Dodaj do ulubionych

ocena Aquadromu

03.09.13, 19:53
rudaslaska.com.pl/i,internauci-wybrali-najlepsza-przestrzen-publiczna,100,951313.html
czyżby aż tylu Rudzian było w tym przybytku?
Kto zgłosił tą inwestycję?
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: ocena Aquadromu 03.09.13, 19:56
      Tę inwestycję
      • amarian2 Re: ocena Aquadromu 03.09.13, 20:29
        Dziękuję, jak zawsze można na Ciebie liczyć ( w temacie)
    • mietlorz707 Re: ocena Aquadromu 03.09.13, 20:39
      Wspomógłbyś nasze miasto, Marianie, poszedłbyś tam popływać lub posiedzieć w saunie...
    • aloes69 Re: ocena Aquadromu 03.09.13, 21:21
      Czy istotą rzeczy jest kto zgłosił , czy może warto zastanowić się dlaczego ludzie w Rudzie nie są zainteresowani promowaniem własnego miasta? Było głosowanie na zabytki i przegraliśmy z lokalnym patriotyzmem innych miast. Nie wiem jakie są wyniki brania udziału w głosowaniach np. na place zabaw, ale może warto sprawdzić jak wypadliśmy na tle innych.
      Zaktywizowanie społeczeństwa to trudna sztuka, zwłaszcza gdy jest podzielone, zniechęcone. Ludzie najaktywniej głosują, gdy się bawią lub mają "przed oczami" realne korzyści, no i zew do boju Polaków od zawsze rusza z miejsca. Niezależnie jednak od efektów tego głosowania i uplasowania się na 16 miejscu w konkursie , który mówi o "najlepszej przestrzeni publicznej" ( nie wiem jak Ty , ale ja np. nie mam pojęcia jakimi kryteriami tu należałoby się kierować : czy ilością obiektów w danym obszarze, czy możliwością wykorzystania tej przestrzeni na różne sposoby, czy może istotne znaczenie ma strona wizualna ? ) , osiagnięty prawdopodobnie został efekt darmowej reklamy obiektu. A przecież chyba wszystkim chodzi o to, by obiekt odwiedzało jak najwięcej ludzi, co pozwoli mu zarobić na siebie?
      "Cudze chwalicie swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie." Kto zgadnie kto powiedział te trafne słowa i na jakim zabytku się znajdują?
      • mietlorz707 Re: ocena Aquadromu 03.09.13, 23:55
        > Zaktywizowanie społeczeństwa to trudna sztuka, zwłaszcza gdy jest podzielone,
        > zniechęcone. Ludzie najaktywniej głosują, gdy się bawią lub mają "przed oczami
        > " realne korzyści, no i zew do boju Polaków od zawsze rusza z miejsca.

O właśnie! Do tego władza sprawia wrażenie obojętnej na istnienie tego rodzaju konkursu - jedyna informacja ze strony zarządzających miastem to artykuł w którym jest link schowany pod jednym słowem tutaj - podczas gdy w artykule w oficjalnym serwisie internetowym Sosnowca link jest w takiej postaci, że trudno go przeoczyć.
        W dodatku, w internetowych głosowaniach aquapark zawsze będzie mieć mniejszą "siłę przebicia" niż szkoła czy uczelnia. Z prostego powodu: uczniowie/studenci są bardziej przywiązani do miejsca w którym zdobywają wykształcenie niż ma to miejsce w relacjach usługodawca - klient. Prócz tego grono pedagogiczne zapewne bardzo zachęcało do głosowania. Zagłosowali też być może ich rodzice i absolwenci.

A więc, Rudzianki i Rudzianie, może pora przestać narzekać na to, że ktoś nam wybudował aquapark, przestać roztrząsać kto i po co go zbudował, przestać kombinować czy kiedykolwiek na siebie zarobi? Może czas pogodzić się z tym, że aquapark jest i będzie, i zacząć go jakoś wspierać? Zamiast wieszać na nim psy (żeby tylko...).
        Chyba czasem warto odłożyć na bok niechęć do obecnej lub poprzedniej władzy, poświęcić te kilkanaście sekund i oddać głos?
        Zwłaszcza, że to nie pierwsze głosowanie w którym aquapark przegrywa...
        • w36 Re: ocena Aquadromu 04.09.13, 03:29
          mietlorz707 napisał:

> A więc, Rudzianki i Rudzianie, może pora przestać narzekać na to, że ktoś nam w
          > ybudował aquapark, przestać roztrząsać kto i po co go zbudował, przestać kombin
          > ować czy kiedykolwiek na siebie zarobi? Może czas pogodzić się z tym, że aquapa
          > rk jest i będzie, i zacząć go jakoś wspierać? Zamiast wieszać na nim psy (żeby
          > tylko...).

Namawiasz Rudzian na samooszukiwanie?
          Jak o mnie chodzi, to dziękuję, nie skorzystam.
          Aquadrom jest źle zaprojektowanym, funkcjonalnym badziewiem (bo funkcjonalność to również kwestie pożytku i ekonomii) i żadna ilość naklikanych głosów w bezsensownych głosowaniach, nie zmienią tej sytuacji ani trochę.
          • mietlorz707 Re: ocena Aquadromu 04.09.13, 15:02
            > Namawiasz Rudzian na samooszukiwanie?
            > Jak o mnie chodzi, to dziękuję, nie skorzystam.

Nie, zaledwie zachęcam do próby spojrzenia na sprawę z nieco szerszej perspektywy. Nie chcesz, wolisz trwać w zacietrzewieniu - Twoje prawo, Twoja sprawa.

> żadna ilość naklikanych głosów w bezsensownych
            > głosowaniach, nie zmienią tej sytuacji ani trochę

Być może nie zmieni. Natomiast pie.dolenie w kółko że tam drogo, niebezpiecznie, to niepotrzebne, za dużo nas kosztuje, po co, komu, na co - może sytuację pogorszyć.
            • w36 Re: ocena Aquadromu 04.09.13, 17:57
              mietlorz707 napisał:

> Nie, zaledwie zachęcam do próby spojrzenia na sprawę z nieco szerszej perspekty
              > wy.

Spoglądam. To właśnie spojrzenie z szerszej perspektywy (nie z perspektywy dziecka co dostało kolorową zabawkę ) przynosi te ponure wnioski na temat prawdziwego charakteru tego pasożyta jakim jest w istocie Aquadrom. Magiczne myślenie nic nie pomoże.

> Natomiast pie.dolenie w kółko że tam drogo, niebezpiecznie
              > , to niepotrzebne, za dużo nas kosztuje, po co, komu, na co - może sytuację pog
              > orszyć.

Nie sądzę by to miało jakiekolwiek znaczący wpływ. Wręcz przeciwnie. Najgorszym czynnikiem pogarszającą naszą sytuację jest bierność, oszukiwanie siebie i innych, zamiatanie pod dywan narastającego problemu.
              Propozycja postawy: plują nam w twarz, to mówmy że deszcz leci, jest bez sensu dla zdecydowanej większości Rudzian. No chyba że ktoś osiąga osobistą korzyść z tej patologicznej sytuacji. To co innego.
              • jankolodziej Re: ocena Aquadromu 04.09.13, 21:21
                Padlina jak zaraza ...
                katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,14546524,Katowice_chca_zbudowac_park_wodny_za_150_mln_zl.html
                • w36 Re: ocena Aquadromu 04.09.13, 22:05
                  jankolodziej napisał:

> Padlina jak zaraza ...
                  > rel="nofollow">katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,14546524,Katowice_chca_zbudowac_park_wodny_za_150_mln_zl.html

Najśmieszniejsze w tym jest to, że w Katowicach kręcą lody nasi starzy znajomi Berndorf i Schick. Którzy najlepiej z wszystkich wiedzą jaka padlinę zrobili na Halembie i to że stawianie następnego aqua kilkanaście kilometrów od konkurencji, przy udowodnionych marnych perspektywach popytu, jest godne chyba tylko scenariusza sequela Greka Zorby.
                  I to, że ich to zupełnie nie krępuje wciskać taki kit katowickim samorządowcom że obiekt za 150mln będzie kosztował miasto "tylko" 55mln i będzie zarabiał.
                  Tak się składa że znamy szcegóły tego scenariusza, że na resztę kasy spółka weźmie kredyt, przypadkiem podżyrowany przez miasto a potem przypadkiem "partnerzy" prywatni zwiną żagle i "podarują" miastu padlinę z gwarancją natychmiastowej upadłości ;) .
                • aloes69 Re: ocena Aquadromu 04.09.13, 22:13
                  To tak dla poszerzenia horyzontów:)
                  turystyka.wp.pl/gid,15610864,img,15610868,page,4,title,Najfajniejsze-Aquaparki-świata,galeria.html
                  Ten w Dubaju jest podobno największy na świecie www.atlantisthepalm.com/marineandwaterpark/aquaventure.aspx
                  Z Polskiego pobliskiego podwórka.
                  Tak reklamuje się aguapark Wrocław www.aquapark.wroc.pl/
                  a tak Kraków www.parkwodny.pl/
                  Tu przemyślenia z Dolnego Śląska wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,14255751,Jedni_buduja_aquaparki__Inni_wycofuja_sie_z_inwestycji.html
                  Jak widać są i będą , a przy okazji w36 ten we Wrocławiu to przypadkiem nie ten , który jakoby nie miał być wybudowany?
                  • w36 Re: ocena Aquadromu 04.09.13, 22:47
                    aloes69 napisał(a):

> To tak dla poszerzenia horyzontów:)

Aloesie. Twoja wytrwałość obrony pasożyta z Halemby jest godna podziwu.
                    Tyle że beznadziejna ( .
                    Przecież nikt nie kwestionuje samej idei aquaparków. Istotą problemu jest dostosowanie do realiów lokalnych. Idea Aquadromu na Halembie to bzdura do kwadratu. Finansowana tylko z budżetu miasta, ma w założeniu świadczyć usługi dla ludzi spoza miasta żeby egzystować (czego nawet nie udało się osiągnąć). Gdzie tu sens w świetle Ustawy o samorządzie? Ja tam nie mam nic do ludzi z Zabrza czy Katowic ale dlaczego ja mam grube pieniądze dopłacać do ich kąpieli i wyrzekać się potrzebnych nam w Rudzie naprawdę potrzebnych miejskich inwestycji.
                    Po za tym, jak można było przewidzieć od początku a od czasu upadku Nemo była tego pewność, obiekt jest poważnie przewymiarowany jak na możliwości rynku, co skutkuje potężną nierentownością.
                    W dodatku chciałbym zwrócić Twoją uwagę że do Dubaju nam trochę brakuje.

> Jak widać są i będą , a przy okazji w36 ten we Wrocławiu to przypadkiem nie ten
                    > , który jakoby nie miał być wybudowany?

Nie wiem o co Ci chodzi z tym Wrocławiem. Czy czasem coś nie pomyliłeś z Bydgoszczą?
                    • aloes69 Re: ocena Aquadromu 05.09.13, 07:28
                      No może być, że chodziło o Bydgoszcz. Pewnie pomyliło mi się, bo Wrocław w 2006 przeżywał też jakiś problem z budową. I nie uważam tej inwestycji za trafiną, ale jest. Ja myśle troszkę inaczej, bo ja prosty człowiek jestem;) Jest problem to trzeba go rozwiazać i jakoś nie odczuwam satysfakcji jak wszystkim dookoła wytknę błędy, bo to niczego nie zmieni. Dlatego jeżeli czegoś nie da się już naprawić, to można co najmniej zminimalizować negatywne skutki. I trzeba próbować. Ale jak już próbują np. nauka pływania, konkursy, itd to nie przeszkadzajmy, nie zniechęcajmy, wspomagajmy. Ile pomysłów potrzebuje po prostu czasu by się sprawdziły?
                      Wcześniej napisałeś coś takiego w kontekście swojej krytyki...
                      Nie sądzę by to miało jakiekolwiek znaczący wpływ. Wręcz przeciwnie. Najgorszym
                      > czynnikiem pogarszającą naszą sytuację jest bierność, oszukiwanie siebie i inn
                      > ych, zamiatanie pod dywan narastającego problemu.

Każda opinia, krytyka ma wpływ i to duży. Kiedyś robiono takie eksperymenty: niby przypadkowy przechodzeń zaczynał spoglądać intensywnie w niebo, po chwili dołączał do niego następny i jeszcze jeden, a po chwili zbierał sie tłum ludzi wgapiających się w czyste niebo.Problem w tym, że dla nich już nie było czyste, bo ktoś zasugerował,że widzi obiekt latajacy, ktoś inny to nawet opisał kształt, kolejny eksycytował się unikatową kolorystyką i tak oto tłum został zmanipulowany siłą sugestii. Tym samym naukowcy udowodnili jak można umysłem oszukać nasze zmysły. Tak samo funkcjonują plotki, czasami dziwne opinie, krytyka.Więc Twoja krytyka ma wpływ, bo zniechęca i tworzy wyobrażenie tego obiektu jako totalnej katastrofy, a mnie to by skutecznie odstraszyło od zobaczenia takiego obiektu. Wiec czy tego chcesz czy nie jakaś część mieszkańców być może z powodu Twoich opini nie pójdzie do tego obiektu, a zatem tę kwotę dopłaci miasto, a wiec jak twierdzisz wyciagną ją z Twojej kieszeni. Nic co robimy nie pozostaje bez wpływu na otaczajacą nas rzeczywistość i wszystko co robimy zawsze niesie ze sobą bagaż określonych skutków zarówno tych negatywnych jak i tych pozytywnych. Nie jesteśmy Dubajem to i dobrze, bo jesteśmy niepowtarzalna Rudą i niech tak pozostanie.
                      • meg114 Pasożyty się dokarmia? 05.09.13, 22:02
                        "Każda opinia, krytyka ma wpływ i to duży" - a można to odnieść do Twoich wypowiedzi? Czy przypadkiem nie takimi opiniami posilają się nasi włodarze po raz kolejny zasilając kasę i zapewniając wypłaty nieudolnemu zarządowi i "profesjonalistom" od promocji?
                        Jeżeli wierzysz, że to przez takie opinie rudzianie i ich dzieci nie chodzą do tego coś, to wybacz, ale nie znasz rudzian i nie masz pojęcia o ich życiu i możliwościach finansowych. A skoro wszystko co robimy ma znaczenie, może odnieś to do siebie i zamiast kilku piwek kup bilet i reklamuj. Ja uważam, że w36 ma rację i tzw. minimalizowanie strat tylko przedłuży okres żerowania na nas."naukowcy udowodnili jak można umysłem oszukać nasze zmysły" - na razie władze miasta udowodniły, że albo ktoś je oszukał, albo one oszukują nas.
                        • aloes69 Re: Pasożyty się dokarmia? 05.09.13, 22:56
                          No cóż Meg można i tak spłycić myśl przewodnią mojego wpisu i sprowadzić mnie do pozycji mało wiedzącego wielbiciela piwa. To Twoja opinia. A może wyraz lekkiej frustracji? Bo być może jest tak, że niektórzy i to po obu stronach barykady zaczynają powoli dostrzegać bezsens stałego negowania wszystkiego jak leci bez mądrej alternatywy, wiecznego podjudzania ludzi, bicia piany? Bo może dostrzegają , że takie polemiki są jałowe i nie wnoszą niczego do ich życia albo stają się dla nich zwyczajnie nudne?
                        • w36 Re: Pasożyty się dokarmia? 06.09.13, 00:40
                          meg114 napisał(a):

> Jeżeli wierzysz, że to przez takie opinie rudzianie i ich dzieci nie chodzą do
                          > tego coś, to wybacz, ale nie znasz rudzian i nie masz pojęcia o ich życiu i mo
                          > żliwościach finansowych.

Ja bym jednak przyznał Aloesowi tu trochę racji odnośnie jego hipotezy, że świadomość arogancji i ogromu strat wyrządzonych naszemu miastu przez decydentów od Aquadromu, może co niektórych Rudzian skutecznie zniechęcać do korzystania z tego obiektu. Coś na ten temat wiem. Choć stanowczo jestem przeciwny budowaniu na jej podstawie wniosku że trzeba milczeć o tych sprawach.
                          • fifik_rsl Re: Pasożyty się dokarmia? 11.09.13, 23:08
                            O ile rozumiem twoje wkurzenie wybudowaniem tego pasożyta, to obecnej twojej postawy już nie bardzo. Czy tego chcemy czy też nie, to coś stoi, za to coś zapłaciliśmy.
                            Stworzony na podstawie abstrakcyjnego biznesplanu nie jest w stanie zarobić na swoje utrzymanie.
                            Oczywiście mozemy narzekać na złą promocję, sposób zarządzania i w mojej ocenie mielibyśmy sporo racji.
                            Tylko kwestia najwazniejsza, to już stoi i z tym faktem musimy się pogodzić. W36 w swojej najbardziej odważnej wizji proponuje rozebrać i zamknąć. Trzeba być realistami, żaden polityk lokalny na ten krosk się nie zdecyduje, bo jego opozycja momentalnie by go wciągnęła nosem. Obecnie jedynym racjonalnym i możliwym do zrobienia krokiem jest minimalizowanie strat. Stworzenie takiej oferty, która przyciągnęłaby więcej klientów. Jakieś próby są podejmowane, zlobaczymy co z tego wyjdzie. Do tego obiektywny audyt, którego efektem byłaby racjonalizacja zatrudnienia.
                            Kolejna rzecz, to te nieszczęsne sauny. Kolejny raz docierają do mnie sygnały że ludzie nie korzystają bo się wstydzą nago. Ciągle tylko słyszę o poprawnej formie saunowania itd, tylko ktoś ewidentnie zapomina że tutaj jest serce Śląska, a nie jakaś warszafka, gdzie co większe paniusie lubią sobie poasić ciałkiem. Tutaj ludzie żyją wg swoich twardych zadad moralnych, które gdzieś mają poprawną formę saunowania. Szkoda że tę grupę na wejściu się dyskwalifikuje. Tego nie rozumiem.
                            Tym bardziej że wszystko można pogodzić, przypisując określony sposób saunowania wg dni, wtedy każdy znalazłby coś dla siebie.

Dlatego ja uważam że w obecnej sytuacji zamiast narzekania, z istnienia samego obiektu, zróbmy wszystko by stał się mniej deficytowy.

Czytając ostatnie wspisy utwierdzam się w przekonaniu, że co niektórych dopadła chyba już depresja jesienna. Kiedy piszą o naszym mieście w negatywnym tonie lament na forum, kiedy piszą w pozytywnym narzekanie że kupione itd że nie prawda. Brak jakiegokolwiek pisania też dobrym powodem do narzekań. Z takim podejściem to już krok od poważnej depresji.
                            • w36 Re: Pasożyty się dokarmia? 12.09.13, 22:45
                              fifik_rsl napisał(a):

> Dlatego ja uważam że w obecnej sytuacji zamiast narzekania, z istnienia samego
                              > obiektu, zróbmy wszystko by stał się mniej deficytowy.

Kto ma zrobić? Ja? Ty?
                              Bez sensu ten Twój wniosek, dopóki to sama władza naszego samorządu uczestniczy w tej aferze, zakłamując sytuację i biernością powodując dalsze straty.
                              Argument że już stoi też kompletnie niczego nie dowodzi.

• fifik_rsl Re: Pasożyty się dokarmia? 12.09.13, 23:26
                                Możemy różnie oceniać władzę, możemy różnie oceniać działania zarządu tej spółki, ale jedno jest pewne im gorzej im pójdzie, tym więcej Nas czyli mn mnie i Ciebie będzie to kosztowało.
                                W obecnej sytuacji w moje typowo egoistyczne podejście mi podpowiada, aby poszło im jak najlepiej, bo wtedy ja będę mniej dopłacał.

Mam wrażenie że Twoje założenia są dokładnie odwrotne. Wystarcza Ci sama świadomość że miałeś rację w kwesti budowy, a raczej konieczności jej przerwania, czy naiwnie wierzysz że ktoś to zlikwiduje?
                                • w36 Re: Pasożyty się dokarmia? 12.09.13, 23:43
                                  fifik_rsl napisał(a):

> Możemy różnie oceniać władzę, możemy różnie oceniać działania zarządu tej spółk
                                  > i, ale jedno jest pewne im gorzej im pójdzie, tym więcej Nas czyli mn mnie i Ci
                                  > ebie będzie to kosztowało.

Zapominasz że cele działania i interes spółki (zarządu) a interes nasz, społeczności miasta to dwie zupełnie różne sprawy. Wręcz przeciwstawne.
                                  I to całkiem kładzie Twoje rozumowanie.
    • w36 ocena Rudy !!! ;) 11.09.13, 08:24
      amarian2 napisał:

> czyżby aż tylu Rudzian było w tym przybytku?

Tutaj przykład innego cudu (a raczej intensywności działań propagandowo-autoreklamowych ekipy Dziedzicowej).
      Ruda czwartym miastem w Polsce gdzie żyje się najlepiej (!!!):

www.polskieradio.pl/10/485/Artykul/928471,Gdzie-w-Polsce-zyje-sie-najlepiej

Ten przykład to już chyba wszystko na temat rzetelności badań i tzw. plebiscytów internetowych. Ale też widzimy czym zajmuje się zespół propagandy UM zamiast robić coś naprawdę pożytecznego dla ludzi.
      • amarian2 Re: ocena Rudy !!! ;) 11.09.13, 17:47
        Tylko „takie działania” promujące władzę dużo nas kosztują i to konkretnie, w złotówkach.
        A Tak nawiasem: nie ma czasem chętnych, którzy zamienili by „niskie miejsce” ich Miasta na zamieszkanie w Wyróżnionej Rudzie Śl.? Dobrze widziane byłyby propozycje z Bielska, Krakowa lub Sopotu.
        Ciekawe, że ten sukces nie spowodował wzrostu cen ziemi i mieszkań w Rudzie Śl. No cóż, jeżeli ktoś ma do sprzedania teren a wierzy w te cuda, to powinien w ogłoszeniu wskazywać na „prawie” medalowe miejsce.

• greenrs2 Re: ocena Aquadromu 24.11.13, 20:04
      Padlina czy nie... nie rozstrzygam. Ale...
      Miałem okazję odwiedzić w ostatnim miesiącu nasz Aquadrom kilka razy i to w różnych porach. Byłem zarówno w weekendy jak i w tygodniu. Byłem rano i wieczorem. Za każdym razem były tłumy ludzi. Czyżby coś się zmieniło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka