Dodaj do ulubionych

pięciolatek i masa pytań

07.10.10, 11:24
Witam wszystkich!
Jeszcze tydzień temu nie bardzo wiedziałam co to jest borelioza. Niestety w zeszłym tygodniu zauważyłam podejrzany rumień u mojego 5-cio letniego synka. Nie zauważyliśmy żadnego kleszcza. W piątek wizyta u pediatry i wstępna diagnoza: borelioza. Pobrano krew na przeciwciała i mieliśmy czekać. Teraz wiem że nie było na co czekać, bo rumień u synka jest bardzo charakterystyczny. Od wtorku (tydzień po zauważeniu rumienia) syn dostaje 2 x 325 mg Zinnatu. Terapia zaplanowana na trzy tygodnie. Zaczęłam szperać w internecie i się przeraziłam. Boję się że syn nie jest właściwie leczony. Od niedzieli nie mogę się skontaktować z dr Beatą z Krakowa. Dodatkowo mamy problem w postaci wrodzonego niedoboru IgA.
Czy mogę posyłać synka do przedszkola. Czy biorąc antybiotyki nie jest bardziej narażony na infekcje wirusowe? Czy nie powinnam przebadać 3-letniej córki? Może jest w okolicach Krakowa jeszcze jakiś lekarz który poprowadziłby terapię mojego synka?
Obserwuj wątek
    • rafi.zafi Re: pięciolatek i masa pytań 07.10.10, 11:43
      Witam .Powiem tak nie jestem tu stałym forumowiczem ale zaglądam dosyc czesto aby przestrzegac takich jak Ty szybciutko z kontaktuj sie ze stowarzyszeniem chorych na borelioze oni dadza Ci namiary na lekarzy.Ja miałem podobnie rumien jak byk .Lekarz leczył mnie standardowo.Niby wszystko ok ,badanie itp.Po 5 miesiacach zaczeła sie jazda.Ale przypuszczałem w czym problem ,i wyszła borelka jak nic .Lecze sie juz 5 miesiac i tak do 1 roku .A jakby wszystko poszło od początku i trafiłbym na normalnego lekarza to dzisiaj bym juz podziękował ABX.A tak dalej walcze .Pozdrawiam i naprawde nie czekaj na tzw CUD.
      • winnie-73 Re: pięciolatek i masa pytań 07.10.10, 12:16
        Problem w tym, że PRÓBUJĘ się skontaktować z lekarzem (Dr Beatą Kowalską-Werbowy) od niedzieli. Na pierwszego maila napisanego w piątek dostałam odpowiedź w niedzielę. Od tamtego czasu cisza pomimo napisania jeszcze dwóch maili. Stąd moje pytanie o jakiegoś innego lekarza. Bardzo chciałabym leczyć synka u Pani Doktor, ale czas płynie, a ja jestem coraz bardziej przerażona.
        • pepefresh Re: pięciolatek i masa pytań 07.10.10, 12:23
          tu masz namiar na dr.Ponikwę 501363695 ona przyjmuje dzieci.
          • winnie-73 Re: pięciolatek i masa pytań 07.10.10, 12:33
            Dzięki!
            • szila2008 Re: pięciolatek i masa pytań 07.10.10, 15:21
              Dr.Ponikwa przyjmuje w Katowicach.Również bardzo dobra lekarka.
              Najlepiej nie bagatelizować leczenia. Na etapie rumienia są bardzo dobre rokowania przy odpowiedniej dawce abx.
              Sądzę,że do przedszkola może mały iść ale problem może być z dietą bo trzeba jej bardzo sciśle przestrzegać.Musiałabyś dawać mu osobne jedzenie.
              Co do córeczki to jeśli jest takie zagrożenie,że też coś mogła złapać to możesz przebadać ale nie ma takiej potrzeby jeśli nie była na teranach zagrożonych,np.w lesie.

Powodzenia,wiola
              • winnie-73 Re: pięciolatek i masa pytań 07.10.10, 17:48
                No właśnie. Leczyć. Dzwoniłam do Katowic i najbliższy termin to początek listopada. MOŻE uda się wcisnąć w przyszłym tygodniu. Od prawie tygodnia intensywnie próbuję umówić się z jakimś lekarzem leczącym ILADS. Na razie leczę dziecko standardowo bo nie mam innego wyjścia.
                • szila2008 Re: pięciolatek i masa pytań 07.10.10, 19:47
                  Może zapytaj na razie dr.dopóki nie masz wizyty mailowo jaką dawkę abx małemu podawać?
                  To bardzo otwarta lekarka.
                  • winnie-73 Re: pięciolatek i masa pytań 07.10.10, 20:28
                    A o której Pani doktor piszesz? Do dr Beaty z Krakowa nie mogę się dobić (pisałam jej jak jest leczony synek). Maila do dr z Katowic nie mam...
                    • anyx27 Re: pięciolatek i masa pytań 09.10.10, 15:17
                      Winnie, ja mam termin na 12.10. na godz. 11 do dr z Katowic. Odstąpię ci go, zebys szybko trafiła z synkiem do Pani dr. Ja mogę poczekać, bo zaczynam znów leczenie po 2 latach od zaprzestenia brania abx, więc moge poczekać miesiąc dłużej,. Jeśli termin ci odpowiada, napisz do mnie na anyx27@gazeta.pl, podaj imię i nazwisko synka, zadzwonię i was zarejestruję. pozdr
                      • winnie-73 Re: pięciolatek i masa pytań 09.10.10, 17:48
                        Dzięki wielkie! Odpisałam na prv.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka