Dodaj do ulubionych

Lekarz pilnie potrzebny

23.07.10, 00:22
bardzo potrzebuje namiarow na lekarzy leczacych wg ILADS w Polsce da
mojej siostry z gory dziekuje Aska
Obserwuj wątek
    • swigonka Re: Lekarz pilnie potrzebny 23.07.10, 09:03
      Może najpierw napisz coś o siostrze, jej problemach, objawach, ewentualnie
      wynikach badań...
      • joa.123 Re: Lekarz pilnie potrzebny 23.07.10, 22:18
        Witam ,to ze ja mam borelioze to pewne po badaniach .Moja siostra
        wluczy sie od lekarza do lekarza od roku i nie wiadomo co jej jest
        .Kleszcze miala reguralnie od wielu lat bez rumienia ,jej objawy
        wygladaly na przewlekla borelioze ale nikt nie chcial zrobic zadnych
        testow (dodam ze mieszkamy w Anglii).jej objawy sa
        nastepujace:trzeszczenie w szyi, zawroty glowy,bole potylicy ,
        migreny, palpitacje serca (wszystkie badania serca ok miala 2
        tygodnie holter nic nie wykazal oprocz skokow pulsu ,proby wysilkowe
        ok ) , plytki oddech ,omdlenia ,gesta flegma (pluca przeswietlane 2
        razy ok ) badania tarczycy ok,dopler tetnic ok ,dretwienie twarzy
        ,reki i nogi ,nogi jak z waty nie moze chodzic ,zmeczenie .Objawy
        bardzo sie nasilily podczas brania antybiotyku . poski lekarz w
        Anglii twierdzi ze to moze byc borelioza gdyz te objawy sa cykliczne
        .Co otym myslisz .Ona chce wracac do Polski bo tutaj jest szansa
        leczenia ale raczej prywatnie a koszty sa potworne .Za 5 dni odbierze
        wyniki badan w kierunku boreliozy i koinfekcji zrobila to prywatnie
        • anyx27 Re: Lekarz pilnie potrzebny 23.07.10, 22:31
          Objawy siostry sa bardzo charakterystyczne dla boreliozy, brak rumienia o niczym
          nie świadczy. Kleszcze w wywiadzie to kolejna przesłanka ku temu, że to
          prawdopodobnie borelioza.
        • marzena1963 Re: Lekarz pilnie potrzebny 23.07.10, 22:51
          Leczenie jest faktycznie drogie, ale chociaż nie należę do finansowych elit i bliżej mi drugiego końca skali zdecydowanie twierdzę, że jest to i tak najtańsze w naszej sytuacji leczenie. Przede wszystkim dlatego, ze daje szansę na wyzdrowienie i oszczędza błędnego i równie kosztownego kluczenia po meandrach medycyny. Gdy policzę ile gabinetów lekarskich mogłabym zasilać przed długie zapewne lata, ile wydałabym na leki nie przynoszące poprawny, na diagnostykę coraz bardziej oddalającą mnie od przyczyny moich problemów zdrowotnych... Wzięłam kredyty, pożyczki, wróciłam do pracy, prawie już pospłacałam długi. Zrezygnowałam z remontu starego domu, ale rodzina nie musi się mną zajmować. Same korzyści.

Kiedyś przed podjęciem decyzji przeczytałam tutaj bardzo mądrą myśl, którą często powtarzam: "Szczęśliwszy zdrowy żebrak niz chory król". Uwierz mi, że to jest prawda. Ta choroba potrafi odebrać dużo więcej niż pieniądze. Doświadczyłam tego. Jeśli jesteś na początku poznawania tematu proponuję Ci moją prezentację. Przybliży Ci co nieco.
          Jest na stronie Stowarzyszenia Chorych Na Boreliozę:
          www.borelioza.org/prezentacje/wroclaw.zip

Leczę się jeszcze, ale od bardzo długiego juz czasu to już tylko kosmetyka. Było bardzo źle - jest dużo lepiej niż mogłam to sobie wyobrazić podejmując to leczenie. Miałam nadzieję, ze mój lekarz chociaż to postrzyma. Udało mu się zrobić zdecydowanie więcej.
          Dodam, że do decyzji dojrzewałam bardzo długo. Przygotowałam do leczenia nie tylko siebie, ale i rodzinę. Zdążyłam na ostatni moment. Jeszcze trochę, a to inni musieliby za mnie decydować

Leczy się też mój starszy syn. Nie miał (nie zauważyliśmy) nigdy rumienia i kleszcza. Większość czasu spędza przy komputerze i natura go nie ciągnie w las. Miał nietypowe dla jego wieku objawy.Któreś kolejne testy potwierdziły boreliozę. Wyszła mu też babeszja. Ta choroba jest dużo częstsza niż to się powszechnie uważa.

Wszystko wskazuje na to, że jesteś na właściwym tropie. Też macie szansę.Cykliczność i pogorszenie po antybiotykach faktycznie sugeruje boreliozę. No i przede wszystkim objawy i typowa historia pacjenta chodzącego od drzwi do drzwi.

A Ty jakie robiłaś badania?
          • joa.123 Re: Lekarz pilnie potrzebny 24.07.10, 00:13
            Ja trafilam do szpitala okulistycznego z odklejona siatkowka i objawami
            neurologicznymi 5 lat temu badali mnie na wszystko co tylko mozliwe
            ,powiedzialam im o boreliozie i zrobili mi test ELISA i tam wyszla
            dodatnia borelioza .Wynikow nigdy nie widzialam na oczy .Ja
            przynajmniej wiem co jest grane ale moja siostra mysli o najgorszym
            .Strasznie mi jej za i bardzo chce jej pomoc . Asia
            • anyx27 Re: Lekarz pilnie potrzebny 24.07.10, 01:39
              Domyslam się, co czuje twoje siostra, ja przechodziłam przez to samo. 5 lat
              diagnozowania, badań, 2 razy szpital, na papierze wszystko ok, a człowiek ma
              takie objawy, że jest pewny, iż niedługo zejdzie z tego świata. Ból to nic,
              najgorsze są objawy neurologiczne - niedowłady, osłabienie mięśni. Koszmar uncertain
        • marzena1963 Re: Lekarz pilnie potrzebny 23.07.10, 23:09
          Odbierz pocztę gazetową.
    • marzena1963 Re: Lekarz pilnie potrzebny 23.07.10, 10:23
      Najlepiej skorzystaj z pomocy odpowiadającego Ci punktu konsultacyjnego. Ale ponieważ leczenie jest trudne, długie i wymaga dyscypliny oraz sporej wiedzy od pacjenta (lub osoby opiekującej się) - jak np. długotrwała dieta przeciwgrzybicza, wykluczenie alkoholu itp. - przeczytaj o leczeniu boreliozy: FAQ, pracę Burrascano i ewentualnie Griera.

Punkty:
      www.borelioza.org/mapa.htm
      FAQ
      docs.google.com/View?docid=dfs9jh96_16gzkp8qfn
      Burrascano:
      www.borelioza.org/materialy_lyme/burrascano2008.pdf
      Grier:
      www.borelioza.org/materialy_lyme/z-tlumaczenie.pdf
      Potem warto założyć watek z opisem swojej(siostry) choroby i wiele życzliwych osób będzie się wpisywać z uwagami, radami i pomocą.

Sam namiar do lekarza, to w tym leczeniu mało. Zakłada się, że pacjent jest świadomym partnerem lekarza. Lekarze też tego oczekują od pacjenta.
      Warto poświęcić trochę czasu i poznać ILADS. Dla mnie trafienie tu było bezcenne. Życzę powodzenia i optymizmu. Będzie dobrze smile
      --------
      - mój wątek <a rel="nofollow" href="tiny.pl/s7pk" target="_blank">tiny.pl/s7pk</a>
      borelioza.org - strona Stowarzyszenia Chorych Na Boreliozę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka