalety. Chyba, że miał poważne rozwolnienie. Opuścił salę, jak tylko skończył się temat szpitala. Po przerwie już nie wrócił. Nie pokazał się do końca sesji, przecież na polecenie Kani na końcówce Wyciślik wyczytał listę obecnych i nieobecnych. I na tej drugiej znalazł się wielki bojownik Domżal. Jak widać, wystarczyło mu się popisywać przy sprawie szpitala, reszta go już nie obchodziła.
      • barretta Re: no nareszcie...... 02.10.10, 18:34
        Domżalski, snujecie na jego temat domysły rodem ze Smoleńska.
        Ja osobiście odczuwam wrażenie, iż to nie Kania polecił a ..ania, gdyż to Pan Potyrała wywołał do tablicy nieobecnych prosząc tym samym by kamera pokazała puste zesle prezydentów.
        No to na koniec mamy ripostę...

Jest jeszcze jedno, całe szumne głosowanie nt. zmiany statutu RM przewodnicząca PO wisiała na telefonie- nie tylko Ona z koalicji - zresztą.....
        • wafel_0 Re: no nareszcie...... 02.10.10, 20:12
          Myślę, że jeżeli pan Domżalski opuścił sesje to musiał mieć naprawdę ważny powód a
          PO powinna zająć się swoją przewodniczącą komisji budżetu, panią Kansy, która nie tylko nie ma nic do powiedzenia ale notorycznie opuszcza sesje nawet kilka godzin przed czasem,
          a SLD panem Piórkowskim który o swojej orientacji politycznej przypomina sobie tylko przed wyborami żeby skorzystać z zapewnionej pozycji lidera (chociaż sądząc po jego nieobecności na ostatniej sesji i wczorajszym głosowaniu to chyba nawet teraz ma to gdzieś ).
      • g-48 Re: no nareszcie...... 03.10.10, 13:34
        Domżalski nie wyszedł wcale do toalety. Chyba, że miał poważne rozwolnienie. Op
        > uścił salę, jak tylko skończył się temat szpitala.
        Aaaaaaaaa!Normalnie BEZRADNY radny na pol etatu.
        • zoro333 Strachliwi radni 06.10.10, 09:22
          Cieszy fakt zmian w regulaminie rady. Jednak wypowiedzi Kubusia i wielkiego przewodniczącego są żenujące. jeżeli radni zasiadają kilka kadencji w Radzie a nie znają ustawy i regulaminu to czym tam się zajmowali, swoimi prywatnymi interesami?
          jeżeli słyszę takie tłumaczenie, że radni maja głosować tajnie bo np. głosują przeciwko pielęgniarkom czy za podwyżką przedszkola i boją się jak zareagują wyborcy, to pytam po co tam taki palant siedzi. Radny powinien głosować zgodnie ze swym sumieniem i wiedzą. Inne tłumaczenie, że jak było tajne to prezydent nie wiedział jak głosuje radny i wtedy można było bez obaw głosować przeciw niemu. Brednie. Przez 5 lat łamania prawa przez rady ani razu grupa radnych nie skorzystała z tego faktu i nikt z ekipy Stani nie głosował przeciw niemu.
          A ci którzy głosowali robili to jawnie.
          Tłumaczenia ekipy Kani były śmieszne a co gorsza świadczą o tchórzostwie tych osobników.
          Radny odpowiada za swój głos.
          • g-48 Re: Bezhonorowy zoro 06.10.10, 09:29
            Nie wstyd ci sie tu pokazywac na tym forum?! Ale co tam sie dziwic honor w waszych komuszych kregach to rzecz nieznana.
            • jozefosmenda Bezhonorowy ....? 06.10.10, 13:30
              Gregor!
              Dopiero mamy ranek a ty już nawalony chodzisz?
              Nie słyszałeś co powiedział prezes PiS na temat Lewicy i Gierka?
              A....... zapomniałem, że w ministranckim łbie myśli kłębią się powoli dlatego i myślenie jest powolne i z reguły nie przystające do dzisiejszej rzeczywistości.A jak na dodatek szare komórki obumarły to plajta całkowita!
              • g-48 Re: Bezhonorowy ....? 06.10.10, 15:30
                Nie słyszałeś co powiedział prezes PiS na temat Lewicy i Gierka?
                Nie !Nie slyszalem ale moze mnie poinformujesz bo slyszalem tylko o Oleksym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka