Dodaj do ulubionych

chlorek magnezu - pytanie

12.01.11, 12:56
Jakiś czas temu ktoś pisał o chlorku w kontekście bezsenności i tu moje pytanie
dostałam z zagranicy "Nigari" chlorek magnezu. Na opakowaniu w jęz. angielskim jest jedynie napisane, że jest to naturalna sól morska, 84% chlorek magnezu. Prokukt ma postać przezroczystego granulatu.

Czy ktos wie jak mogę stosować w przypadku w jakich dawkach ? rozpuszczać w ciepłej wodzie ? czy sobie odpuścić bo to nic nie da ?
cierpię na bezzenność od lat jestem na zolpiku...jakoś nie jestem przekonana, że sól mi pomoże ..wyrzucić to to

Obserwuj wątek
    • rich69 Re: chlorek magnezu - odpowiedz 12.01.11, 14:07
      Chlorek magnezu jest najwartosciowsza forma poboru tego wartosciowego dla nas mineralu.Zasadniczo magnez uspakaja i pomga w zasnieciu, jezeli wezniemy go w godzinach wieczornych. Czy na opkaowaniu sa jakies wartosci tego magnezu, jezeli tak to ile , na porcje czy na opakowanie?
      Uwazam ze to jest chlorek magnezu skoro zawartosc chlorku magnezu jest 84% w takim wypadku bierz 1/2 lyzeczki, rozpuszczonej w wodzie 1/2 szklanki, po krotkim okresie 1 lyzeczke.Pamietaj ze magnez powinien byc brany z wapniem w proporcji 2 do 3 na korzysc magnezu.
      • rich69 Re: chlorek magnezu - odpowiedz 12.01.11, 14:13
        Zrobilem bubu, ratio powinno byc 2 do 1 na korzysc magnezu.
      • malgog Re: chlorek magnezu - odpowiedz 12.01.11, 14:50
        dziękuję rich69
        na opakowaniu nic więcej nie jest napisane
        ...czy mógłbyś rozwinąć w jakiej postaci wapń ? (wapno ?)
        czy wystarczy, że zjem wieczorem kefir lub jogurt ? jak okreslić ilość wapnia?
        • rich69 Re: chlorek magnezu - odpowiedz 13.01.11, 11:16
          Po zastanowieniu sie i nowych faktach, mysle ze moze to byc sol morska z duza zawartoscia chlorku magnezu. Zjedzenie kefiru czy jogurtu nie najlepiej przyswajalnego moze w tym przypadku, nie wystarczac, 500mg dodatkowo by sie przydalo.Idealna forma bialka jest spazone i wysuszone oraz zmielone w mlynku do mielenia kawy skorupki jaj, zmieszane z woda i sokiem z cytryny. Oczywiscie latwiej jest kupic 500 mg wapnia w tabletkach.
    • fionka21 Re: chlorek magnezu - pytanie 13.01.11, 12:11
      A znacie to?

dlazdrowia.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=470912
      czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
      • margolcia_63 Re: chlorek magnezu - pytanie 13.01.11, 13:16
        forum.gazeta.pl/forum/w,26140,70838668,70838668,Bartonella_biofilm_magnez.html
        Magnez z cukrami jest podrjrzewany, że jest surowcem do tworzenie biofilmu.

Moja internistka, wogóle uważa, że przy infekcjach, tak jak przy nowotworach należy uważać z suplementacją. Ja magnezu przez większość kuracji nie łykałam, chyba, ze miałam ewidentny niedobór. Zdania jak zwykle są podzielone. Pozdrawiam.
        • margolcia_63 Re: chlorek magnezu - pytanie 13.01.11, 13:22
          Ja radziła bym, jeśli już, to gotowe preparaty, gdzie minerały i witaminy są zbilansowana, bo można sobie nie poprawić sytuacji, takim łykaniem co popadnie.
          • gilmijar_dwa Re: chlorek magnezu - pytanie 13.01.11, 14:20
            trochę dziwna jest postawa tej internistki- we wszystkich źródłach zza oceanu jest zaznaczone, ze leczenie bez suplementacji jest skazane na porażkę- ze magnez ma być w dużych dawkach- proszę poczytać materiały FAQ albo stowarzyszenia, czy też inne na tym Forum. Buhner o tym pisze również- selen, cynk etc. Szukający wiedzy jaz najdzie.
            • margolcia_63 Re: chlorek magnezu - pytanie 13.01.11, 14:38
              Może i dziwna, ale z drugiej strony jak się prowadzi hodowle bakcyli to przecież nie na wodzie a na bulionie, agarze, czy żółtku jaja i czym tam jeszcze.
              Wg. niej suplementacja jest dodatkową pożywką dla drobnoustrojów. Nadto uważa, że im mniejsza waga, czyli im mniej ciała do penetrowania przez abx-y to też lepiej (to jej odpowiedź na moje użalanie się na spadek wagi)
              • rich69 Re: chlorek magnezu - pytanie 13.01.11, 18:47
                Dr Kinghard rowniez poleca przyjmowanie magnezu dla oporych w wyleczeniu z Boreliozy.
              • presleyova Re: chlorek magnezu - pytanie 13.01.11, 22:46
                > Wg. niej suplementacja jest dodatkową pożywką dla drobnoustrojów.

bakteria sobie poradzi bo weźmie od Ciebie wszystko co jej potrzebne do życia i nawet o zgodę Cie nie zapyta. A ty będziesz mieć za to niedobory np. magnezu co może powodowac np. spadek siły, męczliwość. Abxy wtedy i tak nie pomogą.
                • margolcia_63 Re: chlorek magnezu - pytanie 13.01.11, 23:25
                  Nie chcę polemizować, bo nie wiem, ja przyjełam taką taktykę. Mój lekarz ILADS też uważał, że magnez należy suplementować ale najlepiej chyba przyjąć zasadę "złotego środka"
                  • margolcia_63 Re: chlorek magnezu - pytanie 13.01.11, 23:47
                    Krętki żywią sie tkanką łączną, czyli wszystkim co posiadamy, bo praktycznie ona jest budulcem wszystkich układów, a magnez, wg mnie tylko sprawę ułatwia bo pozwala budować trwały biofilm, który z kolei nie pozwala na penetrację antybiotykom. Dlatego tak sobie kombinuję, chorzy mają niedobory magnezu wewnątrzkomórkowego bo bakcyle sobie nim gospodarują po swojemu i ja nie zamierzam im pomagać. Taka suka ze mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka