Dodaj do ulubionych

Czy na taką OdNowę czekaliśmy ???

11.03.12, 18:46
Kilka myśli mieszkańca niepowiązanego z żadną opcją:

1. Kiedy OdNowa przedstawi jakiś plan rozwoju miasta??? Minął już rok a ja jedynie mogę czytać ciągłe ataki na poprzednią ekipę. Czy to jest jedyny Wasz pomysł na przyszłość??? Ciągła walka z poprzednikami ??? Nie mogę się doszukać w Waszych wpisach i w działaniach OdNowy jakiegoś pomysłu na nasze miasto.

2. Ga-gaj próbował przedstawić kilka sukcesów obecnej ekipy. Chwała Ci za to, iż dostrzegasz, że nie tylko narzekaniem można żyć. Ale powiem szczerze… nie jestem pod wrażeniem tych osiągnięć.

3. W kilku wątkach wskazujecie jakimi to sprawami z Rudy zajmują się media (gazety, radio). Przesyłacie sobie linki z wiadomościami w RMFie… cieszycie się, ze media „trąbią” o naszym mieście. Czy to jakaś nowa forma Patriotyzmu Lokalnego ??? Czy jesteście zadowoleni z tego, ze brudy naszego miasta, zamiast być wyjaśniane, są pożywką dla innych. Jak chcecie potem zachęcać inwestorów do przyjścia do miasta, które ma taką opinię??? Pomijam już fakt, że cały rozgłos został nadany przed wyjaśnieniem i ewentualnym postawieniem zarzutów. Dla mnie to tylko próba dokopania poprzednikom.

4. Demokracja pozwoliła obecnej Pani Prezydent na przejęcie władzy w Rudzie. Chciałbym abyście pamiętali, że jest ona Prezydentem Rudy Śląskiej a nie tylko zwolenników OdNowy. Śladowe zwycięstwo w wyborach nie daje jej prawa aby nie brać pod uwagę głosu tych co myślą inaczej. Dobry gospodarz powinien myśleć o całym domu a nie tylko o swoich apartamentach.

Jeden z nicków „Rudzianie_pamiętają” ruszył dziś znów w ten stary taniec. Jedynie wpisy typu „Pamiętacie… czy chcecie powrotu…” a nic o przyszłości. Bad_and_ugly bardzo trafnie ujął w paru wątkach to o co również mi chodzi. Nie oceniam dobrze poprzedniej ekipy… ale to jeszcze nie powód abym cieszył się z tej bylejakości jaka panuje w naszym mieście obecnie…. i z tego ciągłego marudzenia na poprzedników. Dajcie mieszkańcom Rudy jakąś nadzieję…
Obserwuj wątek
    • skalar2011 Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 11.03.12, 18:55
      Jedyną nadzieją dla tego miasta i jego mieszkańców jest odejście oDNowy, gdyby mieli trochę honoru to by się podali do dymisji po wydarzeniach lutowych i całokształcie tej kadencji.
      To że tego nie zrobili pokazuje z jakimi karierowiczami mamy do czynienia ,gdzie mają interesy miasta i jego mieszkańców.
      Dlatego też nadzieję na lepsze dla miasta daje nam referendum i odsunięcie tej niemrawej władzy
      • ruda.anna Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 11.03.12, 20:08
        Nie mogę się doszukać w Waszych wpisach i w działaniach OdNowy jakiegoś pomysłu na nasze miasto.

No i wychodzi na to że moje wpisy też pod twoje zapytanie podchodzą, a nie taki miałam cel udzielać się tu na forum, ale może z tego coś dla siebie wywnioskujesz:

Prezydent Grażyna Dziedzic podkreśla, że przyszłoroczny budżet Rudy Śląskiej jest uszyty dokładnie według zadań określonych w strategii rozwoju miasta do roku 2015.
        Najważniejsze z nich to: rozwój potencjału intelektualnego dzieci i młodzieży, zintegrowanie komunikacji miejskiej z układem komunikacji aglomeracji górnośląskiej oraz poprawa bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego i zwiększenie przepustowości i płynności ruchu. Priorytetem dla władz miasta jest również zapewnienie mieszkańcom miasta pomocy społecznej oraz zwiększenie atrakcyjności terenów inwestycyjnych.

...

Już teraz, tuż przy trasie, powstaje ogromne centrum logistyczne jednej z sieci handlowych. Pracę znajdzie w nim około 250 osób.

Więcej poniżej:
        Tekst linka
        • skalar2011 Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 11.03.12, 20:18
          Wiesz anno nikt już w te banialuki nie wierzy, ponad rok się przyglądaliśmy waszym niemrawym rządom, najlepiej wam szło ustawianie zasłużonych oDNOwionych na ciepłych posadach bez kwalifikacji, za wielką kasę .
          mówisz pomoc społeczna priorytetem dla kogo? oczywiście wasza paniusia rozmnożyła ją do granic absurdu,dyrektorzy nudzą się z broku roboty a kasa leci, kierownik kierownikiem pogania i na to idzie ta ogromna kasa a nie dla biednych ludzi z tego miasta, biednych faktycznie a nie z wyboru(wiecznych bezrobotnych, patologie itp)
          • jankolodziej Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 11.03.12, 20:39
            "rozwój potencjału intelektualnego dzieci i młodzieży"
            Dlatego likwiduje się szkoły, a edukacja obejmie zasady bezpiecznego otwierania wagonów z węglem?

"zintegrowanie komunikacji miejskiej z układem komunikacji aglomeracji górnośląskiej"
            Czyli co? 255 pojedzie do dworca w Katowicach? Z Chebzia pojedziemy pociągiem np. do Tarnowskich Gór?

"poprawa bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego i zwiększenie przepustowości i płynności ruchu"
            Aaaa, fotoradary dla SM. Guliki zwalniające na wszystkich drogach. Niezgodne z Prawem progi zwalniające.
            A przejazd kolejowy w Nowej wsi zostaje ...

"zwiększenie atrakcyjności terenów inwestycyjnych"
            Już za Stani koparką baloniki zgniatano. Teraz inwestorzy uzyskają immunitet od przestrzegania prawa miejscowego?

"Pracę znajdzie w nim około 250 osób"
            Pewnie na umowę-zlecenie. Innych nasz Urząd pracy jakoś nie ma, a nagrody zdobywa ...
        • kry-stian Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 11.03.12, 20:47
          ruda.anna napisała:

> No i wychodzi na to że moje wpisy też pod twoje zapytanie podchodzą, a nie taki
          > miałam cel udzielać się tu na forum, ale może z tego coś dla siebie wywnioskuj
          > esz:
          >
          > Prezydent Grażyna Dziedzic podkreśla, że przyszłoroczny budżet Rudy Śląskiej je
          > st uszyty dokładnie według zadań określonych w strategii rozwoju miasta do roku
          > 2015.
          > Najważniejsze z nich to: rozwój potencjału intelektualnego dzieci i młodzież
          > y, zintegrowanie komunikacji miejskiej z układem komunikacji aglomeracji górnoś
          > ląskiej oraz poprawa bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego i zwiększenie p
          > rzepustowości i płynności ruchu. Priorytetem dla władz miasta jest również zape
          > wnienie mieszkańcom miasta pomocy społecznej oraz zwiększenie atrakcyjności ter
          > enów inwestycyjnych.

Anno... to dla mnie zlepek ogólników i haseł. W linku, który mi podałaś są np odniesienia do takich konkretów jak N-S. Uważam to za świetne rozwiązanie ale... czy to pomysł OdNowy czy tylko kontynuacja ???
          Ciekaw jestem jak będą zwiększane atrakcyjności terenów inwestycyjnych... jak będzie przeprowadzony rozwój potencjału intelektualnego dzieci itp itd.
          Pozdr.

• romanf1 Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 12.03.12, 07:27
          > Już teraz, tuż przy trasie, powstaje ogromne centrum logistyczne jednej z si
          > eci handlowych. Pracę znajdzie w nim około 250 osób.

Szanowna Pani, proszę nie traktować nas jak idiotów. Te nowe Centrum Logistyczne (Geronimo Martins) to przeniesienie firmy z ul. Zabrzańskiej. Nikt tam nowej pracy nie dostanie.
    • zuic Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 11.03.12, 20:27
      kry-stian napisał:

> Nie oceniam dobrze poprzedniej ekipy… ale to jeszcze nie powód abym cieszył się z tej
      > bylejakości jaka panuje w naszym mieście obecnie….
      > Dajcie mieszkańcom Rudy jakąś nadzieję…

Jedyną nadzieją dla tego miasta jest całkowite usunięcie ze stołków nie tylko "odnowionych" ale też wszystkich, którzy w RM zasiadają dłużej niż 2 kadencje. To miasto potrzebuje krwi. Świeżej krwi. Nie znudzonych "etatowych bez-radnych" drzemiących na sesjach RM bez żenady. Chrapiący nam tu prochu nie wymyślą.Amen.
      • rudzian2 Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 11.03.12, 20:55
        w nowej RM jest aż 3 nowych radnych , zaiste postęp globalny , reszta ich uczy jak kimać , siedzą 2 kadencję i tylko zmieniają kanapy partyjne , ostatnia moda to plucie na AS-a

MOPS ma na etatach 240 pracowników a 30 osób to kierownicy i vicki , dalej się rozrasta

powstało tak przez Marynę ostatnio chwalone Centrum Inicjatyw Społecznych na Bykowinie , czyli znowu kilkanaście etatów dla kolesiów , to jakaś karykatura domu kultury czyli nic się nie dzieje bo nie ma kasy ale etaciki się ma

to gdzie ta ODNOWA ? ? ?
        • jol.usia Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 11.03.12, 21:37
          To raczej nie można określić jako coś normalnego.Czyli średnio 1 kierownik na każdych 8 pracowników MOPSu.Po prostu chore.A może coś więcej o tym Centrum Inicjatyw Spolecznych,co to takiego konkretnego daje mieszkańcom Rudy Śląskiej,i ilu skorzysta?
          • karmanskie111 Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 11.03.12, 23:00
            forum.gazeta.pl/forum/w,261,134149787,134149787,Czy_na_taka_OdNowe_czekalismy_.html
            A chyba jest inaczej.
    • greenrs2 Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 11.03.12, 23:56
      kry-stian napisał:

Kilka myśli mieszkańca niepowiązanego z żadną opcją...

Powiadasz - z żadną opcją? To tak jak ja...
      Mam jednak wrażenie, że cały Twój przydługi wywód zamieściłeś w najmniej odpowiednim momencie. Wtedy, kiedy to forum opanowane jest przez zwolenników i przeciwników referendum i stanowi właściwie jedno, wielkie bulgoczące szambo, w którym taplają się nawet lokalne (byłe) autorytety.
      Ty teraz próbujesz jedynie dolać oliwy do ognia... Po co? Żeby tu zaistnieć?
      Twoje argumenty byłyby słuszne, gdybyś je wysunął pod koniec kadencji, a nie po zaledwie roku. Trochę przypomina mi to zachowanie w rodzaju: "mogę sobie też kopnąć".
      Mnie jednak nurtuje ciągle pytanie, gdzie byli Ci obrońcy ludu i dobrego imienia Rudy Ślaskiej, jakieś 2,3 czy 5 lat temu? Gdzie byli waple, rudziany, skalarki, burze i kilku innych, wtedy gdy nasze miasto było na dnie i funkcjonowało jak prywatny folwark? Dlaczego wtedy nikt nie nawoływał do referendum w sprawie odwołania prezydenta?

Wielu ludzi nie pójdzie na referendum nie dlatego, że argumenty jego zwolenników są nieprawdziwe - ale głównie dlatego, że jest spóźnione o kilka lat, a przez to intencje jego organizatorów są mocno podejrzane...
      • bad_and_ugly Re: Czy na taką OdNowę czekaliśmy ??? 12.03.12, 00:43
        "Mam jednak wrażenie, że cały Twój przydługi wywód zamieściłeś w najmniej odpowiednim momencie."
        Pan i władca czasu się odezwał. Wie kiedy dla kogo jest odpowiedni moment na zamieszczenie posta.

"Wtedy, kiedy to forum opanowane jest przez zwolenników i przeciwników referendum i stanowi właściwie jedno, wielkie bulgoczące szambo, w którym taplają się nawet lokalne (byłe) autorytety."
        Ty masz chyba Rudzian za durni jeżeli myślisz, że ktokolwiek spośród obecnie rządzących albo poprzednio rządzących, dla jakiegokolwiek normalnego Rudzianina może być autorytetem?! Tu jedynie dla klakierstwa OdNowy obecna władza jest autorytetem.
        A szambo to bardzo adekwatne określenie. W tej chwili po jego powierzchni pływa OdNowa+jeden taki co zawsze tylko kapoki zmienia na te w odpowiednich kolorach, w odpowiednim momencie.

"Ty teraz próbujesz jedynie dolać oliwy do ognia... Po co? Żeby tu zaistnieć?"
        A OdNowione klakierstwo nie dolewa oliwy do ognia. A oświadczenia stwierdzające o czyjejś winie przed wydaniem wyroku przez sąd to już nawet nie jest dolewanie oliwy do ognia. To jest podkładanie ognia, choć na usta ciśnie się przysłowie o innych żywiołach:"kto sieje wiatr ten zbiera burzę".

"Twoje argumenty byłyby słuszne, gdybyś je wysunął pod koniec kadencji, a nie po zaledwie roku."
        Jeżeli piszesz, że: "Jego argumenty byłyby słuszne, gdyby wyciągnął je pod koniec kadencji...", to Ty chyba to podświadomie czujesz, że ta kadencja może do końca nie dotrwać, a jak dotrwa to może będzie taka, że Jego argumenty będą słuszne - czyli taka jak do tej pory (zmuszająca go do wyciągania takich właśnie argumentów) - czyli bryndza totalna jak za poprzedników, z tą różnicą, że obecni mają na kogo palcem pokazywać.

"Mnie jednak nurtuje ciągle pytanie, gdzie byli Ci obrońcy ludu i dobrego imienia Rudy Ślaskiej, jakieś 2,3 czy 5 lat temu? Gdzie byli waple, rudziany, skalarki, burze i kilku innych, wtedy gdy nasze miasto było na dnie i funkcjonowało jak prywatny folwark? Dlaczego wtedy nikt nie nawoływał do referendum w sprawie odwołania prezydenta?"
        Tu na forum też byli i niektórzy z nich też, tak jak ja mieli nadzieje, że wreszcie się coś zmieni na lepsze. Tak jak ja składali na forum życzenia nowo wybranej Pani Prezydent. Wtedy do referendum to nawet nie nawoływał najzagorzalszy wtedy krytyk ASa, który twierdzi, że: "jeden rządzi i jeden odpowiada"...

"Wielu ludzi nie pójdzie na referendum nie dlatego, że argumenty jego zwolenników są nieprawdziwe - ale głównie dlatego, że jest spóźnione o kilka lat, a przez to intencje jego organizatorów są mocno podejrzane..."
        Pójdą, pójdą... I nie ze względu na argumety zwolenników referendum, ale ze względu na to, że sami sobie potrafią zdanie wyrobić na temat tego co wokół siebie widzą. I na pewno referendum nie jest spóźnione - mając na uwadze, że OdNowy od poprzedniej ekipy niewiele odróżnia, można referendum potraktować jako powiedzenie stanowczego DOŚĆ modelowi rządzenia miastem przez jego zarząd i RM. Miało być inaczej a jest jak było, więc mówimy DOŚĆ, w dobrym momencie!
        Poza tym zwolennikom OdNowy referendum myli się chyba już z wyborami, bo piszą jakby referendum to było wybranie jego organizatorów na następców OdNowy - Ci ludzie widzą świat wedłu swojej zdolności percepcji - czyli wg nich świat dzieli się na NAS (OdNowę) i WAS (ludzi ASa).
        Zważywszy, że referendum ma na celu odesłanie do lamusa OdNowy, a rewolucja, w tym przypadku z udziałem ludzi ASa również, zjada swoje dzieci, wybory mogą być zupełnie nowym rozdaniem - bez ASów i innych dupków tak zgranych, że już nawet poznać nie można który jaki ma kolor.
      • kry-stian Do greenrs2 12.03.12, 07:19
        greenrs2 napisał:

> Ty teraz próbujesz jedynie dolać oliwy do ognia... Po co? Żeby tu zaistnieć?

No tak... pytać nie wolno. Wolałbym abyś wygasił swoją podejrzliwość i złośliwość

> Twoje argumenty byłyby słuszne, gdybyś je wysunął pod koniec kadencji, a nie po
        > zaledwie roku. Trochę przypomina mi to zachowanie w rodzaju: "mogę sobie też k
        > opnąć".

O plany na przyszłość i wizję miasta mam pytać na koniec kadencji ???
        • zajec_pagadi Re: Do greenrs2 12.03.12, 19:02
          Greener nie może wygasić swojej podejrzliwości ponieważ na niej opierało się całe jego zawodowe życie. A tak na marginesie. Boisz się, że od nowej władzy nie będzie profitów i medali? Jesteś dosyć przylepny to i do nowych się przykleisz. Pozdro!
          • greenrs2 Re: Do greenrs2 12.03.12, 22:27
            Zajączku! Jakie zawodowe życie? Ja go jeszcze nie zacząłem a Ty mi kończyć każesz...
            • jol.usia Re: Do greenrs2 12.03.12, 22:35
              A fe! I znowu rozmijasz się greenrs2 z prawdą!Wiesz dobrze o co chodzi.Bardzo dużo ludzi pamięta twą przeszłość i nie zapomną.Odwrotnie zostanie ci ona przypomniana,w odpowiednim czasie.
              • greenrs2 Re: Do greenrs2 12.03.12, 22:39
                :):):) Będę czekał niecierpliwie!
                • jol.usia Re: Do greenrs2 12.03.12, 22:45
                  Nie masz innego wyjścia,musisz czekać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka