marcin_krysinski 05.10.07, 20:20 Ciekawi mnie w jaki sposób zrealizuje swój program? Jakie strategie przewidujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jozefosmenda Re: Jeśli PO wygra wybory... 06.10.07, 20:41 ..to PiS je przegra.Logiczne. I odwrotnie. A moze tam gdzie sie dwóch bije to obaj przegrywają i ktoś inny wygrywa? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_krysinski Re: Jeśli PO wygra wybory... 07.10.07, 09:28 > ..to PiS je przegra.Logiczne. otóż to nie takie oczywiste. sytuacja jest taka, że do rządzenia faktycznego PiS nie potrzebuje nawet 231 mandatów. Prezydent nie będzie wetował wskazanych przez nich ustaw i będą rządzić. Najwyżej będzie koalicja z kimś na warunkach PiSu. Tyle, że najgorsze - moim zdaniem - są te powyborcze koalicje. Stawiają one pod znakiem zapytania sens głosowania na programy. Odpowiedz Link Zgłoś
200zlotych Re: Jeśli PO wygra wybory... 08.10.07, 21:36 z perspektywy Rudy Ślaskiej: - za publiczne pieniądze będą powstawały inwestycje typu masz na wireckim targu - co ciekawsze stołki będą dzielone według znojomości z wielkim brzuchem - zięciu dostanie kolejną fuchę jeśli PIS wygra: - zięcie będą musieli startować w konkursach na publiczne stanowiska - skończą się dziwne kontakty brzuchatego z lokalnym biznesem - żadna miejska złotówka nie zostanie wydana jak ponad pół miliona złotych na głupi maszt na wireckim targu. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich parti 09.10.07, 08:44 Jak ja nie lubię Ruchu Autonomii Śląska, tych autonomistów z Pomorza i Mazowsza też nie lubię, i to może jeszcze bardziej. Przecież to są dzicy ludzie. A te ich dzikie pomysły. Jednomandatowe okręgi wyborcze. To co już Jarek, Wojtek, Romek i Donald nie będą mogli wystawiać nas wiernych „towarzyszy broni” na listy wyborcze? A nawet jeśli nas wystawią, to będzie mógł ścigać się z nami każdy kto tylko zechce. Wystarczy, że zbierze parę podpisów. Nie będzie musiał mieć poparcia żadnej partii. Tak nie może być. Żeby byle nauczyciel, lekarz czy adwokat mógł się równać z nami, którzy na partyjnej robocie zjedliśmy zęby. A te ich populistyczne pomysły. Żeby nie było dotacji do partii politycznych. To co społeczeństwo zbiednieje przez te głupie kilkadziesiąt milionów? To co może mamy kraść? Albo może jak ci idioci z Ruchu Autonomii Śląska, i ci ich koledzy z Pomorza, Mazowsza i skąd tam jeszcze, mamy normalnie pracować. Te głupki pracują, a działalność społeczną i polityczną traktują jako hobby. Wydają na to własne pieniądze. Dlatego też mają takie wyniki wyborcze. Bo nasze społeczeństwo, tak samo jak ja nie lubi frajerów. I jeszcze te ich demagogiczne argumenty, że to „niemoralne by finansować kliki polityczne, gdy sama telewizja publiczna mówi, że co trzecie dziecko w Polsce jest niedożywione”. A my to co nie mamy dzieci? Może nasze dzieci mają jeść chleb z pasztetem i chodzić do szkół publicznych, by zadawać się z dziećmi tego motłochu (przepraszam, przepraszam z dziećmi naszego elektoratu)? I jeszcze chcą, żeby rząd był mniejszy i nie było żadnych agencji rządowych. Przecież nie wszyscy zmieścimy się w sejmie. Część z nas musi gdzieś pracować, za godziwe pieniądze. Poza tym jesteśmy ludźmi odpowiedzialnymi. Za Polskę. Za jej obywateli. Szczególnie, jeśli ci obywatele są naszymi krewnymi. Przecież nie wyślemy swoich dzieci do Irlandii „na zmywak”. Zatrudniając ich w instytucjach rządowych zmniejszamy bezrobocie. Czy to naprawdę tak trudno pojąć? Tak i jeszcze dać im autonomię. Żeby prawie wszystkie pieniądze zostawały w regionie? A Centrala to pies? A przecież i tak wszyscy rozsądni ludzie, nie zaślepieni regionalnych szowinizmem doskonale wiedza, że problemy Wielkopolski, Górnego Śląska czy Kaszub, lepiej widać z Warszawy, niż z Poznania, Katowic i Kartuz. Zmieniam zdanie to nie jest tak, że nie lubię Ruchu Autonomii Śląska i tych innych oszołomów. Ja ich po prostu nienawidzę. Na całe szczęście, jak zwykle możemy liczyć na naszych kochanych wyborców. Im jak zwykle będzie smakować nasza „kiełbasa wyborcza”. Oni dobrze wiedzą, że warto głosować na tych, którzy potrafią się w życiu ustawić. A nie na frajerów, którzy do polityki i działalności społecznej dopłacają. Pamiętajcie, drodzy Wyborcy, nikt Wam tyle nie da ile my Wam obiecamy. Tak więc 21 października spotykamy się przy urnach wyborczych. I wiecie na kogo macie głosować? Oczywiście na tych, na których głosowaliście przez ostatnich kilkanaście lat. Zagłosujcie znowu na nas, a obiecuję Wam, że nic się nie zmieni. Jan Kowalski długoletni zasłużony działacz partii ogólnopolskiej Odpowiedz Link Zgłoś
mohrhardt Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 09.10.07, 09:14 A Pan Panie Leonie nie wie, że świstak już przestał zawijać w sreberka? Nie ma to jak populistyczny i arogancki off topic, ale czego się spodziewać... Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 09.10.07, 09:39 lswaczyna skopiował i wkleił: > > Jak ja nie lubię Ruchu Autonomii Śląska Masz rację Leon. Porobiło się że głowa boli. Nie jest już tak dobrze jak dawniej. Konkurentów Rasiowi w populizmie mocno przybyło. Twojego mistrza JKM jakoś całkiem porąbało i się skumplował z Giertychem. A Raś się wziął za jakieś marne sklepikarstwo i sprzedaje teraz szaliki kibicowskie w komplecie z książkami Jerczyńskiego ;) . Ale za to w instalatorstwie może coś trochę lepiej. Fachowców wywiało na zachód to i konkurencja tutaj nie taka wielka jak kiedyś. A rurki każdemu mogą puścić. Odpowiedz Link Zgłoś
mohrhardt Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 09.10.07, 10:16 Fahowców brak, ostał się jeno Leon, oj, biada naszym rurkom, biada! Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 09.10.07, 12:26 mohrhardt napisał: > Fahowców brak, ostał się jeno Leon, oj, biada naszym rurkom, biada! Rurkom jak rurkom bardziej kieszeni cena zależy od popytu chyba, że ktoś mieszka na ul. Różanej 2 tam zastosuję ceny specjalne. P.S. Nie jestem purystom fachowców chyba tak się pisze Panie urzędnik. Odpowiedz Link Zgłoś
mohrhardt Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 09.10.07, 13:37 Klawiatura czasem płata figle Panie Leon, tak jak i umysły niektórych. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 11.10.07, 22:28 I znowu Ci się pozajączkowało. Zapewne masz na myśli sklep hanysek - pewno Cię zmartwi, że to nie nasz biznes. W populizmie RAŚ z Tobą konkurować nie może. My mielbyśmy opory przed ordynarnym kłamstwem, które jest Twoim chlebem powszednim. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 12.10.07, 03:56 slezan napisał: > I znowu Ci się pozajączkowało. Zapewne masz na myśli sklep hanysek - > pewno Cię zmartwi, że to nie nasz biznes. W populizmie RAŚ z Tobą > konkurować nie może. No, może bez takiej fałszywej skromności Slezan ;) Przecież te książki np. Jerczyński przez przypadek w tym asortymencie się na pewno nie znalazły. A to że macie pokaźne grono działaczy czy sympatyków wśród powiedzmy, fanów sportu to przecież nie żadna tajemnica. Pokazaliście to już na ulicach Katowic w lipcu, kiedy wsparcie tej dość specyficznej młodzieży spowodowało że ten Wasz mizerny przemarsz można było jakoś odróżnić od normalnego ulicznego ruchu. A tak jeszcze w tym temacie, to zauważyłem że Wasz patronat nad miłośnikami Ruchu przynosi już pewne widoczne owoce. Zauważyłem na mieście fanklubowe vlepki Ruchu, odchodzące już od tradycyjnej treści dla tego rodzaju wydawnictw (typu j... giekse albo policję itp. ) na rzecz wniosłych idei rasiowych, jakby żywcem przeniesionych np. z Leonowych jaskółek i innych takich Waszych publikacji, nieco może tylko ustylizowanych do potrzeb odbiorców. Wasza edukacja hmmm... patriotyczna jak widać nie idzie całkiem na marne, przynajmniej w tym środowisku. Gorzelik miał jednak nosa że tam poszukał poparcia. > My mielbyśmy opory przed ordynarnym kłamstwem, > które jest Twoim chlebem powszednim. :) :) Znowu nie doceniasz Waszych możliwości, Slezan. Przecież dotychczas jakoś nie mieliście żadnych problemów w tej kwestii. Np. z Waszym byłym (użyłem tego słowa specjalnie dla Twojej przyjemności) kolegą Roczniokiem i jego bzdurami o Bibliotece Kongresu. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 12.10.07, 13:00 No i tradycyjnie po ujawnieniu Twoich kłmastewek uciekasz w słowotok:-). Świetnie, że przypomniałes sprawę Rocznioka, w której także skłamałeś. Tym samym niemusze już wykazywać, że kolejne Twoje łgarstwo to nie wypadek przy pracy. Swoją drogą współczuję Tobie i Tobie podobnym. Mars atakuje zewsząd głosząc idee RAŚ:-). Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 14.10.07, 07:29 slezan napisał: > No i tradycyjnie po ujawnieniu Twoich kłmastewek uciekasz w > słowotok:-). O, widzę że nawet nie masz zbytniej ochoty dyskutować merytorycznie o tych Waszych specyficznych sympatykach. Ale znając Twój poziom to faktycznie może niezbyt ciekawe środowisko i nieco rozumiem że chyba nie czujesz się z tym wszystkim komfortowo. Tyle że chyba nie było innego wyjścia. O Rasiu już jakiś czas temu mówiono że to ugrupowanie kanapowe a ja bym nawet uściślił że tramwajowe, bo cała ilość aktywnych członków zmieściła się do jednego tramwaju. Z Czogałą też jakoś cicho a Gorzelik tak koło niego skakał. No a te fanklubowe zaplecze jednak, musisz przyznać, trochę ratuje sytuację. Nie powiesz chyba że Gorzelik nie dba o Raś? > Świetnie, że przypomniałes sprawę Rocznioka, w której także > skłamałeś. Tym samym niemusze już wykazywać, że kolejne Twoje > łgarstwo to nie wypadek przy pracy. Wybacz ale nie może jestem na bieżąco w Waszych wizerunkowych sprawach. Czyżby określenie Rocznioka byłym Waszym kolegą, też już nie było aktualnie poprawne? Teraz go już nie znacie wcale? Nie był w rasiowcem? Jeszcze przecież niedawno przyznawałeś się do jego obecności w raś, tyle że koniecznie jako zwykłego szeregowego członka (choć źródła i to Wasze mówiły coś innego). Ale mogę sobie wyobrazić że możecie mieć jakieś pretensje do Rocznioka że Wam jednak popsuł interesy, podebrał klientelę i może nawet przez to musieliście zrobić z rasia ten klub kibica. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 15.10.07, 17:57 Nie odpowiadają Ci sympatycy śląskich drużyn piłkarskich? Jesteś typem ofermy, która ma awersję do sportu, czy, co nie zdizwiłoby mnie wcale, kibicem jakiejś Legii albo innego pieroństwa? Ta rzekoma kanapa powoduje najwyraźniej uzależnienia wśród konkurencji, która reaguje niczym psy Pawłowa, kiedy tylko mowa o RAŚ:-). Cholernie efektywna ta "kanapa", skoro tyle rzeczy potrafi zrobić w tak podobno nielicznym gronie. Powinieneś się uczyć, może Cię Leon przyjmie na wolontariat. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 15.10.07, 19:36 slezan napisał: > Nie odpowiadają Ci sympatycy śląskich drużyn piłkarskich? Zakładałem że istnienie dwóch różnych rodzajów osób wyrażających przywiązanie do barw klubowych, jest dla Ciebie Slezan oczywiste i tak prostych rzeczy nie trzeba Tobie tłumaczyć. A sądząc z treści tych inspirowanych rasiowymi ideami vlepek, to odniosłem wrażenie że ten akurat wariant kibicowania nie jest dla mnie. Jakoś mi się wcale za sportem nie kojarzy. Ale za Legią to nie jestem, Slezan, choć to by Ci pewno uprościło sprawę ;) > Cholernie efektywna ta "kanapa", skoro tyle rzeczy potrafi > zrobić w tak podobno nielicznym gronie. Tu muszę Tobie przyznać rację. Ten pomysł by przesiąść się z kanapy do tramwaju i tam urządzać mobilne imprezy partyjne, rzeczywiście świetny. Coś podobnego ale na nogach, zastosował przecież kiedyś Mao Zedong, no i jak świetnie na tym wyszedł. Ale w zastosowaniu tramwaju w polityce to Raś przeciera szlaki chyba jako pierwszy. > Powinieneś się uczyć, może > Cię Leon przyjmie na wolontariat. Dzięki za propozycję ale chyba praca w takim materiale mogła by mi zaszkodzić np. gastrycznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Tak na prawdę myślą działacze ogólnopolskich 15.10.07, 21:57 No cóż, nie zacytowałeś tekstu wspominanych materiałów. Nie wykluczam, że nie zrozumiałeś, bo mogły przecież być w lokalnym dialekcie. Mobilna impreza partyjna? Hmmm, skoro dla Ciebie edukacyjna wycieczka zabytkowym tramwajem po śląsich miastach porównywalna jest z długim marszem chińskich komunistów, to albo bardzo wysoko cenisz komunistów (co akurat, wobec zauważalnych zbieżności w poglądach np. na autonomię, wcale by mnie nie zdziwiło), albo za nic masz edukację (co również nie byłoby dla mnie zaskoczeniem). A może po prostu zazdrościsz dr. Henrykowi Mercikowi wiedzy i kompetencji - słusznie, powinieneś, choć reakcją powinny być słowa uznania i dążenie do uzupełnienia własnych braków. Domyślam się jednak, że nauka wywołuje u Ciebie dolegliwości gastryczne, co tłumaczy ową awersję do wiedzy i jej popularyzatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
assasini o święta naiwności.... 09.10.07, 18:25 "Kolesie" z PISu też mają swoich szwagrów, zięciów, kumpli z wojska, i swoje zaplecze finansowe w miejscowym biznesowym światku...Gdy nadejdzie ich czas - zabłysną, pojawią się i zajmą miejsce tych, którzy obecnie klęczą pod świecznikiem aktualnej władzy. Co gorsza... w naszym mieście ukochanym od kilku lat są opozycją. A to fajna rola, bo można jedynie "być przeciw" i krytykować. Możemy śmiało założyć , że po tak długim okresie krytykowania - nie mają żadnego realnego pomysłu na to miasto. I na jego problemy. A co gorsza, biorąc pod uwagę pisowski styl bycia - zacznie się rozliczanie, szukanie winnych i prostowanie błędów przeszłości. Zamiast do przodu - w najlepszym wypadku staniemy w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_krysinski Re: Jeśli PO wygra wybory... 09.10.07, 19:58 Rzecz jest w tym, jak te obietnice (nieważne jakie w zasadzie) dana partia może WPROWADZIĆ w życie. No bo co z obietnic i programów (lepsza Polska dla wszystkich, lepsze prawo, bezpieczniej itepe), jak nawet w razie zwycięstwa nie będzie można tychże zrealizować. I dlatego sądzę, że nie należy kierować się programami tylko matematyką wyborczą (analogicznie do strategii działania polityków, którzy uchwalają sobie co chcą większością głosów, kalkulując co im się bardziej opłaci) i wybrać taką opcję, która ma realną szansę na samodzielne rządy. Policzcie sami - ile trzeba mieć mandatów aby stworzyć rząd? ile żeby uchwalić ustawę? a ile żeby odrzucić veto prezydenta do takiej ustawy? I która partia ma realną szansę na przekroczenie tych limitów. na pewno szkoda głosów na partie od 3go miejsca w sondażach w dół. Poparcie jest wyznacznikiem szans na wygraną. Po wyborach przekleństwem będzie kolejna koalicja, w której rządzić będzie de facto partia mająca mniej mandatów (taka jest praktyka dotychczasowych rządów), albo nie będzie nikt rządził tylko trwał do następnych wyborów (za naszą podatników kasę) ze straszakiem przy uchwalaniu budżetu. A może scenariusz z samodzielnym rządem nie jest wcale taki zły dla Polski? Wtedy taka partia nie może zwalać winy na koalicjanta (bo go nie ma) i bardzo łatwo ocenić czy warto na nią głosować w kolejnych wyborach. I może warto przy okazji podziękować tym co "mają doświadczenie" w polityce? Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Jeśli PO wygra wybory... 10.10.07, 08:36 Z logicznego punktu widzenia masz absolutną rację. Ale ja i moi koledzy patrzymy trochę dalej niż jedna kadencja SEJMU i dlatego nawołujemy do zmiany ustroju - koniec z partiokracją !! cała władza w ręce obywateli płacących podatki !! OBYWATELU idź na wybory i jeśli nie chcesz głosować na żadną z "MAFII" politycznych to w ramach protestu obywatelskiego zabierz do domu listę tych na których nie głosowałeś. Pamiętaj w wyborach do senatu głosujesz przede wszystkim na osobę a nie na partię.Zagłosuj za likwidacją sejmu wystarczy senat i rząd prezydencki. Odpowiedz Link Zgłoś
mohrhardt Re: Jeśli PO wygra wybory... 12.10.07, 10:10 Nie no, panie Leon, widzę coraz ostrzejsze jazdy! To co Pan bierze to na prawdę Panu szkodzi! Tylko patrzeć jak dołączy Pan do Korwina i razem ruszycie z krucjatą na chorych i kalekich. Przecież oni opóźniają rozwój gospodarczy i mogą "zarazić" swoim kalectwem Wasze, prawdziwie zdrowe, aryjskie dzieciątka! Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 [...] 12.10.07, 12:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Jeśli PO wygra wybory... 12.10.07, 13:01 mohrhardt napisał: > Nie no, panie Leon, widzę coraz ostrzejsze jazdy! To co Pan bierze to na prawdę > Panu szkodzi! Tylko patrzeć jak dołączy Pan do Korwina i razem ruszycie z > krucjatą na chorych i kalekich. Przecież oni opóźniają rozwój gospodarczy i mog > ą > "zarazić" swoim kalectwem Wasze, prawdziwie zdrowe, aryjskie dzieciątka! Nie przesadzaj- nazywanie mnie narodowym socjalistą to potwarz i możesz odpowiedzieć za to przed sądem. Chyba,że zależy Ci na zapłaceniu na rzecz dzieci niepełnosprawnych wysokiej nawiązki. A tak w ramach wysłuchani drugiej strony poruszonego przez ciebie problemu poczytaj korwin-mikke.blog.onet.pl/index.html?id=258490468 Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Jeśli PO wygra wybory... 14.10.07, 07:45 lswaczyna napisał: > > Nie przesadzaj- nazywanie mnie narodowym socjalistą to potwarz i możesz > odpowiedzieć za to przed sądem. Chyba,że zależy Ci na zapłaceniu na rzecz > dzieci niepełnosprawnych wysokiej nawiązki. > Ale jaja :) Ty sam siebie nazwałeś tutaj narodowym socjalistą i grozisz za to sądem. Leon Swaczyna skarży Leona Swaczynę. Niezły z Ciebie kabareciarz, Leon ;) Odpowiedz Link Zgłoś