tomaszkabala 10.08.06, 18:41 Co się powinno zmienić... :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan_st Re: WYBORy samorządowe... 11.08.06, 12:32 tomaszkabala napisał: > Co się powinno zmienić... > :) Właściwie większość ale z tego co obserwuję zmieni się niewiele. Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 11.08.06, 19:01 jednym słowem masz czuja że wszystko zostanie po staremu... Prezydenta pewnie nikt nie ruszy, ale radni może choć w 1/3 się powymieniają? jak sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: WYBORy samorządowe... 14.08.06, 09:46 ej, nie bądź takim pesymistą. najszybciej lecą tzw. nienaruszalni. trzeba powalczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: WYBORy samorządowe... 18.08.06, 07:06 rudy107 napisał: > ej, nie bądź takim pesymistą. najszybciej lecą tzw. nienaruszalni. trzeba > powalczyć. Nie liczyłbym za bardzo na to. Wydaje mi się że słyszałem o niepisanej i cichej koalicji SLD z SdPL z Związkiem Górnośląskim z PO. W kontekście propozycji zmian do ordynacji wyborczej proponowanej przez PiS spowoduje że zobaczymy ponownie w wiekszości naszych uwielbionych radnych może niektórych trochę przebarwionych. Może i PiS do powyższej koalicji się przyłączy...? Ciekawie bedzie. Bacznie się bedzę temu przygladał. Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: WYBORy samorządowe... 18.08.06, 08:00 ZG bydzie w tym kamelom? Sie ciekawe czasy ścielom. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: WYBORy samorządowe... 18.08.06, 08:16 broneknotgeld napisał: > ZG bydzie w tym kamelom? > Sie ciekawe czasy ścielom Ciekawe albo niewesołe. Bronek powiedz czy coś Ci wiadomo na ten temat bo jak mnie pamięć nie myli to też jesteś członkiem ZG na halembie. Więc może wiesz co się w ZG na ten temat mówi. Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: WYBORy samorządowe... 18.08.06, 23:55 Ano - po prowdzie to zy mie terozki taki członek, że zoglondom tam roz na poł roku i opłacom zoległe składki. Niy jest żech w tym na bieżonco, toż niywiela moga pedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: WYBORy samorządowe... 18.08.06, 23:57 Werci Kutza tyż poczytać miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,3557475.html Samorzondność - jako pytać? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: WYBORy samorządowe... 19.08.06, 13:49 Bronek to ty tak jak jo? Ino ,że mie wyciepli ze ZG! Niby za niepłacenie składek co jest gówno prowda! A ja i tak się nie zmienię! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: WYBORy samorządowe... 19.08.06, 16:53 Hehe - dyć jo ciyngym mom w zocy to, że żech jest członkym Koła ZG na Halymbie. Ciyngym tam tyż jest poru ludzi kerym chce sie cosik robić dlo inkszych, toż jako niy wspiyrać tego chociożby drobnom składkom. Jakby niy patrzeć, to dziynki takim ludziom ciyngym te Koło istnieje, co dzisioj tyż już jest jakimś sukcesym. A że som sie tam terozki niy udzielom, to już inkszo inszość. Właściwie toch se przestoł w ta dzałalność angażować tyż skiż tych mijich ślonskich notgeldow i tako już łostało. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: WYBORy samorządowe... 23.08.06, 07:59 broneknotgeld napisał: > Hehe - dyć jo ciyngym mom w zocy to, że żech jest członkym Koła ZG na Halymbie. > Ciyngym tam tyż jest poru ludzi kerym chce sie cosik robić dlo inkszych, toż > jako niy wspiyrać tego chociożby drobnom składkom. > Jakby niy patrzeć, to dziynki takim ludziom ciyngym te Koło istnieje, co > dzisioj tyż już jest jakimś sukcesym. Bronku czy dobrze rozumię? Jest parę ludzi co stara się cos robić dla ZG. Co więc z resztą? Czy sugerujesz że ta reszta traktuje ZG jako odskocznię do najbliższych wyborów. To ciekawe rzeczywiście i nie zdziwiłbym się gdyby to była to była prawda. No coż, żyjemy w dziwnym kraju. Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 24.08.06, 12:24 ZG ciekawa instytucja pasuje do kożdych układów... Wiecie może jak poszczególne koła z dzielnic z kim bydom?? Kogo bydom popierać?? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: WYBORy samorządowe... 29.08.06, 07:12 tomaszkabala napisał: > ZG ciekawa instytucja pasuje do kożdych układów... > Wiecie może jak poszczególne koła z dzielnic z kim bydom?? > Kogo bydom popierać?? Tomuś, chyba się tego raczej nie dowiemy. Mogę przypuszczać (wiedzę czerpię z dobrze poinformowanych źródeł) że koło ZG na Halembie jest opanowane przez członków PO. Mogę więc chyba wyciągnąć wniosek, że przynamniej to właśnie koło będzie sprzyjać platformie. Tak nawiasem mówiąc ciekawe gdzie zagnieździ się niejaki Kuczera znany na całą Polskę po próbie wręczenia banknotu (chyba 100zł) dziennikarzowi. Na TVN było. Kto wie gdzie będzie Kuczera???? Bo chyba nie ma mieszkańca Halemby który pomyslałby że Kuczera odpuści wybory. Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Re: WYBORy samorządowe... 29.08.06, 08:06 Kuczera idzie razem z ZG i tworzą tzw. Wspólnotę samorządową. Ja startuję na Rudzie i będę miał takich przeciwników na liście Wspólnoty jak Stania, Domżalski, ZG i trochę komuny. Tak prezydent i Domżalski startują prawdopodobnie z jednej listy. A może to damy na osobny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: WYBORy samorządowe... 29.08.06, 12:43 A to ciekawe! Ja też mam zamiar startować z Rudy(nie tylko) ale o panu prezydencie nie słyszałem? We wczorajszym NIE, Urban na pierwszej stronie zamieścił:Apel do "Dziada". Czyżby zbieg okoliczności? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: WYBORy samorządowe... 29.08.06, 18:35 zoro333 napisał: > Kuczera idzie razem z ZG i tworzą tzw. Wspólnotę samorządową. > Ja startuję na Rudzie i będę miał takich przeciwników na liście Wspólnoty jak > Stania, Domżalski, ZG i trochę komuny. Tak prezydent i Domżalski startują > prawdopodobnie z jednej listy. > A może to damy na osobny temat. Zoro sztartuje Tako rojbruje? Rymow se boji? Do tego mojich? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: WYBORy samorządowe... 02.09.06, 16:15 Tomuś powiedz czy ty startujesz w wyborach? Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
brynio5 Re: WYBORy samorządowe... 03.09.06, 22:05 a o jakiego Tomka chodzi? Może trochę bliżej.Bo ten z PO to Tomczykiewicz ale on nie jest z Rudy Ślaskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: WYBORy samorządowe... 03.09.06, 22:11 "tomaszkabala" Chyńć tako czuje To niych sztartuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 04.09.06, 20:30 Troche mnie nie było ale wracam:) Pytanie czy startuje, chce startować:) Jestem młody chce spróbować czy mam szanse z wjadaczami nie wiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: WYBORy samorządowe... 04.09.06, 20:34 Szansa zowdy jakoś jest Dyć trza starać se tyż fest. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: WYBORy samorządowe... 05.09.06, 06:56 tomaszkabala napisał: > Troche mnie nie było ale wracam:) > Pytanie czy startuje, chce startować:) > Jestem młody chce spróbować czy mam szanse z wjadaczami nie wiem:) To życzę Ci z całego serca powodzenia. Nie twierdzę że będziesz miał łatwo ale musisz spróbować. Im więcej ludzi wreszcze obrazi się na zużytych radnych rudy tym Twoje szanse rosną. Pracuj i rób sobie kampanię. Będę Cię wspierał (przynajmniej duchowo) a może zagłosuję na Ciebie, Tylko nie wiem z jakiej jesteś dzielnicy.... Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 05.09.06, 13:49 dzilnica toNowy Bytom Wirek Czarnylas... Masz świętą racje jesli chodzi o rade.. Ja rozumie żę Starsi radni są doświdczeni, ze wiedza co trzeba, ael z drugiej storny 90% z nich nie ma jkiegokolwiek przygotwania czy wiedzy... Pozatym powiew młodości zawsze się przydaje,a w anszej radzie takowego jeszcze nie było:) W kazdym razie dzięki za poparcie Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: WYBORy samorządowe... 06.09.06, 09:12 chcesz Toaszu startować to zgłoś się do mnie! W porównaniu z innymi ugrupowaniami na listach NMRŚL jest najmniej "starych" radnych więc "nowi" mają większe szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 06.09.06, 15:14 Dzięki za propozycję, ale z tego co się oreintuje reprezentujemy inny światopogląd:) Ja choć młody to poglądy posiadam i wsyzskto jedno mi nie jest:) Moje poglądy oscylują w szeoroko rozumianej Chrześcjiańskiej Demokracji... Będe startował z Listy PIS-u... POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: WYBORy samorządowe... 06.09.06, 16:20 tomaszkabala napisał: > Moje poglądy oscylują w szeoroko rozumianej Chrześcjiańskiej Demokracji... > Będe startował z Listy PIS-u... Pierwsze słyszę że w pisie komuś indywidualnie mogą oscylować poglądy ;) No chyba że zgodnie w fazie z 1 sekr.. oppss prezesem. Domyślasz się pewnie po moich wypowiedziach, że na mój głos na pewno nie możesz liczyć, choć będziesz u mnie na liście. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: WYBORy samorządowe... 24.08.06, 21:16 Hmm, szkryfnołch ło Kole dzielnicowym, a niy ło cołkym ZG. Idzie tu ło stowarzyszynie. Jedne koła czimie poru ludzi, inksze możno porunostu, dyć muszom poświyńcić tymu wiela swojego wolnego czasu, żeby to wszysko se kulało i ferajna sztimowała porudziesiyńciu szeregowym członkom. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: WYBORy samorządowe... 06.09.06, 18:25 Tomuś, bynajmniej nie chcę Cię namawiać do którejkolwiek opcji, ale musze zapytać: jak chcesz realizowac swój światopogląd w twojej opcji? Czy osoby, które z Toba startują, dokładnie ten światopogląd realizują? Troszkę ich znam i dziwi mnie, że sa jeszcze tacy, którzy sią aż tak łudza. Oczywiście nie brak takich i na innych listach. Gdyby to miało znaczenie, ja postulowałbym o jedno: nie plączcie chrześcijaństwa z polityką miejską, bo mi to pierwsze jest zbyt drogie! Żeby coś mogło nazwać się chrześcijańskim, musi uwzględnić zasady Katolickiej Nauki Społecznej. A deptanie tychże, niestety, jest własciwością wszystkich opcji. Twojej - jak najbardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 06.09.06, 21:34 Nie chodzi o to żeby sobie robic reklamę, chodzi o coś więcej... Jeśli szukać partii kultywujacej ideały Chadeckie, to nie ma takiej w POlsce która to rob w 100%, no ale chyba PIS jak dla mnie jest temu najbliżej z Partii... Doktryna Społeczna Kosćioła nie tylko oobowiązuje ludzi pryawatnych ale też ludzi władzy przedewszystkim Panie Rudy... Ja rozumie twoje rozterki, przypomina mi się nasz Prezydent Stania, któy nie dawno przyjmował delegacje z Kuby wychwalając ich pod niebiosa a w niedziele leci do kościoła... Ja uważam, że nie można sortowac ludzi względem ich przynależności partyjnej, tobie rzuciłem hasło PIS ty już wiesz że jestem Beee...chociaż mnie nie znasz... Odpowiadajac na twój atak "nie łączcie Chrześcijańśtwa z polityką miejską" odpowiem ci, że do polityki chce dac to co najcenniejsze dla mnie czyli włąsciwe postępoewanie, któe rozumie jako postępowanie zgodnie z Doktryną Kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: WYBORy samorządowe... 07.09.06, 05:19 tomaszkabala napisał: > Doktryna Społeczna Kosćioła nie tylko oobowiązuje ludzi pryawatnych ale też > ludzi władzy przedewszystkim Panie Rudy... Coś się kolego wyrwałeś do przodu. W Polsce jeszcze nie ma teokracji, racz zauważyć. > Ja rozumie twoje rozterki, przypomina mi się nasz Prezydent Stania, któy nie > dawno przyjmował delegacje z Kuby wychwalając ich pod niebiosa a w niedziele > leci do kościoła... Nic Tobie i nam wszystkim do tego gdzie Stania chodzi w niedzielę. O tolerancji wyznaniowej w naszej konstytucji nie czytałeś? A ustawę o samorządzie, też chyba nie. Miernie jesteś przygotowany jak widać do uczestnictwa we władzy samorządowej. Nadrób łaskawie braki i potem ewentualnie spróbuj znowu, bo razisz dyletactwem (i nie tylko). Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda doktryna światopoglądu... 07.09.06, 11:09 doleję trochę do tego co napisał W-36. Otóż polecam naszą Konstytucję a dokładnie zapis art.53(zresztą nie tylko). W projekcie "kaczystym".... ma to być zniesione a preambuła jeszcze bardziej rozwinięta.A ja osobiście uważam inaczej i co? Nie mogę? Uwazam,że światopogląd przy wyborach samorządowych należy zostawić w domu.Za zamkniętymi drzwiami.To znaczy tak było do tej pory ale zmiana ustawy o wyborach samorządowych kopnęła w dupę czystej krwii samorządowców,którzy partie polityczne właśnie tam mieli. No i polecam "Kod Leonardo da Vinci" Dan Browna. W rozdziale 82 możemy znaleźć taki oto zapis:...Każda religia opiera się na fabrykacji.Taka jest istota wiary.Wiara to przyjmowanie za prawdę tego co sobie wyobrażamy jako prawdę a czego nie możemy udowodnić.... No ale co ciemnogród nie może? I to by było na tyle....(na razie na tyle) Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: doktryna światopoglądu... 07.09.06, 12:40 ładnie pozwołiłeś sobie zacytować "kod Leonardo DaVinci" zresztą abstrahując od tego że to fantastyczna powieśc napisana przez doskonałego pisarza, nie jest to klasyk... Peswnie jakieś kilka lat temu cytowałeś Lenin, więc i ja ci go zacytuje: "Po pierwsze - uczyć się, po drugie - uczyć się i po trzecie - uczyć się". Rzadko miewał racje, ale zanim zatakujesz przypomnij sobie to przysłowie:) Zobacz ja nie mam nic do tego że ty nie wierzący, powołujesz się na zapis 53 konstytucji i słusznie... To do 100 diabłów czemu ty z tym kodem Da Vinci... Może Przedstawisz się co robiłeś lat kilkadziesiąt temu... Wtedy wierzyłeś w równie "abstrakcyjną" Wiara w Wujka Mrozu i Wujka Stalina... Więc nie pouczaj Mnie o abstrakcji... POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: doktryna światopoglądu... 07.09.06, 20:23 >>>tomaszkabala miedzy innymi napisał:....... że ty nie wierzący, powołujesz się na zapis 53 konstytucji i słusznie... > Więc nie pouczaj Mnie >>> a więc - dla mnie liczą się tylko fakty i prawda Przede wszystkim szanowny „kabalarzu” ja nikogo nie atakuję! (przy okazji proszę poszukać w necie jakiego słowa użył w podobnej sytuacji znany polityk Andrzej Celiński ) Zawsze dziwię się osobom, które mając blade pojęcie o rzeczywistości (zwłaszcza jeżeli chodzi o moją osobę) dają się ponieść wodzom fantazji! Poza tym uważam, że religia i wiara są prywatną sprawą każdego człowieka dlatego też wypraszam sobie używanie słów o treści: ....„że ty nie wierzący ”! Muszę cię jednak rozczarować: NIGDY NIE CZYTAŁEM DZIEŁ LENINA a komunistów mam gdzieś łącznie z tym pierwszym ponoć na świecie ! A co do „uczenia się” to ja też tak mówiłem do wszystkich moich uczniów i absolwentów oraz moich dzieci. I dalej twierdzę, że należy się uczyć,uczyć,uczyć! Ja czynię to do dzisiejszego dnia. A co do „Kodu”? Akurat zgadzam się całkowicie z tym co tam przeczytałem i zacytowałem. Myślę, że prawda boli obojętnie z pod czyjego pióra wyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 07.09.06, 12:45 Ty po pracuj ze słownikiem wyrazu "dyletactwo" nie ma ale jest "dyletanctwo" ... Jak mnie chesz sprawdzić z wiedzy o samorządzie i ustaw to zapraszam:) Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: WYBORy samorządowe... 07.09.06, 17:55 tomaszkabala napisał: > Ty po pracuj ze słownikiem wyrazu "dyletactwo" nie ma ale jest "dyletanctwo" . Ja nie wypominam Twoich literówek, które przydarzają Ci się częściej niż mnie. A wracając do Twojej manii śledzenia co robią inni w niedzielę, to chyba zauważyłeś przy okazji że wśród samorządowców jest dużo katolików, którzy jednak nie wykorzystują cynicznie spraw wiary do zaspokajania swoich i swoich kolegów ambicji. I nie dziw się że taka Twoja postawa spotyka się z niesmakiem czy nawet oburzeniem. Dla katolika fakt że nim jest nakłada na niego m.in. dodatkowe wymagania w kwestiach etyki czy stosunku do bliźnich a nie służy jako narzędzie pomagające dostać włądzę i spełniać wytyczne partii, którą nazywasz chrześcijańską. > Jak mnie chesz sprawdzić z wiedzy o samorządzie i ustaw to zapraszam:) Jeśli z góry sygnalizujesz że dla Ciebie ważniejsze są partyjne wytyczne i doktryny to może znaczyć że Twoja wiedza nie polega na zrozumieniu istoty sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 07.09.06, 19:07 > > Jak mnie chesz sprawdzić z wiedzy o samorządzie i ustaw to zapraszam:) Nie partyjne wytyczne ale wcześniej zaznaczałeś że jestem laikiem nie mającym wystarczajacej wiedzy o samorządzie, więc ja ci sygnalizuje, że takową wiedze posiadam... Fakt, że ktoś jesyt katolikiem nie jest również przetargową "monetą" u mnie, któa ma mi pomagać... Ja tylk zasygnalizowałem to bo chyba nie mam się czego wstydzić... Co do PIS-u odwołuje się on do Chadecji, co możesz znaleźc w doktrynie tej partii, jak równiez w programie... Ja nei śledze co inni robią w niedziele podałem tylko przykłąd dwulicowości, pozatym prezydenta nei trzeba śledzić on sobei sam robi Mega reklame... Czy się spotyka moja wypowiedź z niesmakiem to nie wiem, nie takie miałem cele... No ale przyznaj że ja tu pisze o Chadecji zaraz się wyrywa Pan Osmenda z Donem Brownem, to chce mnie wyraźnie rozłościć... Spokojnie ja się nie denerwuje o wszelkich sprawach jestem wstanie porozmawiać, czy to tutaj na forum czy na spotkaniu, jesteśmy kultrualnymi ludźmi przecież... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: WYBORy samorządowe... 07.09.06, 20:11 tomaszkabala napisał: > Czy się spotyka moja wypowiedź z niesmakiem to nie wiem, nie takie miałem cele. > .. Dalej, albo kompletnie nierozumiesz jakim zobowiązaniem jest udział we władzy samorządowej albo tą niewiedzę udajesz. Jeśli przedkładasz wypełnianie jakiś doktryn partyjnych ponad służbę społeczności jaką jest samorząd to jest to co najmniej deklaracją nieuczciwości wobec mieszkańców naszego miasta, nie mówiąc już o deptaniu prawa. Jakież to moralne prawo doktryny Twojej partii, usprawiedliwia wypominanie n.p. czy Stania chodzi do kościoła czy nie. A jeśli by prezydent miasta był Żydem to co? Albo muzułmaninem? Czy w ogóle jesteś gotów na służenie społeczności Rudy w której są napewno muzułmanie, żydzi, wyznawcy innych wyznań i pewno spora grupa ateistów? Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 07.09.06, 21:06 Jakich doktryn człowieku do jasnej ciasnej... Ja nie móie o dotkrynie partujnej, podkreślałem tylko Chadeckie korzenie parti... Jak wiesz albo nie wiesz Doktryna kościoła katolickiego zakłada miłowanie Bliźnieego bez względu na kolor skóry, wiare, to nie ma żadnego znaczenia dla mnie.. Ty z koleji sugerujesz, zę jako katolik będe nie wiadomo jak ci szkodził.... Naprawde mnie nie interesuje kto jest Żydem albo Muzłumaninem, zostałem jako Katolik wychowany w TOLERANCJI dla innych... A z kościłem Stani podkresiłem jego cwaniactwo wyborcze, czego mu nie mam za złe, taki ma styl... Mi się nie podoba, ale nie zamierzam go krzyżować, linczować, palić... Katolicyzm,, Chadeckie rozumienie polityki to naprawde nic co może zagrozic jakim kolwiek odmiennością..' Nie wtykaj prosze w moje usta jakiegoś ANTYSEMITYZMU, Anty muzłumanizmu bo tegno NIE POWIEDZIAŁEM, i nie uznaje jakichkolwiek przejawów nie tolerancji!!! Niech zacytuje Voltaire'a : "Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania". PS: swoją drogą jesteś niesmawity z hasła "Chadecja" kreujesz mnie na faszyste i anty-semite... Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: WYBORy samorządowe... 07.09.06, 22:06 tomaszkabala napisał: > Mi się nie podoba, ale nie zamierzam go krzyżować, linczować, palić... No to dobrze. Ciesze się, a przede wszystkim chyba Stania. > Katolicyzm,, Chadeckie rozumienie polityki to naprawde nic co może zagrozic > jakim kolwiek odmiennością..' To wszystko puste słowa. Konkrety się liczą. A konkretami jest działalność ludzi z Twojej partii. Nie jakieś puste słowa, nie zapewnienia, które są łamane masowo, ale to co widać wyraźnie na codzień przez ten cały rok rządów. Ta działalność, skoro świadomie i w konkretnym celu zgodziłeś się ją akceptować, dotyczy również Ciebie. Ty ją akceptujesz. A miałeś możliwość wyboru. Dokonałeś takiego to nie wykręcaj się od odpowiedzialności. A doskonale sobie zdajesz sprawę że jeśli chodzi o nietolerancję to niedorzecznym było by zaprzeczać że Twoja partia nie miała w tej dziedzinie wyjątkowo nieprzyjemnych epizodów. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 08.09.06, 11:28 Dlaczego uciekasz się do ogólności pisząc o mojej partii... > Ta działalność, skoro świadomie i w konkretnym celu zgodziłeś się ją akceptować > , dotyczy również Ciebie. Ty ją akceptujesz... Wiesz co oznacza w debacie odwoływanie się do ogłónosic, znaczy, że debata się kończy... Czuje, że jesteśczówiekem posługującym się uproszczonym obrazem rzeczywistości: jak ktoś jest z PIS-u to nie lubi Muzłumanów, jak zauażysz kogoś z wielkim nosem powiesz, że jest Żydem, jak Ktoś na targu bedzie sprzedawał dresy i skarpety to bedzie pewnie dla ciebie Koreańczykiem... To sobie zakoduj, że partia skupia wielu ludzi, o różnych poglądach, którzy się jednocza wokół pewnych ideii, co nie oznacza, że na na wszystko mają jedno zdanie... Wejź sobie SLD w sejmie, większość jej posłów manifestuje poparcie dla Homoseksulistów, ale NIE wszyscy... Pewnie cie to dziwi skoro są w jednej partii;) Ja chce Działac dla dobra mojej "małej ojczyzny" Rudy Śląskiej... Wkrótce ruszy moja storna internetowa, na któej zamieszcze swoje propozycje dla miasta i program... Zapraszam wszystkich do czytania i do "konstruktywnej krytyki na forum" Narazie koniec tej debaty naszej...poczekaj na mój proram potem znowu zaczniemy, tyle, ze już dyskusje merytoryczną... POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: WYBORy samorządowe... 08.09.06, 19:07 tomaszkabala napisał: > Dlaczego uciekasz się do ogólności pisząc o mojej partii... Bo nie będę powtarzał trywiałów. Informacje o tym co robi Twoja partia są przecież ogólnie dostępne w mediach a dyskusji na te tematy co nie miara. Ale mówimy tutaj konkretnie, o Tobie i Twoich staraniach uzyskania funkcji radnego Rudy. Co do Twojej przynależności, rozumiem że już dokonałeś tego wyboru, wiążac z tym swoją przyszłość, karierę i wizerunek, a także wszelkie tego konsekwencje. Ale to Twój problem, dla mnie ważne jest że to w moim mieście ludzie w ten konkretny sposób realizujący swoje ambicje, sięgają po władzę samorządową. A nie mam złudzeń, że reprezentując tak autorytarną partię, skoro zadeklarowałeś już jednoznacznie swoją służebną rolę wobec tej partii, określiłeś już dostatecznie swoje wizję pełnienia tej funkcji. W tym świetle, publikowanie przez Ciebie jakiegoś programu właściwie już nie ma żadnego praktycznego znaczenia . Ma wartość zeszłorocznego śniegu. Twoi szefowie przecież nie kryją się nawet z tym że muszą wygrać w samorządach dla samej wygranej. Dla skompletowania absolutnej władzy. Jakikolwiek interes lokalnych społeczności się w ogóle nie liczy. I jeszcze stuningowali ustawę, by za jej pomocą wzajemnie się za uszy podciągać ze swoimi koalicyjnymi kolegami. A przecież to jest jakieś chore. Zarówno Wielcy Bracia jak i ich sojusznicy nie są mieszkańcami naszego miasta i wstawianie do naszej RM swoich wiernych członków, by nimi potem sterować jest co najmniej kpiną z idei samorządu i demokracji, deptaniem naszych praw. A Ty kiedyś będziesz się usprawiedliwiał, że wykonywałeś tylko polecenia. Skąd my to znamy? > To sobie zakoduj, że partia skupia wielu ludzi, o różnych poglądach, którzy się > jednocza wokół pewnych ideii, co nie oznacza, że na na wszystko mają jedno zdan > ie... No tak, zdania mogą być różne ale znaczenie jednakowe. Ale przecież nie możesz powiedzieć prosto na przykład że szczególną podłością była ta sprawa z Kuroniem i za to m.in. należy Giertycha usunąć z rządu, tylko będziesz kręcił wokół stanowiska Twoich wodzów. Czyż nie? > Zapraszam wszystkich do czytania i do "konstruktywnej krytyki na forum" > Narazie koniec tej debaty naszej...poczekaj na mój proram potem znowu zaczniemy Nie poszła dyskusja po Twojej myśli? No coż, nie widzę byś tutaj coś znaczącego ugrał dla swoich interesów, co było chyba do przewidzenia śledząc wcześniejsze opinie uczestników tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 08.09.06, 20:12 > Nie poszła dyskusja po Twojej myśli? No coż, nie widzę byś tutaj coś znaczącego > ugrał dla swoich interesów, co było chyba do przewidzenia śledząc wcześniejsze > opinie uczestników tego forum. Zaszufladkowałeś mnie w swoich Stereotypach... Mój program Będzie dla miasta poczeka przekonasz się wtedy bedziesz mógł polemizować.... Twoja opcja polityczna i ideologiczna jest pewnie inna, to znie znaczy ze inne mozesz szufladkować... Jeśli chodzi o służebnictwo, to tak..ale wobec ludzi, nie wezme pieniędzy z bycia radnym, otworze biuro, do którego kazdy bedzie miał wstęp...(bez względu na kolor skóry czy wyznanie, musiałem to napiac bo za chwile byś sie zapytał czy jak jestem murzynem to moge przyjsć) Bedzie mi obojętne czy głosowałes na mnie cyz nie, będe załatwiał problemy mieszkańców będe dla nich otwarty, będą wiedzieli gdzie mnie znaleźć.. Jesli uważasz, że obecni radni są tacy jak powinni być to głosuj na nich... W przyszłym tygodniu przeczytasz program dotczący się MIASTA, nie POlski, nie probelmów Edukacji w sensie Ogólnokrajowym bo i to nie jest przedmiotem zajęc radnego... POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: WYBORy samorządowe... 09.09.06, 08:26 Ech, Tomek, niy trop se wiela naszym agyńcikym. To taki "destrukt" kery kuruje na rudzkim forum swoje kompleksy. Robi to niy łod dzisioj i wiedzom ło tym niy yno tukej forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=48057081&a=48119224 Wsparty gupawom cynzurom może sie nawet pochwolić "sukcesami", dyć na dugszo meta widać że to typowy trololol forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=31459619 Hmm, po mie se jednak tyż niy spodziywej jakegoś wsparcio politycznego. Zoliczołch krotki staż w rudzki Rolwadze i zdo mi sie co to był nojwiynszy feler mojich społecznych poczynań łod 1989 roku. Mimo wszysko coś mi to dało. Przekonoł żech sie na własny skorze, że zasada TKM jest powszechno w polski polityce. No dyć Ty mosz prawo do swojego zdania, mosz prawo robić swoje felery, abo i niy felery i na tym se uczyć. Toż rob swoje i tela. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: WYBORy samorządowe... 08.09.06, 20:15 Zarówno Wielcy Bracia jak i ich sojusznicy nie > są mieszkańcami naszego miasta i wstawianie do naszej RM swoich wiernych człon > ków, by nimi potem sterować jest co najmniej kpiną z idei samorządu i demokracj > i, deptaniem naszych praw. .... Soryy aleś tutaj pojechał jeśli mowa o sterowaniu radnymi to zoabcz co się teraz dzieje... Praktycznie 90% uchwał rady jest 24 ZA 1 przeciw;) Ja rozumie, że oni są tak zgrani ale bez przesady<lol> Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda nowa rada,nowi radni,programy i .......co potem? 08.09.06, 22:05 zawsze z boku wydaje się inaczej. Juz nie mogę się doczekać jak się znajdziesz w tej nowej RM. A program? Oczywiście papier jest cierpliwy i pisać można wszystko. Nie zapominaj tylko o tym,że ten kto wygrywa prezydenturę ten realizuje swoj program! Reszta to tło. Odpowiedz Link Zgłoś
ballina79 Re: nowa rada,nowi radni,programy i .......co po 08.09.06, 22:52 Panie Józefie zauważyłem, że stosuje pan bardzo ciekawą taktykę. Dlaczego ciekawą ? Zawsze stara się pan udowadniać jak mało to może miejski radny. Tylko dlaczego do tej rady chce pan kandydować kolejny raz ? Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Re: nowa rada,nowi radni,programy i .......co po 09.09.06, 11:34 ballinko. radni mają, co robić, tylko ich obowiązki są zupełnie inne niż oczekują to forumowicze lub ci, którzy kandydując obiecują gruszki na wierzbie. Każdy może obiecywać, co chce, ale musi mieć możliwość realizacji. W ostatnich wyborach niektórzy kandydaci obiecywali starszym osobom podwyższenie emerytury. To był strzał w 10. Inni przyznanie mieszkań itd., itd. Efekt większość obywateli myśli, że radni dzielą mieszkaniami, przyznają renty, sprzedają grunty miejskie czy udzielają koncesji. Bzdury!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: nowa rada,nowi radni,programy i ...... 09.09.06, 12:12 Widzę,że znowu ktoś mnie nie zrozumiał. Ale pewne sprawy szanownemu Ballinie częściowo już naświetlił Zorro.Ja mogę tylko dodać,że to zaledwie wierzchołek tych zagadnień. Natomiast czy radny coś moze? Myślę,że w zależności od układów może dużo natomiast taki jak ja musi o wszystko walczyć i "wydzierać" zębami!Ale za to mam satysfakcję niezależności. A ,że kandyduję po raz kolejny? Dobrze to określiła przed kamerami TVN-24 pani profesor Zyta Gilowska - to nie jest chęć władzy lecz obowiązek służby.Ja też tak to postrzegam. Poza tym wcale nie uważam,że w tym co robię jako radny jestem "cienki"!Tacy jak ja są potrzebni chociażby tylko po to by ci inni,zadufani w sobie nigdy nie wiedzieli co ja powiem jak wchodzę na mównicę Rady Miejskiej. A zatem:WIEDZA i DOŚWIADCZENIE, UCZCIWOŚĆ i ODPOWIEDZIALNOŚĆ! Czyli jak to mówi zawsze przed startem Mirek Szołtysek?: "....no to jadymy....!!!" Wszystkim "nowym" zatem życzę wejścia do składu RM kadencji 2006-2010! Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkabala Re: nowa rada,nowi radni,programy i ...... 09.09.06, 13:12 Art. 23. (ust. "o samorzadzie gminnym") 1. Radny obowiązany jest kierować się dobrem wspólnoty samorządowej gminy. Radny utrzymuje stałą więź z mieszkańcami oraz ich organizacjami, a w szczególności przyjmuje zgłaszane przez mieszkańców gminy postulaty i przedstawia je organom gminy do rozpatrzenia, nie jest jednak związany instrukcjami wyborców. To tak w ogólnośic o obowiązkach radnego żadnych sprecyzowanych rzeczy, to pewnie jest wielu na ręke... Z tego co ja dostrzegam i wiem to 90% radnych nie utrzymuje więzi ze wspolnotą mieszkańców... Nie licząc tych mieszkańców którzy są rzecz jasna ich rodziną... Nie wiem jak będzie wyglądał skład nowej Rady Miejskiej, ale Bez względu na Partie, Stowarzyszenia, czy Komitety i ich liczebność w Radzie, przyda się naszemu Miastu trochę meblowania... Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: nowa rada,nowi radni,programy i ...... 16.09.06, 10:22 tomaszkabala napisał: > Nie wiem jak będzie wyglądał skład nowej Rady Miejskiej, ale Bez względu na > Partie, Stowarzyszenia, czy Komitety i ich liczebność w Radzie, przyda się > naszemu Miastu trochę meblowania... Tomuś, czy masz wiedzę kto będzie startował...? Napisz jeśli znasz kandydatów ... mągą być ze wszystkich okręgów Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: nowa rada,nowi radni,programy i ...... 11.09.06, 12:30 Józef Osmenda napisał <<Widzę, że znowu ktoś mnie nie zrozumiał.>> Oj, jaki biedny znowu cię nie zrozumiano…..biedaczek <<Myślę, że w zależności od układów (radny) może dużo natomiast taki jak ja musi o wszystko walczyć i "wydzierać" zębami! Ale za to mam satysfakcję niezależności.>> Może opowiedziałbyś nam o tych układach tj. w jakich można dużo a w jakich mało. Napisz to na przykładzie układów w RM w Rudzie. Ciekaw jestem. Józek wiesz, że ostro z Tobą zawsze dyskutuję, ale szczere mam obawy o stan Twojego uzębienia. Może polecę ci dobrego dentystę… <<Poza tym wcale nie uważam, że w tym co robię jako radny jestem "cienki"! >> Ja uważam wręcz odwrotnie, chyba mi można. <<Tacy jak ja są potrzebni chociażby tylko po to by ci inni, zadufani w sobie nigdy nie wiedzieli co ja powiem jak wchodzę na mównicę Rady Miejskiej.>> Wypisz tych zaufanych, chętnie poznam ich nazwiska. <<A zatem: WIEDZA i DOŚWIADCZENIE, UCZCIWOŚĆ i ODPOWIEDZIALNOŚĆ!>> Czy to kolejne Twoje przymioty? Odpowiedz Link Zgłoś
malpa413 Re: nowa rada,nowi radni,programy i ...... 11.09.06, 13:02 Już myślałam, że nie mam co pisać na forum. jednak obywatelek dał mi szansę. Twoją Halembą już trzy lata straszysz i wiesz jak traktują taką osobę, jak przygłupa wymachującego pistoletem na wodę. Twój atak na Józefa nie jest już śmieszny, normalnie powinni cię leczyć. Zagrażasz społeczeństwu. Obywatelku proszę cię spłyń i zamknij za sobą klapę. Tomeczku, może podasz przykłady twoich obserwacji radnych. Rzucasz hasła be pokrycia. Tak sobie myślę, że jakby radny spotykał się ze 5 osobami dziennie to i tak przez cała kadencję nie dojechał by do Ciebie. Bo i po co? Ballinko jaka ty wykształcona!!! Może na prezydenta byś startowała? Masz moje i kilku sąsiadek poparcie. Baby cię poprą, tylko z tym Swaczyną nie zaczynaj, bo pomyślę, że z tym wykształceniem to lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: stara rada,starzy radni,układy i ...... 12.09.06, 11:49 >>> obywatel2 m.innymi napisał: > Józek wiesz, że ostro z Tobą zawsze dyskutuję, ale szczere mam obawy o stan > Twojego uzębienia. Może polecę ci dobrego dentystę…<<< Szanowny dyskutancie! Czytając to inaczej można stwierdzić,że mi grozisz! A tutaj w takim przypadku chroni mnie prawo czyli inaczej mówiąc sprawa nadaje się do prokuratora? Chociaż słyszałem,że niektorzy lubią obgryzać kości i takim właśnie bardzo ścierają się zęby.Skoro masz dobrego dentystę to widocznie lubisz to robić,co? Ale skoro lubisz....? A co do tych układów to proste.Przy wyborze przewodniczącego Rady poparło mnie ośmiu radnych.A zatem 25-8=17. 17 zatem zagłosowało za kimś kto mandat radnego zaczął sprawować po raz pierwszy a doświadczenia żadnego nie miał Czyli "UKŁAD" jakby na to nie patrzeć! No ale każdemu wolno... Odpowiedz Link Zgłoś
lernest Re: nowi radni,programy i ......dentysta 12.09.06, 16:41 Jeżeli mowa o dobrym dentyście to ja się piszę! Po oststnim tłumaczeniu pewnym osobnikom (w stosunku do mnie małolatom)pod Magicem zasad kultury trochę ruszją mi się górne jedynki. A na tzw.gejbis mam jeszcze czas! Odpowiedz Link Zgłoś
ballina79 Re: nowa rada,nowi radni,programy i .......co po 09.09.06, 13:45 Dziękuję !!! Po 5 latach spędzonych na politologii i ukończeniu specjalizacki samorządowej na forum Gazety przedstawiono mi zakres obowiązków radnego miejskiego. Ja nie oczekuję od radnego rozdawania mieszkań ani obniżania stóp podatkowych. Mówicie, że do Rady dostali się ludzie którzy obiecywali podwyżki emerytur. Ja mówię, że krajem rządzą ludzie, którzy obiecali 3 miliony mieszkań w kilka lat. To są wybory panowie. Także stosujecie chwyty marketingowe. Ktoś tu zdaje się obiecuje darmowy internet :-) P.S. Jeżeli nie podoba się obecna ordynacja to zajmijcie proszę stanowisko w tej sprawie. Na razie tylko Swaczyna opowiedział się tutaj za ordynacją większościową. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: WYBORy samorządowe... 06.09.06, 21:46 Toż roztomajcie z "doktrynom" bywo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=324&w=47488363&a=47524674 Mie "zakonnica" takowo dziwo. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: WYBORy samorządowe... 12.09.06, 15:18 Tomuś, a w którym to miejscu ja powiedziałem, że jesteś Beee? Tylko Co powiedziałem, że moim zdaniem chrześciajańskich wartości nie dopatrzysz się w żadnych z miejscowych stronnictw. W każdym z nich sa ludzie, którzy bardziej lub mniej powołują się na te wartości, ale potem je depczą. Ty podałeś jeden przykład (prezydenta), nawiasem: słaby. Bo to, że ktoś wita delegację... - ty bys nie powitał czy potem nie poszedł do kościoła? Ale w innych sytuacjach faktycznie widać fałsz. Tak samo jak i twoich liderów, którzy z kościoła robili i pewnie będa robic narzedzie polityczne. Słuchasz radia Maryja_ To jaskrawy przyklad. nienawisc i sortowanie ludzi wedlug opcji. Tego chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś