Dodaj do ulubionych

Dlaczego ?????????

19.02.15, 21:54
Wreszcie ktoś chciał coś zrobić dla mojej niszczejącej w oczach zabytkowej Bramy II
w Hucie ( mojej - emocjonalnie ) i co ? Według logiki co poniektórych radnych, lepiej podjąć starania o wykup tego zabytku na własność miasta jak jest w agonalnym stanie, bo wówczas będzie taniej, niż jak go uratujemy, bo wtedy kupimy drożej. No niby z pozoru racja..... Tylko, że tu idzie o czas. Za chwile paradoksalnie może być drożej , bo budynek po dalszej dewastacji trzeba będzie dla bezpieczeństwa rozebrać, a cena ziemi pod tym zabytkiem, bez niego może być dużo bardziej atrakcyjna. Nie jest też powiedziane , że Huta musi nam cokolwiek chcieć sprzedać.
I w sumie może byłoby najlepiej gdyby budynek pozostał jednak własnością Huty Pokój, ale we współpracy z miastem pojawiało się tam faktycznie np. muzeum hutnictwa z trasą wejściową na wielki piec i z możliwością zwiedzenia wybranych fragmentów Huty. Może prowadziłoby go jakieś stowarzyszenie. Wjazd do Nowej Rudy od ronda to chyba najbrzydszy dojazd do centrum miasta jaki jest na Śląsku więc nie rozumiem dlaczego głosząc, że chce się dbać o zabytki i rozczulając się nad innymi budynkami, tą jedną uchwałę - bo inne jakoś przeszły - dofinansowującą prace konserwatorskie odstawia się na bok i skazuje na dalszą degradacje jeden z piękniejszych fragmentów tej trasy. Oj policzę wam każdą krople wody, która przez ten czas dostanie się do wnętrza budynku, każdą cegłę która przez ten okres zostanie rozkradziona i będę się czepiać absolutnie wszystkiego i wszystkich, a wiecie ,że potrafię - teraz to dla mnie sprawa osobista ;(
Obserwuj wątek
    • jankolodziej Re: Dlaczego ????????? 20.02.15, 10:26
      W sumie jest to wina tzw. prywatyzacji, jaka dotknęła śląski przemysł. Jej pokłosiem jest niemal zupełny brak możliwości "dogadania się" z obecnym właścicielem huty, a raczej pozostałości po niej. Tak to przynajmniej wygląda z zewnątrz, bo brak jest także chęci po stronie władz miejskich. To z kolei jest efektem odpływania naszych podatków do centrali.
      A gdyby. A gdyby tak zaproponować hucie wymianę gruntów? Miasto zabiera teren z piecem i bramą, a nawet więcej. Wówczas mógłby zniknąć ten paskudny, blaszany płot, linię tramwaju dałoby się nieco zmienić a drogę poszerzyć. Muzeum hutnictwa swoje by też miastu dało.
      A tak a propos drogi. Czy nikt z odpowiedzialnych nie widzi katastrofalnego stanu przejazdu kolejowego przy hucie?
      • aloes69 Mam pomysł...... 24.02.15, 18:10
        Sugestia by zrobić muzeum hutnictwa w Bramie II okazuje się absolutnie nie odkrywcza. Z czystej bowiem ciekawości, ale też z chęci rozruszania szarych komórek lub może bardziej zagłuszenia własnych myśli została rozpoczęta przeze mnie wędrówka po internecie i otóż za rogiem w Gliwicach coś takiego już jest na bazie GZUT-u:
        www.muzeum.gliwice.pl/oddzial-odlewnictwa-artystycznego-2/
        Przy okazji trafiła mi się fajna internetowa stronka opisująca Gliwickie zabytki. To tak poglądowo:
        zabytkigornegoslaska.com.pl/index.php/zabytki-techniki/759-gliwice-dawna-kopalnia-gliwice-i-muzeum-odlewnictwa-artystycznego
        Ironiczny komentarz Meg w innym wątku dotyczący nadania nazwy szaletowi (WC) w Kochłowicach natchnął mnie pewnym pomysłem. Otóż biorąc pod uwagę, że łatwiej uzyskać dotacje i wsparcie finansowe dla muzeum jeżeli ma ono wymiar uniwewrsalny, ale zarazem oryginalny proponuje utworzyć w Rudzie w tym miejscu muzeum samorządności na Śląsku lub zwyczajnie muzeum samorządu. Wujek gooogle nie potwierdził mi istnienia takiego muzeum w Polsce,a pozyskanie eksponatów do niego może być przygodą dla nas wszystkich i połączyć we wspólnej inicjatywie wiele miast. Samorządności uczymy się w bólach więc może czas najwyższy zacząć walczyć o społeczeństwo obywatelskie zanim nas znowu całkowicie scentralizują, rozumiejące swoja role w samorządności i chcące coś wokoło siebie zmienić . Kto odmówi patronatu nad takim muzeum, zwłaszcza w dobie głoszonej potrzeby „debaty publicznej” ?
        Można będzie organizować panele, dyskusje, konferencje nawet międzynarodowe......ostatecznie są kraje które mają to już mądrze przerobione
        Co o tym myślicie?
        • aloes69 Re: Mam pomysł...... 24.02.15, 18:15
          P.S.
          Drugi podany link dotyczy wszystkich zabytków Górnego Ślaska, nie tylko Gliwic i jest tam też między innymi Ruda Ślaska. Warto pooglądać.
          • amarian2 Re: Mam pomysł...... 25.02.15, 11:34
            Drogi aloesie, tak dla przypomnienia
            forum.gazeta.pl/forum/w,261,80160125,80453292,Re_Ciekawa_sprawa_.htm
            forum.gazeta.pl/forum/w,261,136329782,136332335,Re_Wielki_Piec_Hutniczy.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,261,145131783,145131783,zabytek_.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,261,80160125,80160125,Dewastacja_N_Bytomia_i_znikanie_kasy.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,261,116010254,116055375,Odpowiem.html
            a jak poszukasz to i wcześniej na temat bramy pisałem, ale cieszę się, że ktoś znowu zaczyna walczyć o ten zabytek.. pozdrawiam
        • mietlorz707 Re: Mam pomysł...... 25.02.15, 14:07
          Pomysł oryginalny, ale... Co pokazałbyś w takim muzeum? Urnę? Kopie kart wyborczych? Seicento byłego radnego z reklamą wyborczą na dachu? Biurko prezydenta? ;)
          Chyba, żeby iść w inną stronę - kioski multimedialne (czy jak to się nazywa), ekrany, salka kinowa...?
          Próbowałem znaleźć jakieś museum of local government gdzieś w dalekim świecie - i nie znalazłem.

PS.
          Stronka fajna. Jest jeszcze taka o zabytkach Dolnego Śląska. :)
          • aloes69 Re: Mam pomysł...... 25.02.15, 18:14
            Fajnie, że przytoczyłeś te linki Amarianie . Broń Boże nie zawłaszczam tematu wyrażam jedynie swój pogląd w tym przedmiocie. Na przestrzeni tego okresu (Twoje wpisy) proces degradacji postępował tak:
            ruda_slaska.fotopolska.eu/Ruda_Slaska/b70178,Budynek_bramy__nr_2.html
            Dzisiaj tył budynku jest już częściowo rozebrany, a oceniając konstrukcje dachu na moje oko jest w całości do wymiany.

Odnosząc się natomiast do pytania Mietlorza, to ja widzę samorządność najpierw jako kawałek pięknej historii, np. Kraków opowiada o niej tak:

www.dzielnica1.krakow.pl/dokument/pokaz/1124
            Śląsk wpisuje się także np. tak:
            historia.org.pl/2012/11/28/zarys-historii-autonomii-gornego-slaska/
            A ciekawi mnie co o tym myśli Jan Kołodziej?,
            a ogólnie to jest tak
            www.tstefaniuk.uph.edu.pl/zeszyty/archiwalne/96-2013_16.pdf
            Co mogłoby być eksponatem. Akty nadania, dokumenty urzędowe, zdjęcia pierwszych rajców , stare pieczęcie wójtów gmin, łańcuchy ( były piekne) oraz inne atrybuty władzy samorządowej, niektóre samorządy maja pewnie księgi pamiątkowe, niektóre brały udział w różnych imprezach i mają stare puchary, okolicznościowe plakiety, może monety, stare fotografie budynków urzędów, może obrazy ratuszów, pióra wieczne, którymi składano pierwsze podpisy itd. itp.,
            a współcześnie jak załatwisz samochód od radnego z jego podobizną to sfinansuje z własnej kieszeni betonowy cokół pod nim.;):)

Ale w tym pomyśle jest istotne coś innego. Ta historia się ciągle toczy i toczyć będzie i ciągle będziemy o tym rozmawiać w tej czy innej formie, a to może stworzyć płaszczyznę do spotkań , do wypracowywania wspólnych inicjatyw ustawodawczych czy innych i Ruda mogłaby być inicjatorem takich spotkań, organizatorem. Nie łatwo zrobić z miasta stricte robotniczego ośrodka intelektualnego, ale możemy spróbować przynajmniej zostać dobrymi gospodarzami naszej ziemi. Można uchwalić nagrodę dla najlepszego samorządowca..... tyle rzeczy można.... :)

P.S.
            W oknie możecie postawić aloes w doniczce ;)
            • mietlorz707 Re: Mam pomysł...... 25.02.15, 20:15
              > Co mogłoby być eksponatem. Akty nadania, dokumenty urzędowe, zdjęcia pierwszych
              > rajców , stare pieczęcie wójtów gmin, łańcuchy ( były piekne) oraz inne atryb
              > uty władzy samorządowej

O ile te przedmioty jeszcze istnieją i byłyby dostępne - to z samych gmin tworzących obecnie nasze miasto byłoby tego tyle, że w budynku bramy zabrakłoby miejsca. ;)
              Szkoda, że nikt nie wpadł na taki pomysł przed przekazaniem starego ratusza jakiejś uczelni - trudno mi wyobrazić sobie lepszy budynek na tego rodzaju muzeum. A i miejsca do spotkań byłoby tam sporo więcej.

> jak załatwisz samochód od radnego z jego podobizną to sfinansuje
              > z własnej kieszeni betonowy cokół pod nim.;):)

No ja liczę że sam były radny przekazałby w ramach chęci świecenia przykładem. :)))
    • aloes69 Dziękuję .......:) 20.03.15, 17:04
      i zaczynam liczyć krople wody Hucie, a co mi tam, byle nie wypaść z wprawy ;)
      • aloes69 Ja wedle..... 14.04.15, 16:58
        tego torowiska. Nie żebym człowiek roszczeniowy był....... ale skoro ta zabytkowa brama zostanie wyremontowana, ruszyła się sprawa torowiska (serdecznie dziękuję w imienu swoich opon) wiadomoscirudzkie.pl/wiadomosci/aktualnosci/w-koncu-zabrali-sie-za-torowisko,5061
        to tak przy okazji, czy to obskórne, blaszane, rodem z zapyziałego PRL ogrodzenie zasłaniające uroki postindustrialnej Huty zostanie, czy może tak przy okazji ten uroczy element krajobrazu zniknie?
        • aloes69 Re: Ja wedle..... 14.04.15, 17:46
          Przepraszam mój błąd, miało być obskurny. Zawsze to jakoś tak kojarze ze słowem skóra.
        • mietlorz707 Re: Ja wedle..... 14.04.15, 18:00
          > (serdecznie dziękuję w imienu swoich opon)

Czyli tamtędy jeździsz raczej regularnie, zakładam że codziennie, do pracy? Mieszkasz w Goduli czy w Bytomiu? ;)

Poważniej - oby ogrodzenie nie zniknęło, przynajmniej na razie. Złomiarzy nigdzie nie brakuje.

A jeszcze poważniej - przejeżdżałeś kiedyś przez Ostravę? Jest tam takie miejsce, gdzie dwupasmowa droga biegnie dosłownie przez środek zakładów przemysłowych. Nawiasem mówiąc, jest w tej okolicy przejazd przez tory tramwajowe, który Pepiki w sobie tylko znany sposób potrafili zrobić tak, że jedzie się po nim równo jak po świeżo wyremontowanej rudzkiej ulicy. ;) Te zakłady to jakieś nieczynne już kopalnia, huta i chyba elektrownia. Pepiki, znów w sobie tylko znany sposób, potrafili z nieczynnymi zakładami przemysłowymi coś zrobić.
          Co, można zobaczyć tu:
          www.dolnivitkovice.cz/default/index/index/lang/en/site/56
          Pozyskali jakieś dotacje, utrzymują, udostępnili do zwiedzania. Można np. oglądać wielki piec. Muzeum górnictwa tam jest. Jakieś centrum nauki w rodzaju naszego "Kopernika". Galeria. Cały czas to miejsce rozwijają.
          A u nas? Wielka kłótnia o maleńki budynek bramy...

PS.
          Zbiornik gazu przerobili na salę z 1500 miejsc... Wpadłby ktoś u nas na taki pomysł?
          • jankolodziej Re: Ja wedle..... 14.04.15, 19:12
            "A ciekawi mnie co o tym myśli Jan Kołodziej?"
            Za takim muzeum podnoszę obydwie ręce. Obawiam się jednak, że miejsca rzeczywiście mogłoby zabraknąć. Chętnie widziałbym w nim eksponaty, obrazujące rozwój demokracji na Śląsku w czasach pruskich, a byłoby tego całkiem sporo i to dość wartościowego.
            Blaszany płot - teren za nim od dawna nie pełni już swej dawnej roli. Gdybym był cudotwórcą, to ogrodzenie przeniósłbym ze cztery metry w stronę huty, zastąpił je innym materiałem oraz zasłonił szpalerem np. tuj. Wtedy tor też udałoby się przenieść, poszerzając drogę. Kłopot sprawiłaby ... brama. Ale tramwaj mógłby jeździć nawet za nią.
          • aloes69 Re: Ja wedle..... 14.04.15, 22:23
            Ot wywiadowca się znalazł ;) Tak sobie jeżdżę rekreacyjnie po tych torach.......
            To w Czechach super. Zawsze mnie fascynuje, że oni tak po cichutku i do przodu, a my wiecznie rycząc i plując po sobie ciągle wstecz. Przy okazji z mojego rozeznania wynika,że coraz więcej polskich firm tam się lokuje. O przyrodę dbają, o zabytki , tak jak na Słowacji panuje spokój i sielanka, swojej racji stanu bronią jak twierdzy, a w prawie raczej miła stagnacja. No i przepisów drogowych przestrzegają...... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka