Dodaj do ulubionych

Śląska Ruda Miastem Bruda !!

06.01.14, 21:07
pogoda jest jaka jest ale to nie powód by ulice w okolicy kwk pokój i kwk bielszowice oraz ul. Goduli, część 1 Maja i pare innych ulic były aż tak brudne. Ta maź co zalega na drogach jest niebepieczna łatwo na niej wpaść w poślizg nie wpominając juz o utrzymaniu czystości karoserii pojazdu. Dlaczego nikt nie reaguje??? Czekamy na wypadek??
Ps. Wydzial Rozwoju Miasta może wykorzystac moje hasło w swojej kolejnej promocji Miasta w nagrodę za wzorowe wprowadzanie przez Miasto ustawy śmieciowej :)
Obserwuj wątek
    • woland.2 Re: Śląska Ruda Miastem Bruda !! 06.01.14, 21:44
      Masz rację, ulice nigdy nie były tak brudne. Szczególne wyrazy uznania dla geniusza, który co krok zaprojektował znaki zwężające jezdnię. Brud ciągnie się za nimi do kilkudziesięciu metrów! Poślizg gwarantowany!
      Płacimy podatki, by miasto było czyste. Nie jest. Może zaczniemy przesyłać rachunki z myjni do UM?
      A swoją drogą, śląskie gospodynie były przede wszystkim czyste…
    • hynio59 Re: Śląska Ruda Miastem Bruda !! 08.01.14, 19:49
      Podziękuj ciężarówkom i gliniarzom za "dobre" pilnowanie kierowców z wanien! Kiedyś było tak: W dowód 20pln i daje się do kontroli blacharzowi. Ten obchodzi auto w koło i oddaje dowód. No i odjazd, cóż tam brud na osiach, kołach.... spadnie. Obserwowałem to na przystanku w Lipinach, lat kilka temu.
      • pipi43 Re: Śląska Ruda Miastem Bruda !! 08.01.14, 20:28
        Wczoraj sprzątano na Tunkla i na wysokości kopalni Pokój.
        • w36 Re: Śląska Ruda Miastem Bruda !! 08.01.14, 22:23
          pipi43 napisała:

> Wczoraj sprzątano na Tunkla i na wysokości kopalni Pokój.

To "sprzątanie" jest częściej. Przynajmniej koło wyjazdu ze sprzedaży mułu kwk Pokój.
          Ale to parodia, teatrzyk, żeby się nazywało że kopalnia sprząta.
          A w rzeczywistości wygląda to tak, że cała zasyfiona ulica na maksa a jeden (!) gościu z miotłą wymiata jakieś drobiazgi spod krawężników. W tym samym czasie samochody rozwlekają intensywnie ten syf na dwie dzielnice a później już pozostałe resztki zamiata jakaś szczota na aucie czy traktorze. I tak do następnego dnia.
          Kpina po prostu, jakby nie można ustawić patrolu SM i lepić mandaty zasyfionym ciężarówkom, konsekwentnie, do skutku. Aż niechluje z kopalni kupili by sobie myjkę do kół, używaną w cywilizowanych krajach nawet na mniejszych budowach.
          • jankolodziej Re: Śląska Ruda Miastem Bruda !! 09.01.14, 07:43
            Łezka w oku się kręci, bo to już siedem lat mija od chwili, kiedy napisałem na tym forum:
            "Przykład: Uchwała o utrzymaniu czystości.
            Według niej obowiązek utrzymania czystości (m.in. usuwania błota) na drogach
            publicznych należy do zarządcy drogi. Dlaczego to zatem drogi publiczne w
            okolicach kopalń przez okrągły rok pokryte są błotem (wczasie „suchym” pyłem) ?
            Skoro zarządca tych dróg (czyli nasze miasto) nie kwapi się do przestrzegania
            prawa i nie sprząta – dlaczego nie egzekwuje innego przepisu, mówiącego że do
            obowiązków właściciela nieruchomości należy zapobieganie i przeciwdziałanie
            przedostawaniu się na place i drogi publiczne błota oraz innych zanieczyszczeń
            związanych z ruchem pojazdów wyjeżdżających z nieruchomości
            ? Która kopalnia
            zapobiega rozwlekaniu jej błota na miasto? Żadna. A dlaczego? Bo nie ma w
            mieście woli włodarzy do przestrzegania własnego prawa."
        • greenrs2 Re: Śląska Ruda Miastem Bruda !! 14.01.14, 14:02
          pipi43 napisała:

Wczoraj sprzątano na Tunkla i na wysokości kopalni Pokój

Nie wiem jak to sprzątanie wyglądało ale dzisiaj na Tunkla od kopalni do ul. Górnośląskiej na jezdni przy krawężniku zwały kurzu, miału i kamieni, a że jest sucho to po przejechaniu samochodu wszystko wznosi się do góry i nie widać nic. Trochę mnie dziwi, że mieszkańcy tej ulicy tolerują taki stan rzeczy.
          • jankolodziej Re: Śląska Ruda Miastem Bruda !! 06.02.14, 11:32
            To zaczyna być wkurzające. Z terenu KWK Pokój brud jest wywlekany już tradycyjnie, w Bykowinie na Górnośląską wyjeżdżają prosto "z terenu" ciężarówy z tym, co ukopią koparki. Próżno oczywiście o tej porze szukać grzybów, ale Straż Miejska mogłaby egzekwować prawo.
            • skalar2011 Re: Śląska Ruda Miastem Bruda !! 06.02.14, 12:18
              widać czasu nie mają, ciągle muszą siedzieć na spotkaniach z mieszkańcami, nie wiem czyżby w charakterze osobistej ochrony?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka