Dodaj do ulubionych

Czas Kupczenia

18.11.14, 20:12
Obecnie jesteśmy w bardzo ciekawym okresie, nazywanym często czasem kupczenia. Żaden z kandydatów nie otrzymał bezwzględnej większości głosów więc będzie dogrywka. W związku z tym dwie Panie które do niej przeszły muszą poniekąd zabiegać o głosy kandydatów którzy przepadli.
Jak pokazały wyniki wyborów w Rudzie Śląskiej nie ma zwycięzców, a praktycznie sami przegrani. Urzędująca Prezydent uzyskała bardzo dobry wynik w I turze, deklasując A. Skowronek, ale za to jej komitet został rozbity w RM. Broniąca swoje 9 mandatów w RM PO poniosła porażkę w wyborach prezydenckich, bo porażka ponad 10% z obecną Prezydent, to nie jest dobry prognostyk dla PO na dogrywkę. Relatywnie najwięcej zyskał PiS, gdyż zdobył 6 mandatów, a Wesoły zdeklasował w wyścigu o 3 miejsce Wieszołka. To jednak może się okazać dla nich pyrrusowym zwycięstwem. Dla nikogo nie jest tajemnicą iż Prezydent Dziedzic i Grzegorz Tobiszowski nie przepadają wzajemnie za sobą, że tak to nazwę eufemicznie. Nie wydaje mi się aby wyraził zgodę na jakąkolwiek współpracę z GD, a wiadomo że on tutaj jest panem i władcą. Oczywistym też jest że na rok przed wyborami parlamentarnym nie mogą sobie pozwolić na jakiekolwiek bratanie z PO. Totalną klęskę poniosło Forum Samorządowe z Kanią i Wieszołkiem na czele nie przekraczając progu wyborczego. Podobnie RAŚ i mająca duże aspiracje Przyjazna Ruda Śląska. Swoje osobiste porażki ponieśli do niedawna rozdający karty Domżalski i etatowy radny Osmenda, którzy sesje RM będą mogli podziwiać z miejsc dla publiczności.

Wracając do drugiej tury to tutaj nie powinno być niespodzianek. Nawet ze wsparciem osób z FS i części PiSu A. Skowronek ma minimalne szanse na zwycięstwo. Niemal pewna wygranej obecna Prezydent ma także duży problem. Na wstępie będzie mogła liczyć na 9 radnych, czyli -4 potrzebnych do większości. Licząc że zostający sam jak palec Kobierski zda sobie sprawę że Domżalski już nic politycznie nie znaczy, sam zmieni barwy to dalej zostaje trzech na minusie.
W takiej sytuacji są możliwe trzy warianty. Najbardziej logicznym byłoby zawarcie koalicji wyborczej. W jej wyniku pewnie Wesoły dostałby upragnionego vicka, a reszta też na jakieś łupy by się załapała. Tutaj, jak pisałem wcześniej, decydująca może być osobista niechęć i pamiętliwość Tobiszowskiego. Druga opcja to rozpoczęcie kadencji bez większości w RM. Ma to ten plus, bo zawsze jest na kogo zrzucić winę jak coś nie wyjdzie. Najbardziej dla mnie logiczną i sensowną byłaby zagrywka polegająca na przeciągnięciu trójki radnych PiS na drugą stronę sali. Miałaby wtedy Prezydent większość, a także zrobiłaby nieźle na nosie panu Posłowi. Nie wiem tylko jakie zabezpieczenia stosuje w takiej sytuacji PiS, czy np. kandydaci nie musieli podpisywać weksli czy czegoś podobnego.
W Każdym razie w przeciągu miesiąca się wszystko rozstrzygnie.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Czas Kupczenia 18.11.14, 20:43
      Przekazywanie poparcia swoich wyborcow przez przegranych to bzdura.
      Na zdrowy rozum,to zbudowanie wiekszościowej koalicji popierającej przyszłego prezydenta ma tylko Skowronkowa.I to ona musi kupczyć.
      I to juz od wczoraj.
      Dziedzicowa aż tylu możliwosci do kupczenia nie ma.
      Braknie stanowisk ;)
      • kokarda80 Re: Czas Kupczenia 18.11.14, 21:01
        fifik Twój koleny wywód zmienił moje życie po prostu :-). Poczekajmy do 30.11.2014 - nie róbmy wyborcom wody z mózgu -> niech każdy zagłosuje i będzie wiadomo.
      • hepik1 Re: Czas Kupczenia 18.11.14, 21:58
        Trudno wyobrazić sobie by wyborcy Pis-u glosowali na Skowronek czyli wydaje ,że Dziedzicowa ma druga kadencję w kieszeni.
        Ale by potem rządzic efektywnie,koalicja z Pisem niezbedna.
        Żeby mnie to cieszyło,to nie powiem.
        I to sie nazywa -mieszane uczucia.
        A mieszane uczucia to wtedy,gdy ktoś się zleje w gacie,z jednej strony ulga ale z drugiej wstyd ;)
      • fifik_rsl Re: Czas Kupczenia 19.11.14, 00:42
        Jak pokazały wybory sprzed 4 lat kupczenie czy tez budowanie poparcia jak kto woli doprowadziło do zmiany prezydenta. Wtedy po pierwszej turze było jakoś +7-8% dla Stani, natomiast zbudowanie wielkiej koalicji anty dało zmianę na tym stanowisku. Teraz jest przewaga większa i sytuacja odmienna. Z kandydatów co odpadli głosy mocno się rozłożą i GD powinna spokojnie stanowisko obronić.
        Co do koalicji budowanej ewentualnie przez GD to są dwa wyjścia o których pisałem, z PiS lub wyciagając 3 z PiS.
        W razie ewentualnej wygranej AS to przekona do stworzenia koalicji SLD oraz RR, co da z Kobierskim 14.

Przed najtrudniejszym zadaniem stoi właśnie PIS o cokolwiek zaapelują do swoich wyborców będzie kiepsko wygladać, chyba że powiedzą róbta co chceta.
    • amarian2 Re: Czas Kupczenia 18.11.14, 21:52
      jak potrafię liczyć to progu wyborczego nie pokonały tylko trzy komitety, fifik.
      Kupczenie?
      Dla rozwinięcia twoich teorii pokazuję identyczną sytuację sprzed 4 lat, bezpartyjny prezydent, który w pierwszej rundzie rozniósł konkurentów i :
      wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/240000/246301.html#tabs-6
      a skończyło się tak
      wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/240000/246301.html#tabs-7
      tak dla rozwinięcia tematu :)
    • marynik Re: Czas Kupczenia 19.11.14, 12:05
      Jakie kupczenie? To naturalne, że głosy wyborców rozproszone na poszczególnych kandydatów w II turze musza gdzieś "przejść". I tak jak było w 2010 roku, kiedy przegrani obdarzyli zaufaniem G.Dziedzic (choć srodze się potem zawiedli) tak teraz również wskażą swoim wyborcom, że należy oddac głos na p. Skowronek. I tu nie ma znaczenia , że PIS popiera PO, taka pilityka nienawiści to na górze, w mieście muszą wszyscy współpracować bo liczy się dobro miasta i mieszkańców. A ponieważ obecna prezydent nie umiała tego zrobić, bo władza uderzyła, to może liczyc już tylko na poparcie Lewicy, choć teraz i to jest wątpliwe, bo Osmenda już wszystkie fotele w samorządzie stracił i to najwyższy czas.
      No a już było tak blisko, że chciał "odejść", i byłoby trochę honorowo, a tak - przekonał się na własnej skórze i było wielkie d...p.
      • 1802ef Re: Czas Kupczenia 19.11.14, 14:09
        przecież stronnicy PiS-u nie są ubezwłasnowolnieni, też popieram
        PiS,ale osobiście, jako człowieka lubię i szanuję panią Skowronek i będę glosować
        na czlowieka a nie na partię

• marynik Re: Czas Kupczenia 19.11.14, 22:06
          I tak trzymać, ja tez tak zrobie, bo głosuje na człowieka, jego doświadczenie i kompetencje a nie na partię i uważam, że p. Skowronek jest tego przykładem. udowodniła to we wszystkich debatach. Kto nie widział, niech zobaczy na tv Sfera i dokładnie posłucha i wyciągnie wnioski słuszne dla dobra naszego miasta.
          • skalar2011 Re: Czas rozważnego namyslu 20.11.14, 08:08
            każdy normalnie myślący mieszkaniec ktoremu zależy na dobru miasta i jego rozwoju wybierze Aleksandrę Skowronek bo jest nam potrzebny prezydent który wie jak zarządzać miastem,który będzie ludzi jednoczył a nie skłócał dla dobra miasta,prezydenta potrafiącego współpracować,prezydenta skutecznego bez ,,dworu klakierów,,
            • hepik1 Re: Czas rozważnego namyslu 20.11.14, 09:17
              Pani Skowronek to tylko taki wiatraczek w strukturach PO.
              Gdzie tam zawieją wiatry tam pani Skowronek leci.
              W rozgrywkach zdegenerowanych przez PO w marcu wyszło,że zostanie wice marszałkiem od spraw zdrowotności.
              Te pół roku to troszkę mało.Naobiecywała,że sporo poprawi w naszej śląskiej służbie zdrowia.
              Czytając amariana,który 4 godziny czekał na usunięcie szwów,pani Skowronek się nie udała ta naprawa.
              Wniosek-trzeba jej dać szanse na spełnienie swoich obietnic na stanowisku vicemarszałkanie przerywać jej kadencji ,nie rzucać po różnych stanowiskach (od vicka w Świonachprzez vicka wojewódzkiego po prezydenta w RŚl.
              Lepiej zrobic coś dobrego na jednym stanowisku ,niż latać dziury byle gdzie. ;)
              • skalar2011 Re: Czas rozważnego namyslu 20.11.14, 09:34
                hepik a co się udało twojej faworytce , może nam przypomnisz bo jakoś nic mi na myśl nie przychodzi, fakt w naszym szpitalu jest coraz gorzej, ale z tego co wiem to twoja faworytka ustanowiła jej prezia a wiadomo jaki szef taki personel i już
              • 1802ef Re: Czas rozważnego namyslu 20.11.14, 12:40
                hepik obłuda aż kapie z twoich postów
                • hepik1 Re: Czas rozważnego namyslu 20.11.14, 13:06
                  Pół roku temu pani Skowronek zastąpiła jakiegoś zdegenerowanego człowieka z PO.
                  Obiecała wybierającym ją radnym coś tam,coś tam.
                  Jako zdolna osoba ,zapewne w tydzień ogarnęła urząd i stanowisku.
                  Teraz czas na realizację obietnic a nie na zmiane stanowiska. ;)
                  • paneltech Re: do Hepika 20.11.14, 21:55
                    odnoszę wrażenie, że wypisywanie bzdur, szkalowanie innych oraz mącenie ludziom w głowie na tym forum to twoja praca a może obecna władza Cię zatrudniła, bo ziejesz jadem tak samo jak oni.
              • paneltech Re: Do Hepika 20.11.14, 21:58
                Dziury się łata nie lata a ty więcej tu szkodzisz jak dobrego robisz myślę, że twoja nienawiść wynika z bardzo niskiej samooceny !!!
            • pipi43 Re: Czas rozważnego namyslu 20.11.14, 15:44
              skalar2011 napisał:

jest nam potrzebny prezydent,który będzie ludzi jednoczył a nie skłócał dla dobra miasta,

"Skłócał dla dobra miasta"
              Brawo skalar.
              Ty to dopiero jesteś mąciwoda...
              • hepik1 Re: Czas rozważnego namyslu 20.11.14, 17:35
                Się czepiasz.Może skalar kończyl edukację w SP 15 za czasów,kiedy tam polonistką była późniejsza posłanka z PO?
                • bed-wa Re: Czas rozważnego namyslu 20.11.14, 19:41
                  Hepik żółć cie zalewa, miotasz sie jak wesz w delacecie az milo patrzec i niech tak juz bedzie.I jak to powiadasz-czesc twej pamieci.
                  • meg114 Re: Czas rozważnego namyslu 21.11.14, 00:18
                    Hepika znamy, ale Panaltech się pojawił nagle i agituje jak nawiedzony, wcale nie widać, że chodzi mu o jakieś tam zatrudnienie, bo zieje jadem inaczej.
                    • skalar2011 Re: Czas rozważnego namyslu 21.11.14, 07:53
                      hepik piszesz coś o wywiązywaniu się z obietnic? no cóż powinieneś z tym się zwrócić do twojej pańci w końcu jest w tym temacie specjalistką
                      • amarian2 kłamstwa hepikowatych 21.11.14, 11:27
                        Jak wiecie Szpital jest spółką której właścicielem jest 100% Miasto a więc zarządzana ... przez prezydent Miasta Ruda Śląska. Wyrzucanie fachowców + bałagan (nie chciałbym ostrzej powiedzieć) to skutek działania właściciela.
                        Hepikowaty nie chce mi się szukać obietnic GD na temat szpitala i służby zdrowia, ale w ostatnich 3 miesiącach widziałem i odczułem jak to działa w innych Miastach.
                        Jak ostatnio oglądałem na fb jak ma wyglądać szpital według obietnic to się pośmiałem, bo na zewnątrz no, ładnie ale w środku to tak jak władza w Mieście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka