Dodaj do ulubionych

Jak leczyć?

11.08.11, 15:49
Witam
Mojemu 4,5- letniemu dziecku 4 tygodnie temu pojawił się na prawej łydce rumień, który w przeciągu kilku dni rozrósł się bardzo. W pionie mierzył ok 8 cm, a w poziomie obejmował prawie całą nogę. Po kilku dniach wyszedł mu jeszcze jeden rumień, mniejszy, na lewym ramieniu. Te rumienie nie były wokół żadnego ugryzienia.
Kleszcza nie zarejestrowaliśmy w ostatnim czasie, choć był 2 lata temu. Wtedy żadnego rumienia nie było.
Byliśmy na oddziale zakaźnym. Kazano nam podawać małemu 2 razy dziennie DUOMOX 250 (2 opakowania)
Zrobiliśmy badanie (elisa). Wyniki wyszły: IgG- 86,30 RU/ml, IgM- 144,60 RU/ml.
Skończyliśmy pierwsze opakowanie DUOMOX 250 (10 dni).
Zanim zaczęliśmy drugie opakowanie spotkaliśmy się z pediatrą pracującą na Oddziale Zakaźnym, która jest świetną pediatrą i zawsze wyprowadzała nasze dzieci z różnych chorób.
Ona powiedziała, żebyśmy nie podawali już DUOMOX 250, tylko kazała dać dwa opakowania DUOMOX 375 (20 dni), a potem przez 2 tygodnie po 4 dni podawać SUMAMED 0,2 jedna tabl. dziennie.
Poza tym zrobiliśmy jeszcze westernblota ale wyników jeszcze nie ma. Wysłaliśmy też próbkę krwi do Lublina na badanie koinfekcji.
No i teraz zastanawiamy się co robić dalej.
Czy leczyć wg wskazań tej drugiej lekarki czy nie. Ufamy jej ale z tego co czytaliśmy tradycyjne leczenie boreliozy nie jest zbyt skuteczne. Czy czekać na zakończenie tego leczenia, a jak wyniki nadal będą potwierdzać chorobę, udać się do lekarza specjalizującego się w boreliozie metodami nie popieranymi przez służbę zdrowia?
Czy tradycyjne leczenie jest zawsze nieskuteczne?
Czy może wybrać się do "nietradycyjnego lekarza" już teraz i od razu zacząć leczyć tak jak on nam wskaże?
Czy możecie kogoś polecić?
Jak oceniacie sposób leczenia zlecony przez tą drugą lekarkę?
I co myślicie o wynikach elisy? Czy to może być od tego kleszcza sprzed 2 lat?

Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • majkaba Re: Jak leczyć? 11.08.11, 15:57
      Jeszcze dla wyjaśnienia- DUOMOX 250 był zapisany synkowi przez lekarza z oddziału zakaźnego, natomiast lekarka która zapisała nam DUOMOX 375 I sumamed pracuje na oddziale zakaźnym innego szpitala i to ją nazywałam "drugą lekarką" w moim poście.
      Choć pewnie nie ma to dla Was znaczenia wink
    • asis09 Re: Jak leczyć? 11.08.11, 19:49
      Poczytaj jak u mnie
      Okazało się że po kleszczu którego nikt nie widział został rumień.
      Leczony duomoxem 2 x 750 przez 2 tygodnie.
      Zrobiłam Elise, wyszło wysoko na plus w Igg i Igm /ponad100/.
      Potem zrobiłam WB i wyszło Igm pozytywne, a Igg "szara strefa".
      Trafiłąm do pani doktor w Katowicach, która się "zna" na dzieciach.
      Zestaw 3 antybiotyków razem /duomox, sumamed co 2 dni, tinidazol/
      i dieta na 6 miesięcy, co miesiąc kontrola krwi
      i moczu, usg jamy brzusznej przed lekarstwami /dla mnie to trochę
      jak szarlataństwo/.
      Poza tym wychodzi na to że córka ma stare zakażenie.
      Skończyła 6 lat, takż emam nadzieję , że nie jest to za stare
      Od roku zaczęły się problemy z oczami tzn gradówki, ropienie oka,
      i podobno ma astmę/ obturacja oskrzeli i zestaw chemi w posatci wziewów
      i antyalergicznych/.
      Po dwóch tygodniach antybiotykoterapi ja wysiadam psychicznie i nie
      wiem jak długo to pociągniemy.
      Córka funkcjonuje idealnie.
      Łudzę się, że nie ma tego w sobie długo
    • venla Re: Jak leczyć? 13.08.11, 19:17
      Ja bym sie udała do lekarza leczącego wg ILADS, bo lepiej od razu dobrze zadziałać, niż potem żałować, że zmarnowało się czas. Nie znam się na Elisie bo syn miał Western Blot po leczeniu a w trakcie panel koinfekcji w boreliozie (PCR), który niestety niczego nie wykazał. Niestety, bo jak potem wyszło w Western Blot, syn miał też bartonellę, której nie leczono, bo o niej nie wiedziano. Z tego też powodu musiałam znów zacząć leczenie z tym że tym razem skierowane na bartonellę. Syn też miał rumień, który ukazał się miesiąc po wyciągnięciu kleszcza.
      Asis09 trzymam za Was kciuki. Mój syn też świetnie znosił kurację, miał większy apetyt ale myślę, że może mieć z tym związek wyeliminowanie słodyczy. Nie jadł ich wprawdzie zbyt dużo ale jednak codziennie coś. Największym problemem była grzybica, która pojawiała się pod koniec pulsu Tini, kiedy włączyłam Candida Clear było łatwiej, wyraźnie zauważyłam różnicę.
      Pozdrawiam serdecznie
      • asis09 Venla 13.08.11, 19:33
        jak wiedzialas z WB ze byla bartonella?
        Moja je fajnie, jutro kończymy 15 dzień Tiniwink
        Candidie Clear już wcinamy
        • venla Re: Venla 14.08.11, 15:21
          Wiedziałam, bo zrobiłam WB na boreliozę i z ciekawości na bartonellę, bo niby bardzo często występuje. No i masz! Wyszła bartonella ku mojemu strasznemu zdziwieniu, ale z czasem okazało się, że i objawy były właśnie z baronelli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka