16.05.11, 10:06
witam,
kto z Was miał punkcję?
lekarz chce zrobic mi punkcję, bo...EEG wyszło mi nieprawidlowo i stwierdzil,ze trzeba zrobic puncję
a ja sie potwornie boję!!! czy moge odmówic?? ale to pewnei nei połozy mnie do szpitala,zeby podac dozylnie abx?
pozdr
Obserwuj wątek
    • anonimicus Re: punkcja 16.05.11, 11:15
      hmmm cieżko odpowiedzieć na twoje pytanie

ja też miałem/mam nieprawidłowe eeg (teraz lecze carbamazepiną), miałem dodatni test we krwi (ELISA niskododatni, potem PCR +, Western BLot), ale na początku diagnostyki, po dodatnim tescie ELISA (IgM - niskododatni) zrobiono mi w szpitalu punkcję (dwukrotnie w odstępie kilku miesięcy), przeciwciała w PMR wyszły ujemnie, ale miałem podwyższone białko, co wskazywało że coś jest nie tak,
      (nie wiem jaka jest czułość badania przeciwciał w PMR, nie wiem jaką metodą się to robi),

może coś wyjść może nie wyjść, może jak się zdecydujesz to warto wziąść próbkę płynu i wysłać gdzieś na dodatkowe badania? Może cbdna robi badania PMR?

fakt faktem, że u mnie badnie PMR nie wniosło nic wartościowego

• fionka21 Re: punkcja 16.05.11, 11:41
        A co, zdaniem lekarza, miałoby być celem punkcji?
    • rdk69 Re: punkcja 16.05.11, 13:12
      Punkcję trzeba umieć robić, żeby czegoś nie spier....
      Wyniki badań też trzeba umieć interpretować. Trzeba wiedzieć czego tam szukać itp.
      Wg mnie punkcję można robić, gdy na prawdę nie ma innych możliwości diagnozy oraz ekipa szpitalna na prawdę wiec co robi.
      Jeśli lekarz chce punkcję robić dla sportu i aby zrobić ELISA z PMR, to wg mnie nie ma sensu.
      Niech ćwiczy lepiej w domu na rodzinie albo sam się położy pod kolegów z pracy.

pozdrawiam,
      r
      • gmbh1 Re: punkcja 16.05.11, 14:49
        lekarz chce zrobic punkcję,zeby sprawdzic czy kretki sa w płynie mozgowo-rdzeniowym i cyz to juz neuroborelioza
        stwierdzil to po tym jak zoabczył,ze wynik EEg jest nieprawidlowy
        mam tez stany depresyjne
        więcstąd jego chęć zrobienia mi punkcji
        ale sluchajcie...jelsi jest neuoboreioza to leczenie polega tylko na tym,ze abx przyjmuje sie tydzien dluzej tak???

jak bylam 2 lata temuw szpitlau to robil ludziom punkcje...bylam zdziwona...normalnei na lozku..sadzilamz,e to robi sie w zabiegowym ...a tu caich na lozku i tyle
        hmmmm nie wiem
        • fionka21 Re: punkcja 16.05.11, 15:04
          Jeżeli masz boreliozę i objawy neuro- to oznacza, że masz neuroboreliozę wink

>>ale sluchajcie...jelsi jest neuoboreioza to leczenie polega tylko na tym,ze abx przyjmuje sie tydzien dluzej tak???<<

Przede wszystkim przy objawach neurologicznych stosuje się antybiotyki penetrujące CUN, czyli przechodzące przez barierę krew-mózg, bowiem nie każdy antybiotyk przechodzi przez tę barierę. Najlepsze są cefalosporyny.

O długości trwania leczenie powinny decydować objawy, a nie kalendarz...

Przy leczeniu standardowym, które jeszcze nikogo z przewlekłej boreliozy nie wyleczyło, być może leczą troszkę dłużej, ale to i tak bez znaczenie, bo za krótko wink
        • anonimicus Re: punkcja 16.05.11, 15:08
          no ja też miałem punkcję na łóżku, raz w zabiegowym
        • rdk69 Re: punkcja 16.05.11, 15:24
          Czyli punkcja w poszukiwaniu BB.
          Zanim dasz sobie grzebać igłą w kręgosłupie, to zapytaj lekarz jakie badanie chce zrobić i dlaczego jest to ELISA. Jeśli ELISA, to lepiej rzuć monetą - prawdopodobieństwo trafienia dobrego wyniku mniej więcej takie samo.
          Pamiętaj, że ŻADEN negatywny wynik ŻADNEGO, NAJNOWSZEGO, NAJDROŻSZEGO i AMERYKAŃSKIEGO testu nie wyklucza infekcji BB.
          Jak już dasz sobie pobrać PMR, to niech przy okazji zrobią na nim badanie na koinfekcje (mycoplasma, chlamydia, babesia, bartonella). Namawiaj na to lekarza, powiedz, że chociaż ELISA na koinfekcje suspicious
          Jeśli o leczeniu neuroboreliozy tydzień dłużej, niż "normalnej" boreliozy usłyszałać od swojego lekarza - to UCIEKAJ od niego, zanim on coś jeszcze popsuje.
          Czasem występuje zespół popunkcyjny - mało ciekawe zjawisko.

Czytaj FAQ
          docs.google.com/View?docid=dfs9jh96_16gzkp8qfn&pli=1
          pozdrawiam,
          r
          • miskaaa11 Re: punkcja 16.05.11, 15:35
            ja miałam punkcję... nic nie wykazała mimo ,że mam bb potwierdzoną 2 razy PCR DNA..
            punkcja na testach elisa itd jest do niczego... nigdy więcej bym się nie zgodziła.
            • gmbh1 Re: punkcja 17.05.11, 09:49
              powiedzcie proszę zatem- jakie zatem powinni zrobic mi badanie pobierając płyn mozgowo-rdzeniowy?
              czy mam objawy neuroborel? hmmm mi sie wydaje ,ze nie.
              • rdk69 Re: punkcja 17.05.11, 10:36
                Poniżej masz zestaw badań - im więcej ich wymusisz na lekarzu, tym mniej będziesz miał do zrobienia za własne pieniądze. Badania 12-14 możesz odpuścić ze smutną miną, jako ustępstwo z Twojej strony suspicious Chlamydia IgM i Mycoplasma IgM też ostatecznie możesz odpuścić... Powodzenia w negocjacjach!

0. test Westen Blot w kierunku przeciwciał przeciw Borrelia burgdorferi – IgG
                test Westen Blot w kierunku przeciwciał przeciw Borrelia burgdorferi – IgM

PANEL KOINFEKCJI ODKLESZCZOWYCH
                1. przeciwciała przeciw Chlamydia pneumoniae IgG (ELISA)
                2. przeciwciała przeciw Chlamydia pneumoniae IgM (ELISA)
                3. przeciwciała przeciw Chlamydia pneumoniae IgA (ELISA)
                4. przeciwciała przeciw Mycoplasma pneumoniae – IgG (ELISA)
                5. przeciwciała przeciw Mycoplasma pneumoniae – IgM (ELISA)
                6. przeciwciała przeciw Mycoplasma pneumoniae – IgA (ELISA)
                7. przeciwciała przeciw Yersinia IgG (ELISA) ł
                8. przeciwciała przeciw Babesia microti - odczyn immunofluorecencji pośredniej w klasie IgG
                9. przeciwciała przeciw Babesia microti - odczyn immunofluorecencji pośredniej w klasie IgM
                10. przeciwciała przeciw Bartonella henselae i Bartonella quintana - odczyn immunofluorecencji pośredniej w klasie IgG
                11. przeciwciała przeciw Bartonella henselae i Bartonella quintana - odczyn immunofluorecencji pośredniej w klasie IgM
                12. odczyn aglutynacyjny dla Francisella tulerensis (Pasteurella tularensis) – diagnostyka tularemii
                13. odczyn aglutynacji z antygenem Brucella abortus (odczyn Wrighta)
                14. odczyn TPHA lub VDRL (diagnostyka kiły)
                • gmbh1 Re: punkcja 17.05.11, 12:22
                  dzieki za wykaz badan

konfekcje robiłam jakeis 2 lata temuw Lublinie
                  był jakis dodatni-ale teraz juz nei pamietam
                  konsultowałam to z dr z W-wy i pwoeidzla,ze jest o.k
                  wiec chyab temat koinfekcji jest zamkniety???
                  • rdk69 Re: punkcja 17.05.11, 13:03
                    Miałaś robione koinfekcje.. Jakie - nie pamiętasz. Krew, PMR - jak dla mnie jest różnica.
                    Robiłaś koinfekcje dwa lata temu - żyjesz dzisiaj, czy dwa lata temu?

Dużo zdrowia!!
                    r

• anonimicus Re: punkcja 17.05.11, 12:25
                  nie ma się co łudzić, że którekolwiek z tych badań zostanie wykonane z NFZ
                  • rdk69 Re: punkcja 17.05.11, 13:05
                    Jak dobrze przyciśnie to jest szansa... na ile badań - nikt nie wie.

r

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka