Dodaj do ulubionych

Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR

01.10.09, 14:10
Informuję iż od 01.10.2009 w CBDNA w Poznaniu jest możliwość
wykonywania badań diagnostycznych Real-Time PCR w kierunku Anaplasma
phagocytophilum (Ehrlichia).

Zarząd CBDNA
Obserwuj wątek
    • tomiro_999 Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 01.10.09, 23:22
      a moze tak jakis rabacik dla forumowiczow?

ps za reklame w dzisiejszych czasach sie placi i gdybym byl moderatorem to taki
      post polecialby na "zbity pysk"
      • franiolek1 Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 01.10.09, 23:59
        Tomiro , masz racje, i co mamy z tym zrobic? - to jest wazna
        informacja dla pacjentow, bo tego badania do tej pory nie mozna bylo
        zrobic.
        • zazule Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 02.10.09, 00:04
          w sumei co to za róznica kto napisze ze badanie robi poznan jak nie
          cbdna to kots z forumowiczow.

Badanie jest ew istotne u osob ktore nie mialy w leczniu leków na
          ten patoegm ( o ile pamietam to doksy lub rif) i raczej nie robialam
          bym tego badania jezli lekarz leczacy wg Ilads nie zaleci, bo to w
          przyadku wiekszosci chorych osob koinfekcja ktora wyleczy sie przy
          okazji leczenia bb.

pozdr
          zaz
          • franiolek1 Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 02.10.09, 00:07
            Tak i nie, bo potwierdzenie moze zawazyc nad wyborem pierwszego
            antybiotyku. Ci ktorzy lecza sie makrolidem lub / z tini, nie obejma
            anaplazmy w pierwszym leczeniu, a waznym jest zeby anaplasme
            wykonczyc na samym poczatku.
            • zazule Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 02.10.09, 00:11
              to dlatego trzeba zapytac lekrza bo jak ma w planie i tak za chwile
              wlaczyc doksy to troche szkoda kasy.
              w sumie wiekszosc doroslych zaczyna od doksy wiec raczej sie
              wylecza troche gorxej moze byc z dziecmi, ja juz nie bardzo pamietam
              ale chyab zdania sa podzielona na teamt szkodliwosci tego patogenu u
              dzieci.
              • piotr.kurkiewicz Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 02.10.09, 07:19
                ja nie zlecam stąd rutynowo badania na tą koinfekcję, bo i tak w
                zasadzie leczę tetracyklinami.Ale czasem muszę zlecić to
                badania.Ktoś ma wyjsciowo(tj przed leczeniem)znacznie obniżone
                leukocyty-trzeba zobaczyć dlaczego, czy np nie ma białaczki
                nakładajacej się na ch odkleszczowe.Inna sytuacja-różnicowanie
                leukopeni po tinidazolu z tą koinfekcja.
                Piotrek K
                • franiolek1 Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 02.10.09, 09:59
                  No wlasnie, tak mi sie wydaje, ze w niektorych sytuacjach to badanie
                  moze byc pomocne.
                  Mysle , ze poprosze cbdna o wysylanie swoich ofert na skrzynke
                  prywatna jednago z moderatorow i wtedy moderator forum podejmie
                  decyzje, czy jest to informacja wazna i potrzebna dla
                  chorych....chyba , ze macie inne pomysly na tego typu reklamy, ktore
                  jednak sa dla nas bardzo wazne, bo sa jedyna oferta w Polsce.
                  Oczywiscie , mozemy kasowac i kazdy niech sobie wchodzi na strone
                  cbdna gdzie informacja napewno widnieje...ale sa ludzie zagubieni ,a
                  poczatku choroby, ktorzy rozmawiajac z lekarzem otwartym na
                  wiadomosci o bb, nie natkna sie na taka informacje.
                  CBDNA proponuje znizki na badania dla czlonkow Stowarzyszenia, co
                  jest juz gestem w strone pacjentow z borelioza.
                  • tomiro_999 Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 02.10.09, 10:30
                    ja mysle ze troszke inaczej sprawa wyglada jak o badaniu pisze ktos z nas...
                    naprawde za reklama placi sie duze pieniazki i napisalbym do cbdna, ze jesli
                    chca reklamy to ok-ale niech zaplaca na konto stowazyszenia xxpln, jesli sie nei
                    zgodza to i tak przeciez nowe badania sobie odnajdzie kazdy zainteresowany

wkurza mnie potwornie, ze ktos w tak brutalny sposob, podpisujac sie nazwa firmy
                    potrafi sie tu reklamowac a nie maja juz jakiegos malego gestu i nie napisza, ze
                    dla forumowiczow -10% na nowe badanie albo cos w tym rodzaju tylko doja nas jak
                    krowy... ile kosztuja tam badania chyba nie musze nikomu mowic
                    • franiolek1 Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 02.10.09, 10:52
                      To znaczy, sprawa wyglada troche bardziej skomplikowanie na forum
                      interentowym. Osoba ktora napisala post podpisuje sie loginem cbdna,
                      ale to moze byc ktokolwiek. To jest ineternet i nie sprawdzamy
                      tozsamosci osob, ktore pisza. CBDNA moze sie zarejestrowac jako
                      zwykly chory i tez reklamowac badania - wszyscy sie ucieszymy z
                      takiej wiadomosci, bo to badanie jest potrzebne.
                      CBDNA jako jedno z niewielu labow w Europie rozwija badania nad
                      chorobami odkleszczowymi. I nie ma znaczenia z jakich powodow.
                      Finansowe, w przypadku laboratorium, sa rownie chlubne jak inne.

Raczej musimy zachecac cbdna do dalszej pracy nad tymi badaniami a
                      nie ich zniechecac....
                      Jeszcze raz: cbdna proponuje znizki osobom ze stowarzyszenia chorych
                      na borelioze - to jest porzadny gest. Nie widze jak mogliby to
                      inaczej i lepiej to zorganizowac.
                      Nalezy im dziekowac za taki gest, bo przeciez nie musza takich
                      gestow robic, pacjentow jest duzo, a ich badania sa dobre...
                      • piotr.kurkiewicz Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 02.10.09, 11:07
                        Jeśli moderatorzy usuną ten wątek,to powinni być konsekwentni i
                        usunąć mój wątek pt lekarz z Warszawy-to też jest w penym sensie
                        reklama.Czasem dla dobra chorych lepiej nie usuwać niektórych reklam-
                        tak trochę egoistycznie myśle.Ja nie mam czasu zagladać cały czas co
                        oferują różne placówki naukowe i laboratoria,a czasem czytam to
                        forum-stąd mogę się dowiedzieć m in o PCR na erlichiozę.I jest to b
                        potrzebna informacja...
                        Piotrek K
                        • franiolek1 Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 02.10.09, 11:20
                          Masz Piotrze racje, watek pozostanie.
                    • zazule Re: Diagnostyka Anaplasma phagocytophilum rtPCR 02.10.09, 14:15
                      Tomiro, generalnie kireujemy sie w dopuszczaniu reklam zdrowym
                      rozsadkiem i intuicja wydaje mi sie ze w tej sytuacji mozna to
                      zostawic.

Prawda jest tak ze jak jakies info tego typu jak to napisza
                      moderatorzy to znowu sa podejrzenia o to ze maja korzysci finansowe
                      od danej firmy - z takim pytaniami pt "co wy z tego macie?"
                      spotkałam sie kilkakrotnie, wierz mi nie jest to zbyt przyjemne.

Jest info jest dyskusja ludzie wiedza na czym stoja czy warto robic
                      badanie czy nie, moim zdaniem jest wiec ok.

pozdr
                      zaz

-
                      dlaczego one nie chorują???
                      Polska strona i forum na temat Chlamydii pn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka