cez77 17.08.10, 21:54 Czy nadal tylko Warszawa i Katowice robią to badanie? Czy może ktoś słyszał o badaniach w Poznaniu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cez77 Re: CD 57 18.08.10, 09:12 Z tego, co się dowiedziałam w Poznaniu takie badanie robi Pracownia Cytometrii Przepływowej Katedry Immunologii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, ul. Rokietnicka 5d. W związku z brakiem odzewu na mój poprzedni wpis wnioskuję, że nikt nie robił tam tego badania? Jeżeli chodzi o odpłatność to wynosi 170 PLN, ale ta pani mi wspomniała o całościowym badaniu cytometrycznym i teraz nie wiem... Ile kosztuje takie badanie w innych ośrodkach? Odpowiedz Link
fionka21 Re: CD 57 18.08.10, 10:44 W CZD 120 zł. Będzie można zrobić je na zjeździe SCHNB, w piątek, do godz. 17,30-18,00 Odpowiedz Link
cez77 Re: CD 57 18.08.10, 20:33 Na zjeździe niestety nie będę Jutro jadę oddać krew na badanie w tej pracowni, na miejscu wypytam się dokładnie jak to wszystko wygląda. Odpowiedz Link
cez77 Re: CD 57 20.08.10, 11:00 Być może ktoś jeszcze będzie zainteresowany tym badaniem w Poznaniu, tak więc mały update z mojej strony. Zawiozłam krew dziś do badania, cena to faktycznie 170 PLN, na wyniki czeka się ok. tygodnia, co mnie trochę zaskoczyło, bo wydawało mi się, że w innych ośrodkach te wyniki są w ciągu tego samego dnia. No ale ok, jakoś specjalnie mi się nie spieszy... Krew (świeża, 3-4 ml na podłożu EDTA) zostawiłam z zaznaczeniem, że interesuje mnie subpopulacja CD57 CD3, ale po jakiejś godzince zadzwonił do mnie i tak lekarz z zapytaniem o szczegóły, tzn. pod jakim kątem robię to badanie, etc. Powiedział, że dla nich samo badanie, to może nie jest nowum jeżeli chodzi o markery nowotworowe, natomiast diagnostyka pod kątem boreliozy to sprawa świeża i jestem chyba 3 osobą, która zgłosiła się do nich w tym temacie. Powiedziałam mu, że p/ciał w WB już nie mam i chciałabym zweryfikować jeszcze innym badaniem, czy infekcja może być aktywna, bo objawy jeszcze mam. Pan doktor wykazał spore rozeznanie w temacie, bo powiedział, że z bb sprawa nie jest taka prosta, bo fakt, że w diagnostyce nic nie wychodzi nie świadczy o wyleczeniu, chociaż są lekarze, którzy tak podchodzą do tematu. Powiedział, że decydujące są objawy kliniczne. Tak więc dzisiaj bardzo pozytywne zaskoczenie po tym, jak wczoraj byłam u gastrologa, który był bardzo zaskoczony tym, że tak długo biorę abx, bo przecież jego koledzy na Przybyszewskiego leczą bb max. kilka mies., pierwszy mies. dożylnie, potem 1-2 doustnie i na tym koniec. Czyli wygląda na to, że faktycznie wszyscy inni są bardziej uświadomieni niż zakaźnicy... Odpowiedz Link
marzena1963 Re: CD 57 20.08.10, 14:58 Zakaźnicy najdłużej będą w opozycji. Przyznaanie się do własnych błędów jest zdecydowanie trudniejsze niż przynanie iż to inni je robią. Budujące jest natomiast to, iż coraz więcej pojawia się sygnałów, że lekarze różnych specjalności zauważają problem. Odpowiedz Link
cez77 Re: CD 57 20.08.10, 18:36 Też bardzo mnie to podbudowało, tym bardziej, że po głosie oceniłam, że ten p. doktor jest raczej młody, tak więc być może rośnie nam w końcu pokolenie bardziej oświeconych lekarzy, a nie takich betonów, którzy żadnego obcojęzycznego artykułu w życiu nie przeczytali, bo obce języki są im faktycznie zupełnie obce. No i w końcu rozmawiałam z immunologiem o p/ciałach, to powinien być dobrze zorientowany w temacie Gdyby tacy zakaźnicy sobie pogadali czasem z kolegami to może coś by dobrego z tego wyszło... Odpowiedz Link
cez77 Re: CD 57 03.09.10, 19:05 Poniżej moje wyniki badania, niewiele z nich mogę sama wywnioskować odnośnie samej subpopulacji CD3-CD57+, ponieważ nie ma żadnych norm, a wszystkie wyniki są podane w %... CD45 95% CD4 36% CD8 35% NK 19% INNE: CD3+CD57+ - 2,2% CD3-CD57+ - 4,4% CD56+CD57+ - 4,9% CD56-CD57+ -1,5% LIMFOCYTY 27% GRAN.KWAS. 3% GRAN.OBOJ. 62% GRAN.ZASAD. 0% MONOCYTY 8% WNIOSEK: W badanej populacji leukocytów w krwi obwodowej limfocyty stanowią 27%. Ich rozkład immunofenotypowy w zakresie ocenianych antygenów, ujawnia będący w górnej granicy normy wiekowej, odsetek komórek NK. Poziom całkowity komórek CD57+ w populacji limfocytów wynosi 32 komórki / mm3, tj. ok. 5,7% ogółu limfocytów. Wyniki odebrałam po ok 1,5 tygodnia od badania, przez chyba 3 dni interpretował mi je pan docent (faktycznie się wysilił...), z którym nota bene rozmawiałam przez tel. i kazał mi przyjechać po odbiór następnego dnia, jak już się przedarłam przez całe zakorkowane od rana miasto z wywalonym językiem, bo spieszyłam się do pracy, to się okazało, że wyniki jeszcze nie są zinterpretowane, a ponieważ są u pana docenta na biurku to nie mogą mi ich wydać. Zresztą w samym wyniku brakuje mi wartości bezwględnych i jakichkolwiek norm, więc nie do końca jestem zadowolona z badania, za które zapłaciłam 170 PLN, czyli więcej niż w innych ośrodkach. Wyślę je do p. doktor i zobaczę co powie, jeżeli okaże się, że nie są za bardzo miarodajne, to będę domagać uzupełnienia, w końcu 170 zł na ulicy nie leży. Odpowiedz Link