Dodaj do ulubionych

Od czego zacząć. Pomóżcie proszę

07.02.10, 14:43
możliwe że mam boreliozę, miałam kleszcza w 2000 roku i chyba też rumień o ile
dobrze pamiętam. Wtedy jeszcze nie miałam o niczym pojęcia, nie byłam u
lekarza , nie robiłam badan ani nie brałam antybiotyku.
Od roku mam dziwne objawy pasujące do neuroboreliozy tzn silne drętwienia w
jednej z nóg, mrowienia, bóle pleców , takie jakby wyładowania pod skórą w
różnych miejscach ciała, sen płytki przerywany, a najgorsze to jakby
otumanienie, szum w głowie, czasami uczucie zapadania się i strasznie
uciążliwa nadwrażliwość na dźwięki. Występowanie tych objawów zbiega się z
nawracającą opryszczka na którą byłam leczona pól roku heviranem- ale po
odstawieniu tabletek wszystko wraca. Czy to możliwe że mogę mieć boreliozę i o
czym świadczyłaby ta wieczna opryszczka powiązana z dolegliwościami
neurologicznymi. Gdy łykam leki przeciw wirusowe wszystko się wycisza, gdy
przestaje bomba wybucha. Konsultowałam się już z hematologiem- wszystko ok,
neurologiem- jeden z nich zasugerował badania w kierunku borelki. Test ELISA
ujemny, wiem że to niczego nie oznacza i jak wielkie są trudności
diagnostyczne. Zrobić badanie WB czy od razu jakieś dokładniejsze? Gdzie
najlepiej zrobić WB? Jestem z okolic Poznania, czy w pobliżu znajdę lekarza z
ILADS? Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych.
Obserwuj wątek
    • fasolka_88 Re: Od czego zacząć. Pomóżcie proszę 07.02.10, 14:50
      radze od razu skontaktowac sie ze stowarzyszeniem skierują cie do odpowiedniego lekarza, jesli miałam kleszcza, rumien to znaczy o boreliozie i nie przejmuj sie testami! Skontaktuj sie jak najszybciej ze stowarzyszeniem i lekarzem leczacym metoda ilads
      • tosho Re: Od czego zacząć. Pomóżcie proszę 07.02.10, 14:58
        fasolka_88 napisała:

> radze od razu skontaktowac sie ze stowarzyszeniem skierują cie do odpowiedniego
        > lekarza, jesli miałam kleszcza, rumien to znaczy o boreliozie i nie przejmuj s
        > ie testami!

Madziasm napisała, że chyba miała rumień boreliozowy.
        Pewnie wskazane byłoby zrobić test Western Blot w obu klasach oraz pcr w
        cbdna.pl i porozmawiać z którymś z lekarzy.
        Trzeba też sprawdzić inne choroby, ja bym wziął pod uwagę wirusy skoro leczenie
        na nie Ci trochę pomogło (ale nie piszesz dokładnie na jakie objawy pomogło).
        • fasolka_88 Re: Od czego zacząć. Pomóżcie proszę 07.02.10, 15:05
          dlatego własnie napisalam, zeby skontaktowałą sie z lekarzem smile on jej pomoze czy zrobic wb jesli tak to czy wczesniej brac np citrosept , czy zrobic pcr czy jakie badania. MOje wyniki były ujemne(wb), lekarza tez zaproponował mi próbne leczenie 3 tygodnie ale kiedy juz przyjechałam do niego i zrobil wywiad to wylądowałam od razu z receptami na 3 miesiace ( de facto najlepsze 3 misiace od kilku latsmile )

madziasm pamiętaj, ze jesli bedziesz robic nadania to najlepiej w sprawdzonych laboratoriach.
    • samur3city Re: Od czego zacząć. Pomóżcie proszę 07.02.10, 14:54
      Ja bym zrobił test Western Blot w obydwu klasach.
      Kwestią do rozważenia jest próbna antybiotykoterapia. To musi być Twoja decyzja.
      • tomik78 Re: Od czego zacząć. Pomóżcie proszę 07.02.10, 15:00
        odbierz poczte
        • madziasm Re: Od czego zacząć. Pomóżcie proszę 07.02.10, 15:07
          Leki przeciwwirusowe pomogły na odczuwanie objawów neurologicznych tj;
          dzwonienie w uszach, uczucie zapadania się, zminimalizowało nadwrażliwość na
          dźwięki. Te odczucia są nie do zniesienia, mrowienia jakoś mogę wytrzymać. Tylko
          jakie mogłyby to by być wirusy?? Na pomoc lekarza rodzinnego nie mam co liczyć...
          • tosho Re: Od czego zacząć. Pomóżcie proszę 07.02.10, 15:13
            Hmmm, nie wiem jakie ale wygląda na to, że jakiś może być. Sprawdź w cenniku w
            jakimś laboratorium jakie mają badania na wirusy i zrób tongue_out
            Ale testy na Boreliozę tez bym raczej zrobił.
            • madziasm Re: Od czego zacząć. Pomóżcie proszę 07.02.10, 15:27
              Na pewno coś zrobię, wiadomo najgorsze są kosztysad(( dodam że miałam 12 dni temu
              usunięte migdały podniebienne bo wiecznie chorowałam na gardło- tzn od ponad
              roku i wydawało się ze będzie koniec koszmaru a od 3 dni zaczęły się objawy
              neurologiczne o których pisałam. Dodam że w dniu zabiegu przestałam brać leki
              przeciw wirusowe... I zastanawiam się gdzie wogóle szukać pomocy? Bo jeśli to
              nawet nie borelka to co????
          • madziasm Re: Od czego zacząć. Pomóżcie proszę 07.02.10, 15:55
            Skontaktuję się z lekarzami ze stowarzyszenia. Czy CBDNA Poznań będzie dobrym
            miejscem badań?

• mniamumniamu Re: Od czego zacząć. Pomóżcie proszę 07.02.10, 22:41
              Chyba najlepiej, by badania też polecił lekarz... Ja mam część objawów podobną
              do Twoich (m.in. mrowienia), jeszcze nie mam potwierdzonej diagnozy, ale lekarz
              zalecił mi badanie z moczu u dr W. w Zabrzu (piszą o nim tu na forum), a także
              WB, również u dr W. Co do CBDNA w Poznaniu,to w moim wypadku odradził, ale to
              dlatego, ze u mnie borelka wydaje się być od bardzo dawna, ale nieujawniona do
              teraz. W związku z tym lekarz mówi, że już dawno jej we krwi nie ma. Ja zaczęłam
              też próbną antybiotykoterapię (Badanie moczu zresztą robi się przy braniu
              antybiotyków).
              Na pomoc ze strony lekarza pierwszego kontaktu nie licz, mi wmawiano nerwicę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka