Dodaj do ulubionych

Wysokie żelazo Jakie suplementy teraz przyjmować?

24.02.12, 16:38
Dwa dni po odstawieniu abx (chwilowa przerwa po Levoxie) zrobiłam wyniki wyszło żelazo 224,6 przy normie 50-175. Czy ktoś z Was maił podobnie podczas leczenia czy zaraz po nim?
Może to wina tego ze przyjmowałam centrum i żelazo się odłożyło? nie znam przyczyny. Poradźcie mi jaką suplementację teraz zastosować? Co brać i w jakich ilościach? chce dołożyć chrząstkę rekina ale co do niej? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fufuszka Re: Wysokie żelazo Jakie suplementy teraz przyjmo 24.02.12, 17:23
      Ja również mam podwyższone żelazo (norma do 145 a ja mam 165). Pisałam do lekarki
      o tym wyniku i pani doktor kazała mi się nie przejmować, więc się nie przejmuję.
      Wynik robiłm w trakcie brania levoxy, tetracykliny i klabaxu.
      • caa-ddy Re: Wysokie żelazo Jakie suplementy teraz przyjmo 27.02.12, 11:03
        A czy nie masz problemów z wątrobą?Ja miałam jeden incydent kiedy najprawdopodobniej się zatrułam i miałam wtedy b. podwyższony poziom żelaza(żelazo uwolnione z uszkodzonych komórek wątroby,czy jakoś tak),oprócz tego podskoczyły mi w górę próby wątrobowe.
        • rich69 Re: Wysokie żelazo czyli hemochrometoza 27.02.12, 18:14
          Pocztajcie sobie to:gastrologia.mp.pl/choroby/watroba/show.html?id=50964
          • ewewa1 Re: Wysokie żelazo czyli hemochrometoza 27.02.12, 18:58
            Tak właśnie to już czytałam i jestem trochę niespokojna wiec wybieram się na dalsze wyniki które muszę zrobić. Na pewno ferrytyna i transferyna do tego jeszcze raz powtórzę biochemie i morfologie, zrobię minerały wit B12 i kwas foliowy. To wszystko co mi wpadło do głowy po przeszukaniu internety. Obecnie nie biorę leków i zobaczę jak wyniki wyglądają bez nich. Jeżeli chodzi o wątrobę to wyniki były dobre Ggt, Alt, Ast, bilirubina. Niestety lekarz rodzinny powiedział żeby się tym nie martwic ale łatwo mu mówić. Dam znać jak zrobię wyniki możne już będzie dobrze smile)
            A może ktoś z Was podpowie jakie jeszcze badanie zrobić? Pozdrawiam
            • canary Re: Wysokie żelazo czyli hemochrometoza 27.02.12, 19:32
              Mam podobny problem, wciąż (jakieś pół roku) czekam na wezwanie do szpitala, w celu przebadania w kierunku Hemachromatozy. Trzeba pamiętać, że różne są normy (przebywam w Irlandii i tutaj ciut inne są wskaźniki). Też szperałem w sieci, to co znalazłem jest w poniższym wątku:
              kleszcze.edu.pl/w-tek-tanza-ski-bez-antybiotykow-t297.html
              • margolcia_63 Re: Wysokie żelazo czyli hemochrometoza 27.02.12, 19:59
                Ewa, czy Ty masz za dużo kasy?
                Za wysokie żelazo, już pisałam w innym wątku, świadczy najprawdopodobniej o stanie zapalnym, ale kolejne badania, nie dadzą Ci odpowiedzi, gdzie on jest i co jest jego przyczyną.
                Nadmier żelaza jest o tyle szkodliwy, że może odkładać się w różnych narządach, uszkadzać je, i/lub być pożywką dla nowotworów i wielu patogenów.
                Kiedyś, ale i teraz stosuje się w takim przypadku upusty krwi. Może zanadto poszalałaś z jakąś suplementacją.
                Najpierw odstaw to Centrum, i odczekaj trochę, zwłaszcza jak masz dobre próby wątrobowe, jak miesiączkujesz może samo zejdzie.
                Pozdrawiam.
                • ewewa1 Re:margolcia Wysokie żelazo czyli hemochrometoza 27.02.12, 20:33
                  Ha ha kasy to ja już wcale nie mam.A kto z nas ją ma? BUUU
                  Miesiączkuję normalnie tylko ostatnio co 25 dni. Rodzinny dała mi skierowanie na cukier z obciążeniem glukozą dobrze ze mam przerwę w abx i właśnie dlatego pomyślałam ze warto sprawdzić jak już nic nie biorę bo centrum zmieniłam na omego.
                  I tu moja prośba co mam brać? jakie kwasy omega przyjmować chce dołożyć chrząstkę rekina ale co do niej kwasy omega? jakie 3,6,9,? i co jeszcze można mi poradzisz bo fakt faktem ze centrum brałam dość długo z powodów finansowych. I właśnie dlatego chcę sprawdzić poziom żelaza po 3 tygodniach przerwy, nie wiem co to da ale może mnie uspokoi jak będzie w normie. Pozdrawiam
                • canary Re: Wysokie żelazo czyli hemochrometoza 27.02.12, 22:41
                  margolcia_63 napisała:

> Za wysokie żelazo, już pisałam w innym wątku, świadczy najprawdopodobniej o sta
                  > nie zapalnym, ale kolejne badania, nie dadzą Ci odpowiedzi, gdzie on jest i co
                  > jest jego przyczyną.

Masz jakieś konkretne linki opisujące co piszesz wyżej?

> Nadmier żelaza jest o tyle szkodliwy, że może odkładać się w różnych narządach,
                  > uszkadzać je, i/lub być pożywką dla nowotworów i wielu patogenów.

Bycć może wysoki poziom się utrzymuje z uwagi na patogeny, które mogłyby z niego skorzystać, w wypadku jego "uwolnienia", tak zrozumiałem jeden z wpisów znaleziony gdzieś w sieci.

> Kiedyś, ale i teraz stosuje się w takim przypadku upusty krwi.

To podobno póki co jedyne "lekarstwo" na tą dolegliwość.
                  • chorowitka85 Re: Wysokie żelazo czyli hemochrometoza 28.02.12, 07:04
                    kilka lat temu miałam żelazo dużo ponad normę. oczywiście lekarz nic konkretnego nie powiedział. obecnie mam je w normie. wcześniej moja wątroba była obciążona, a ja cała bardzo zatruta i ona nie nadążała z pozbywaniem się toksyn. bardzo pomogła mi odpowiednia dieta (kuchnia według pięciu przemian - tradycyjna medycyna chińska) oraz ostropest plamisty, w sklepach ekologicznych kosztuje około 6 zł, jadłam po łyżeczce 4 razy dziennie po jedzeniu. ponadto rapacholin.
                    to wątroba i w ogóle cały Twój metabolizm dają Ci znać tym żelazem, że nie wszystko z nim w porządku mimo dobrych prób wątrobowych, ogólnych wyników itd. metabolizm żelaza jest zły, nie przyswaja się ono, nie idzie na korzyść organizmu do wszystkich tkanek tylko kumuluje się w wątrobie i staje się toksyczne. a jak przy tym ferrytyna, bo to jest bardzo ważne?
                    • rich69 Re: Wysokie żelazo czyli hemochrometoza 28.02.12, 08:10
                      Ewewa, moja sugestia to daj sobie spokoj z Chrzastka z Rekina ( dzialanie mizerne lub zadne) jak rowniez Omega 3,6,9. Kup dostepny w Polsce tran norweski naprawde wysokiej jakosci www.mollers.pl/ i semie lnniane, zalewjac cale ziarna, ciepla woda na noc.
                      Sugestia chorowitki bardzo trafna.
                      • ewewa1 Re: Wysokie żelazo czyli hemochrometoza 28.02.12, 13:22
                        Masz racje sama się nad tranem zastanawiałam ten w kapsułkach kupie. Al co do niego czy można magnez obecnie przyjmuje potas bo muszę podnieść i co jeszcze? Czytałam ze ludzie biorą cynk magnez i wit B12 tak im lekarz polecił do omega. Dokładnie powiem wam po wynikach bo jeszcze nie poszłam a mam zamiar zrobić tez te minerały. Fertytne zrobię to tez napisze jak wyszła. A żelazo to bardzo mi odpowiada opinia chorwatki oby było tak jak mówisz. Dziękuję wszystkim za pomoc,. Pozdrawiam
                    • ewewa1 Re: chorwitka85 28.02.12, 14:20
                      Zmienie leki leki na wątrobę bo obecnie przyjmuje sylimarol, to kupie rapacholin. Pewnie to juz pora na zmianę leku no i jest żółciopędny podobnie jak heparegen. Ile razy dziennie brałaś rapacholin? A ten ostropest mielony czy w ziarnkach? Prawda jest taka ze czasami odczuwam dyskomfort na wątrobie może dawała znać a ja żelaza nie robię co miesiąc to był przypadek w czerwcu 2011 żelazo było w dolnej granicy normy a a lutym br. powyżej. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
                      • fufuszka Re: do ewewa1 29.02.12, 12:13
                        Ewewa powtarzałaś wynik na żelazo czy robiłaś go tylko raz?
                        Miesiąc temu też miałam żelazo ponad normę, a w tym miesiącu wyszedł w normie. Może coś po prostu wpłynęło na podwyższenie żelaza?
                        • ewewa1 Re: do fufuszka 29.02.12, 13:10
                          Dziś poszłam powtórzyć badanie czekam na wynik, będzie po 15. Oj zrobiłam przy okazji inne wyniki ale muszę trochę poczekać na nie. Mam nadzieje ze będzie jak u Ciebie, byłoby o jeden problem mniej. Napisze wieczorem
                          • fufuszka Re: do ewewa1 02.03.12, 12:40
                            i jak wyszedł wynik?
                      • chorowitka85 Re: chorwitka85 03.03.12, 12:44
                        nie ma za co.
                        rapacholin przyjmowałam trzy razy dziennie pół godziny po posiłku.
                        ostropest raz kupuję mielony, a raz ziarna i sobie sama mielę w młynku do kawy.
                        okresowo zmieniam rapacholin na hepatobon. można też kupić wyciągi z karczocha.
                        zadbaj koniecznie o swoją wątrobę!
                        • ewewa1 Po wynikach 08.03.12, 20:35
                          Wyniki mam dobre żelazo spadło do górnej granicy normy wszystkie pozostałe w normie ferrytyna również pięknie bo po środku. Witamina B12 powyżej normy. Wątroba nerki morfologia ładna. Ale niestety nabawiłam sie depresji lękowej po Levokie. Jeszcze czeka mnie wizyta u Psychiatry bo bez wspomagaczy nie ruszę lęk jest bardzo silny i nie pozwala mi normalnie funkcjonować o ile będę mogła leczyć się abx łącznie z Coaxilem to jak tylko mój stan się poprawi wracam do leczenia bb bo mam już tak niewiele do końca. Lekarz odpisała że były to bardzo nasilone działania uboczne Levoxy i zasadnym było przerwanie leczenia. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka