Dodaj do ulubionych

UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI...

19.05.07, 11:07
No cóż, jakości rudzkiej kulturki nie wyznaczają teatry i filharmonie, które
to instytucje rezydują w miastach sąsiednich, hi hi. Nawet nazwy tych
instytucji są dla miejscowych decydentów obce i niezrozumiałe...Ale do
rzeczy, swego czasu wydano nieprawdopodobną ilość publicznej kasy na Miejskie
Centrum Kultury. Nawet nazwę zrobiono bardziej jeszcze bombastyczną, bo
patronem aktora Bistę zrobiono (dobrze, że nie musi oglądać tego, no,
centrum). Oprócz sceny knajpa była ("Relaks"), galeria ("Fryna"), zabytkowa
drukarnia (co to ją bywalec tego forum Osmenda ponoc otwierał), pub dla
młodzieży ("Druid"). Teraz zamiast knajpy biura telewizji kablowej szykują,
drukarnia pewnie na złom sprzedana lub rdzewieje, galeria powinna się
nazywać "Pusta", bo pusta jest, "Druid" ponoć ciągle ma kłopoty...No tak się
porobiło, że Władza karuzelką ze stołeczkami pokręciła, oj, pokręciła.
Najpierw rozpaczliwy Facet- Trąba nastał a teraz UWIĄD kompletny. Na scenie
permanentne dziadostwo za zaproszeniami dla urzędników...Sklep meblowy zrobić
Panie Prezydencie lub kiermasz obuwia, i pozostawić można obecne
kierownictwo, hi hi.
Obserwuj wątek
    • rudy107 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 19.05.07, 12:43
      przyłączam się do apelu. Już kiedyś wysunąłem tu propozycję, żeby podarować
      sobie ten ośrodek, a jego szczatkowe funkcje przekazać np Plazie, gdzie kilka
      imprez miejskich już się odbyło. Będa same oszczędności. Tylko gdzie wtedy
      pójdzie mistrzyni dyrektorka od owego uwiądu. Macie jakieś pomysły, gdzie jej
      talent by się przydał?
      • jankolodziej Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 19.05.07, 13:17
        Może do schroniska dla psów?

I pomyśleć że nie pomagają nawet interpelacje radnego z Kochłowic odnośnie
        korzystania z zaproszeń na kulturne imprezy ...
        • kapioh1 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 20.05.07, 13:21
          Święte słowa ! A tak na marginesie, rodzi się pytanko, jak to jest, że byle
          dyrektor miejskiej instytucji, za miejskie, czyli nasze pieniądze
          funkcjonującej, może sobie, ot tak, zlikwidować połowę funkcji tej
          instytucji ?? A CO NA TO BEZRADNI NASI ? A Panu Prezydentowi proponujemy
          faktycznie przenieść MCK do Plazy. I krupnioki podawać. Z bitą śmietaną, bo to
          bardziej kulturalnie.
          • amarian2 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 20.05.07, 23:01
            www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=8945&idmp=898&r=o
            • amarian2 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 20.05.07, 23:25
              www.obserwator.net.pl/czytaj_interpelacje.php3?id=505
              Jako radny wraz z kilkoma innymi zrobiłem wszystko aby decyzja o odwołaniu Pana
              Szczerbińskiego była anulowana. Na różnych komisjach stale podnoszony ten temat
              nie zyskał poparcia koalicyjnych radnych ani ówczesnej Pani Prezydent. Na
              komisji padło wprost pytanie. Czy nowy dyrektor zostaje nim dlatego, że wziął
              na wycieczkę do Australii przedstawicieli władz. Pozostało mi tylko na sesji
              złożyć oświadczenie radnego.
              Bardzo szybko okazało się, że decyzja mianowania dyrektorem aktywnego szefa
              zespołu muzycznego jest błędem. Poziom imprez w MCK był coraz niższy. Na
              szczęście dyrektor przynajmniej nie likwidował zespołów. Nowa Pani dyrektor
              rozpoczęła urzędowanie od kilku poważnych awantur. Już wtedy w bezpośredniej
              rozmowie z Prezydentem przekazałem uwagi załogi oraz osób znających się na tym
              temacie. Prezydent obiecał szybkie przeniesienie tej Pani na inne stanowisko.
              Niestety tak się nie stało. Poziom coraz niższy a co gorsza /przynajmniej z
              mojego punku widzenia/ pani postanowiła na CKM/już/ zarabiać.
              Zmniejszała ilości zespołów które w CKM prowadziły próby, ograniczała ilość
              przyjęć dzieci.
              Normalnie ilość pomieszczeń w CKM był zbyt mały aby pomieścić wszystkie grupy
              dziecięco młodzieżowe. Pani jednak postanowiła zrobić z Domu Kultury biurowiec.
              Na jednej z ostatnich komisji Kultury wyszły na jaw wiele nieciekawych
              informacji, niestety nie ma jej w Internecie. Dlatego na ostatniej Komisji
              rewizyjnej zaproponowałem wniosek o szybką kontrolę w tej instytucji. Nie znam
              przyczyny braku kontroli.
              Na dzisiaj sale w których odbyło się tysiące różnego rodzaju imprez, spotkań
              zamieniono w biura Sfery. Tu akurat TV nie jest winna bo i tak pomieszczenia te
              zostałyby wynajęte.
              Pani Chudziakówna niższy kulturę w Mieście a sam Dom Kultury który niedługo
              będzie miał 100 lat zamieniła na biurowiec pomieszczeniami do wynajęcia.
              Kto chroni tą Panią?
              Chroniąc – odpowiada za jej czyny.
              Apeluję do radnych aby temat ratowania CKM potraktowali poważnie.
              • lukrata Re: szkolny tyranik w MCK 01.06.07, 23:14
                taka Blondyneczek jest naturka dać szkolengo tyranika na MCK dyrektórka
                a Prezydent im przyklaskuje z radości aż podskakuje

tak swoją drogą to ciekawe, że MZOPO pozbyło się tak wspaniałego "fachowca",
                czyżby zabrakło w Oświacie dostatecznie wysokiego stołka? czemu Dyrektorem
                MZOPO nie została czyżby coś tam zmalowała?
                wiec awansik do MCK, w końcu to tylko KULTURA ,tam nie trzeba się znać na
                KULTURZE, przecież to tylko taka szkolna imprezka na ciut większej sali,
                w naszym mieście wszyscy się na kulturze znają, czy to dyrygent, czy to córka
                byłej naczelnik ( a propos z kultury do sportu trafiła), czy też nauczycielka
                ze szkolnego podwórka
                nawet Radni najliczeniej zapisują się do Komisji Kultury i nieważne, że potem
                nic ich to nie obchodzi, poza malutkimi wyjątkami ( Kuba, Zbyszek, Józek),
                reszta przepraszam ale pomóc nie może bo układy ma na DWORZE
                tak się temu przyglądam, tak się temu przysłuchuję i zastanawiam się wielce, po
                co ja na wybory chodzę i podatki na Kulturę w tym mieście daję skoro ona mi nie
                SŁUŻY i czas wolny w domu mi się dłuży
                program marny w tej Kulturze mają a jak już cos fajnego wymyślą to bilet w
                kosmicznej cenie, nie dla biednego rudzianina
                ale co tam zwykły szarak mały, siedź w domu biedaczysko i na ulicy kłaniaj się
                Prezydentowi i Radnym nisko
            • halembianin1 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 20.05.07, 23:44
              Jakie były faktyczne przyczyny upadku tego centrum? Drukarnia jest ponoć jedną
              z najstarszych w Polsce (Europie?), ponoć prężnie działało kółko fotograficzne,
              swego czasu w sali koncertowej występowała znana i ceniona w Europie i USA
              Kapela Ze Wsi Warszawa(rewelacyjny koncert). Ostatnie wydarzenie w ramach
              ZABRZAŃSKIEGO JAZ Festiwalu.

Z działań kulturalnych możemy się pochwalić Stowarzyszeniem Inicjatyw
              Niebanalnych, powiązanym z kinem Patria, Muzeum Miejskim, które, jak się
              okazuje, nie ma swojej strony internetowej, Pubem Druid, gdzie czasem
              organizowane są koncerty, a i na co dzień można usłyszeć ciekawą muzykę, a w
              parku wokół MCK, w którym mieści się Druid są czasem organizowane festiwale
              tematyczne (Dni Irlandzkie, Dni Vivaldiego/Z Muzyką Klasyczną), Parkiem
              Strzelnica, w którym jakiś czas temu był organizowany przegląd filmów Lecha
              Majewskiego, szybem Mikołaj, do którego rzekomo ma być przenoszona część Muzeum
              Miejskiego, szybem Andrzej, do którego, przy odpowiednim wsparciu funduszy
              strukturalnych i reklamie w Polsce i regionie, mogłaby być przeniesiona
              Biblioteka Miejska, stowarzyszeniem KWKultura i chyba na tym się kończy. Znacie
              jeszcze jakieś instytucje lub miejsca, w których orgnizowane są działania
              związane z tzw. kulturą i sztuką?

in-ni.free.ngo.pl/ Cafe INNI
              www.kinopatria.com/ Kino Patria
              rudaslaska.com.pl/25_katalog_firm_wpis_ruda_slaska.html Muzeum Miejskie
              www.druid.rsl.pl/ Pub Druid
              rudaslaska.com.pl/273076__galeria_ruda_slaska.html Park Strzelnica
              mkz.ruda-sl.pl/gal_mik.html Szyb Mikolaj
              zabytki.ruda-sl.pl/gal_and.html Szyb Andrzej
              www.kwkultura.org Stowarzyszenie Korpus Wdrażania Kultury
    • rudy107 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 20.05.07, 23:27
      teraz dopiero mam niedosyt informacji! Amarian - nieco więcej by się przydało.
      Co z tego wyszło?
      • amarian2 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 21.05.07, 11:22
        Kontroli żadnej nie było, obecna Rada nie chce jej przeprowadzić. Komisja
        Kultury także nie zauważyła dewastacji Domu Kultury poprzez zamienienie jedynej
        sali kawiarnianej na biura.
        Władza robi za pieniądze podatników imprezy w Florynce i nie zauważyła, ze
        pozbawiła mieszkańców, różnego rodzaju organizacje, pomieszczeń na wszelkie
        imprezy okolicznościowe. Taką salą była kawiarnia Relax. Dzisiaj na Nowym
        Bytomiu takich pomieszczeń nie ma.
        Inna sprawą jest, że można się było tego spodziewać po odwołaniu Jurka
        Szczerbińskiego. Zawsze można mieć ale do dyrektora, jeżeli jednak następuję
        zmiana to musi być ona przemyślana i na lepszego. Nie można stanowiska obsadzać
        z układów koleżeńsko wycieczkowych czy układu partyjnego jak w tym przypadku.
        Wydaje mi się, że kilku przedstawicieli mieszkańców dzielnicy w najbliższym
        czasie złoży skargę na Panią „dyrektor” do Komisji Rewizyjnej.
        A co do innych wątków. Proszę o konkretne pytania.
    • w36 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 21.05.07, 01:06
      kapioh1 napisał:

> No cóż, jakości rudzkiej kulturki nie wyznaczają teatry i filharmonie, które
      > to instytucje rezydują w miastach sąsiednich, hi hi. Nawet nazwy tych
      > instytucji są dla miejscowych decydentów obce i niezrozumiałe...

Przecież wiadomo że u nas w Rudzie, zdecydowanym priorytetem decydentów w
      dziedzinie kultury są... usługi kąpielowe. Ktoś się pewno naczytał o termach
      Karakalli ;)
    • assasini Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 21.05.07, 07:57
      Za starych dobrych czasów w MOKu występowały największe gwiazdy, przyjeżdżały
      teatry z topowymi spektaklami... Steczkowska, Demarczyk, Turnau, Grabowscy,
      Buffo - do dziś niektórzy pewnie to pamiętają. Tyle że ówczesny prezydent
      Edmund S. traktował MOK jak wizytówkę miasta, miejsce rzeczywistej kultury,
      którego zazdrościły mu inne miasta. Ale to minęło - i radny z Kochłowic, Jakub -
      powinien doskonale wiedzieć dlaczego. Po prostu dla aktualnej władzy MOK to
      tylko kolejny stołek dyrektorski do obsadzenia, nic więcej. A mieszkańcom
      wystarczy osiedlowy festyn, piwo i krupniok z grilla.
    • rudy107 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 21.05.07, 13:11
      Również dziś ta placówka jest wizytówką. Świetnie obrazuje jakość zarządzania
      naszych władz. Można dodać do tego jeszcze inne wizytówki typu szpital, tzw.
      żłobki - widać talent zarządzania. Brawo pani Skowronek, brawo pan Prezydent!
      • kapioh1 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI- dziedziczny ?... 21.05.07, 22:29
        Tak patrzę na ten uwiąd i mam wrażenie, że pewne krzesełka się dziedziczy, tak
        z pokolenia na pokolenie. No bo jak tu inaczej wytłumaczyć fakt, że Prezydenci
        się zmieniają a w kulturce ciągle jakiś CHUDZIAK ? Rozumiem, że w czasach
        siermiężnego Edmunda to się sprawdzało...Te wszystkie wieczornice, montaże
        słowno- muzyczne, wieczory ku czci, te odsłanianie tabliczek...Ale Stania ?
        Koneser wysokiej kultury, muzyki klasycznej, człowiek gustownie ubrany,
        pozbawiony Edmundowego ortalionu...Na ostatniej "Gali za zaproszeniami"
        wystapiła ponoć niezła orkiestra z miasta....no właśnie....TYCHY ! I
        słowo "Tychy" w nazwie miała...Szkoda, że Miejskie Centrum Kultury zostanie za
        chwilę zredukowane do gabinetu Pani Derektór.
        • jozefosmenda Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI- dziedziczny ?... 23.05.07, 10:31
          Czytając to wszystko muszę przykrością stwierdzić,że autorzy tych uwag
          (krytycznych jakby nie patrzeć) mają rację.
          Na własnej skórze odczułem sprawę z drukarnią,która obecnie stoi i rdzewieje a
          jest zabytkiem na skalę międzynarodową!
          Nie chcę się jednak wypowiadać na temat MCK bo byłbym posądzony o stronniczość.

Jedynie mogę dodać,że po koncercie noworocznym w dniu 7 stycznia br. "wcięło"
          mój kapelusz.Ktoś go z szatni zabrał a zostawił jakiegoś olbrzyma,który po
          nałożeniu na głowę zakrył mi nawet nos!
          Może ci co nas czytają porozmawiają z tymi,którzy mieli okazję tam wtedy być i
          tak metodą pantoflowo-sznurkową odzyskam swoją własność? (olbrzym pozostał w szatni)
    • rudy107 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 23.05.07, 18:20
      Panie Józefie! Na Pana miejscu zostawiłbym olbrzyma. Toż to świetny maskownik i
      a kto wie, czy sie panu nie przyda.
      • w36 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 23.05.07, 19:30
        rudy107 napisał:

> Toż to świetny maskownik i
        >
        > a kto wie, czy sie panu nie przyda.

Hmmmm... Głosowanie na sesji w kapeluszu naciągniętym na głowę (nos) ? :-0
        No fakt regulamin RM tego nie zabrania ;)
        • jozefosmenda KAPELUSZ... 23.05.07, 23:11
          Gdyby można było kogoś nim nakryć to bym skorzystał.
          Gdyby był jak czapka niewidka to też bym skorzystał.
          Ale to był kapelusz gorszy od mojego.
    • rudy107 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 23.05.07, 23:27
      Prosze jednak spróbować. Na sesji to byłoby ciekawe. Kapelusz to taka trochę
      magiczna częśc garderoby.
      • jozefosmenda Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 23.05.07, 23:30
        ale ja nie mogę odbierać autorstwa chociażby Zbigniewowi Hołdysowi
    • rudy107 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 24.05.07, 17:43
      eee-tam! Zbysio nam może. namawiam. Innym zrobi się łyso.
      • lukrata Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 01.06.07, 23:27
        kapelusza nie widziałam ale jak będę to zapytam mam tam swoje wtyki
        hahaha
        ale Józefie takie larum o kapelusz!!!
        KUTLURA DO BOJU CIĘ WZYWA,
        IDŹ, ZOBACZ, WALCZ, ZWYCIĘŻAJ!!!!
        • brynio5 Re: UWIĄD RUDZKIEJ KULTURKI... 02.06.07, 00:35
          Widocznie ten kapelusz od pana Józefa jakiś dziadek ze Związku Górnoślaskiego na
          dekel naciongnoł i do dzisiaj w nim chodzi!
          • jozefosmenda UWIĄD .........? 17.11.07, 13:36
            Na śmierć już o tym zapomniałem!
            Tu już druga połowa listopada a ja dalej "niy mom huta czy chuta"!
            Jak to bydzie Bronek prawidłowo po śląsku?
            A "uwiąd" to chyba "klapnoł"?
    • broneknotgeld Re: Uwiąd rudzkiwj kulturki...??? 17.11.07, 12:07
      Ło Barborce konkurs prawie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=31702301
      Wirtualny? Niy - na jawie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka