Dodaj do ulubionych

Tynidazol a choroby OUN

09.04.11, 20:21
Wróciłam na forum, żeby Was spytać (szczególnie te osoby ze zdiagnozowanymi chorobami Ośrodkowego Układu Nerwowego - SM, padaczka itp.), jak reagowaliście na Tynidazol? Bo przecież nie powinno się go podawać osobom z chorobami OUN... jakie są Wasze doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • mtm.3 Re: Tynidazol a choroby OUN 09.04.11, 20:22
      jak duże dawki braliście?
    • mniamumniamu Re: Tynidazol a choroby OUN 09.04.11, 21:40
      Nie miałam zdiagnozowanego SM, ale miałam polineuropatię. Tynidazol brałam, im dłużej brałam, tym gorzej się czułam (ból rósł dzień po dniu), aż osiągałam punkt krytyczny, za którym szedł przełom, to znaczy nagle wszystko puszczało i zaczynałam się czuć dużo lepiej niż przed tynidazolem. Po jednym takim przełomie badanie kontrolne wykazało prawidłowe przewodzenie, tzn. brak polineuropatii.
      • uruz2 Re: Tynidazol a choroby OUN 10.04.11, 00:08
        Coś koszmanego...Do dzisiaj nie mogę brac pełnych i cyklicznych dawek. Możliwe, że jestem za miękka, ale po prostu traciłam przytomność.
      • magalik Re: Tynidazol a choroby OUN 10.04.11, 07:49
        mniamumniamu, a ile dni mijało od poczatku do przełomu?
        Za każdym razem miałaś jazdy?
        • mniamumniamu Re: Tynidazol a choroby OUN 10.04.11, 21:21
          Szczerze mówiąc niezbyt dokładnie pamiętam, bo było to miesiące temu, a teraz nie jestem na pulsie od dość dawna. Na pewno był taki puls, który zniosłam cały i jak go skończyłam, to zauważyłam dużą zmianę na lepsze. Był też taki puls, najistotniejszy dla mnie, gdzie w 7 dniu odstawiłam tini, bo ból rąk i nóg osiągnął u mnie taki poziom, że czułam, że nie wytrzymam, leżałam zwinięta w kulkę i wyłam. Jak odstawiłam tini, czułam się naprawdę dobrze, a dwa dni po odstawieniu badanie kontrolne wykazało brak polineuropatii. To pamiętam dokładnie, bo byłam w szoku.
          Tak, jazdy mam zawsze, tini poprawia mój stan,ale po tym, jak przez to przejdę..
          • gabi-610 Re: Tynidazol a choroby OUN 10.04.11, 23:37
            Nie mam jeszcze niczgo zdiagnozowanego choć w RM wyszedł mi torbiel na szyszyncei obszar hiperaktywności to po tini dostawałm duszności i jakby mi paraliżowało gardło, ze nie mogłam oddychć i miałam łopoty z przełykaniem też przeraziłam się że sie duszę i odswawiłam najpierw tini potem abx jestem na ziołach.
    • madziach1 Re: Tynidazol a choroby OUN 11.04.11, 14:45
      Witaj

Ja miałam rozpoznane SM i padaczkę. Teraz leczę zakażenie cpn, mpn i jersinię.

Tyni biorę w pulsach 15 dniowych - 2 razy dziennie. Czuje się gorzej w czasie pulsu, ale bez duzych sensacji. Głównie słaba jestem pieruńsko wink.

Pozdrawiam, Madzia
      • magalik Re: Tynidazol a choroby OUN 11.04.11, 21:55
        Dziękuję za wszelkie info.
        I każde kolejne tez będzie cenne bo mój mąż ma rozpoznane SM. CRPrt wyszło ujemne. Od niespelna 3 miesięcy na abx - każdy opis samopoczucia osoby z podobna diagnozą jest dla mnie na wagę zlota smile
    • mtm.3 Re: Tynidazol a choroby OUN 12.04.11, 14:13
      dziękuję za Wasze wpisy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka