Dodaj do ulubionych

Jak to jest z tymi sesjami?

26.06.13, 14:13
Oglądałem ostatnią sesję Rady Miasta i szok? Miała być 27 06 2013r. przełożona na 26 06 2013r, czyli dzień wcześniej?Sesja się zaczyna i to przyjemnie bo od gratulacji dla zasłużonych.Następnie Przewodniczący Rady miasta ogłasza przerwę z powodu braku połowy Radnych.I co następuje?Zabiera głos kto chce, na ekranie tv w rogu Sesja Rady Miasta Ruda Śląska, to jest to cd. sesji czy żywa propaganda?Ja wiem,że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ale wasze gierki nas nie interesują! Przerwijcie w końcu tą błazenadę.My chcemy spokojnie w tym mieście żyć i pracować.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gejsza10 Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 14:48
      Skoro przewodniczący zamknąl sesje i podał następny termin, relacja transmisji powinna byc natychmiast przerwana. Sfera działa pod publiczkę. Jak można było do 14,25 prowadzic relacje z nieprawomocnych obrad? Oczekuje wyjasnienia szefostwa sfery, mam to nagrane. Nastepne błedne informacje na pasku leci, że sesja przerwana tymczasem transmisja idzie w najlepsze. I nastepna informacja na stronie sfery , że sesja Rady M. trwała tylko 15 minut, a transmitowali do 14,25?////????
      • karlikos666 Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 15:26
        Powiem krótko Piłsudski nachajką by rozpędził całą radę na cztery wiatry, powtarzam całą rade
      • lukaszek80 Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 19:21
        gejsza10 szefostwo sfery co najwyżej w ramach wyjaśnienie może ci pokazać środkowy palec i po co się tak trudzić nagrywaniem na pewno za niedługo wrzucą tą sesje na swoją stronę a tam na początku było dużo o wolny mediach. Ja się cieszę że takie media są przynajmniej miałem okazje poznać poglądy na zainstniałą sytuację chociaż nie popieram pani prezydent.
    • fifik_rsl Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 16:43
      kilka dni temu Pan Sławik pisał iż od dłuższego czasu wie że nie będzie dwóch radnych na sesji. Jako że po przejsciu radnego Skudlika na drugą stronę mocy koalicja, ktora nie istnieje oczywiście posiada dokladnie 13 radnych.
      Jak wiemy ta ilość stanowi bezwzględną większość niezbędną do nieudzielenia absolutorium. Skoro z góry było wiadomo że kogos ma nie być, to wystarczyło nie przyjść w ogóle i wtedy nie było wystarczająco dużej liczby radnych by sesja miała ona uchwałodawcza i trzeba było ją przenieś na termin kiedy wszystkim bedzie pasować.

Jednak takim podejściem pokazali jak liczą się dla nich wyborcy i troska o miasto.
      • amarian2 Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 16:59
        Fifik, koalicja liczy 14 radnych, a o tym, że na sesji nie będzie 2 radnych wiedzą dokładnie wszyscy radni od wielu miesięcy. Więc, jak się domyślam, nie to było powodem tego co dzisiaj stało się na sesji. Wystarczyłoby, żeby sesję przełożyć na wcześniejszy termin.
        To co się dzisiaj stało było dla mnie takie same zaskoczenie jak u Ciebie.
        Proszę nie snuj jakiś spiskowych teorii, a jak już musisz to nie opieraj się na mnie :)
        • mietlorz707 Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 17:08
          > Proszę nie snuj jakiś spiskowych teorii, a jak już musisz to nie opieraj się na mnie :)

Popieram! Bo to mniej więcej jak w tym powiedzeniu: niemy powiedział głuchemu, że szczerbaty wygryzł włosy łysemu.
          • amarian2 jak nie ma transmisji 26.06.13, 17:21
            „jak nie ma transmisji to przerywamy dyskusję”. Takie słowa padły na Sali sesyjnej po zakończeniu transmisji TV i 11 radnych się rozeszło.
            Więc nie temat, nie wykonanie budżetu, tylko zwykłe pokazanie się mieszkańcom.
            • waple Na chłopski rozum. 26.06.13, 17:55
              Nasza władza powołuje się na pozytywną opinię RIO w sprawie wykonania budżetu na 2013r.,że zgadza się grosz do grosza, ale Komisja Rewizyjna jest po to aby opiniować celowość wydawanych środków i po to ta komisja jest.I,że ta druga opinia jest negatywna to już ani słowa.Na sztuczki władzy kolejny raz się nie damy nabrać.Wydajecie środki nasze czyli miasta a my się nie mamy pytać na co?Nie tędy droga, nie tędy!I jeszcze jedno, ze względu na frekwencję było bez celu odwoływać i Radę Miasta i teraz przy tych deklaracjach czekamy co się z tego wykluje, pożyjemy, zobaczymy? Powodzenia.
              • mietlorz707 Re: Na chłopski rozum. 26.06.13, 18:07
                > ze względu na frekwencję było bez celu odwoływać i Radę Miasta

Ze względu na ułatwienie w zebraniu wymaganej liczby podpisów było to jak najbardziej wskazane.
            • ruda.anna Re: jak nie ma transmisji 26.06.13, 19:18
              Nie wiem Marianie czy od któregoś z radnych słyszałeś takie stwierdzenie czy też od gości których nie brakowało na dzisiejszej sesji, ale po przerwaniu transmisji jeszcze radni debatowali przynajmniej do godziny 15.00 więc twój wpis jest bardzo stronniczy bo przedstawiłeś czyjąś opinię, a nie uwzględniłeś faktów...
              • ruda.anna Re: jak nie ma transmisji 26.06.13, 19:35
                Poniżej pierwsze artykuły- proszę pamiętać że poza Sferą TV byli obecni również inni dziennikarze, a oto ich spostrzeżenia:

Tekst linka

Tekst linka

Tekst linka

Tekst linka

oraz oświadczenie Pani Prezydent
                Tekst linka

czekamy na oświadczenia koalicji PO, PIS i RAŚ...
                • aptykorz Re: jak nie ma transmisji 26.06.13, 19:48
                  jakie wspaniałe przygotowanie medialne ......... prasa , radio , TV ......... pełny wypas
                  a jaki skutek ? ? ?
                • amarian2 Re: jak nie ma transmisji 26.06.13, 20:19
                  To stwierdzenie padło Pani Radna. Wiem to od dwóch osób będących na miejscu.
                  Pani Radna żeby nie było nieporozumień, to stało się na sesji dla mnie jest takim samym zaskoczeniem i na teraz nie wiem jak to ocenić.
    • h_ermenegilda Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 19:34
      www.youtube.com/watch?v=DhecpGGOP40
      W podobny sposób była dzisiejsza sesja. Po ogłoszeniu przez przewodniczącego Rady Miasta przerwy do dnia 02.07. każdy wychodzi i mówi co i jak chce nawet związki zawodowe.
      • 2nairama Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 20:15
        A my słuchamy od p. S. w kółko tego :

• 22burza Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 21:04
      no cóż dzisiaj sesja zdjęciowa się paniom nie udała.Straszny zawód.
    • ruda.anna Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 21:08
      Ja wiem,że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ale wasze gierki nas nie interesują! Przerwijcie w końcu tą błazenadę.My chcemy spokojnie w tym mieście żyć i pracować.Pozdrawiam.

Ja już nie wiem Panie Waple - to już przestaje być śmieszne - obowiązkaiem - nie przywilejem radnych jest uczestniczenie w sesjach Rady Miasta.
      Czym Pan nazywa błazenade, tym że 11 radnych przyszło na zwołaną przez Przewodniczącego Sesję Rady Miasta? Tym, że wyrazili swoje oburzenie wobec partyjnych radnych ??

Oczywiście PO i PIS dalej będą utrzymywać że NIE MA DYSCYPLINY PARTYJNEJ :))

Problem Panie Waple w tym, że Przewodniczący nie mógł ogłosić przerwy, mógł za to wysłuchać Radnych którzy prosili o głos i tym samym dowiedziałby się, że:
      POWINIEN zamknąć sesję i ogłosić nowy termin kolejnej sesji - ale tak szybko się pakował, że nie zdążył tego wysłuchać - niestety ....

A może błazenadą nazwie Pan uczestniczenie przez Radnych PO i PIS w dniu dzisiejszym w komisji i nie pojawienie się ich na sesji - mimo obecności w Urzędzie Miasta parę godzin wcześniej....
      Panie Waple - najwidoczniej nie rozumie Pan tej sytuacji, ale jak to mówią - kto pyta nie błądzi :)

Pozdrawiam

• mrnatohk Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 21:35
        A jak się Pani Radna odniesie do pogłosek, iż na sali sesyjnej nieprzypadkowo znalazła się bojówka Sierpnia 80?
        Bo jeżeli to prawda, że znaleźli się tam w celu zastraszenia - przepraszam przypilnowania "prawidłowego głosowania" przez radnych opozycyjnych to... To kiedyś w historii Polski był już taki przypadek - bodajże w 1793 - Sejm grodzieński - a Pani jako prawnik winna znać jego przebieg i skutki.

Ps. Co nie zmienia faktu, że dzisiejsza "sesja" zapadnie na długo w pamięci i to nie ze względu na wzniosłe obrady :(
    • kseniania Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 21:32
      Nie rozumiem oburzenia. To, że sala sesyjna po przerwaniu sesji była wykorzystana na dyskusję o losie miasta i że było to transmitowane przez telewizję chyba nie jest złamaniem prawa ?
      Lepiej byłoby pewnie transmitować filmiki z wakacji pani Gładysz czy Wystyrk-Benigier ? A najlepiej gdyby sfera pokazała co robią w tej samej chwili radni, którzy olali swój obowiązek. Dziś ewidentnie pokazali, że mieszkańcy miasta i całe miasto mają głęboko w zadkach. Że urząd radnego to dla nich tylko sposób na promocję własnej osoby i kręcenie biznesików.
      Najbardziej boli mnie to, że pewnie wielu ludzi znów ulegnie ich pustym obietnicom przy następnych wyborach. Mimo, że część tych radnych uzyskało moje poparcie we wcześniejszych wyborach, teraz nie mają już co na niego liczyć. Żenada. Wstyd i gańba ! To nie polityka - to przedszkole. Panie Josefie - popieram wniosek o rozwiązanie tego cyrku.
      • manfred77 Re: Jak to jest z tymi sesjami? 26.06.13, 22:02
        Wypadaloby w tym i nie tylko w tym miejscu pogratulować p.G.Dz. zdemolowania stosunków międzyludzkich w naszym mieście.Praktyki nabywała przez lata m.in.w MOPS-ie.Praktyka i doświadczenie przynoszą ciekawe i jak sądzę trwałe(długo) efekty.A to pewnie jeszcze nie koniec.Kto nie wierzy i tak się przekona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka