amarian2
21.11.14, 12:06
Zawsze bawiło mnie (jako młodego chłopaka) 1 Maja, kiedy z roku na rok coraz więcej maszerowało w pochodzie Powstańców (z całym szacunkiem dla tych prawdziwych). W latach 90 zaczęło się mnożyć internowanych, pół internowanych i kombatantów walki z komuna. Ba, spotkałem takich w R.Śl którzy uwadniali, że byli w KOR. Teraz zaczyna się mnożenie referendystów. Ci co opluwali referendum nagle staja się obrońcami. Nie zdziwi mnie jak za rok hepik okaże się organizatorem (przecież napisał „że tylko jeden”), mietlorz okaże się lokomotywą a fifik głównym ideologiem referendum. Tylko dla przypomnienia, 17,5 tys mieszkańców podpisało się pod dwoma pytaniami, w skrócie: czy jesteś za odwołaniem Prezydent i Rady Miasta. I wszelkie dorabianie dzisiaj ideologicznej osłonki do referendum jest absurdem.
Fifik ja się nie znam na piłce ręcznej i nigdy się w tym temacie nie wypowiadam, a ty ciągle piszesz o samorządzie, a nie chce ci się wziąć kalkulatora.
rudaslaska.com.pl/i,oficjalne-wyniki-wyborow-samorzadowych-w-rudzie-slaskiej-sprawdz,200274,1051080.html
ten link już tu był, ale nie pisz kto przekroczył lub nie próg wyborczy bo to nie prawda. Forum Samorządowe ( choć przekroczyło próg) przegrało wybory, i trzeba dokonać analizy, choć dzisiaj już wiadomo, że wyborcy głównie głosowali na partie polityczne (przynajmniej w Miastach gdzie nie ma JOW). Jak działa przelicznik D’Hondta nie będę ci tłumaczył bo tego nie rozumie nawet nasza elita polityczna. Gdyby nie ich ambicje to w R.Śl nie byłoby 11 komitetów a najwyżej 7. Popatrz na wyniki, gdzie PO wygrywa z PiS około 460 głosów i ma 3 mandaty więcej (czyli 150 głosów na mandat) a RAŚ ma ponad 750 głosów więcej niż Porozumienie i nie ma mandatu. Taki mamy system i OK.
Zabawiłeś mnie wyliczeniem ile dostaliby referendyści i nawet kto:) Oczywiście zabawa w stylu” co by było gdyby” jest fajna ale niewiele ma wspólnego z Ordynacją. Start Referendystów w ilości 10-15-20 osób spowodowałby, że otrzymalibyśmy może z 30% ( a jestem pewny, że nawet nie) tego co Forum. Bez JOW liczą się tylko silne listy, z jak największa ilością różnych środowisk i organizacji. I TO pokazuje i udowadniają powyższe wyniki. Sądzę, że gdyby liderzy różnych środowisk znali je to lista Forum byłaby jeszcze bardziej dla ciebie dziwna, no ale …zdecydowanie silniejsza.
A jeżeli dla ciebie łączenie różnych środowisk jest sprzedaniem się lub kupczeniem to masz takie pojęcie o polityce jak ja o piłce ręcznej. Bo jak patrzę na TĄ Radę, to według ciebie najgorsi w Forum, według mnie byliby najlepszymi w tej RM.