Dodaj do ulubionych

Forum - uwiąd, propozycje

24.01.19, 20:20
Ponieważ w innym wątku ukazał się wpis forumowicza tyczący kwestii żywotnosci i atrakcyjności naszego forum, pomyslałem, by może ukałał się on ajko osobny temat pod czytelnym nagłówkiem.
Oto ów wpis:
(suender):
Drogi Adminie, proszę o wybaczenie że akurat w tym wątku, ale to ze względu na to, że z bólem zauważam pewien uwiąd tego forum. Mało kto jest zainteresowany tu zaglądać, coraz mniej ludzi komentuje. Moja diagnoza tego stanu rzeczy jest taka, że winna jest temu formuła tego forum która jest na wyczerpaniu. Dosyć długo oczekiwałem na jakąś inicjatywę w tym względzie od admina lub kogoś z nim związanego, ale na razie cicho ....

Właśnie z tego powodu postanawiam zgłosić swoją propozycje pod rozwagę.

Najpierw co bym widział za urozmaicenie w pierwszej kolejności: Sądzę, że w pierwszym (nazwijmy to) kanele nowinki światowe z nauki i techniki jak najbardziej kontynuować, ale w drugim równoległym kanale zgłaszać zaplanowane a nie rozwiązane (ale rozpoczęte, choćby tylko hasłowo), naukowo-techniczne wysiłki krajowe. Najlepiej te, które trafiają do mediów jako programy rządowe i przezeń finansowane.
Na pierwszy rzut widzę, tu:

- budowa elektrowni jądrowej
- przedsięwzięcie 1 000 000 aut elektrycznych
- walka ze smogiem i CO2.
- krajowe technologie alternatywnych źródeł energii.
- mierzeja wiślana
- krajowe techniki medyczne (walka z rakiem, sztuczne serca, itp.)
- cyfryzacja administracji każdego szczebla

Myślę, że forumowicze są w stanie jeszcze dużo dodać.

Ponieważ wiele zakładanych ostatnio wątków usycha po paru wpisach, dobrze by może było założyć jeden/dwa wątki tzw. "inkubatory wątków". W nich zgłaszający konkretny temat na bazie w/w rozpiski ogólno-tematycznej w taki wątku mógłby zrobić jego próbny rozruch, a kiedy się trochę przyjmie, dostanie np 10-20 wpisów wtedy przenosiło by się go do osobnego/nowego wątku.

No i jeszcze coś: Takie wątki typu krajowego, bazujące na wielkich programach finansowanych z podatków, były by również stałym monitorowaniem danego wielkiego przedsięwzięcia. Były by komentowane na bieżąco/narastająco (pozytywnie/negatywnie) jak też była by okazja do zgłaszania jakichś swoich wniosków/rad technicznych do potencjalnego wykorzystanie w praktyce.

Nie ma się co łudzić, tu an forum nie mamy praktycznie żadnego instrumentarium badawczego/technicznego, ani warsztatów/laboratoriów gdzie można by weryfikować nasze własne projekty, a o jakiś wynalazcach forumowiczów możemy tylko zapomnieć.

Na razie tyle, może ktoś jeszcze wzbogaci ideę nowej formuły FN.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: Forum - uwiąd, propozycje 24.01.19, 20:25
      Wpis powyższy ukazał sie w innym wątku, uznałem za stosowne stworzyc jednak nowy. Porusza on bowiem zupełnie inne kwestie.
      Wydaje mi sie, że fora tego typu w ogóle miewają coraz mniej wpisów. Popatrzmy na forum "Edukacja". Ileż materiału można by tam zamieścić! Jakie dyskusje prowadzić! A tu nagle: zaledwie 6 wątków miało wpisy w 2019 roku, z czego 3 miały tylko jeden wpis...
      Zachęcam do dyskusji.
      • kornel-1 Re: Forum - uwiąd, propozycje 25.01.19, 06:44
        pomruk napisał:

> Wydaje mi sie, że fora tego typu w ogóle miewają coraz mniej wpisów.

Potwierdzam. Przede wszystkim nastąpił odpływ czytelników gazeta.pl do innych mediów, także społecznościowych.
        Forum, jako platforma dyskusji, być może jest w okresie schyłkowym. Ongiś były w sieci listy dyskusyjne a potem grupy dyskusyjne (wchłonięte przez Google Groups). Dziś już zapomnieliśmy o tamtych niefunkcjonalnych platformach. Co mamy w zamian? Z jednej strony fora branżowe i tematyczne, także lokalne, ale z drugiej strony media społecznościowe, dokąd, w pewnej mierze (wiem to nie z autopsji), przeniosły się dyskusje. W epoce klipów, reklam i sms-ów królują krótkie wypowiedzi, np. tweety. Niejednokrotnie spotykałem posty internautów (także na tym forum) krytykujące dłuższe wypowiedzi.
        Generalnie, można mieć odczucie, ze upada sztuka dyskusji, tu dyskursu. Zawsze można zawołać O tempora, o mores!
        Kiedyś można było uznać, ze obniżenie lotów jest spowodowane tym, że "internet dotarł pod strzechy"). Dziś, jak się wydaje, należy się pogodzić z tym, że świat wirtualny jest odbiciem reala :-/

Kornel
        • kalllka Re: Forum - uwiąd, propozycje 25.01.19, 11:25
          Oh, jakże bliska, memu widzeniu internetu, jest twoja wypowiedz, kornelu.
          W tej części jest bliska memu, ze skrócona do memu /mema- mysli zawartej w krótkim zdaniu, jest, jednak, odbiciem reala.
          Od początku funkcjonowania w internecie, ta niedualna mysl mi przyświecała i dlatego tez mam silne poczucie przynależności do tego świata bez podziałów.
          Forma działalności człowieka, zmienia się i definiuje w coraz to inny sposób ,po jakimś czasie wracając do swojego pierwotnego kształtu- zasady funkcjonowania.
          Dlatego sadze, ze po jakimś czasie, pospieszna forma opowiadania o świecie jaka sa portale społecznościowe zmniejszy się do wymaganej wielkości i jak wszystko w naszym realnym świecie-wedlug zapotrzebowania.
          Fora tez bardzo potrzebne jak czytelnie przy wielkich bibliotekach.będą pewnie istniały niczym elitarne kluby dżentelmenów, w których niespiesznie i z przyjemnością komentuje się ekspolozje „supernovych”
    • petrucchio Re: Forum - uwiąd, propozycje 25.01.19, 13:50
      Trochę mi szkoda forum, na którym z dużą przyjemnością spędziłem kilka lat, i które nadal otaczam sentymentem. Wielu starych bywalców straciło zainteresowanie, zamilkło kompletnie albo (tak jak ja) odzywa się sporadycznie. Udzielam się oczywiście w różnych innych miejscach
      • kalllka Re: Forum - uwiąd, propozycje 26.01.19, 12:46
        O to ciekawe,tzn. co rozumiesz pod sformułowaniem:..
        > podupada sztuka sensownej wypowiedzi..
        ?
        • w11mil Re: Forum - uwiąd, propozycje 26.01.19, 12:56
          kalllka napisała:

> O to ciekawe,tzn. co rozumiesz pod sformułowaniem:..
          > > podupada sztuka sensownej wypowiedzi..
          > ?

Też to zauważyłem! Złośliwiec robi jakieś aluzje do Twojego poprzedniego postu.
          • kalllka Re: Forum - uwiąd, propozycje 27.01.19, 10:24
            Heh.. myślisz?
            • majka_monacka Uwaga! 27.01.19, 12:55
              kalllka napisała:

> Heh.. myślisz?

Myślenie spiskowe jest zaraźliwe :-)
              • kalllka Re: Uwaga! 27.01.19, 15:00
                Maju, a dlaczego do „myślenia” dodałas określenie?
                • majka_monacka Re: Uwaga! 27.01.19, 16:58
                  kalllka napisała:

> Maju, a dlaczego do „myślenia” dodałas określenie?

bo ciekawi mnie czy się uchronisz przed infekcją :-)
                  • kalllka Re: Uwaga! 27.01.19, 23:10
                    Biedna Maja.
                    • kornel-1 Re: Uwaga! 28.01.19, 21:58
                      w11mil, kalllka, majka_monacka napisali:

....

Naprawdę mam cytować?

--------------
                      Parę lat temu forum Nauka było obdarowywane przez redakcję portalu wątkami "podartykułowymi". To było w czasach, gdy nie było jeszcze komentarzy w obecnej formule pod artykułami. Krytykowałem wówczas ten import wątków z dwóch powodów: a) często niskiej jakości treści przedstawianych przez autorów artykułów b) udziału w dyskusji przypadkowych osób, które - w gruncie rzeczy - nie miały nic wartościowego do dodania od siebie. Moje zdanie podzielało część forumowiczów, części, zapewne te wątki nie przeszkadzały. Dość, że ostatecznie tamta formuła się skończyła. Czy słusznie?
                      Jeśli zaglądniecie do komentarzy w dziale Nauka, to się zorientujecie, jaki jest obecnie poziom "dyskusji". Ot, choćby pod takim artykułem:
                      Pierwsze roboty w historii wylądowały na asteroidzie! możemy poczytać:
                      superpolpol 4 miesiące temu
                      Mateusz już dawno tam sam był, próbki zebrał i dał prezesowi. Prezes zgubił.

hen354 4 miesiące temu
                      W Tokio szerokim echem odbiła się wiadomość o odlewie największego dzwonu kościelnego w Polsce.

Myślę, że dobrze, iż te dwa rodzaje czytelników gazeta.pl (autorzy komentarzy pod artykułami i autorzy postów na forum) nie mieszają się (w zasadzie!) na forum Nauka.

Bez wątpienia różnego rodzaju newsy techniczne, technologiczne, naukowe, o których pisze Suender, mogą stanowić owocny czy płodny zaczyn do ciekawej dyskusji. Ale jeśli jakiś temat "nie chwyci", to zwyczajnie trzeba się z tym pogodzić: może nie był dość kontrowersyjny, może zbyt odległy od zainteresowań forumowiczów.
                      Z drugiej strony cenię sobie wątki zgłaszane przez forumowiczów nie-newsowe, lecz tworzone z potrzeby rozumu (bo przecież nie serca!), w tym wątki teoretyczne i interdyscyplinarne.

Tworzenie kanałów, o których pisał Suender (abstrahując od problemów technicznych) może się okazać utopią ze względu na zamiłowanie naszej nacji do nieporządku ;-)

Powtórzę się: problemem jest odpływ czytelników z portalu w ogóle (i zmiany "obyczajowości" internautów). W mojej ocenie, nie można liczyć na sanację forum. Być może administracja portalu mogłaby "wyciągać" wątki z forum Nauka na stronę główną portalu lub tworzyćartykuły w oparciu o ciekawe/kontrowersyjne dyskusje na forum. Ale to już od nas samych zależy czy dyskusje będą naukowe, prawda w11mil, kalllka, majka_monacka?

Kornel
                      • w11mil Re: Uwaga! 29.01.19, 00:25
                        Ja tu szukam godziwej rozrywki (w bardzo szerokim rozumieniu tego słowa).

Moje refleksje (nie rozwiązanie problemu!):
                        forum przyciąga entuzjastów nauki i, zgorzkniałych niekiedy, zawodowców - trudno znaleźć płaszczyznę porozumienia.
                        Inne kryterium podziału to artyści/poeci (np. czy jest świadomość), rzemieślnicy (czy artykuł prezentuje "sound science") oraz popularyzatorzy (pomruk pisze ciekawie, był temperamentny Nikodem).
                      • kalllka Re: Uwaga! 29.01.19, 10:47
                        Nieprawda, nie jesteśmy naukowcami, naukowych dyskusji nie było i nie będzie,
                        Odpływ czytelników nastąpił zaraz po zmianie zarządzania tzw zasobami ludzkimi..czyli wprowadzeniu zarządzania reklama, do czego
                        formuła wróg/ przyjaciel wciąż świetnie się nadaje;
                        służac blokowaniu przepływu interesujących treści pochodzacych z innych niż źródla gazety,
                        -kontroli poczty czyli ekipie nieprofesjonalnych tzw. redaktorów z metra, którzy pozycjonowałi swoje teksty.
                        Na forach przez statystyki- tzw kreatywnością szeptana- tworząc wątki od czapy..
                        Poza tym, ze pusciles mimo uszu, także fakt ze slawomir to nie wymysł, a konkretny program przez lata eksplorujący nie tylko to forum ale prywatne kontakty..i ze przykleiłes swoją nienaukową etykietkę, nie tam gdzie trzeba, bo wątek w którym właśnie rozmawiamy jest dokładnie na nie_temat,
                        to nic więcej nie mam już do dodania...

• kalllka Re: Uwaga! 12.02.19, 11:31
                          Chciałabym zwrócić uwagę pomruka na kolejna próbę okopywania trupów /wątków sprzed lat/ celem odświeżania- wprowadzania w użycie / kompromitowanie / starych nickow#
                          Dzięki za uwagę.
                          • pomruk Re: Uwaga! 12.02.19, 15:00
                            Na "odkopywanie starych wątków" niewiele można poradzić. Jest ono nieeleganckie, ale formalnie rzecz biorąc - w zasadzie dozwolone, o ile nie jest działaniem natrętnym, łamiącym netykietę lub o ile nie jest ewidentną reklamą. Do odkopywania powinna zniechęcać reakcja bywalców forum.
                            • kornel-1 Re: Uwaga! 13.02.19, 06:24
                              pomruk napisał:

> Na "odkopywanie starych wątków" niewiele można poradzić. Jest ono nieeleganckie [...]
                              Do odkopywania powinna zniechęcać reakcja bywalców forum.

Jak jest reakcja bywalców forum na założenie nowego wątku na stary lecz identyczny temat?

Z Netykiety: Zanim założysz wątek sprawdź, czy temat już nie był omawiany. Użyj wyszukiwarki.

IMHO, należy dopisać się do starego wątku o ile treść postu odnosi się wprost i bezpośrednio do treści zawartych w wątku. W szczególności, jeśli udziela się odpowiedzi na na nierozstrzygnięte wówczas problemy lub dopisuje dalszą część historii. Jeśli ktoś chce przedstawiony temat ująć zupełnie inaczej lub stary wątek jest chaotyczny i przydługi - powinien założyć nowy wątek. Generalnie, zasadą forów jest niemnożenie wątków na ten sam temat.

Kornel
                              • kalllka Re: Uwaga! 13.02.19, 10:49
                                Tzw netykieta to termin zawłaszczony przez lokalny regulamin. Regulamin niedostosowany do miedzynarodowych standardów- bezpiecznego poruszania się w cyber przestrzeni. Przestarzaly w formie/niegrzecznie rozkazowo-nakazowo sformułowany/ i treści: próbujący narzucać regulaminowe zasady, często zreszta nielogiczne i niebezpieczne w nowoczesnym zarządzaniu danymi, frameworkiem i programowaniu, z pominięciem prawa.
                                Gdzieś już o tym pisałam, ze forumowa komunikacja, jest bardzo złe zaprogramowana, w złym stylu i narzucająca niebezpieczna formę.. wróg-przyjaciel, brak odpowiednio szybkiej, niezależnej od operatorów /wybacz pomruku/ formy zgłaszania błędów, brak profesjonalnej, pracującej zgodnie ze standardami bezpieczeństwa- obsługi.. itd.
                                Ale i chyba przede wszystkim odczuwalny konflikt pomiędzy użytkownikami-obsługa- moderacja tworzy bałagan i zniechęcenie., luki, które od lat wykorzystują bandy sztucznie stworzonych statystyk- generowanych z podglądu nikow, znających harmonogramy reklamowe- cyber bonzow, utrzymujących się i ta szara strefę- forów od lat..
                                To zaniechanie i zniechęcenie u ludzi, stan napięcia jest sztucznie podtrzymywany i bez żadnych specjalnych tricków wykorzystywany dla prywatnych celów.
                                Żadne to aj waj, ze dzisiaj wystarczy proste oprogramowanie z tzw internet things+ Ip/ by komuś stworzyć piekło albo raj, w tzw realu.
                                O tym właśnie należy zawiadamiać,
                                bez owijania w trollowa bawełnę, na która juz żaden operator prawidłowo nie zareaguje, czy na tzw teorie spiskowe- wyśmiewane przez klake, trzeba nauczyć się nie chować głowy w piach nawet gdy coś wydaje się nieprawdopodobnym.
                                Bo jak cyber praktyka pokazuje- są na niebie o ziemi- rzeczy, o których filozofom się nie śniło.
                              • suender Re: Uwaga! 13.02.19, 11:39
                                kornel-1 13.02.19, 06:24

> Jak jest reakcja bywalców forum na założenie nowego wątku na stary lecz identyczny temat?

- Masz pełną rację.

- Karcenie tzw. ODKOPYWACZY jest raczej szkodzeniem niniejszemu forum. Często z takich nowych "górników" mamy też docelowych innych forumowiczów, na brak których FN cierpi już od dłuższego czasu.

- Zaś co do wyszukiwarek: Np. forumowa wyszukiwarka działa często chimerycznie, tj. albo znajdzie to co człowiek szuka, albo nie (miałem wiele takich przypadków!). Natomiast wyszukiwarka Google też potrafi znaleźć na FC niektóre hasła, - ale też nie wszystkie.

Pozdr.
                                • kalllka Re: Uwaga! 13.02.19, 12:10
                                  Nie kolego suender, nie ma racji.
                                  I nastawianie go jego cytatami, nie ma sensu.
                                  Myśle, ze powinieneś przemyśleć swój dotychczasowy sposób bycia, na forach.
                                  PS
                                  Jeszcze jedno- techniczne, spostrzeżenie dla pomruka, a dotyczące zgłaszania np. błędów bezpośrednio ze strony..
                                  Czy sprawdzałeś /przez recaPtcha/ drogę powiadamiania o błędach?
                                  Kto to wymyślił i wdrożył, komu byl potrzebny legalnie działający łom by przejmować IP i uniemożliwiać komunikację?

• andrew.wader Re: Uwaga! - na temat "odkopywania starych wątków" 14.02.19, 21:42
                              pomruk napisał:

> Na "odkopywanie starych wątków" niewiele można poradzić. Jest ono nieeleganckie
                              > , ale formalnie rzecz biorąc - w zasadzie dozwolone, o ile nie jest działaniem
                              > natrętnym, łamiącym netykietę lub o ile nie jest ewidentną reklamą.
                              > Do odkopywania powinna zniechęcać reakcja bywalców forum.

Bardzo się zdziwiłem negatywną opinią o praktyce "odkopywania starych wątków".
                              Kilkakrotnie zauważyłem, że ktoś odkopał jakiś stary wątek założony przeze mnie.
                              Ja tak chyba nie czynię, .. ale to z braku czasu...

Osobiście uważam, że jest to czasami bardzo potrzebne. Niestety nie jest bowiem tak, że tak zwana "nauka" ostatecznie wyjaśnia dylematy. Natomiast, czasami po latach jest szansa, aby pewien problem rozumieć znacznie lepiej...

Właśnie mam potrzebę, aby odkopać pewien stary wątek, gdyż nadal potrzebna jest mi odpowiedź na pewne pytanie...

Jako, że piszesz, iż "formalnie rzecz biorąc - jest to w zasadzie dozwolone" więc tak zrobię.
                              Pozdrawiam ~ Andrew Wader

• majka_monacka Re: Uwaga! - na temat "odkopywania starych wątków 14.02.19, 23:24
                                andrew.wader napisał:

> Jako, że piszesz, iż "formalnie rzecz biorąc - jest to
                                > w zasadzie dozwolone" więc tak zrobię.

pełna zgoda
                              • pomruk Re: Uwaga! - na temat "odkopywania starych wątków 15.02.19, 02:33
                                Chyba muszę się wytłumaczyć.
                                Negatywna opinia na temat "odkopywania starych wątków" tyczyła:
                                1) sytuacji gdy ktoś dopisuje się do dawnej dyskusji pragnąc zareklamować jakiś produkt (w ewidentnych przypadkach wpis jest kasowany, ale w wątpliwych, dyskusyjnych - nie)
                                2) sytuacji gdy ktoś dopisuje naprawdę mało istotną uwagę do burzliwej dyskusji o której wszyscy juz zapomnieli.
                                NIE dotyczy sytuacji, gdy pojawiły się nowe dane na stary temat lub ktoś po prostu chce wznowić z jakiś względów dyskusję nadając jej nowy impet świeżym spojrzeniem na jakąś kwestię.
                                Dopisywanie się do starego wątku zamiast zakładania nowego jest jak najbardziej pożądane, niepotrzebne tworzenie trzech nowych na zbliżony temat w krótkim czasie jest wręcz sprzeczne z netykietą.
                                Moja reakcja dotyczyła jedynie sytuacji przedstawionych w 1) i 2). Tego dotyczyło też moje określenie "formalnie rzecz biorąc - jest to dozwolone". Po prostu skoncentrowałem się zbytnio na tych "podbijaniach" wątków które nie lubię.
                                A wznowienie starej dyskusji bywa nawet nader interesujace, zwłaszcza, że "dawniej tu byly takie dyskusje, że ho ho!".
                                • kalllka Re: Uwaga! - na temat "odkopywania starych wątków 15.02.19, 11:13
                                  Dzięki pomruku, to się nazywa prawidłowa komunikacja!
                                  Choć uważam ze /stare/ zasady regulaminowe sa za stare i nieadaptuja się do zasad prawa, pozwalając na jego relatywizację- ergo-niezrozumienie,bałagan, obniżenie jakości itd.. nieprzyjemne rzeczy.
                                  Ale jak już w/w napisałam. , wszystko w sposobach komunikacji czyli odpowiednich ludziach=prawidłowej formule rozmowy. Proste.
                                  • kalllka Re: Uwaga! - na temat "odkopywania starych wą 27.02.19, 11:06
                                    Pozwoliłam sobie na kliknięcie w kosz,nowego wątku emila11, jak sadze z porównania gimnazjalnego stylu, jednego z pochodnych nickow / maszyny/ slawomira.
                                    Jak znam życie i stare sposoby na łomiwania haseł, rozprzestrzenia swoje brednie za pomocą wprowadzania nowych nickow /na zaprzyjaźnionych niezabezpieczonych forach, niestety/ wprost przez IP z kontaktów najczęściej skonfigurowanymi w kompach ze snartfobami/ ma możliwość podglądania i śledzenia każdego IP - regulowania aktywności na forach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka