Dodaj do ulubionych

Wyniki kontroli w urzędzie.

02.03.15, 22:05
www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=3328
Obserwuj wątek
    • bszabatowski Re: Wyniki kontroli w urzędzie. 02.03.15, 23:07
      Fiu, fiu... A tyle się mówiło o tym że wszystko jest ok... No proszę - ciekawa lektura... Pachnie kreatywną księgowością i kryminałem.
    • aptykorz Re: Wyniki kontroli w urzędzie. 02.03.15, 23:17
      jeszcze niedawno cija Zefel pouczał amariana
      i zachwalał jaka to prześwietna księgowość działa
      jak budżet perfekcyjnie opracowany
      fachowcy jakich jeszcze nie było
      a tu przez kilka lat leci kit
      co za jaja ......... he he he he he he
      • skalar2011 Re: Wyniki kontroli w urzędzie. 04.03.15, 14:00
        a co rada na to? co pańcia na to?
        • aloes69 Re: Wyniki kontroli w urzędzie. 04.03.15, 18:06
          Nie Rada ci ja i nie Pańcia, ale ostatecznie tak mi się widzi,że:
          RIO systematycznie i w podsumowaniu każdej kadencji przeprowadza kontrolę i zawsze coś znajduje, bo nie da się przejść przez gąszcz coraz bardziej absurdalnych czy niejasnych przepisów i obowiązków biurokratycznych nie popełniając błędów. Normalne - każdy kto miał chociaż raz kontrole US czy ZUS - wie o czym piszę. Dla równowagi odsyłam do kontroli obejmujących poprzednie kadencje.
          rok 2006........... www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=1267
          rok 2010 ….... www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=2147

Ważne jest by po takiej kontroli usprawnić prace i usunąć niedopatrzenia, chociaż i tak pewnie jakieś nowe się pojawią, a i z niektórymi ustaleniami pokontrolnymi pewnie da się polemizować. Nie ma mocnych. Przecież co chwila się wszystko zmienia, a ludzie to tylko ludzie. Coraz bardziej zmęczeni, sfrustrowani, zniechęceni do tego co ich otacza. Zresztą w naszym kraju absurd goni głupotę ,więc co się dziwić , że coraz trudniej to ogarnąć.
          Przy okazji użyto tu słowa kreatywna księgowość – odsyłam do definicji tego pojęcia........
          pl.wikipedia.org/wiki/Kreatywna_ksi%C4%99gowo%C5%9B%C4%87
          I jak chcecie sobie rzeczywiście podywagować merytorycznie w tych tematach mogę podesłać linki z innych miast. Wtedy ma się dopiero pełen obraz, porównanie i można coś wartościowego lub odkrywczego napisać.
          • bszabatowski Re: Wyniki kontroli w urzędzie. 04.03.15, 19:51
            Czuj duch! - nigdy nie zawodzisz Aloesie... Jak zawsze wszytko jest cacy :)

Ciekawa myśl - nie wiem czy wiesz, ale w niektórych państwach azjatyckich za przemyt narkotyków można dostać bilet w miejsce z którego jak na razie dwie osoby wróciły w przeciągu ostatnich 2000 lat, a u Nas raptem parę lat - może porównamy się do tych krajów i zastanowimy w czym problem co?... Powiedz tak szczerze: Jako człowiek doświadczony naprawdę chcesz tłumaczyć się jak dzieci w szkole "dostałem jedynkę, ale inni tez dostali"??? Super - więc nic nie róbmy bo inni tez szorują dno - więc my też możemy?!

Ps. Spełnia definicję :)

Do merytorycznej dyskusji nie powinieneś włączać innych miast bo nie o nich mowa - tylko o naszym - Rudzie Śląskiej i "guzik" nas powinno obchodzić co się dziej u sąsiada - porządek ma być na naszym podwórku.

Aaaa i jak chcesz "zaprzestać finansowania budżetu danego roku dochodami roku następnego"? (wniosek 19 str. 27) Wałek jak marzenie i jest cacy prawda - nikt nie jest winny, a to że ustawa jest połamana to nie problem bo w innych gminach też tak się robi zapewne - nieprawdaż? Tu ukłon w stronę Fifika. aby po raz kolejny wytłumaczył #oczywiście po uprzednim przeczytaniu tego opublikowanego dokumentu# na czym polega genialność obecnej Skarbnik Miasta...

Ps. 2 Spoko nawet się nie łudzę, że jakieś konsekwencje będą wyciągnięte w stosunku do osób tam wymienionych z nazwisk i funkcji - na sesji pokrzyczą, potupią i jak zawsze nic nie zrobią. Ale będą z siebie zadowoleni. Ot impotenci :/
            A my tu możemy jak zawsze prowadzić dyskusje tzw. czysto akademickie :)
            • aloes69 Re: Wyniki kontroli w urzędzie. 04.03.15, 21:19
              Bartoszu ja prosty człowiek jestem, więc ty mnie pokaż gdzie ty te narkotyki w protokole z RIO znalazłeś ? :)
              No i dziwne,że porównujesz nasz kraj do tych azjatyckich, bo to tzw tygrysy, a nam to jakby bliżej do Afryki.
              I mnie się zdaje, że jakby wyszło, że wszyscy jednak mają jedynki, to raczej nie denni uczniowie, ale nauczyciel do bani - znaczy się ustawodawca. Co do str 27 wniosku 19 to: tak krawiec kraje, jak mu materii staje. Oczywiście jest to nieprawidłowość z punktu widzenia ustawy o finansach publicznych, ale nieprawidłowością też jest brak zapłaty wynagrodzeń, zusów, podatków itd i to nieprawidłowością bardzo dotkliwą dla ludzi, a to było przyczyną sięgnięcia po środki innego przeznaczenia , czyli wyboru mniejszego zła. Ale Ty takich dylematów nie masz, więc i nawet nie liczę , że to zrozumiesz. A konsekwencje zawsze jakieś są i zawsze ktoś czymś płaci. Bywa zdrowiem, bywa pieniędzmi, bywa stanowiskiem - różnie, ale trzeba zawsze pamiętać,że jest jeszcze coś takiego jak zawinione działanie, bo gdyby karać za każdy błąd Bartoszu to nikt by nigdy ze strachu nie podjął się żadnej pracy, albo na okrągło by ją musiał zmieniać, ale pewnie ty tego też nie zrozumiesz, bo po pierwsze Ty nie popełniasz błędów, a po drugie, nawet gdyby zupełnie wyjątkowo, no absolutnie wyjątkowo, zdarzyło ci się popełnić w pracy błąd, to pewnie nie przeczytasz o tym na forum lub w gazecie i nie przeczyta o tym twoja rodzina czy syn.....

P.S. I dla jasności nie uważam,że wszyscy, czy wszystko jest cacy, a błędów nie ma, nie było i nie będzie.
              • bszabatowski Re: Wyniki kontroli w urzędzie. 05.03.15, 07:58
                Oj Aloesie po co te szpilki wbijane, Tyś przecie (chyba) człowiek nie wilk...

A wszyscy mają jedynki? Nie - niektórzy mają 5 inni 4 więc, kto winien? Nie zwalaj wszystkiego na nauczycieli bo tak najłatwiej (często robią tak rodzice którzy MUSZĄ jakoś usprawiedliwić swoją pociechę że jest matołem/leniem/itp, albo że sami mają ją w pupie).

"Nieprawidłowość"? - chyba złamanie zapisów ustawy - chodzi o kaliber przewałki i od tego kalibru powinna być wyciągnięta konsekwencja. Jak się komuś należy połajanka - ma ją dostać. Jak degradacja - ma ją dostać. Jak zwolnienie ze stanowiska - ma zostać to zrobione. Jeżeli ma być złożone zawiadomienie do prokuratury - prawnicy już powinni klepać na klawiaturze odpowiedni wniosek (tylko nie pytaj w sprawie kogo bo jasno RIO wskazało te przypadki) Z całą stanowczością. I pisanie o gazetach jest z Twojej strony śmieszne... Baaaardzo śmieszne... Jako że jest to rozmowa czysto akademicka bo nikomu nawet włos z głowy nie spadnie więc czysto teoretycznie jeżeli ktoś sobie nie życzy być w gazetach to:
                a) ma nie łamać prawa (a jak zajmuje wysokie stanowisko w UM od lat i to robi to znaczy że nie powinno go tam być),
                b) powinien zrezygnować bo zajmuje funkcję publiczną i tego nie trzeba tłumaczyć,
                c) jeżeli ktoś kazał tak zrobić (polecenie służbowe) to winien wskazać osobę "zlecającą" (ale szczerze powiedziawszy w to raczej nie wierzę bo potrzebna by była twarda postawa KR...)

Ps. W stosunku do naszego UM tak uważasz - wszystko jest cacy, a te "drobne i małe wpadeczki" to nie problem.
              • woland.2 Re: Wyniki kontroli w urzędzie. 05.03.15, 15:29
                Aloesie, nie sposób nie odnieść się do tego, o czym piszesz. Mylnie interpretujesz przysłowie „tak krawiec kraje, jak mu materii staje”, co tak naprawdę oznacza, że wydaje tylko na to, na co go stać, właściwie planuje wydatki. Już sam protokół RIO sugeruje zbędne wydatki, każdy z nas może podać więcej przykładów.
                Pamiętaj, że poruszamy się w sferze pieniędzy podatników, naszych pieniędzy. W ich wydawaniu obowiązuje rygor najwyższej staranności, tj. dbałości o każdą złotówkę. Urząd niczego nie produkuje, dostaje pieniądze od podatników i powinien wydawać je celowo, gospodarnie i oszczędnie. I przejrzyście. Czy tak jest – odpowiedz sobie sama.
                I nie tłumacz, że każdy może się mylić, bo trudno rozeznać się w gąszczu naszych przepisów. Otóż nieprawda. Jest takie powiedzenie: „Jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz”. Rynek weryfikuje kompetencje każdego pracownika. Kto nie ma kwalifikacji i umiejętności, nie istnieje na rynku. A żeby z niego nie wypaść, każdy pracownik musi się cały czas uczyć. Tylko urzędników nikt nie weryfikuje negatywnie. Nie wiedzieć dlaczego oni maja prawo ciągle się mylić. I co roku otrzymywać nagrody. Paradoks, nieprawdaż? Protokół RIO ujawnił smutną prawdę o kompetencjach rudzkich urzędników. Płacimy im niemałe pieniądze za to, by znali prawo i działali w interesie mieszkańców. Jeśli nie nadążają za przepisami, muszą ustąpić miejsca tym, którzy nadążają. Proste i nie wymaga pokrętnych tłumaczeń.
                Jeśli przyjąć, że miasto jest spółką, a mieszkańcy są jej udziałowcami, to mają prawo oceniać ludzi, których wynajęli (opłacają) do działania na własną rzecz. Brak należytej dbałości o finanse, nieumiejętność sporządzenia rzetelnego i zgodnego ze stanem faktycznym bilansu bez wątpienia dyskwalifikuje. I to nie tylko zarząd, ale i radę nadzorczą. Smutna prawda po 4 latach propagandy sukcesu („działamy zgodnie z prawem…”).
    • gejsza10 Do Aloesa 04.03.15, 22:34
      Człowieku, bredzisz, to nie są drobne usterki, to jest totalny burdel w budżecie miasta. Oni ci rzekomi fachowcy nawet nie potrafia sprawozdań finansowych sporządzic, o czym to świadczy ? Nie panują nad sytuacją finansową, bo nie znają sie na tym , tak zabagnione miasto pod względem gospodarki finansowej nie znajdziersz , więc nie odsyłaj do miast ościennych, bo tam potrafią sporżadzac sprawozdania, i nikt niemial przypadku zaginiecia pieniędzy w budzecie miasta. Tutaj w tym burdelu wszystko zdarzyć sie może. Przeciez ta pani ciagle sie wychwala jakich to ma fachowcoę , chyba takich zdolnych jak ona sama.
    • aptykorz Re: Wyniki kontroli w urzędzie. 05.03.15, 07:38
      aloes powiedz mi jak przypiszesz do pomyłki lub błędu to co zrobił vicuś Michaś (str. 21 i 22)
      który nagryzmolił "Przychylam się do wniosku" a ponoć to szpec od prawa
      kiepsko wychodzi ta Twoja adwokatura
      takich perełek jest tam całe mnóstwo
      • amarian2 aloes 05.03.15, 13:24
        Aloesie, nie rozumiem.
        Czytam twoje wpisy zawsze choć nie zawsze się zgadzam. Ale niekiedy trzeba milczeć.
        Po co wątek podnosiłeś?
        Ja od piątku zapoznałem się dokładnie z Protokołem RIO, z dyskusją czekałem na odpowiedź UM, ale jak już…
        Aloes takiego złego stanu pokazanego w lakoniczny sposób przez RIO nawet ja się nie spodziewałem. Wiedziałem, że hymny pochwalne (tu na forum także) na temat super księgowości i sprawozdawczości to mit, teraz wiem, że to brednie. Poprzednie kontrole RIO pokazywały uchybienia w tym zakresie ale były one naprawiane, teraz nagle czytamy „zaniechano” co to oznacza? Że dobre działania przestano wykonywać (pomimo obowiązującego prawa). Omówienie tego protokołu na forum oczywiście nie jest możliwe, jednak warto zwrócić uwagę na kilka spraw (pomińmy tą nieszczęśliwą księgowość). Pamiętasz dyskusję o usuwaniu samochodów i jak radni na sesji byli robieni w balona (powiem wprost - za idiotów) i jak wyszło. A „przetargi” na WR??? Dla mnie po wyjaśnieniach UM, kilka spraw powinno być skierowane do odpowiednich służb a Twoja prezydent została wrobiona przez swoich przybocznych przynajmniej w naruszenie dyscypliny budżetowej. Poczekamy, zobaczymy.
        I jeszcze raz zapytam: po co ruszałeś temat???
        Pozdrawiam
        ps. Przy okazji "serdecznie" pozdrawiam vicka a raczej wacka który ostatnio opowiada duuuuużo o zamówieniach publicznych :)))))) szczególnie jak popatrzymy na RIO, ale to na osobny wątek
        • aloes69 Re: aloes 05.03.15, 20:35
          amarian2 napisał:

> Aloesie, nie rozumiem. (...)Po co wątek podnosiłeś? (...) I jeszcze raz zapytam: po co ruszałeś temat???

A skąd ja prosty człowiek miałem wiedzieć ,że ty masz taką przemyślaną strategię w odniesieniu do tego protokołu? No skąd?
          Teraz mnie tłumnie oświeciliście, to i już nie ruszę,......chyba, że wy mnie ruszycie ;) :)

P.S. www.youtube.com/watch?v=VPjdWN0oHRY

• meg114 Re: aloes 06.03.15, 12:12
            Aloes, nie wierzę, że nie pojmujesz. WR to spółka z o.o., więc podmiot rynkowy, a nie zakład budżetowy, więc przekazywanie środków powinno odbywać się zgodnie z poszanowaniem zasady konkurencji. Dlaczego postanowiono nie uwzględniać konkurencji? Chcesz obstawać przy tym, że wiedza o tych zasadach jest trudno dostępna? Że nie wolno mieszać sektora budżetowego z rynkowym? Że fachowcy w mieście (z Tobą na czele) nie wiedzieli o nich?
            • aloes69 Re: aloes 06.03.15, 20:18
              "Aloes, nie wierzę, że nie pojmujesz."

Czego nie pojmuje , bo nie pojmuję? :)

" Chcesz obstawać przy tym, że wiedza o tych zasadach jest trudno dostęp
              na? Że nie wolno mieszać sektora budżetowego z rynkowym? Że fachowcy w mieście
              (z Tobą na czele) nie wiedzieli o nich? "

To chyba odniesienie do protokołu, a Amarian wyraził swoją dezaprobatę dla mojego zainteresowania tym tematem ;) wiec wyjaśnijcie to sobie , bo nie da pogodzić się waszych tak rozbieżnych oczekiwań.
              Przy okazji obawiam się, że określenie fachowiec tylko z pozoru tu ładnie brzmi, bo ty zwykle używasz go w znaczeniu pejoratywnym. Więc stojąc teoretycznie „na czele” jak nisko należałoby mnie cenić gdybym był owym przysłowiowym fachowcem ?
              No ale ja prosty człowiek jestem, ja na szczęście nie wszystko rozumieć muszę ........ .

Dzisiaj mam nastrój na słuchanie tego, wszak de gustibus non est disputandum :
              www.youtube.com/watch?v=kXcsgzz5wAE
              • skalar2011 Re: aloes 10.03.15, 08:39
                coś nowego w temacie?
                • skalar2011 Re: aloes 13.03.15, 18:25
                  co jest grane?,hepik zawsze taki mądry, mietlorz zawsze wszystkowiedzący i cisza niemożliwe chyba że szukają ..............
                  • skalar2011 Re: cisza? 16.03.15, 09:55
                    ...................... cisza
                    • jozefosmenda cisza przed burzą? 16.03.15, 23:20
                      W taką ciszę,
                      Wszystkie gwiazdy na niebie policzę!
                      Ciebie wołam,
                      A tu cisza i pustka dookoła!

Ciekawe czy ktoś wie co to za tekst i kto to śpiewał?
                      • fifik_rsl Re: cisza przed burzą? 17.03.15, 00:43
                        Mirek śpiewał... ale już nie zaśpiewa...
                    • aptykorz Re: cisza? 17.03.15, 08:13
                      no tak cisza ................. szukają takiego co im wyklaruje co tam jest napisane
                      stara zasypia po przeczytaniu jednej strony :)
                      • amarian2 Re: cisza? 17.03.15, 09:33
                        Raczej szukają na kogo to wszystko zwalić, nie mogą znaleźć, tym bardziej ,że z protokołu wyraźnie widać że odejście byłej skarbnik i podzielenie finansów na trzy wydziały całkowicie system księgowo - sprawozdawczy w UM rozwalił.
                        • skalar2011 Re: cisza? 17.03.15, 22:13
                          no cóż w końcu najmądrzejsza z mądrych inżynierek to wymyśliła ,a znalazła już te 2 miliony co sie jej straciły?
                          • kajko-i-kokosz0 Re: cisza? 24.03.15, 12:25
                            Jak G.D. kiedykolwiek znajdzie te dwie bańki, to Władimir Władimirowicz Putin zostanie następnym papieżem....

Co do protokołu RIO i nie tylko - swoją wypowiedź w tej kwestii zawieszam do końca lipca/początku sierpnia br.
                            Potem zapodam Wam coś ciekawego.
                            Przybocznych i gwardię pałacową Najjaśniejszej na miejscu szlag trafi; razem z Szefową oczywiście.
                            I nawet bez referendum się obejdzie. O!
                            • skalar2011 Re: cisza? 25.03.15, 09:46
                              dlaczego tak długo aż do lipca -sierpnia?
                              • skalar2011 Re: cisza? 01.04.15, 21:20
                                co z ty, rio ? ktoś za to odpowie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka