ada122 22.01.10, 15:23 Podobno bardzo dobra w leczeniu boreliozy. tu pisza ze ma wlasciowosci antygrzybiczne: www.krainaherbaty.pl/herbata-zdrowotna/lapacho-kora.html Kupilam, zobaczymy czy to dziala. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beta32 Re: Lapacho herbata- znacie to? 22.01.10, 23:51 To jest Pau d'Arco, tylko w postaci pociętej. W książce z Rain-tree jest nawet napisane że to zioło nie jest zalecane w kapsułkach, tylko właśnie w postaci nalewki lub odwaru. Ja stosuję, robię sobie z tego nalewkę. Ostatnio biorę właśnie głównie Lapacho, Buhnera odstawiłam i czuję się dobrze. Wydaje się się że działa na boreliozę, oprócz tego w połączeniu z innymi ziołami pomaga mi w walce z wirusem Herpes powodującym opryszczkę. Odpowiedz Link
beta32 Re: Lapacho herbata- znacie to? 22.01.10, 23:56 Właśnie doczytałam, ze chodzi Ci o Candidę. Na forum buhnerowym na Yahoo chyba Selma pisała że nalewka z Pau D'arco (Lapacho) bardzo jej pomagała na grzyba, jednak ona brała ją w zestawie z innymi specyfikami. Generalnie tak jest zalecane, żeby był efekt to powinno się połączyć siły kilku różnych ziół. Odpowiedz Link
melka1109 Re: Lapacho herbata- znacie to? 26.01.10, 09:58 Podobno pomaga poprawić obraz krwi,alemam tylko w kapsułkach. Nie wiecie jak to jest? Jak zatem zrobic nalewke? Pozdrawiam Monia Odpowiedz Link
beta32 Re: Lapacho herbata- znacie to? 26.01.10, 18:41 Kapsułki pewnie też trochę działają, chodzi o to, że nalewka jest skuteczniejsza. Do słoika wsypujesz 1/4 lapacho, zalewasz do połowy zimną przegotowaną wodą i dalej do pełna spirytusem, odstawiasz na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czasu warto wymieszać. Ja dawkuję 2x3ml w pół szklanki wody. Przy antybiotykach i problemach z grzybem polecam wkraplać na wrzątek, żeby alkohol odparował. Na Rain-Tree polecają mocniejszy alkohol, chyba nawet 90%, ale ja robię taką około 60%. Odpowiedz Link
emvaldi Re: Lapacho herbata- znacie to? 26.01.10, 19:10 Beta a na rain tree kupujesz całe zioło w formie herbatki czy takie sproszkowane ??? Przy całym ziele łatwiej jest chyba usunąć te fusy z kory ....... no a proszek to chyba trzeba wypijać razem z nalewką bo go trudno oddzielić Odpowiedz Link
beta32 Re: Lapacho herbata- znacie to? 27.01.10, 21:32 Kupuję pocięte zioło, ale nie na Rain-tree, bo teraz jest też dostepne w Polce w całkiem dobrej cenie. Ostatnio kupiłam tu: www.24herbata.pl/rooibos/mate/la-pacho/lapacho-matto-grosso/prod_125.html, a wcześniej na ebay w jakimś niemieckim sklepie. Na rain-tree mają chyba tylko sproszkowane. Odpowiedz Link
kleszczorak Re: Lapacho herbata- znacie to? 23.01.10, 10:47 O lapacho www.algi.pl/paudarco.html Odpowiedz Link
beta32 Re: Lapacho herbata- znacie to? 22.01.10, 23:58 Nie wiem co jest grane, wycięło moją wcześniejszą wypowiedź. Poniżej więc wklejam kopię: To jest Pau d'Arco, tylko w postaci pociętej. W książce z Rain-tree jest nawet napisane że to zioło nie jest zalecane w kapsułkach, tylko właśnie w postaci nalewki lub odwaru. Ja stosuję, robię sobie z tego nalewkę. Ostatnio biorę właśnie głównie Lapacho, Buhnera odstawiłam i czuję się dobrze. Wydaje się się że działa na boreliozę, oprócz tego w połączeniu z innymi ziołami pomaga mi w walce z wirusem Herpes powodującym opryszczkę. Odpowiedz Link
aqarel Re: Lapacho herbata- znacie to? 23.01.10, 11:25 beta32 napisała: >zioło nie jest zalecane w kapsułkach, tylko właśnie w postaci > nalewki lub odwaru. > Ja stosuję, robię sobie z tego nalewkę Jak zrobisz nalewkę z mieszanki ziołowej, to po odzyskaniu wyciągu alkoholowego, zostają zioła...czy je wyrzucasz. Odpowiedz Link
beta32 Re: Lapacho herbata- znacie to? 23.01.10, 19:01 Tak, wyrzucam. Zakładam że związki czynne rozpuściły się w alkoholu. Zresztą nie bardzo wiem, co innego można zrobić z taką pociętą korą wymoczoną w alkoholu. Odpowiedz Link
ada122 Re: Lapacho herbata- znacie to? 25.01.10, 09:25 Wydaje się się że działa na boreliozę, > oprócz tego w połączeniu z innymi ziołami pomaga mi w walce z wirusem Herpes > powodującym opryszczkę. No wlasnie mi zalecili picie lapacho w stowarzyszeniu boreliozy. Na stronie ktora podalam pisza o dzialaniu antygrzybicznym, na jakies niemieckiej stronie znalazlam kiedys ze Indianie stosuja to jako lek przeciwko malarii. Niestety nie umiem teraz tego odnalezc Odpowiedz Link
ada122 Re: Lapacho herbata- znacie to? 22.02.10, 19:55 Pije juz miesiac i to chyba faktycznie dziala na grzyba. w zeszlym tygodniu skusilam sie na kawalek tortu i nic sie nie stalo. W niedzile powtorzylam eksperyment i znowu nic sie nie dzieje Odpowiedz Link
szila2008 Re: Lapacho herbata- znacie to? 22.02.10, 20:52 Herbatkę spróbuję natomiast torta i tak bym sie bała przy takim leczeniu. Odpowiedz Link
ada122 Re: Lapacho herbata- znacie to? 23.02.10, 15:10 Szila a znasz takie powiedzenie "co nas nie zabije to nas wzmocni"- gdybym nie sprobowala torta to nie wiedzialabym ze herbata na mnie dziala. Teraz juz wiem, eksperymentu raczej powtarzac nie bede ale cukiereczka od czasu do czasu moge spokojnie zjesc Odpowiedz Link
szila2008 Re: Lapacho herbata- znacie to? 23.02.10, 18:40 Herbarkę kupiłam,bardzo dobra w smaku i niedroga. Odpowiedz Link
aderka2312 Re: Lapacho herbata- znacie to? 11.02.20, 15:51 wiele ciekawych porad odnośnie kaw i herbat znajdziecie również na cupandyou.pl/ Odpowiedz Link