Dodaj do ulubionych

Jak wkurzyć nauczycieli non-stop reformą

06.09.13, 20:20
Szkoda, że prowadzący spotkanie z Panią poseł w Sferze polityki nie odrobił zadania domowego i nie podpytał jak to faktycznie ma być z tymi przedszkolami za złotówkę. Dlatego fantastycznie, że jak zapowiada Pani Poseł do Rudy przyjedzie Pani Minister (pozostaje mieć nadzieję, że dopuści do głosu tych którzy bedą jej chcieli zadać np. niewygodne pytania , a potem odpowie w temacie, co podobno nie jest jej mocną stroną, ale może się mylę.)
W skrócie problem przedszkoli za złotówke sprowadza się do narzucenia wszytkim gminom obowiązku pobierania jednej złotówki za godzinę pobytu dziecka ponad podstawę programową, w oderwaniu od faktycznych kosztów gminy, bez możliwości opłacania wówczas zajęć dodatkowych dla naszych milusińskich. Dzieciaki, gminy w sumie stracą, a rodzice tylko iluzorycznie zyskają , bo jak gmina straci to per saldo oni w sumie też. Ot kolejny genialny pomysł oderwanych od rzeczywistości stale grzebiących w oświacie. Słowem jak zrobić prezent za cudze pieniądze. Przy okazji podobno nauczyciele nadali nowe znaczenie skrótowi MEN – Ministerstwo Eksperymenu Narodowego . Ja dodam od siebie . Eksperymentu za który przychodzi nam wyjatkowo drogo płacić. Prowadzacy program powinien się też zainteresować na jakich zasadach jest dofinansowanie do podręczników , a w tym temacie pozostawił wypowiedź Pani poseł bez komentarza. A to nie jest tak, że dofinansowanie dostaje każdy, a niekumaci Rudzianie nie chcą dać i odsyłają pieniądze. Decyduje tu ustalone przez Rząd kryterium dochodowe. Nie spełniasz nie dostaniesz.
Tu kilka linków w temacie przedszkoli,żeby zrozumieć w czym rzecz:

biznes.interia.pl/wiadomosci/news/przedszkole-za-zlotowke-bez-dodatkowych-zajec,1945846,4199
www.dziennikpolski24.pl/pl/region/miasto-krakow/1280281-przedszkola-wielki-problem-gminy-krakow.html
wyborcza.pl/1,75478,14145083,Rodzice_beda_mieli_klopoty_z__przedszkolami_za_zlotowke__.html
Reszty programu nie skomentuję, szkoda mojego i waszego czasu......
Obserwuj wątek
    • mrnatohk A propos przedszkoli 10.09.13, 21:18
      A propos przedszkoli w Naszym Mieście.

Przedszkole nr 47 doczekało się remontu - i tu pochwały, ale...
      Jest jedno "małe ale" - niby szczegół jednak mam wrażenie że po raz kolejny ktoś w UM się nie popisał - ze szkodą dla wszystkich.

Dwa pytania:
      1. Czy nie można było rozpocząć robót budowlanych wraz z końcem roku szkolnego / początkiem wakacji - i zaznaczam tu aby nie pisać że "przetarg rozstrzygnięto" 20 czerwca, bo od ogłoszenia do rozpoczęcia robót minęło trochę czasu - jednym słowem zmarnowano wakacje i wysłano dzieci w miejsce hmmm odległe o lata świetlne od atmosfery swojego przedszkola.
      2. Czemu po raz kolejny ordynarnie okłamuje się rodziców / mieszkańców??? A skąd przeświadczenie że się okłamuje??? Ano..:

"Urzędnicy z normalnych przyczyn nie przyśpieszą remontu. Przytakują jedynie przyznając, że remont trwa nadal, gdyż okazało się, że placówka wymaga poszerzenia zakresu prowadzonych w niej prac. Niemniej jednak, pracownicy Wydziału Oświaty zaznaczają, iż wraz z początkiem roku, dzieci trafiły do odpowiednio przygotowanych sal i nie było żadnych sprzeciwów ani negatywnych opinii ze strony rodziców..."
      Link 1

"W Wydziale Oświaty przyznają – remont wciąż trwa, bo zwiększony został zakres trwających tam robót. Oddziały Miejskiego Przedszkola nr 47 usytuowane zostały w pomieszczeniach szkolnych Gimnazjum nr 6 na drugim i trzecim piętrze segmentu A i B, a pomieszczenia szkolne zostały zaadaptowane na sale zajęć dla dzieci przedszkolnych."
      Link 2

A po kilku chwilach spędzonych w "Internecie" udało się znaleźć taką oto informację:
      II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 6
      Link 3
      Jasno wynika, że roboty przewidziane były "z góry" na pół roku, a tu rodzicom wmawia się że "nagle coś się okazało"...
      Kpina, ech kpina, ale widać tak załatwia się sprawy w naszym mieście.

Wiem, wiem zaraz pewnie co poniektórzy napiszą że się czepiam i szukam "dziury w całości", ale sam mam małe dziecko i raczej nie chciałbym się dowiedzieć tydzień przed nowym rokiem szkolnym, że mój Bąbel nie będzie chodził do swojego przedszkola tylko pójdzie do gimnazjum... A jako tłumaczenie wciśnięte mi zostanie ordynarne kłamstwo!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka